• PKVM sistemi
 • D.A.M.rs - prodaja ribolovacke opreme nemackog proizvodjaca DAM
 • MG Servis
 • Vodomar.rs
 • Lov i ribolov
 • Carp Mania - sve za takmicarski i rekreativni ribolov
 • Fanatic Tackle Shop
 • VBA Soft Lures
 • Ribolovacka oprema i sve za pecarose
 • Majice i duksevi Vukovi sa DUNAVA

Anketa

Koju vrstu frikcione kočnice (drila) preferirate?

Prednja - front drag
Zadnja - rear drag

Autor Tema: Frikcione kočnice  (Pročitano 17144 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Isa

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Jun 2014
 • Lokacija: Jarak- Novi Sad
 • Poruke: 1,310
Odg: Frikcione kočnice
« Odgovor #15 poslato: 25 Novembar 2014, 23:56:20 »
Davno, kada sam mogu reci napravio i prve korake u svetu pecanja, posto sam savladao osnovne stvari, kupio sam prvi teleskop i masinicu, za pecanje bele ribe na kanalu. Naravno sve kinesko i jeftino, par stotina dinara. Masinica je imala prednju kocnicu, koja je vise licila na zavrtanj koji drzi spulnu. Inace sam mislio da to sluzi kako bi smo otpustili najlon ako previse namotamo...  :lol: Kako mi taj zavrtanj nije ulivao neko poverenje, delovao je skroz rastimovano, a drugarov otac za nas dvojicu u to vreme imao ''vrhunski'' pribor- daiwu ag1350ct i neki dam quick sa zadnjom kocnicom koji su "savrseno'' radili, od tada sam bio misljenja da prave masine imaju zadnju kocnicu. :ok: Onda je krenulo seciranje mucenog kineza i kupovina ozbiljne masinice od 600 dinara sa zadnjom kocnicom. Za divno cudo i danas me sluzi. Hahah.  :smiley: A lezala je i u vodi i u pesku, pa nije okretana po 2-3 godine, nikad podmazana.  Sad joj je preko 10 godina. No hocu reci da sam duuugo bio tog misljenja da su sa zadnjom kocnicom bolje, ali više nisam i nikad za varalicarenje ili neki tezi vid ribolova ne bih uzeo sa zadnjom. Eventualno za feeder borbenu. Sve sto je ibanezi napisao se slazem, inace na max zategnutom drilu kod zadnje kocnice na masinici velicine 4000 bez muke okrecem spulnu, dok kod prednje ni da pipnem nmg.  Mozda bass iz sve snage, al se plasim da bih tu uspeo i osovinu da iskrivim.

Van mreže slob

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jan 2011
 • Poruke: 2,630
Odg: Frikcione kočnice
« Odgovor #16 poslato: 22 Januar 2015, 19:33:16 »
Da li neko može da mi objasni; kako radi kočnica na slici (Spro Aeronium)
Ima dva podešavanja. Leptirastu ručicu koja se obrće, kao i svaka druga čeona kočnica, a još i srednje dugme koje se takođe okreće. Čemu služi jedno a čemu drugo podešavanje?
Čitao sam već neka objašnjenja koja su me samo još više zbunila jer su baš opširna a nejasna.
Svaka čeona kočnica u leptirastoj navrtki ima oprugu, koja okretanjem  više ili manje nateže tu oprugu a ova tako, većom ili manjom, silom pritiska sklop frikcionih pločica koji se nalazi u špulni i tako  više ili manje koči.
E sad, šta radi leptir a šta unutrašnje dugme (na priloženoj slici)?
Unapred zahvaljujem na odgovoru!


