Ima li nešto dobro, jeftino, a da nije Spro ili Ryobi

Započeo ibanezi, 16 Jul 2015, 19:59:46

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ibanezi

Sve češće u ovo doba besparice, početnici u varaličarenju postavljaju pitanje: "Koju varaličarsku mašinicu kupiti za 3, 4 maksimalno 5000 RSD?". Nekoliko godina je već uobičajeni odgovor - "Spro passion, ili sestra bliznakinja Riobi Ecusima". Da bi danas kolega na temi "Kupovina varaličarske mašinice" postavio pitanje: "Šta je sa Alcedom, Maršalom, Robinzonom, Mičelom.... ostalima?". Stvarno zar nema nijedne mašinice koja je bolja, ili podjednako dobra, ali bar novija i lepša? Dakle, armijo varaličara, predložite svoje ljubimice koje imate, ili ste imali pa prevazišli, koje ne prelaze taj početnički, najčešći limit od 4-5000 RSD za novu, predstavite uz vrline i mane uz punu objektivnost.

Dva vuka

Ima.... gomila klonova firmi Viva , Formax, Nevis , Triangle , Maršal ,Alcedo i sve je to maltene isto ili slično. Materijali , završna obrada , tehničke karakteristike.  :cool: I sve je to dobro za 50 evra  :takoje: I sve će poslužiti početniku  :smiley: Mnogo je teže u ogromnom izboru od 50 do 100 evra pronaći i preporučiti kvalitetnu i dugovečnu rolu  :sad:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

ibanezi

 Koji konkretno modeli Nevisa, Alkeda, svih ostalih mogu u klasi do 5000rsd da se mere sa Passion-om? Puko nabrajanje firmi ne znači baš ništa. Ne može se na pitanje: koju mašinicu za 4-5000, odgovoriti- kupi nekog Alkeda, Nevisa, sve je to isto. Baš u klasi 50-100 e je mnogo lakše naći. Tu su sad i Penn i Quantum, stasala Okuma, ima i Šimana i Daive koji zavređuju pažnju, ABU, Dam koji se vraća. Ja bih sada imao da biram bar 5-6 modela koje bih pre uzeo od Zaubera, Arca i klonova. Ali su nam nepoznanica baš te jeftine. Jer su Passion i Ecousima dokazano dobre, trajne, sa modernim rešenjima. To su u stvari Blu arkovi 7000 i Aplausse-i sa istim mehanizmom, od istih materijala i potpuno istim rešenjima, smešteni u grafitno kućište. Imaju li takav kvalitet i rešenja i modeli drugih firmi i konkretno koji?

limovac74

Alcedo ima odličnih mašinica naročito za match, bolonjez ,feeder . SeaSide ima jako dobre i kvalitetne mašinice i jedna je od retkih originalnih proizvođačkih firma a ne brend.Spro je oborila cena konkurencija i upadanje crno-tržišne ekonomije Made in Subotica, kojima se polako staje na put ... :takoje: Tako da cene za Passion ,Blu ... su nerealno niske ,jer to nisu te cene koje bi trebale da budu.
Kad Sveti Ilija nebom sine grom na dnu reke Dunava probudi se som.
Na dnu reke Dunava kiseli se rovac a na obali stoji mokri ribolovac.
Som je snažno povukao ko kamion FAP i odneo ribolovcu i udicu i štap...

ibanezi

 Kolega Limovac, Passion je u redovnoj prodaji zavisno od veličine od 36-7 do 40-42e. Pre nekoliko god sam za UL kupio Passion 710 za 3500 din što je bilo 32-3e, a moj prvi Ark pre više od 10 god sam platio 60+e, a sada je 80. Na te cene sam mislio, i ne vidim šta je tu nerealno. Nikada nisu bile skuplje nego sad. Ne računam uopšte cenu Mađarica. A to što su dobre , a jeftine više mislim da je zasluga ogromne produkcije matičlne fabrike Guangvei i pametnog poslovanja trgovačkih brendova (upravo kvalitetno i jeftino, kroz zaradu na količini prodatih)nego zasluga konkurencije. Kakva je to konkurencija, čija imena svi znamo, a niko da kaže taj i taj model te kuće je bolji. Pitanje je za varaličarske mašinice. Koja konkretno Seaside mašinica sme da se preporuči na skoro svakodnevno pitanje:" Koju varaličarsku mašinicu do 5000maksimalno. U stvari najčešće je pitanje koju do 3, eventualno 3500 biste preporučili....pa onda, znaš i sam da mi izlicitiramo još 1000-1500din, da naguramo za taj prokleti Passion- u redovnoj i regularnoj prodaji. Reci tu Seaside mašinicu koja je dobra i zašto je dobra?
  I sad najzanimljivije. Prošetajte malo internetom. Tamo na zapadu Jošikava koja je vlasnik imena Ryobi, u najnižim klasama gura mašinice pod svojim imenom i najpopularnije su u klasi. Niko ni da pogleda Ecousimu( Passion) Mašinice su prelepe, moderne, kada se pročitaju karakteristike, materijali, ispada da su bolje od ovih. Kod nas ih naravno nema, jer ko je čuo ovde za Joshikavu, pa se niko ne usuđuje da je uvozi. Kako neko da objasni narodu da je Joshikava u stvari vlasnik i Zaubera i Ecousime, i svih Ryobija.

