Kupovina varaličarske mašinice

Započeo pikeman, 07 Februar 2009, 18:58:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

pikeman

Funkcija žice preklopnika je da doturi strunu/monofil do vođice. Ako je tanja samim tim je mašinica laganija, kod onih sa debljom u velikoj većini slučajeva se ne radi o žici već o cevčici. Bitnija stvar je da ta žica bude izlivena u komadu sa nosačem vođice (kao kod skupljih Shimano mašinica), tj. da je spoj žice i nosača vođice urađen dobro i ne dolazi do zapinjanja strune. Daiwu BG mnogi hvale da je odlična kupovina za te novce, koliko utiče njen brži prenos na snagu najbolje da odgovori neko ko je koristi. Što se tiče varaličarenja ne bih koristio mašinicu koja ima veći prenos od 5:1.


sasabosko

Na to pitanje ime ti niko ne moze dati precizan odgovor, meni se ta masinica nesto posebno i ne svidja al ajde.Ja se licno drzim  prenosa  4,8-5,2 jer sam godinama navikao na takve masinice od daiwe bih najradije oceano, jes da je malo teza i nema lager u vodjici, ali nisam cuo da je neko kudi i da nema snage, ako moze za somolov po Dunavu, zasto bih razmisljao o necemu drugom. E sad ja imam problema s teniskim laktom, pa uzeh Tidal, a da nije tog problema, jos bi rhino 830st-ti bio prva i udarna :takoje: Da se kod arcova i zaubera uvrce rucica u pogonski, zar bi trebalo izmisljati nesto bolje za te pare :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

srdjanpn

Nista njima ne fali ni sa ovom rucicom.Ako bas hoces nesto lepo, elegantno, Cormoran Magnesia,rucica se uvrce,lagana,bas lepo utegnuta,jedina mana nema lezaj u vodjici.
Brzina nema nikakve veze sa snagom i trajnoscu masine,10 i kusur godina bacam Ticom Aries,kupio sam jos jednu za rezervu,eno je stoji ceka da se ova skrsi.Plastika,worm,6.3 prenos,sve ono sto ne valja al radi jos uvek kao sat.

Dva vuka

Pa , ja se ne bih baš zakleo da brzina, tj.prenos, nema veze sa snagom i trajnošću role , srđanepn  smiley033 Doduše , ja nemam matematiku, fiziku i mehaniku u malom prstu kao Slob  :cheesy: ali sam bacao glavinjare 50gr sa Aspire koja ima prenos 4,6:1 , pa isto to radio sa Atlantisom koji ima prenos 5,8:1 i u momentu sam shvatio zašto postoji sporiji i brži prenos  :takoje: Ako ćeš nešto da akaš 20 god. traži sporiji tj. manji prenos  :cool:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

komša015

Osim prenosa, takođe i sam prečnik špulne određuje snagu/brzinu mašine.
Najmerodavniji, za određivanje opterećenja sklopa pri namotavanju, je podatak o preuzanju strune pri okretu ručice.

srdjanpn

Tako je,brze masine imaju uze rotore i spulne,spore pa sire, a motaju priblizno istu duzinu najlona.Jeste lakse na rucici sa sporijom masinom to stoji,ali nije garancija da je jaca i dugotrajnija.

sasabosko

Da je tako,kako vi pisete automobili ne bi imali vise brzina, vec samo jednu i veliki raspon gasa. Brza masina ima sitnije zube na pogonskom zubcaniku i sitniji korak na pinjonu, pored toga sto se zubi vise trose srazmerno njihovoj velicini, masina zbog sitnijeg koraka gubi na snazi.Sa velicinom rotora i spulne nema ama bas nikakve veze, mogu biti apsolutno isti kod dve masinice sporijeg i brzeg prenosa, pa koja ce trajati duze.Ne bi neki proizvodjaci pokusavali reduktorima prenosa da poboljsaju snagu masinice, pa pravili masinice sa dve brzine, da masinica visokog prenosa ima snage na rucici. Pri kupovini varalicarske masinice treba obratiti paznju na sirinu rotora u odnosu na telo, kod dva modela istog tela, razlicite sirine rotora uvek birati manji. Masinice starije proizvodnje traju i dan danas jer su uglavnom sve sporijeg prenosa. Srdjane to sto ja kazem da Arcu fali sto se rucica ne uvrce u pogonski, je zbog toga sto se na istom tu javlja luft s vremenom, super je to masinica, ovako bi bila jos bolja :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

srdjanpn

Otkud ti to,Aries ima krupnije zube nego Blu iako je brza.Pa nije niko blesav da napravi masinu brzog prenosa da to ne funkcionise u praksi,onaj celavi Nemac,Jorg-Jerg kako se zove bije one somove od 2m Sargusom 5000,iako je brza.A to sto se Shimano dodvorava kupcima pa pravi isti Stradic jedan brzi jedan sporiji i to ce da prodje za godinu dve,ti Stradici ce u zaborav a u oglase ce opet oni twinovi i stradici F i Fa za 150eu.
Malo ga mi filozofiramo bez potrebe,sve je to vec izmisljeno pre 20-30god.

