Kupovina varaličarske mašinice

Započeo pikeman, 07 Februar 2009, 18:58:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

sasabosko

Ajde da i ja dam jedan predlog, nešto jeftinije a dobro, slabo poznato našem tržištu. Naime uz pomoć našeg druga Germine, kome se ovim putem još jednom zahvaljujem dođoh u posed fin nor tidala t545. Mašina je metalnog tela, rotora od kompozitor, teška 348gr, nestvarno je utegnuta, tako nešto još nisam video, kod mašina ispod nekih 300e.Iako sam vlasnik još 6 mašina pod okriljem Zebco kompanije, ova je na mene ostavila najjači utisak. Dosta glatko radi, snage ima i previše, dil fantastičan, kao i sve njihove masinice. Mana joj je nije baš za tanke pletenice, jer slaže redno kao daiwa i nije za laganje varke od nekih 15gr jer toliko lagano vuče da će namotaji biti labaviji, u kombinaciji sa tankom strunom nije baš poželjno. Ono što je na mene ostavilo utisak je da ručica koja se srafi u pogonski direktno ne mrda ni 100tu, isto i rotor. Nisam video toliko malu, a tako snažnu i utegnutu mašinicu, ni kod shimana ni daiwe, do Certate i Tina, što se trajnosti tiče, ubeđen sam da će trajati i trajati, skoro sam otvarao rhino st-ti koju sam rabio od 2008,svime čime sam stigao i olovima 80gr, unutra je nova, kao da nije ni radila. Što se tidala tiče, stvorena je za srednje teško i teško varalicarenje, i ko uspe da je u normalnom ribolovu uništi za 5 godina, ovde kažem da ću mu lično kupiti novi. Mene je koštala 70i neki e.  :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

Trigga

Juce pazario Okuma Dead Ringer masinku u velicini 3000 za prve pokusaje ulaska u varalicarske vode,masinice nije ni velika a ni mala,i nema neku preteranu tezinu na stapu(stap Okuma Competition 6.6' 10-30gr)

Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока
Saran=Mama

ibanezi

Citat: ossa poslato 15 Septembar 2017, 07:56:38
Ovaj voli šimano , ne vredi da ga nagovaramo. A nema RJ da mu objasni koja čarapa ide na koju nogu  :rolleyes:
Ne volim ja više Šimano od Daive, nisam uopšte ostrašćen po tom pitanju, nego su se neki, među njima i RJ :lol:  nažalili svojevremeno na nedostatak nekog ležaja u vođici na Certate-u i još nekim Daivama :question: Batice, ima li Kaldija taj problem? I zašto 4000, zar 3000 nije dovoljno veliko?

sasabosko

Znam nekoliko ljudi koji su koristili kaldiju za varalicarenje soma, glavinjarama i dubokoroncima, od istih više je ne poseduje ni jedan svi su je proslediti dalje, a kod nas teško da neko baca nešto teže od 30gr.
Znoj nilskog konja je roze boje

slob

Gagi,
Neko omatori a u ponašanju i razmišljanju ostane dete. A neko, gde izgleda spadaš i ti, stekne mudrost pa se ponaša mudro.
Pošto smatram da sam i ja vremenom na neki način stekao nekakvu mudrost, mislim slično.

Dvostruko skuplja mašinica neće dvostruko duže da traje.
Ali jeftinija mašinica iste snage kao i skuplja je znatno veća i teža, a time i neudobnija.
Psihički je ugodnije raditi sa skupljom jer radi tiše i glatkije.
S druge strane psihički je napornije sa skupljom ukoliko dođe do nekakve havarije.
Od jeftinije ne očekuješ Bog zna šta pa i ako se nešto sa njom desi to ladno i podneseš. A može i da te iznenadi sa kvalitetom što izaziva Bogougodni osećaj.

E sad, ako sebe smatraš carem i zaslužnim (što većina verovatno misli o sebi), onda ti je jeftina mašinica nepristojna, bez obzira što bi i ona dobro obavljala ono što ti treba.

Slično kao priča sa automobilima. Bogoljub Karić vozi Majbaha. A mogao bi 99% isto i sa pet puta jeftinijim kolima. Ali u Majbahu se oseća kao car, što on uostalom na neki način  i jeste.

I na kraju ja lično ne bih dao više od 150e za mašinicu. Iz više razloga a najvažnija su dva; moje imovinsko stanje jednostavno ne podnosi višu kategoriju,  a drugo, brendirani proizvođači zavrću uši, smatram da su njihove  mašinice u višoj kategoriji baš precenjene.

sasabosko,
Šta ti je to "redno slaganje" strune, kao kod Daiwe?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

orka

Jeste možda dovoljno veliko,ali nije dovoljno teško..260g..  4000 A je teška 355g.. :smiley:

Da ima kod nas da se uzme fin nor tidel,sutra bi ga uzeo posle ovakvog opisa iskusnog ribolovca kakav je sasabosko.. :ok:  Nije pretežak,348g,a nije skup,preskup.. :smiley:

slob

Kada neko kupuje mašinicu treba da krene od, po meni, osnovnog parametra - max cena.
I tu da bude čvrst i dosledan. I onda tek treba da traži model koji će pre svega da zadovolji potrebu. A i da bude lako dostupna. A i mogućnost servisiranja, rezervni delovi.... bi trebalo da imaju udeo u odluci, o čemu malo ko od nas baš mnogo razmišlja pri nabavci. Mada je kod nas po tom pitanju sve prilično traljavo.
Ipak npr. Travar daje za neke mašine garanciju 5 godina. To se ne odnosi na besplatnu popravku već na obezbeđivanje rezervnih delova po fabričkim cenama, a besplatna popravka važi samo jednu godinu. Kako to u praksi funkcioniše i da li funkcioniše ne znam. Ali je u ponudi.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