limovac74

Cenovni rang za Seaside  oko 40 E-Saaside CL plava mašinica . Mnogo jača  i stamenija ručica,utegnutija,bez ikakvog lufta u ručici,mnogo više ležaja -10 +1 .(za model sa 10+1). Jače telo ojačano sa metalnim prstenovima.-Malo li je  :question:
Inače sam ovakve i slične komentare imao pisajući nekoć već davno o Tryangle mašinicama ,a onda je vreme pokazalo svoje ...  :takoje:
Kad Sveti Ilija nebom sine grom na dnu reke Dunava probudi se som.
Na dnu reke Dunava kiseli se rovac a na obali stoji mokri ribolovac.
Som je snažno povukao ko kamion FAP i odneo ribolovcu i udicu i štap...

VladimirR

Spro je poskupeo u radnjama. Prošle godine, oktobar mesec kupio sam passion 740 i platio 4280din, a sad u istoj radnji je oko 5300din. Ja sam je prodao za 3600din.  :huh:
Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

vradojicic

Ja cu navesti jednu masinicu koju koristim na feeder-u Daiwa Aqualite Pellet 3.9m 120gr i koja mi se pokazala zaista odlicno. Znam da nije varalicarska ali mi se pokazala odlicno.
To je Formax Sherman Carp 40.
Masinica je bas dobro utegnuta, mnogo, mnogo jaka, cupa hranilice iz vode kao od sale (ni moj DAM Quick AT 740 FD  ne cupa tako iako je bio slicnog prenosa), ima debelu osovinu, bajt, slaze veoma dobro, ima velike diskove na spulni i dobru kocnicu...
Karakteristike su mu: 5+1 lezaj, 4.6:1 prenos, spulna alu i rezervna grafitna, 437gr, lepa je i kosta 35 evra... Zaista mislim da vredi jer sam vrteo pre dve godine razne Daiwa bajteve koji su bili i do 80 evra i nisu mogli da mu prismrde.

Preporucio bih jos jednu masinu, Tica Splendor. Cena oko 6 hiljada. U odnosu na Passion ona je Bog i batina.
Od velicine 2500 za neko srednje varalicarenje i bolonjez do 3500 koja po meni moze za srednje tesko varalicarenje. Tezina od 260gr do 325gr. Najveca prenost ovim masinica po meni je dugotrajnost, sve ostalo je tu negde sa konkurencijom. Zbog cega dugotrajnost, pa zbog toga sto je i telo i rotor od metala i jos jedan za mene ogroman plus je sto se rucica srafi u pogonski mehanizam.
6+1 lezaj
Alu spulna
Cela metalna
Rucica se srafi u pogonski zupcanik
5.2:1 prenos
Po meni za 6000 uz Arcove iz Madjarske kojih ima po KP najbolja kupovina. Pritom dobro slaze i strunu...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

orka

Jedan drugar takoreći početnik u varaličarenju već par godina koristi Catanu 4000 fb,i zadovoljan je sa istom.Korektno slaže konac,ima dovoljno snage i za malo teže varalice,utegnuta je,lagano se vrti.itd..Sasvim korektna..Par puta sam i ja taj njegov komplet probao na vodi sa raznim varkama i stvarno nisam imao većih primedbi..Ne izlazi često na vodu tako da je i danas maltene ista kao i prvog dana..Cena joj je oko 4500 din..E sad, u odnosu na popularni passion u stoj veličini teža je 60g..Passion 303g a Catana 360g..,ako je to nekome bitno. Catana ima rezervnu špulnu a Passion nema..Passion sa rezervnom špulnom košta preko 6000 dinara..
Sve zavisi i šta se od varalica koristi..Siguran sam da će ista mašina potrajati dugo ako se koristi za voblere,lakše kašike,leptire i lakši i srednji džig..
Česti izlasci i korišćenje teških glavinjara,džigova,zatim veliki leptiri i teške kašike ubrzaće propadanje svake mašine..