Spojene poruke: 16 Februar 2015, 17:58:03

Na kraju sam, sam sebi odgovorio na sopstveno pitanje. Naravno, uz pomoć upornog googlanja.
Reč je ustvari o nekoj vrsti brze (Instant) kočnice, s tim što se kod ove, može prethodno predpodesiti maksimalna sila kočenja koja će biti kada se kočnica uključi, prekidačem kočenja.
Maksimum se predpodešava srednjim dugmetom, koje precizno radi isto ono što i leptirasta ručica kod svake obične prednje kočnice. A leptirasta ručica, ovde, okretanjem za pola kruga praktično radi kao prekidač. “Isključi” potpuno kočnicu ili “uključi” – na onu silu koja je već predpodešena srednjim dugmetom.
Ovde je samo uslovno rečeno da je u pitanju “prekidač”, jer ipak postoji nekakva mala regulacija kočenja od nule do max (a koji je predpodešen centralnim dugmetom), ali ova regulacija je nagla i neprecizna jer  je u pitanju (nelinearna) regulacija samo u opsegu od poola kruga leptiraste ručice.
Međutim, i takva mala regulacija i predpodešavanje, ustvari razlikuje ovu “Instant Twin drag” od obične “Instant drag”, gde nema nikakvog predpodešavanja niti ikakve regulacije, pa kočenje praktično brzo ide od nule do apsolutnog maksimuma kočenja dotične kočnice.

Svi tekstualni opisi "Instant Twin drag", koje sam pročitao, su bili vrlo konfuzni, tako da sam shvatio o čemu se radi tek kada sam naleteo na slike na kojima se vidi konstrukcija pa i suština sistema.
Leptirasta ručica, preko strme ravni u kružnom obliku – kao na slici, može  da pomeri-primakne ili izmakne oslonac federa i to okretajem za samo polovinu kruga, toliko da ovo može potpuno da anulira natezanje federa koje je postignuto okretanjem srednjeg dugmeta.
Rukovanje je jednostavno:
Okrenete leptir u krajnji položaj kod kojeg nije isključena kočnica. Dugmetom podesite željenu jačinu kočnice za koju želite da bude maksimum.
Kad leptir okrenete u suprotan položaj, od prethodnog-kada ste podešavali dugmetom,  kočenje će biti nula a kada ga vratite biće maksimum koji ste podesili.
Koliki je tačno hod leptiraste ručice, prilikom kojeg postoji neka gruba regulacija kočenja od nule do postavljenog maksimuma,  baš nisam siguran ali mislim da je svakako manji od ¾ kruga. Takođe nisam baš siguran da će u položaju leptira kada je kočnica isključena, sila kočenja biti baš nula, ali svakoko će biti blizu nule. Najbolje je ovo videti u praksi, jer to može da se razlikuje kod različitih mašinica.   

Dakle, zašto sam se uopšte zainteresovao za ovu kočnicu?
Povod je bio pročitan podatak u katalogu za XZoga, a koji se odnosi na max dozvoljen Drag (kg) za pojedine štapove.
Pa ako montirana mašinica na štapu ima istu ili manju jačinu kočnice od max Drag upotrebljenog štapa, sigurnosnih problema sigurno neće biti, jer i da hoćemo nećemo moći da prekoračimo sigurnosnu granicu. Međutim ako je kočnica jača od max Drag štapa, prilikom borbe sa ribom, ili prilikom početnog podešavanja kočnice, može da se desi da prekoračimo sigurnosnu jačinu kočenja.

Kako rešiti takav problem, kada npr. imamo štap sa max Drag 5kg i mašinicu sa max Drag 10kg?
Rešenje se logično nameće. Treba kočnicu ograničiti na 5kg. Ali kako? Kad standardne mašinice nemaju ogračinivač - limiter kočenja.
“Instant Twin drag” je kočnica najpribližnija „Limitirajućoj kočnici“. Samo da nije onoga „Instant“.
Naime, ova kočnica ima limiter-ograničavač ali nema finu regulaciju kočenja od nule do limitiranog max, već je ona gruba – brza - instant. Za manje od jednog kruga ručice kočnice.
Možda je uz malo vežbe i ovakav, smanjen hod kočnice, upotrebljiv, ali to treba ipak ispitati u praksi.
A možda već i postoje iskustva sa ovakvim kočnicama?