sasabosko

Orka zdravlje od boga videćemo se na varakicarskom kupu, pa ćeš imati priliku da pogledaš mašinu, ako ti se svidi, tu je online kupovina, sad daleko je od savršenih mašinica, ali nema sproa, penna, daiwa, shimana ispod 300e, da će joj uči u pandan u njenoj nameni, srednje teško i teško, parirati  joj mogu samo mašine pod zebco kompanijom. Od pena, mnogo lepše i gladje radi,i jača je, bolji dril, a ostale pobrojane joj sto se snage tiče ne mogu ni prici, kaldiju svaki ozbiljniji somolovac uništi u dve sezone. Slob stvarno me iznenadjujes  po neki put, S-courve slaganje, nema worm, daiwa uglavnom to primenjuje kod svojih mašinica. Ja za slanje u osnovi znam za redno i unakrsno :thumbup:i
Znoj nilskog konja je roze boje

slob

Citat: sasabosko poslato 15 Septembar 2017, 10:41:43
Ja za slanje u osnovi znam za redno i unakrsno :thumbup:i
Ja koliko znam svi sistemi slaganja slažu unakrsno, jer drugačije i nije moguće. A naravno da mi je poznato da oscilator kod Daiwe uglavnom koristi "S" krivaju a Shimano koristi Worm. Ali i jedan i drugi rezultat slaganja je potpuno isti - namotaji su složeni unakrsno (kada špulna ide gore -pod jednim uglom a kad ide dole pod suprotnim uglom, tako da se namotaji uvek ukrštaju. Ili sam ja u velikoj zabludi?).
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

ibanezi

 Slob, ne mislim da sam car, niti veliki ribolovac, nego to "zaslužan" posmatram sa druge strane. Dug varaličarski staž koji sam proveo sa relativno jeftinijim mašinicama, obezbeđivanje nekog normalnog života porodici da nikom ništa ne fali uz štednju na samom sebi. Sa te strane posmatram te "zasluge". A 52 mi je godine! Dakle ne kao zaslugu zbog toga što sam neki ribolovac, već više kao nagradu "za životno delo". I mogu da odvojim te novce, a da se ne oseti u kući. Više se lomim baš zbog toga što mi uz sva Ljubina nagovaranja i moje ubeđivanje samog sebe, zaista onako "bezveze" ga dam 40000rsd za samo jednu "običnu mašinicu". Zato i pričam sa vama ili zbog podrške da prelomim ili da me odgovorite od "gluposti". Razmišljam i o još jednoj varijanti, ona mi ne da mira! :help: Mogu da dam tih famoznih 300+e, pa mi se motaju po glavi obe koje sam naveo kao prvi predlog? Naime, pošto mi fali jedna mašinica za Fider štap, mogao bih da kupim Stradik CI4 fb xship, hagan koncept 4000 težak svega 230gr za ona uživnja u suptilnom džigovanju i vobleraju koji bi seo na štap od nepunih 160gr samo tako i uz njega Daivu BG ili tog Fin Nor Tidala kog predlaže SašaBoško ili nešto slično, što rek'o 2Vuka- teško, jeftino i jako koji bi služio za glavinjare i fider. Nisam pametan, pa to ti je.

slob

Meni ta druga opcija deluje mudrije!
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Batica

Ibanez
Drugar koristi Caldiju 4000 novijo model i stavrno je dobra masinica.
Moze i 3000, mads nije velika razlika u tezini. A malo je jaca.
Treba povesti racuna i o balansu koja bolje pasuje.
Dobijes i rezrvnu spulnu. Sto je danas luksuz.
Video sam da je neko spomenuo i Ticu talimsna extrim. Meni je top. Samo ne znam koja je tezina 3000 modela i isto ima rezrvnu spulnu

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока


orka

I ja mislim da je ova druga opcija pun pogodak.. :thumbup:  Jednim udarcem ubijaš ne dve,već tri muve..

Mislim da bi ti po malo bilo žao da twina "mučiš" sa teškim glavinjarama..Verujem takođe da je fin nor tidal bolja opcija od daiwe bg..Jeste malo teži,što je po meni plus,a ima i manji prenosni odnos od BG ..
Kolega Ivanb 87 ima daiwu bg 3000 pa neka je ponese na skup,pa je uporedi sa fin nor tidalom..
Ima li tidal rezervnu špulnu?Ako ima onda je sigurno bolja opcija,ali i ovako verujem da je bolja.. :cheesy:
Sad videh da ima rezervnu.. :ok:

sasabosko

Nema, stiže bez rezervne, no ja ne vidim to kao manu jer svoje komplete, koristim namenski, ako sam izašao recimo da varalicarski soma, jedan komplet koji na kome ne menjam ništa, ako idem na smuđa ponecu dva kompleta. Mislim da tri, četiri kompleta (štap, mašina i struna ) mogu poslužiti bukvalno u svim uslovima na našim vodama. Možda neće biti sve perfektno, ali više od 4 kompleta za varalicarenje vidim kao gomilanje pribora, iako mi uvek fali taj famozni još jedan, pitam se da li je potreban jednom ribolovcu sa 100nak izlazaka godišnje, koliko pažnje možemo posvetiti svojim ljubimcima, pogotovo ako pecam različitim tehnikama  :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

Sale66

Pomazite drugari,ne mogu da se odlucim izmedju ove 2
Biomaster je 2008,Twin 2003
Twin ima rucicu na rasklapanje,sto mi se ne svidja,ali je 3000 a,Biomaster 2500
Na slatkim sam mukama :)








Teme sličnog naslova (10)