Podešavanje drila u odnosu na štap

Započeo ossa, 17 Novembar 2008, 14:10:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

STUKOLOVAC

podesavanje drila iskljucivo prema situaciji na vodi a ne po sljivicima i livadama,moze i fora koju je Voja opisao sa zategnutim drilom pa popustaj po potrebi ali pre svakog pecanja obavezno par "klikova" levo-desno da ne zapekne spulna sto hoce na starijim modelima masina...  :clap2: :thumbup: smiley001 smiley003 

OlovoOdo krečit šljive.

Sp1tF1re

Dril podesavam tako sto namotam najlon na ruku i probam na cim(udar) ne na povlacenje,ako pukne otpustam sve dok  nezadovoljim uslov da se najlon ne pokida na cim,a Keltan nek nabavi bager za svoje strune od 100lbs tu mu stap ne treba  :lol: :lol:

žex.rašeta

Podešavam kao Spit ali sve zavisi od vode,vrste mamca,finoće pribora i onoga što očekujem da ulovim ! Vrlo lako se bez silovanja polako dotegne drill i to je to ! (ako nešto iznenadi ) smiley033
Biće nam bolje kada mi postanemo bolji ljudi!

slob

Tražeći  po internetu objašnjenja za "max i best Drag štapova", koja uzgred rečeno nisam uspeo da pronađem, na više mesta sam pročitao sledeću preporuku za podešavanje maksimalne jačine drila a u odnosu na jačinu primenjene strune:

Opterećenje ne mora da se odrađuje dinamometrom. Može i tako što se izmeri teret na običnoj vagi u vrednosti 1/4 kilaže strune, pa se olova te težine stave u plastičnu kesicu i okače na strunu, kako je prikazano na slici.
Posle podešavanja, povlačenjem strune direktno na mašinici, može se steći osećaj o veličini te sile na samoj mašinici pa se kasnije može podešavati i bez merenja, na osnovu stečenog osećaja.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Olovo

Indivalno je to od slučaja , u zavisnosti pod kojim uglom imaš ribu na štapu   (o vrsti štapa ?) , pa zato mi je idealno rešenje borbena kočnica.
http://norwegia.naryby.org.pl/sprzet/16_shimanogtm.jpg


Odo krečit šljive.

slob

Nikad nisam imao u rukama mašinicu sa "borbenom" kočnicom. Nisam siguran i da znam kako funkcioniše. Predpostavljam da poluga BK može fino da izreguliše silu kočenja u opsegu od plus/minus jedan stepen-klik zadnje kočnice, a BK početno stoji u neutralnom srednjem poožaju.
Nisam video, a možda i ima, mašinicu sa prednjom kočnicom i da ima i borbenu.

Međutim, ono što bi meni bilo interesantno je kada bi postijala prednja kočnica sa podešljivim graničnikom sile kočenja. Npr, imam mašinicu sa max drag 30lib, a hoću da mi max drag bude manje od te veličine, da može da se lako podesi na max drag, npr, 15lib, ili 20 ili 25. Kontinualno ili bar skokovito. Kalibrisano ili da sam moram da umeravam. Zašto?
Jednostavno zato što kada ograničim maksimum ne moram da razmišljam o tome da li ću prilikom borbe da prekoračim kritičnu granicu. Svaka sila ispod podešenog maksimuma može ali max je ograničeno. Na koju meru? To već zavisi od više faktora, ali koji su prilično predvidivi.
Da li postoje takve mašinice?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Teme sličnog naslova (10)

42

Odgovora: 6209
Pregleda: 1319377

3236

Odgovora: 270
Pregleda: 153857

11932

Odgovora: 149
Pregleda: 138816

9274

Odgovora: 115
Pregleda: 68465

11301

Odgovora: 621
Pregleda: 246371

6941

Odgovora: 65
Pregleda: 53594

5817

Odgovora: 807
Pregleda: 224426