Kupovina varaličarske mašinice

Započeo pikeman, 07 Februar 2009, 18:58:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

slob

Evo nekih uopštenih stavova pri kupovini mašinice.
Mašinice delimo na: lepe ili ružne ,,na oko", više ili manje udobne ,,na ruku" i ,,na uvo", velikog ili malog kapaciteta, lake ili teže za održavanje, one za teže ili lakše napore pri vuči mamca i pri drilovanju,  više ili manje trajne –izdržljive kod nominalne primene, one koje mrse i one koje ne mrse strunu, imaju dalek zabačaj ili baš i ne i na kraju one koje su preskupe i one jeftine.
Oni koji traže  težu mašinicu sa ciljem balansiranja kompleta, su u zabludi jer mašinica ne služi tome već ona ima svoje radne funkcije. A takođe su u zabludi kada biraju težu mašinicu smatrajući da je ova izdržljivija i trajnija. Ponekad to i jeste ali samo ako je ta povećana težina posledica upotrebe kvalitetnijnijih materijala i kvalitetnije konstrukcije. Inače težina nije nikakva garancija izdržljivosti.
Lepota je stvar ukusa, a neko ga baš i nema pa mu je sve jedno. Neko ima oštro oko, dobar sluh, nežne ruke i prefinjene pokrete a neko je grub – kao medved i sve jedno mu je, a uz to je možda i nagluv pa mu razni zvukovi iz mašinice i ne smetaju.
Tek kada su kapacitet mašinice kao i njena snaga upareni sa namenom o trajnosti i izdržljivosti iste se može govoriti.
Cena je jedan od najbitnijih faktora. Visoka cena treba da podrazumeva pre svega udobnost pri rukovanju u svakom pogledu, i to je najvažnije za one koji to posebno cene i hoće to i da plate. Njima nije trajnost na prvom mestu. Itd, itd..........
Malo filosofiranja, jer danas sam ponovo bio u šetnji pored vode. Sve je prelepo ali ribe jok. Poneki bandarčić pojuri kedera koji se zbio blizu same obale, jasno se vidi u bistroj vodi ali i on jasno vidi i nas i grabljivice pa uvek blagovremeno šmugne u travu ili iza kamena.
Pri ovakvoj vodi jedino noćno pecanje može da da neke rezultate ali meni se ne da se noću lomatam po urasloj obali.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

StefanKv

Da se nadovezem na Penna. Pecam vec par godina sa slammerom 360 i mogu reci da sam prezadovoljan. Pravi radni konj. Ne mazim ga uopste i do sada me nikada nije izdao. Jedino ne treba preterivati sa punjenjem spulne jer zna da izbaci gnezdo sto se i meni par puta desavalo ali kad sam nasao idealnu duzinu konca baca i slaze bez problema.

srdjanpn

Nema tu Slobo prijatelju filozofiranja,kad neko pocinje sa pecanjem i prvo dodje na forum i pita sta da kupim imam 200-300eu,takav i odgovor dobije,twin,certate,,,,,,niko ne nudi pena,ticu i arcove,a on covek to i nece,oce skupu masinu.Posle godinu dana ona je i dalje za njega najbolja,jer su mu tako rekli,ako malo i grebucka,susti,lupka,to je sto je,kakvi li su tek Zauberi kad ova od 300 susti posle godinu dana.MG je podmaze i ona opet ''kao nova''.
Postoje radne i postoje lepe masinice.Radne rade a lepe se cuvaju i posle par godina eto ih u oglasima bez ijedne tackice,u fabrickom stanju.
Bluarc 7300 vec je prebacio 10god,Tica Aries gr 3500h,ona ima oko 15.Imam jos jednu novu,ceka da se ova pokvari.One ostale ne znam sta ce mi,skupljaju prasinu.
Otkad postoje glavinjare ja druge varalice ne bacam.Voblera bacim dva put godisnje.
Imam i par lepih al me zao da ih prljam.