Spojene poruke: 09 Septembar 2015, 19:00:10

Imam više dilema oko kočnice, a sledeće je jedna od njih.

Mislio sam da pouzdano znam šta je to max Drag ali nešto sada više baš i nisam siguran u to. Evo zašto.
U ručici za podešavanje jačine kočenja nalazi se feder. Okretanjem ručice on se nateže i vrši pritisak na pločice kočnice. Kada njega ne bi bilo, kada bi se pločice neposredno pritiskale maticom ručice, za samo mali deo kruga obrtanja ručice već bi se postigla maksimalna sila pritiska. Ne bi bilo fine “razvučene” regulacije od više krugova ručice kao što je to uz pomoć federa. “Finoća” takve regulacije  zavisi od finoće navoja matice ručice a maksimalna jačina pritiska od jačine federa.
Međutim, ta fina regulacija se proteže samo dok se feder potpuno ne sabije. Daljim okretanjem ručice pločice se i dalje sabijaju, sila kočenja raste, ali sada isključivo zavisno od snage prstiju koji zatežu maticu, pa teoretski postoji čak mogućnost da se ručica matica zateže i  klještima (a ima toga i u praksi, na sreću retko kad).

Dakle, do ternutka kada se feder potpuno sabije, dalja jačina sile kočenja zavisi ne više od federa nego samo od jačine prstiju..A to je nešto što je nedefinisano, nešto što zavisi od jačine prstiju ribolovca, koji može da ima toliku snagu u prstima da čak polomi ručicu.

Zbog toga, mislim da sila max Drag, koju definiše proizvođač, može biti samo ona sila kočenja koja se ostvari na granici potpunog sabijanja federa, a ne na granici najače stegnute ručice matice. Jer ovo prvo se možem definisati, a ovo drugo ne, jer zavisi samo od snage ribolovca.

Sa druge strane gledano, kako ja mogu da znam trenutak kada sam postigao potpuno sabijanje federa i kada sam ušao u zonu direktnog pritiskanja kočionog sloga? To bi jedino bilo moguće kada bi zatezanje matice radilo na principu “kilo ključa”. Kada bi kod postizanja max Drag dalje  zatezanje bilo nemoguće, počelo da “preskače”, što bi onemogućilo da sila dalje raste. Pa  bez obzira da li smo već i pre toga potpuno sabili ugrađeni feder ili ne.

Usput, veoma interesantno, idealno bi bilo da taj “kilo ključ” može i da se podešava, kao što je to normalno slučaj kod pravih kilo ključeva. To bi omogućilo da se ista mašinica primeni i na slabijem štapu s tim da se max Drag uskladi, kako bi ribolovac bio bezbrižan u smislu da nikako ne može da prekorači tu silu.

Dakle, bio sam uveren da je max Drag potpuno isto što i maksimalno zategnuta kočnica a sada se međutim kolebam. Da li je moguće jakim zatezanjem ručice prevazići deklarisanu max Drag ili je to nemoguće ma koliko pritezali?
Kakav je vaš stav u vezi ovoga?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Van mreže Milan berkut

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Feb 2012
 • Lokacija: Kucura
 • Poruke: 2,052
  • HiT Feeder
Odg: Frikcione kočnice
« Odgovor #17 poslato: 09 Septembar 2015, 19:28:27 »
Pa moguće je, znam drinske mladičare koji i bukvalno kombinirkama zategnu kočnicu špulne i pošto koriste strune od po 40 - 50 libri i posle nekoliko čupanja glavinjara ili peševa, kad zaglave negde medju kamenjem, dodju do zaključka da je mašinica "slaba" jer se iskrivila osovina na koju se natiče špulna . . . a kad im zatreba da otpuste strunu sa špulne oni otkoče kočnicu rotora pa ručicu vrte unazad i tako i zamaraju ribu eventualno . . . :)


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk

Van mreže slob

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jan 2011
 • Poruke: 2,630
Odg: Frikcione kočnice
« Odgovor #18 poslato: 10 Septembar 2015, 10:08:59 »
Ne eventualno, već baš tako, negde sam pročitao da oni tako “driluju” ribu, a taj sistem zovu “kurblanje”. Sve to što oni rade sigurno urniše mašinice, naročito zupčanike, jer oni nisu predviđeni za takav način rada. Ne znam koliko im traju? Ali verujem da ne rade to bez nekakvih razloga.

