Kupovina varaličarske mašinice

Započeo pikeman, 07 Februar 2009, 18:58:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Dva vuka

Zahebi ulazna vrata , treba malo vazduha i da uđe u stan  :cheesy: Zahebi i HG prenos, lovi PG  :takoje: Što je predigra duža , maca je vlažnija  :lol:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

srdjanpn

Citat: Batica poslato 05 Oktobar 2017, 08:43:02
Koje su to paradne, a koje radne masinice?

Poslato sa Dunava uz pomoć Tapatoka
Malo smo mi pomesali babe i zabe,pecaju Japanci tune Okumom Azores,Banaxom,Talismanom,a nama je to slabo za dunavskog smudja i ponekog soma.Koja je razlika izmedju Saltige i Talismana.500-600eu,ili Van stala,Moretana itd,ispade da vi novopeceni pokupiste svo znanje o ribolovu i da se moze pecati lepo i komotno samo skupim priborom.Moze se pecati i Stradikom i taurusom al se ne moze ku,,,, po keju.
Ako si nekad otvarao Stelu,Saltigu,a onaj zamlaceni Alan jeste video bi koliko tu ima gresaka,lose odradjenih i obradjenih delova,Tajvanskih a ne Nemackih i Japanskih lezajeva.
Uostalom svako ima pravo na svoje misljenje i da svojim parama kupi sta hoce.Masina od 300-400eu za pecanje smudja je za mene nebuloza.

Batica

U ovom postu je komplesk i definitivno se vidi.. Jer niko ne pise o ku.cenju po keju. Nego o kvalitetu da li vredi taj novac.
Smudja mozes i da pecas masinicom od 30€, niko to ne dovodi u pitanje ali istu masinicu posle ozbiljnog pecanja i bacanja glava od 50g i glavinjara od 50g mozes sa bacis.
Talsman je odlicna masinica i odlicnog kvaliteta i odnosa cene ali i teska.
Shimano i Daiwa sve to isto rade samo su 150-200g laske ali i za toliko skuplje.
Ja sam citao razne gluposti sta ljudi pisu, Zauber ono, Arc ovo. Otisao i kupio i shvatio da nema veze sa zivotom i da su odlicne za pecanje sa obale i glave do 20g.
Zato kompleks sa strane.
Niti prodajem opremu niti pecam masinicama od 500€.
A kolega Ibanez ceka TP i kada odpeca jedno 30 pecanja pitajt ga da li vredi i da li bi se vratio na staru masinicu.
A ovo mi novo peceni, pokupismo zanje..necu da komentarisem. Smesno.

Poslato sa Dunava uz pomoć Tapatoka

srdjanpn

Ma kakvi kompleksi kakvi bakraci,bluarc ili daiva 2500,prvi 50 druga 150eu,glave 20gr 10god bacaju i jedna i druga,glavinjare 50gr posle mesec dana u kontejner i jedna i druga.Nemojmo da uporedjujemo babe i zabe.
Drugar skoro poceo da arci stradika fghk 5000c neznam vise ni te oznake,posle dva dana glavinjara 35-40gr i ujke 7ice sam kaze nije to za te stvari.Zasto,zato sto je 290gr,rotor i spulna 5000 a telo manje od bluarca 3000.
Teske glave,glavinjare,vobleri dubokoronci,sve ispod 5000 vel,ful metal,400-450gr je bacanje para.
Talisman 4000-500gr stradic 5000-290gr.Sta je gde metalno,japanski celik i lezajevi laksi od kineskih.

mrjr

http://www.sportfishingmag.com/7-new-heavy-duty-spinning-reels-for-2018

Evo ovde ima od malo para do mnogo para,a sve su heavy duty mašinice.Znači, nemora da važi pravilo što je skupo to je i najbolje.Ima za svaki džep.Uostalom, ja mislim da onaj koji da 1000usd za mašinicu nema nameru da peca sa njom 15 godina,a takodje ni onaj koji da 100usd...

Ovaj novi slammer deluje dojajčano,a nije ni jeftin,a bi preskup, stim da znamo koliko je pouzdan i izdržljiv

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока


Jeremija

Nego, Prikane, kupi ti taj TP, sebi za dušu, znaš gde pecaš i kolika opterećenja bacaš, nisi mali  :cheesy: I okači ga odmah, da završimo više sa tom temom  :wink: Je l' tako Ljubo brate?   :bye:
Nou frks. Nou paniks.

VladimirR

Mišljenje za:
Rarenium CI4 4000FB prenos 5.2;1 težina 240gr, ili Stradic CI4 4000 prenos 4.8;1 težina 240 gr.
Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

vradojicic

Pre bih uzeo Rarenium...
Imam 4000 FA, opasno jaka i dobra masina, utegnuta, tiha. FB je jos bolji jer mu je pinjon na dva lezaja sto kod modela FA nije slucaj, sa donje strane nema lezaj i nemoguce ga je staviti.
Takodje imam i Stradic, ali ne taj nego 2500 FK HG koji je prava plovkaroska masina, brz, tih, dobrog drila, utegnut. Ako ne mozes da prevagnes gledaj onaj koji ima i rezervnu spulnu, mada mislim da od ponudjenih masina nijenda nema.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