orka

Pa naravno da nije garancija.Mogu da se uporede i na crtu stanu samo dve iste mašine,ali sa različitim prenosom,sporija i brža..Recimo twin sa prenosom 4,4-1 i sa prenosom 6,2-1..
Koja će biti dugotrajnija zavisi i od toga koliko teške i zahtevne varalice ćemo bacati sa istima..Ako sa ovim bržim budemo bacali neke laganini varalice koje se ne osete na ručici,onda će i ona potrajati dugo..Na stranu dugotrajnost,mene najviše da tako kažem nervira i smeta kada se brza mašina "muči",odnosno kada se oseti napor na ručici sa nekom zahtevnijom i težom varalicom..Može,ali nije to to.Zašto teško,kada može lako ili lakše..
Probao sam daiwu BG 3500.To je prilično velika mašina teška 400g,sa prenosom 5,7-1..Ne oseti se napor na kašici od 24g,a verujem da ni sa većim džigovima ne bi bilo problema..
Mašina je odlična i stvarno je šteta što ne postoji sporija.. :smiley:

Već smo o ovome govorili.Postoji tema..https://vukovisadunava.com/masinice/snaga-jacina-masinice/

sasabosko

Uporedbe dve masinice razlicitog proizvodjaca, razlicite konstrukcije , velicine , nam nista ne govore, sto rece Orka. Treba uporediti dve istog tela, konstrukcije, iste velicine pogonskog zubcanika, jedna brza, druga sporija pa videti u kom grmu lezi zec. Ta daiwa ne postoji u brzoj i sporijoj opciji pa se nema sa cim uporediti, ja bih pre malo tezi sporiji oceano. To sto shimano radi je bas olicenje toga, neki se kunu u sporije Twinove, dok vlasnici onih brzih ih pljuju na sva usta :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

slob

Šta ćeš "istiju"  :cheesy: mašinicu od dvobrzinke. Kad promeniš prenosni odnos sve ostalo ostaje potpuno isto. I tu je sasvim očigledno da pri nižem prenosu, za povlačenje tereta, treba manja sila na ručici, ali je zato i brzina povlačenja manja. Kod višeg stepena je obrnuto. Biraš; hoćeš lakoću povlačenja ili brzinu povlačenja.

Ali da se potsetimo. Na lakoću povlačenja utiče: prenosni odnos, radijus špulne, radijus  ručice i stepen iskorišćenja snage prenosnog mehanizma.
Sve spomenuto, osim stepena iskorišćenja koji opada sa habanjem mašinice , je konstrukciona konstanta kod određene mašinice.
Raznim kombinacijama pomenutih faktora može da se dobije potpuno ista lakoća povlačenja istog tereta (duža ručica, manji radijus špulne....).
Trajnost, otpornost na habanje je druga osobina mašinice i zavisi od kvaliteta mehanizma. Istina je da je teže napraviti mašinicu sa većim stepenom prenosa a da bude trajna kao ona sa nižim. Veće sile su na pogonskom zupčaniku i on mora da bude kvalitetniji i otporniji. Ako je sve isto, kao kod dvobrzinke, mašinica će se brže ishabati ako se koristi viši stepen prenosa.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

komša015

Citat: sasabosko poslato 14 Decembar 2017, 21:02:49
Sa velicinom rotora i spulne nema ama bas nikakve veze, mogu biti apsolutno isti kod dve masinice sporijeg i brzeg prenosa, pa koja ce trajati duze.
Mogu biti isti, ali prečnik špulne direktno utiče na snagu/brzinu mašine.
Kada već spominješ automobile..  prečnik pogonskog točka ima isti uticaj na prenos.









sasabosko

Ne razumem ovo sa spulnom, pojasni  :question:
Znoj nilskog konja je roze boje

Danijels

Ipak onda, da ja opet postavim ali sada preformulisano pitanje u skladu sa savetima!
Ci4+ C3000Fb ili ista ta ali 4000 velicina?
Kod njih je prenosni odnos 5,0(4,8).
Hvala

sasabosko

4000, veca je, jaci pogonski sklop :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

Teme sličnog naslova (10)

19569

Odgovora: 205
Pregleda: 120200

11301

Odgovora: 610
Pregleda: 238463

2675

Odgovora: 286
Pregleda: 186436

17295

Odgovora: 26
Pregleda: 22913

6417

Odgovora: 481
Pregleda: 256292

1036

Odgovora: 602
Pregleda: 241999