Napomena:
Kada se poruke spoje, znatno je otežana njihova aktuelnost i vidljivost, nisu istaknute u info centru, pa zato kolegama ovom prilikom skrećem pažnju da pročitaju zadnju spojenu poruku od juče, priključenu mom predhodnom postu.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Van mreže ADM

 • Kederaš
 • *
 • Vuk od: Maj 2016
 • Lokacija: Osijek
 • Poruke: 30
Odg: Frikcione kočnice
« Odgovor #19 poslato: 22 Oktobar 2017, 19:39:41 »
Mislim da tu nema potrebe za nekakvo davanje prednosti dal prednjoj ili zadnjoj ili dvostrukoj kočnici. To je stvar osobnog odabira za neku vodu, vrstu i veličinu ribe koju očekujete.
I jedne i druge imaju svoje prednosti i mane. Ako bi radili neke usporedbe realno bi bilo gledati isti model ili bar isti cjenovni rang.
Prednje kočnice su zbog veličine diskova jače, imaju mogućnost ugradnje diska i sa donje strane špule. Nabrijavanje diskova tj. kilaže nema smisla ako to sve skupa ne prati i jačina osovine, rotora itd.
Mašinice sa zadnjom kočnicom imaju prednost što se osovina fiksira i u zadnjem kraju mašinice što dobiva na stabilnosti rada.
Ima naravno izuzetaka, zato sam i naveo da treba kod usporedbe biti realan. Npr. Peen Slammer ima prednju kočnicu model 360 cca 4,5kg a osovina je žestoka oslonjena na dva ležaja u prednjem dijelu i čaura u zadnjem dijelu mašinice ili npr. Okuma Trio u veličini 40 ima duplu prednju kočnicu cca 8kg dosta tanju osovinu oslonjenu na jedan ležaj.
Sad kad bi upoređivali kočnice rekli bi Peen duplo slabiji a kad bi upoređivali ostalo rekli bi Okuma duplo slabija. Namjerno navodim ove primjere jer čitajući razne forume možete naići na vrlo nestručne i nesmislene upredbe pisane ili zbog nestručnosti ili iz komercijalnih razloga.
Moj savjet je da ukoliko nemate dovoljno iskustva i niste u stanju iz sheme prepoznati kvalitetu, potražite savjet iskusnijih, kupite provjereni model, ne kupujte novi model.

Spojene poruke: 22 Oktobar 2017, 20:01:18

Da li neko može da mi objasni; kako radi kočnica na slici (Spro Aeronium)
Ima dva podešavanja. Leptirastu ručicu koja se obrće, kao i svaka druga čeona kočnica, a još i srednje dugme koje se takođe okreće. Čemu služi jedno a čemu drugo podešavanje?
Čitao sam već neka objašnjenja koja su me samo još više zbunila jer su baš opširna a nejasna.
Svaka čeona kočnica u leptirastoj navrtki ima oprugu, koja okretanjem  više ili manje nateže tu oprugu a ova tako, većom ili manjom, silom pritiska sklop frikcionih pločica koji se nalazi u špulni i tako  više ili manje koči.
E sad, šta radi leptir a šta unutrašnje dugme (na priloženoj slici)?
Unapred zahvaljujem na odgovoru!
(Klikni za prikaz.)