VladimirR

Imenjace, procitao sam tvoj predhodni post vezano za reranium. Mislio sa da je neko koristio i ovog novo ci4 pa da prenese utiske. Treba mi neka lagana za novog ljubimca. Mada nijedna od navedene nema rezervnu spulnu.
Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

vradojicic

CI 4 je i prvi Rarenium, a i ovaj FB je kao neko CI 4+ kao i Stradic CI4+. Sve je to isto. Rarenium FA je strasna masina. FB mislim da je za nijansu bolji ako izuzmes to da nema rez. spulnu.
Sad gledam seme jedne i druge. To su gotovo iste masine, razlika je u tome sto rearenium ima stari sistem worma i oscilatora koji je na 2 osovine a sve nove Shimano masine imaju sa jednom osovinom. Pravi li to neku razliku, iskreno nisam primetio. Ostalo, pogonski je na dva lezaja, pinjon je na dva, vodjica ima lezaj, knob ima u obe po 1 lezaj. I jedna i druga u startu, za trosak od 10 evra imaju prostor za obacivanje 3 lezaja, i to za 5 minuta posla jer se ne mora otvarati kuciste. To sam uradio na mom Stradicu, kupio za 10 evra 3 zameska lezaja, i zamneio biksne koje su bile sa donje strane worma, na osovini tamo gde naleze spulna i u knobu. To se ne mora ali ja praktikujem.
Koja ti se vise svidi od ove dve, nju uzmi, jer sustinski su iste. Isti materijal kucista, unutra gotovo sve isto... I prenos je slican mada onaj 4.8 vise prilici varalicarenju. Moj Rarenium 4000 FA ima 4.8, tenk moze izvuci iz vode.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

slob

Te dve ili jedna "osovina" kod worm oscilatora su tzv.stabilizatori. Ne dozvoljavaju da se  perce i njegov nosač na vormu zakrenu i tako koče klizanje po kanalu worma.
Osovina špulne teži da se zakrene kada se špulna nalazi pod opterećenjem, kada driluje pa i kada vuče tešku varalicu. Nosač perca koji je učvršćen na osovinu špulne se pri ovome oslanja na osovinu ili osovine stabilizatore koje ne dozvoljavaju da se to dogodi.

Teoretski je bolje da su dve osovine za klizače na nosaču perceta nego samo jedna. Sve skuplje mašinice imaju dve.
Kod S krivaje, kod Daiwe i drugih, takođe postoje klizne površine i perca koja klize ili točkići, kuglageri, koji se  kotrljaju i tako smanjuju trenje stabilizatora. Sve one skuplje imaju obostranu stabilizaciju - sa dva klizača odnosno kuglagera. Pa čak stavljaju i po dva kuglagera na onoj strani koja je kod uvrtanja kritičnija.

Glatkiji rad mašinice, zbog dvostrane stabilizacije, ne može da se oseti u praznom hodu. Evetualno se može osetiti tek pri većem opterećenju, a i onda je pitanje jer ne znaš kako bi radila sa samo jednom osovinom u stabilizatoru.

Oscilator je jedan nuzmehanizam u mašinici koji troši deo snage date pogonskom osovinom, tako da je važna njegova glatkoća rada tj manji gubici naročito pri većim opterećenjima.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Danijels

Postovanje svima!
Molim Vas jedan odgovor. Sa kojom od dve masinice cu pokriti vise varalicarskih tehnika-vrsta predatora?

Shimano Stradic FK (Ci4+) 3000Hg ili iste ali u velicini 4000? Znaci pitanje se odnosi na velicinu jer su razlike u Ci4+ i FK mahom kozmeticke prirode koliko mi je poznato.
Jasno mi je da  zavisi i od reke koje su u mom slucaju Sana, Vrbas i retko Sava.
Hvala svima na odgovorima unapred.

sasabosko

Pazi, razlika u te dve mašine je u veličini, i 4000 ima brzinu prenos, mislim da je 6, 2 a kod 3000 je 6,obe mašine su lake. Ako često bacas na Savi ja bi uzeo veću, mislim da je jača  :takoje:
Znoj nilskog konja je roze boje

marina1983

Ajde stručnjaci da i vas čijem !
Godinama u nazad sam koristio Red Arc i Blue Arc veličine 4 , mašinice koje mi  besprekorno odrađuju sve izazove .
Bukvalno ni jedne zamerke za iste . Iako sam pecao i vrteo mnoooogo skuplje i ove su odrađivale sve bez greške .
Pošto idu ovi praznici i sniženja (iskreno žuljaju me pare) rešio sam da sebe ponovim još jednom  ali ovaj put rešen da to više ne bude Spro nego Daiwa bg u istoj veličini samo promene radi i ni zbogčeg drugog .
S obzirom na nešto veći prenos u odnosu na Spro koliko će se to odraziti na njenu snagu maltretiranje  izdržljivost kako sklopa tako i cele mašinice .
Bude li se raspala za par sezona pljuvaću je dok sam živ, spro već uveliko gazi 2 deceniju  :takoje:
U startu me nervira ova tanka žica preklopnika ali ću to nekako preživeti ako ispuni ostale uslove . smiley033



Dva vuka

Citat: Danijels poslato 14 Decembar 2017, 13:39:02
Postovanje svima!
Molim Vas jedan odgovor. Sa kojom od dve masinice cu pokriti vise varalicarskih tehnika-vrsta predatora?

Shimano Stradic FK (Ci4+) 3000Hg ili iste ali u velicini 4000? Znaci pitanje se odnosi na velicinu jer su razlike u Ci4+ i FK mahom kozmeticke prirode koliko mi je poznato.
Jasno mi je da  zavisi i od reke koje su u mom slucaju Sana, Vrbas i retko Sava.
Hvala svima na odgovorima unapred.
Moj savet je nijedna od ove dve ... prebrze su, da bi se jednom mašinom mogle pokriti sve varaličarske tehnike  :wink: Ako hoćeš jednu mašinu , traži prenos 4.8 - 5.2  :cool:
Sašo , to je ujedno i odgovor na tvoje pitanje  :cheesy:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

Teme sličnog naslova (10)