vradojicic

Takodje imam jos jedan predlog po meni bolji od Catana za jednu jedinu razliku u njima, a to je Shimano Sienna 4000 FD. Razlika je u lezaju vise koji je na bitnom mestu, na drugoj strani pogonskog zupcanika gde Catana ima teflonsku biksnu u obliku lezaja. Sve ostalo je ist osim dekora, i toga da Sienna nema rezervnu spulnu a catana ima grafitnu. Sienna je jeftinija od Catanne, mislim da je 4000 dinara otprilike po online prodavnicama a na KP nova 3290 sto je dzabe a zaista dosta daje. Odlicno ce posluziti pocetnicima sa smudja, stuku a i za druge vidove pecanja. Ja sam Sienna 2500 FD koristio na bolonjezu dugo i uspesno...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

ibanezi


Evo prvi predlog kolege Limovca, Seaside CLf. Stvarno izgleda prelepo. I karakteristike-reklo bi se savršene po onome što piše. Problemčić- Marshall koji radi sa Seaside mašinicama nema je u ponudi. I nisam uspeo da nađem nijednu u redovnoj ponudi. Sve su sa KP- znači opet šverc-komerc. Cena tih je 4500rsd za veličinu 4.  Voleo bih da je ima u redovnoj ponudi i da vidim cenu. S obzirom da je švercovani Passion 740 -3600, a redovan 4800 (Formax)
   Kolega Vlado, pratiš forum, i video si kako je teško navući sa 3500 din do 4500-5000din. Neka 5000 bude max-maximuma. Za 6000+ rsd ima mnogo mašinica koje zavređuju pažnju i koje su naravno daleko bolje od Passion-a. Splendor, koji si predložio, takođe Tikina Libra, moj favorit za 6000+ rsd Robinson Marshall (fantastičan, proveren, godinama u proizvodnji- sad bih ga pre uzeo nego BA po istoj ceni!) i niz drugih. Naravno da mašinica koju si još predložio ne dolazi u obzir. Da je najtrajnija i najpreciznija na svetu-435gr za var. maš. za smuđa i štuku :no:

limovac74

Kad Sveti Ilija nebom sine grom na dnu reke Dunava probudi se som.
Na dnu reke Dunava kiseli se rovac a na obali stoji mokri ribolovac.
Som je snažno povukao ko kamion FAP i odneo ribolovcu i udicu i štap...

vradojicic

Sherman sam naveo kao masinu tog cenovnog ranga koja zavredjuje paznju. Znam da nije varalicarska ali nekome moze da posluzi za feeder ili dubinke.
Ok, neka 5000 bude smernica i gornja granica za cenu.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

ibanezi

Prvo izvinjenje za grešku. Mašinica sa oglasa za koju sam napisao da je šverc- komerc, nije . Oglas je postavio registrovani vlasnik. Znači, cena je u okviru redovne, jer je mašinica legalna. Kada sam ukucao na maršalovom sajtu CL, nisam dobio ovu mašinicu, pa sam mislio da je nema, ali ona je pod oznakom CLF. Stvarno, zašto Maršal ne daje cene svoje ponude?
  Pogledajte šta je vredni kolega Slob uradio na temi "kupovina var. mašinice" Sastavio je spisak (skoro) svih brendova koji se mogu naći na srpskom tržištu kada su u pitanju mašinice. U tolikom broju proizvođača, trgovačkih brendova... sigurno ima dobrih spravica, samo da ih "razotkrijemo".
  Slob, svaka čast!

Gremlin

Vidim da se ovde u temi pominje "šverc-komerc", pa da kažem da je meni lično kada nešto kupujem pre svega bitna cena, a naravno i originalnost, kvalitet proizvoda i garancija.

Baš me briga da li je šverc iz Mađarske, ako mi je to jeftinije. Do sad se niko nije žalio na "nezvanične" distriburere pribora.

Kod nas je sve značajno skuplje nego bilo gde u Evropi, od osnovne hrane, goriva, pa nadalje - a prosečne plate najniže u regionu - shodno tome svaka ušteda je dobrodošla pošto nas država pljačka na svakom koraku.

Izvinjavam se na OFF-u...

smiley033

Teme sličnog naslova (10)