slob

E da ,dobro si rekao -postoje radne i postoje lepe mašinice. Ili kako bi jednostavno rekao naš kolega Glod -postoje one radne i one paradne! :cheesy:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

sasabosko

Da napisem i ja koju,masina svaka traje onoliko koliko se pazljivo ophodimo sa njom.Citam kako neki hvale svoje masinice i shvatim da bi ja svog Rhino 830st-ti trebao u namanju ruku okovati u zlato,odavno je presla cifru od 1000 pecanja,imala samo jedno podmazivanje,manijacka varalicarenja po 5-6 sati u komadu,gde nikada nije stala ni da ispusim cigaru,samo jedan kvar opruge preklopnika za to vreme.Preporucivali su mi onda momci iz formaxa,stradika, pen slamera,zaubera,no kad skoro otvorih rhina,svatih da ce verovatno nadziveti on mene,jer dobih teniski lakat od njegovih 475gr,a on unutra nov 100%.Voleo bih da vidim,otvorim masinu druge marke,satiranu dubokoroncima, glavinjarama,teskim olovima da je toliko presla,u kakvom je stanju,uzeh ga nekad u formaxu na snizenju za 100e. Stigao je njegov naslednik tidal,koji za sada trpi isto sto je i predhodnik trpeo,za sada nista losije od njega,ne zbog rhina,vec teniskog lakta :lol: Lake ispod 300gr,a jake masinice da trpi glavinjare i dubokoronce tesko da ima.Boga pitaj sta ne provrteh,uzeh u ruku, odpecah,ali ni jedna ma koliko bila skupa na mene ne ostavi takav utisak.Nije merilo,a dosta se ljudi time vodi ako ne znas sta je dobro,znas sta je skupo,shvatio sam kad sam uzeo Saltigu u ruku,perfektna masina nema sta,no ne videh cemu 1000e za tako nesto,sto je problem izaci ce druga,treca pozelecemo i nju,ova ce biti stara,a leciti komlekse na taj nacin pecam saltigom,svaki ozbiljniji pravi sportski ribolovac prevazidje,onog momenta,kad shvati da masinica ne lovi sama.Lepo je imati sam vrh pribora,no ne treba patiti za njim,vec pecati,pecati,puno pecati.Da je potreban i uslov za ozbiljan ulov na nasim vodama,razumeo bih.Napomenuo bih svima da uvek obrate paznju na cenovni razred 70-150e,ima se mnogo sta izabrati,a ko jednom krene da peca preskupim masinicama,vratiti se na srednje sigurno nece,ne zbog kvaliteta,vec podozrivosti,iako ima mozda i boljih,nema mozda lepsih,prefinjenijih,ali jacih ,izdrzljivijih,sigurno.Sto komplikovaniji mehanizam ,vise slabih tacaka,al opet lepsi i prefinjeniji rad.Stefane,druze sa vode slamer je po meni mnogo tezak na rucici  :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

kobalt

mozda je i masina i ostala ribo oprema postala statusni simbol.

Batica

Koje su to paradne, a koje radne masinice?

Poslato sa Dunava uz pomoć Tapatoka


mrjr

Radne ili paradne zavisi od korisnika,a ne od mašinice.Na primer,ako ja dam par stotina eur za mašinicu,a mesečno zaradjujem malo više od toga, teško je očekivati da ću je akati u svim uslovima upotrebe i da neću mnogo gledati ni gde je spuštam,ni gde će da se nakvasi, udje u pesak,lupi o kamen,...Kod mene će radna biti ona u kategoriji stotinak evra, recimo.

ibanezi

 Prodao sam jeftiniju mašinicu, sad lovim skupu. Biće jedina za moj osnovni način pecanja. Znači neću je štedeti dok pecam. A što se tiče ostavljanja, naslanjanja...pazio sam i na jeftinu kako i gde je ostavljam. Zašto bi je "akao i njakao", grebao, lupao....zbog cigaret pauze i sl. Blu arka starog par godina koji je radio sve što treba da radi, prodao sam bez ijedne ogrebotine. Kao nov je. Mašinica kojom pecam je 100% radna, ma koliko koštala. A radna mašinica zaslužuje tretman paradne po svakoj pauzi ili završetku pecanja. Uostalom, mašinica stoji na štapu. Neću valjda komplet štap i mašinicu onako "brečiti" o kamen ili beton ili onako iz ruke odgore pustiti slobodnim padom da tresne o korito ili rub čamca? Ništa ne košta nekoliko sekundi "nežnosti". Meni malo bezveze imati i radnu i paradnu mašincu posebno. Radna 100e, paradna 300e, pa to je 400e za jednu mašinicu :eek:

mrjr

Ja ne pazim na mašinicu u žaru borbe.Ne interesuje me da li će negde da padne ili udari.Na štap malo više pazim,ali zato što je osetljiva roba,a i tu mi se dešava da udarim o nešto,jer sam stalno u okruženju sajli,betona,kamena,...kada pecam na keju.Obično "sirotinja raja" kada se dočepa stele,saltige i slično, drhti nad njom.

slob

Verujem da ste videli objavu akcije kod Plovka+.
Michel Mag Premier 4500 za 50E.
Gledao sam rasklapanje iste na Youtubu. Ima kuglične ležajeve svuda gde je potrebno 9+1 i još ful metal (magnezijum) i još rezervna špulna. Ništa joj ne fali, bar na oko i papir. A ima sličnih u izobilju. Sve ih je više.
Za srednje a mislim da je i za malo teže varaličarejne, ne baš teško.

Pa sad ipak može da se da se postavi vrlo razumna dilema; Jedna od 300E ili 6kom ovih.
Neka ove traju po dve sezone, to je onda za iste pare pokriveno 12 godina. A može da se zalomi čak i više ali i manje. Neka ona šesta bude za rezervne delove, to je onda sigurnih 10godina.
Ne brigaš za ogrebotine, kada popusti prebaciš je na dubinku, dakle ne bacaš je, i što je najbitnije uvek imaš model te godine kada je i kupuješ. Znači uvek najmoderniju.

Druga tj. treća varijanta je da kupiš tu skupu i svake druge godine je prodaš, dodaš još malo para i imaš novu i najmoderniju.
O četvrtoj varijanti  bahatog milionera ne bi da raspravljam tu je sve jasno.

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Batica

Uzmi tu masinici i idi na more, zakaci tunicu, gofa od 10kg i da vidis koliko je dobra. Ni jedno pecanje.
Ponesi na ebro da vidis koliko ce trajati.
Onda ces shvatiti zasto postoje masinice od 300-500€.
Jos nesto, tih 14 kuglicnih lezajeva ne vrede kao 1 japanski ili nemacki. To su najgori lezajevi koji mogu da se kupi. 2€ 10kom. Jer dobrih 10 kuglicnih lezajeva kosta od 30-100€. Skuplje od te masinice, a gde su osali delovi, marza, transport, porez...itd. Onda shvatis da te lezajeve mozes sa bacis.

Poslato sa Dunava uz pomoć Tapatoka

slob

Pa nisam govorio ni o teškom ribolovu niti o moru a niti o Ebru. Mašinice za te namene su specifične i tu nije presudna samo cena, već pre svega robusnost, a ima mnogo skupih mašinica koje nisu robusne već su nežne podatljive lepotice.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Batica


Cist primer kvaliteta lezaja

Poslato sa Dunava uz pomoć Tapatoka


ibanezi

Ma kupio bi ga ovog momenta, ali trenutno ga nema nigde. HG verzije 5,7:1 koliko hoćeš, al' ja zapeo baš taj PG 4,4:1 zbog glavinjara. Mada mi drugar sasvim lepo vuče glavinjare i sa HG skoro 2 god. Ako poludim od čekanja, možda i rešim tog HG, pošto mi žena, otkako sam ostavio novce za mašinu sve češće pominje ulazna vrata od stana koja duvaju. :rolleyes:

Teme sličnog naslova (10)

6417

Odgovora: 481
Pregleda: 255626

1036

Odgovora: 602
Pregleda: 240980

2674

Odgovora: 778
Pregleda: 247086

19569

Odgovora: 205
Pregleda: 119576

2675

Odgovora: 286
Pregleda: 185390