Spojene poruke: 16 Februar 2015, 17:58:03

Na kraju sam, sam sebi odgovorio na sopstveno pitanje. Naravno, uz pomoć upornog googlanja.
Reč je ustvari o nekoj vrsti brze (Instant) kočnice, s tim što se kod ove, može prethodno predpodesiti maksimalna sila kočenja koja će biti kada se kočnica uključi, prekidačem kočenja.
Maksimum se predpodešava srednjim dugmetom, koje precizno radi isto ono što i leptirasta ručica kod svake obične prednje kočnice. A leptirasta ručica, ovde, okretanjem za pola kruga praktično radi kao prekidač. “Isključi” potpuno kočnicu ili “uključi” – na onu silu koja je već predpodešena srednjim dugmetom.
Ovde je samo uslovno rečeno da je u pitanju “prekidač”, jer ipak postoji nekakva mala regulacija kočenja od nule do max (a koji je predpodešen centralnim dugmetom), ali ova regulacija je nagla i neprecizna jer  je u pitanju (nelinearna) regulacija samo u opsegu od poola kruga leptiraste ručice.
Međutim, i takva mala regulacija i predpodešavanje, ustvari razlikuje ovu “Instant Twin drag” od obične “Instant drag”, gde nema nikakvog predpodešavanja niti ikakve regulacije, pa kočenje praktično brzo ide od nule do apsolutnog maksimuma kočenja dotične kočnice.

Svi tekstualni opisi "Instant Twin drag", koje sam pročitao, su bili vrlo konfuzni, tako da sam shvatio o čemu se radi tek kada sam naleteo na slike na kojima se vidi konstrukcija pa i suština sistema.
Leptirasta ručica, preko strme ravni u kružnom obliku – kao na slici, može  da pomeri-primakne ili izmakne oslonac federa i to okretajem za samo polovinu kruga, toliko da ovo može potpuno da anulira natezanje federa koje je postignuto okretanjem srednjeg dugmeta.

(Klikni za prikaz.)
(Klikni za prikaz.)

Rukovanje je jednostavno:
Okrenete leptir u krajnji položaj kod kojeg nije isključena kočnica. Dugmetom podesite željenu jačinu kočnice za koju želite da bude maksimum.
Kad leptir okrenete u suprotan položaj, od prethodnog-kada ste podešavali dugmetom,  kočenje će biti nula a kada ga vratite biće maksimum koji ste podesili.
Koliki je tačno hod leptiraste ručice, prilikom kojeg postoji neka gruba regulacija kočenja od nule do postavljenog maksimuma,  baš nisam siguran ali mislim da je svakako manji od ¾ kruga. Takođe nisam baš siguran da će u položaju leptira kada je kočnica isključena, sila kočenja biti baš nula, ali svakoko će biti blizu nule. Najbolje je ovo videti u praksi, jer to može da se razlikuje kod različitih mašinica.   

Dakle, zašto sam se uopšte zainteresovao za ovu kočnicu?
Povod je bio pročitan podatak u katalogu za XZoga, a koji se odnosi na max dozvoljen Drag (kg) za pojedine štapove.
Pa ako montirana mašinica na štapu ima istu ili manju jačinu kočnice od max Drag upotrebljenog štapa, sigurnosnih problema sigurno neće biti, jer i da hoćemo nećemo moći da prekoračimo sigurnosnu granicu. Međutim ako je kočnica jača od max Drag štapa, prilikom borbe sa ribom, ili prilikom početnog podešavanja kočnice, može da se desi da prekoračimo sigurnosnu jačinu kočenja.

Kako rešiti takav problem, kada npr. imamo štap sa max Drag 5kg i mašinicu sa max Drag 10kg?
Rešenje se logično nameće. Treba kočnicu ograničiti na 5kg. Ali kako? Kad standardne mašinice nemaju ogračinivač - limiter kočenja.
“Instant Twin drag” je kočnica najpribližnija „Limitirajućoj kočnici“. Samo da nije onoga „Instant“.
Naime, ova kočnica ima limiter-ograničavač ali nema finu regulaciju kočenja od nule do limitiranog max, već je ona gruba – brza - instant. Za manje od jednog kruga ručice kočnice.
Možda je uz malo vežbe i ovakav, smanjen hod kočnice, upotrebljiv, ali to treba ipak ispitati u praksi.
A možda već i postoje iskustva sa ovakvim kočnicama?


Spojene poruke: 09 Septembar 2015, 19:00:10

Imam više dilema oko kočnice, a sledeće je jedna od njih.

Mislio sam da pouzdano znam šta je to max Drag ali nešto sada više baš i nisam siguran u to. Evo zašto.
U ručici za podešavanje jačine kočenja nalazi se feder. Okretanjem ručice on se nateže i vrši pritisak na pločice kočnice. Kada njega ne bi bilo, kada bi se pločice neposredno pritiskale maticom ručice, za samo mali deo kruga obrtanja ručice već bi se postigla maksimalna sila pritiska. Ne bi bilo fine “razvučene” regulacije od više krugova ručice kao što je to uz pomoć federa. “Finoća” takve regulacije  zavisi od finoće navoja matice ručice a maksimalna jačina pritiska od jačine federa.
Međutim, ta fina regulacija se proteže samo dok se feder potpuno ne sabije. Daljim okretanjem ručice pločice se i dalje sabijaju, sila kočenja raste, ali sada isključivo zavisno od snage prstiju koji zatežu maticu, pa teoretski postoji čak mogućnost da se ručica matica zateže i  klještima (a ima toga i u praksi, na sreću retko kad).

Dakle, do ternutka kada se feder potpuno sabije, dalja jačina sile kočenja zavisi ne više od federa nego samo od jačine prstiju..A to je nešto što je nedefinisano, nešto što zavisi od jačine prstiju ribolovca, koji može da ima toliku snagu u prstima da čak polomi ručicu.

Zbog toga, mislim da sila max Drag, koju definiše proizvođač, može biti samo ona sila kočenja koja se ostvari na granici potpunog sabijanja federa, a ne na granici najače stegnute ručice matice. Jer ovo prvo se možem definisati, a ovo drugo ne, jer zavisi samo od snage ribolovca.

Sa druge strane gledano, kako ja mogu da znam trenutak kada sam postigao potpuno sabijanje federa i kada sam ušao u zonu direktnog pritiskanja kočionog sloga? To bi jedino bilo moguće kada bi zatezanje matice radilo na principu “kilo ključa”. Kada bi kod postizanja max Drag dalje  zatezanje bilo nemoguće, počelo da “preskače”, što bi onemogućilo da sila dalje raste. Pa  bez obzira da li smo već i pre toga potpuno sabili ugrađeni feder ili ne.

Usput, veoma interesantno, idealno bi bilo da taj “kilo ključ” može i da se podešava, kao što je to normalno slučaj kod pravih kilo ključeva. To bi omogućilo da se ista mašinica primeni i na slabijem štapu s tim da se max Drag uskladi, kako bi ribolovac bio bezbrižan u smislu da nikako ne može da prekorači tu silu.

Dakle, bio sam uveren da je max Drag potpuno isto što i maksimalno zategnuta kočnica a sada se međutim kolebam. Da li je moguće jakim zatezanjem ručice prevazići deklarisanu max Drag ili je to nemoguće ma koliko pritezali?
Kakav je vaš stav u vezi ovoga?
Kolega ovo što govoriš uključeno isključeno je u stvari mogućnost slobodnog hoda špule riješena prednjim navojnim mehanizmom, a ne klasično mehaničkom polugom.
Unazad par godina neki proizvođači su za svoje modele koji nemaju slobodni hod spule ponudili da za neke skromne novce kupiš samo prednji navojni mehanizam koji ima mogućnost slobodnog hoda špule.
Osim deklarirane kilaže bitno je gledati od kojeg materijala su obloge. Dal je filc, dal je carbon i koje je to sve skupa kvalitete. Šta ti vrijedi ako je kočnica 10kg a propali obloge na 20m izvučene špage.
Po mom namjena i platne mogućnosti određuju sve ostalo.

 

 • List Ribolov
 • Smuki Mrdalice
 • Sportski Ribolov
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing