Vukovi sa DUNAVA

PRIBOR & OPREMA => Mašinice => Temu započeo: pikeman 29 Oktobar 2014, 20:41:44

Naslov: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: pikeman 29 Oktobar 2014, 20:41:44
Kako se pokazala u praksi? smiley157

A Fighting Drag to support your fight (http://www.youtube.com/watch?v=InXSuYFdACU#ws)
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: tomislav34 29 Oktobar 2014, 20:48:07
Eh da i mene zanima? Nisam baratao s njom.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: žex.rašeta 29 Oktobar 2014, 21:14:39
Imam jednu mašinu sa borbenom kočnicom i slabo je koristim. Ona mi je za telematch kojim lovim belu ribu. Iskreno nisam navikao da ju koristim ali je odlično zamišljena stvar . Znači u momentu fino zatezanje ili otpuštanje špulne može mnogo da znači da ne izgubimo ribu. Ja nisam navikao ni na zadnju kočnicu a ne borbenu ispred nje....jbg  :cheesy: .
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: koleq3 29 Oktobar 2014, 21:45:55
Na bolo ne mogu da zamislim pecanje bez nje,jako korisna stvar, pogotovo sto pecam na dunavu stapicem koji bas i nije za dunav.
Protfisa pecam, koji zna i te kako veci komad da zabada,e kad krene malim prstom sibnem drill i nek ide...koristim i na feederima.
Exage masinice jedna sa duplim i 2 imam sa jednom rucicom,samo reci hvale,sve klizi!
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: vradojicic 29 Oktobar 2014, 22:19:45
Zaista odlicna stvar. Vise puta mi je odradila posao, na Exage 1000 RA, a poslednji put pre 15ak dana, kada mi je na bolonjez i osnovni 0.14mm i predvez 0.10mm udario saran divljak od 2kg. Tukao je on 10 minuta gore dole, levo desno, ali ja samo prstom pomerim borbenu i otpustim dril i nije bilo problema.
Zamisljena je odlicno, nervira me sto masine sa njom imaju 50gr vise nego masine sa prednjom kocnicom u istoj velicini. Zato nemam vise tih masina, a opasno mi se svidjaju ali 315gr za velicinu 2500 ili 3000 je  meni puno za bolonjeze.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: orka 30 Oktobar 2014, 11:48:01
Ne vidim neku prednost,ako je uopste i ima u odnosu na prednju kocnicu..,sve je to stvar navike i prakse..Imam je na dva shimana iz super serije.,odlicna,veoma precizna..
Za plovak i feeder.. :ok:
Sam naziv "borbena" je diskutabilan..,jer i prednja je za borbu..,isti im je posao i jednoj i drugoj..
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: srce 30 Oktobar 2014, 15:39:43
Nije neka vajda osim sto komplikuje sklop... za deset godina realno ne znam da li sam je upotrebio dva puta... doduše ne smeta , a ako ne smeta moze i da koristi...
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: laki22 30 Oktobar 2014, 21:04:29
na exage-u je ta zadnja kocnica dosta neprecizna, pogubim se sa njom. tako da ova borbena, em sto je mnogo preciznija, mnogo pomaze
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: tomislav34 30 Oktobar 2014, 21:18:03
Jel mi može neko objasniti princip rada te borbene kočnice. Vidim da ima tri položaja, sredina, lijevo i desno.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: orka 30 Oktobar 2014, 21:27:39
Sredina(neutralni polozaj).,levo(popustanje).,desno(zatezanje)..
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: tomislav34 30 Oktobar 2014, 21:30:42
A dal ima neki šaraf s kojim se regulira jačina zatezanja, odnosno popuštanja ili je to onako kako je tvornički namješteno?
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: žex.rašeta 30 Oktobar 2014, 21:41:30
Tomislave....kretao sam da pišem ali je komplikovano objasniti. Za svaki klik zadnje imaš od + do - raspon borbenom. Ma najbolje kad odeš u radnju , uzmi i probaj  :takoje:. Sve će ti biti jasno a onda pokušaj da nekom to napišeš u tekstu  :cheesy: .
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: orka 30 Oktobar 2014, 21:43:17
Jacina zatezanja se regulise iskljucivo pomeranjem "borbene" u neku od strana..,a radi u kombinaciji i sinhronizaciji sa zadnjom kocnicom..Zadnja se prvo podesava na odredjenu jacinu proklizavanja,a borbena sluzi da iz neutralnog polozaja pomeranjem u levo ili desno pojacavamo ili smanjujemo jacinu proklizavanja..
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: tomislav34 30 Oktobar 2014, 21:48:19
Kužim, zapravo se regulira zadnjom kočnicom. Što je zadnja kočnica zategnutija, to če i borbena biti do neke mjere više zategnuta i obratno što je zadnja kočnica više opuštena, bit će i borbena opuštenija. Što kaže Orka "sinhronizirano"
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: orka 30 Oktobar 2014, 21:55:18
Zadnja kocnica je glavna..Ona se moze koristiti bez "borbene",a "borbena" ne moze bez zadnje..U neutralnom polozaju(srednjem) ona je prakticno iskljucena,tj nema nikakvu funkciju..
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: mihabg 21 Decembar 2014, 22:22:40
Ovo nisam probao... to ne znaci da od sad necu!
Hvala Vam na postovima , sad mi je koncept konacno jasan..
Kad sam prvi put citao o tome na komercijalnim stranama, mislio sam da se spdaju iz dosade sta jos da izmisle 
Sad ne mislim tako...jos samo da probam!
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: bolenbgd 21 Decembar 2014, 22:55:48
Do ove godine sam I ja bio skeptik,ali sam kupio shimano sa borbenom I posle pola sezone  :thumbup:,narocito pri punjenju hranilice.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: slob 04 Februar 2015, 20:28:26
Nikad nisam imao u rukama mašinicu sa borbenom kočnicom pa sam o njoj pročitao sve što je napisano na forumu. Ipak nije mi sve jasno.
Princip mi je jasan ali ne i svi detalji. Nadam se da će neko ko ima ovakvu mašinicu a i dobru volju htetei da mi objasni te detalje.
Ono što mislim da mi je jasno: dugme zadnje kočnice radi normalno kao i da nema borbene kočnice ako se njena ručica nalazi na srednjem-neutralnom položaju.
Pomeranjem ručice borbene kočnice u plus -pojačava se kočenje a u minus –slabi kočenje, u odnosu na ono što je postavljeno dugmetom zadnje kočnice.
Moje pitanje je:
Da li se ta ručica ponaša kao prekidač, tj. na jednu stranu uključi maksimum kočenja a na drugu stranu potpuno isključi kočenje, ili se koliko toliko ručica ponaša kao regulator. Odnosno  može da se reguliše veličina kočenja i u pravcu maksimuma ili minimuma. Sve to u kratkom hodu ručice, neprecizno ali zato brzo?
Ili, drrugim rečima; ako se kočnica, zadnjim dugmetom, reguliše od 0 do 10, i postavimo je na 7, da li borbenom kočnicom na jednu stranu regulišemo od 7 do 10 a na drugu stranu od 7 do 0, i da li se to radi postepeno (koliko to pri kratkom hodu može) ili jednostepeno (kao prekidač) ?
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: orka 04 Februar 2015, 21:10:34
Ta rucica se ponasa kao regulator,ali..Nisu sve borbene kocnice potpuno iste.,mislim princip rada i koriscenja je isti.,a postoje razlike u jacini i postepenosti zatezanja borbene u zavisnosti od proizvodjaca.Recimo kod ovih mojih shimanovih masinica postepenim pomeranjem borbene u desno sila kocenja se pomalo povecava da bi zatezanjem do kraja stigli do njenog maximuma u tom trenutku,a koji zavisi od toga kako smo podesili glavnu kocnicu..Pomeranjem borbene u levo dolazi do popustanja,ali ne tako velikog u odnosu na vec podesenu glavnu kocnicu u tom trenutku..
E sad., prilikom koriscenja odnosno ribolova, masinica tj borbena kocnica ne mora biti u neutralnom polozaju vec je mozemo podesiti zajedno sa glavnom da bude vise ili manje pomerena u desno tj zategnuta.,da bi prilikom borbe sa ribom imali veci hod za popustanje.. :ok:
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: slob 04 Februar 2015, 21:34:41
1. Da li borbenom kočnicom uvek imamo punu regulaciju, od 0 do max, bez ozira gde je glavna?

2. Ako smo glavnu podesili na 0, pri neutralnom položaju borbene, da li to znači da tada borbenom imamo regulaciju, samo u desno, od 0 pa do max?

3. Ako smo glavnu podesili na 5, pri nultom položaju borbene, da li onda borbenom u desno imamo kočenje od 5 do 10 a u levo od 5 do 0?

Malo je komplikovano.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: žex.rašeta 04 Februar 2015, 21:43:29
Fishing Reel Tips. Shimano Fighting Drag Explained (http://www.youtube.com/watch?v=Fj3Jsvr9jgU#noexternalembed)
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: orka 04 Februar 2015, 21:49:59
1. Nemamo punu regulaciju.,punu imamo samo sa glavnom kocnicom..

2.Da, imamo regulaciju samo u desno do maximuma borbene u tom trenutku u odnosu na glavnu,ali to nije konacni maximum glavne..Glavna je glavna.. :cheesy:

3.Ne,borbenom nikada ne mozemo potpuno zategnuti kocnicu ili je otpustiti.,to mozemo samo glavnom..
Jedna ispravka. Kada je glavna zategnuta do kraja onda mozemo borbenom pomeranjem u desno do njenog maximuma jos vise zategnuti kocnicu sto bi bio apsolutni maximum masinice..
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: slob 04 Februar 2015, 22:04:59
Hvala na potpuno jasnim odgovorima.
Znači borbena može samo u nekoj meri da doda ili oduzme jačinu kočenja.
I onda kako si već rekao, treba proceniti gde postaviti glavnu da bi mogao da uradiš borbenom ono što hoćeš a sve to zavisi i od modela mašinice odnosno proizvođača.
Znači najbolje je konkrektnu mašinicu dobro "ispipati". Ipak, većina stvari mi je sada mnogo jasnija.

žex.rašeta,
Hvala na linku, ali ja ne znam engleski. Sa tekstom bi se nekako i sanašao pomoću prevodioca ali govorna informacija...

 
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: orka 04 Februar 2015, 22:18:54
Nije nista toliko komplikovano.,kada ti se takva masinica nadje u rukama lako ces videti sve njene varijante i mogucnosti vezane za sinhronizovano koriscenje glavne i borbene..
Samo ime borbena kaze da se ista koristi samo u borbi,tj kada je riba na stapu.,ali nisam siguran koliko je opravdano njeno postojanje i koriscenje..
Mislim da nista brze i lakse necu otpustiti ili zategnuti kocnicu sa borbenom nego sa glavnom(prednjom ili zadnjom svejedno)..Probao par puta u praksi.,ne videh neku pogodnost i svrsishodnost iste.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: srdjanpn 13 Mart 2015, 16:11:36
A tek kad budes hteo da rasturis i podmazes masinu,dok to posle sve vratis,nastelujes,za mene sasvim nepotrebna novotarija.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: laki22 13 Mart 2015, 16:21:19
nije istina...
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: srdjanpn 13 Mart 2015, 16:26:58
Naravno da nije istina,kad spakujes masinu i posaljes Rihteru ili u MG da ti podmazu.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: laki22 13 Mart 2015, 16:30:10
jedina malo komplikovanija stvar je skinuti prsten sa zadnje kocnice. posle toga sve ide brzo i lako. i kocnica ostaje "sama" i izolovana, uopste se niti dira niti se ima potrebe dirati.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: srdjanpn 13 Mart 2015, 16:41:14
Na kojoj to masinici ne treba dirati nista.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: laki22 13 Mart 2015, 16:47:51
shimano exage 3000 mhsrc
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: srdjanpn 13 Mart 2015, 16:58:15
Ako mislis na ovu koju sam danas rasturao,cistio i podmazao,treba je rasturiti u najsitnija crevca,do zla boga glupo i lose uradjeno.
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi61.tinypic.com%2F2bs9de.jpg&hash=24ce476f59188e9c522834255e8f71f7)
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: slob 13 Mart 2015, 23:04:15
srdjanpn,
Pošto si je otvarao, molim te, reci mi samo to; da li unutra postoje dve nezavisne kočnice, jedna na zadnjem dugmetu i druga na ručici, svaka sa svojim frikcionim slogom, pa se njihovo kočenje u konačnici sabira ili postoji samo jedna kočnica, ona na zadnjem dugmetu a ručica preko nekog mehanizma samo donekle, u plus ili minus, koriguje ono što je postavljeno dugmetom?
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: srdjanpn 14 Mart 2015, 12:20:02
Dve nezavisne.Mada borbena nema funkciju bez glavne,ona samo dodatno vrsi ili smanjuje pritisak na ovaj deo u koji ulazi osovina koji sam slikao posebno.Ne radi to bas nesto posebno,ako je uloga te borbene levo u minus slobodna spulna,desno u plus puna kocnica,to se desava samo u jednom ili dva zuba glavne kocnice i to delimicno ali ajde da kazem da to tako radi.Ako glavnu popustis ili zategnes do kraja ili skoro do kraja borbena za nijansu popusti i zategne.Za mene nepotrebna komplikacija,opet za mene neprakticno,a kome to odgovara nemam nista protiv.
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi57.tinypic.com%2F2e0jnmb.jpg&hash=e40f4140e31bdd5bbbe5390141c72065)
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi59.tinypic.com%2F2irugzl.jpg&hash=f0a637c3e337c52c95da6245299c7870)
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: koleq3 14 Mart 2015, 13:32:22
svakati dala legendo,ne bih se ja usudiojer poznajem sebe otislo bi sve u boziju mater...
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: slob 14 Mart 2015, 14:02:52
srdjanpn,
Hvala na odgovoru i mislim da si potpuno u pravu kada kažeš da od te komplikacije i nema mnogo koristi.
Ako sam dobro razumeo postoji samo jedan frikcioni slog koji se sa dugmetom fino podešava, a grubo, u nekom opsegu, sa ručicom.
Možda je od ovog sistema mnogo korisnija Instant Drag ili još bolje Dual Instant Drag, mada i jednoj i drugoj nedostaje i fino regulisanje kočenja što borbena, pa naravno i obična, ipak imaju.

Šta bi, po mom mišljenju, bilo idalno? "Normal - Instant - Limiting Drag".
Ili ti u prevodu da ima postepeno i preciznu regulaciju kočenja i da imai brzu a do nekog maksimuma koji se predpodesi u odnosu na jačinu štapa.  :cheesy: :cheesy:
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: srdjanpn 14 Mart 2015, 14:43:39
Sve je to,opet za mene,nepotrebno komplikovanje sklopa neke masinice,kod jeftinih modela to izgleda a i radi smesno,da bi radilo precizno,kvalitetno, moralo bi dosta i da poskupi samu masinu,na slikama se vidi da su delovi uglavnom plastika i legura cinka,i vec ima poprilicno lufta izmedju caure i osovine(spulna ide levo-desno)a exage nije jeftina masina(kako za koga)opet to bi povecalo i tezinu a mi bi sto laksu.Najveca muka je rasturiti,ocistiti i sklopiti ponovo za nekog ko nije vican tome,a dosta se prljavstine zadrzi na tom mestu.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: laki22 14 Mart 2015, 17:15:12
a sto si skidao kocnicu? tu sa druge slike? niti si ista time dobio niti je trebalo? lepo sam ti rekao da se ona ne dira... sve ostalo se lako skida..
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: Olovo 14 Mart 2015, 18:44:40
I mene je svrbelo pa sam skidao donju šimanovu , to se kao što kaže kolega nepipa.4 dana sam nameštao posle podloške..i nikada nije nanovo isto radila..a i dirao sam je jer ima i kožnih podložaka pa se napije vode , nabrekne...plastični popucaju..

https://www.google.rs/search?q=shimano+reels&biw=1366&bih=611&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=MHIEVYewNKuf7ga0_4GYAg&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=shimano+stradic+scheme+drag+reels&imgdii=_ (https://www.google.rs/search?q=shimano+reels&biw=1366&bih=611&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=MHIEVYewNKuf7ga0_4GYAg&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=shimano+stradic+scheme+drag+reels&imgdii=_)
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: srdjanpn 14 Mart 2015, 19:06:45
Skinuo da pokazem Slobu,mada i to ponekad treba rasturiti,ocictiti,podmazati.Meni to nije problem,rasturio,podmazao dosad hiljade masina,kocnica,superstopera itd,ali za nekog jeste.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: ibanezi 15 Mart 2015, 16:23:37
 Nemam takvu mašinicu, ali čitajući vaše postove došao sam do zaključka da je to ipak korisna stvar pri pecanju bolonjezom tankim nežnim monofilom. Primer:
Pecam skobalja na Drini. Glavna kočnica je podešena idealno prema jačini najlona i ciljnoj ribi.
 Slučaj 1- Udara baš krupna mrena i kreće prema panjevima kao torpedo. Brzim pomeranjem ručice borbene kočnice pokušavamo da je uštopamo, bez rizika od pucanja strune- borbena kočnica je pojačala dril koji još uvek ne dovodi najlon do granice pucanja. Posle štopanja jednostavnim vraćamo bor. kočnicu u neutralni položaj  i spremni smo za slučaj 2. Prednost- ručnim podešavanjem bi možda pri toj brzini regulisanja pretegli dril i tanki najlon bi pukao.
 Slučaj 2- ista ta mrena se bori na čistini i izvlači strunu. Borba je duga, diskovi glavne kočnice se greju, šire i pojačavaju dril. Najlon se takođe greje jer je nategnut i pod pritiskom na provodnike savijenog štapa takođe gubi nosivost. Jednostavnim pomeranjem ručice B.K. na drugu stranu, u stvari vraćamo dril na onu početnu vrednost, kada je sve bilo hladno i B. K. u neutralnom položaju. Prednost- ručnim podešavanjem glavne kočnice bi mogli preopustiti dril što bi dovelo do gubitka ribe.
 Ovo je moj zaključak bez praktičnog iskustva, ispravite me ako grešim. Ako sam u pravu, onda je B.K. veoma korisna stvar bar za to pecanje ekstra finim najlonima na nežnom priboru. Takođe bi u tom slučaju te mašinice itekako bile primenjive za UL varaličarenje na vodama gde su iznenađenja u višekilogramskim ribama itekako moguća.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: srdjanpn 15 Mart 2015, 19:45:39
To bi tako trebalo da radi,valjda je zato i napravljena,samo sumnjam da kod jeftinih modela to funkcionise kako treba,mozda kod masina od 100 i kusur evrica.A kod njih je vec glavna kocnica dovoljno precizna za to sto ti pricas.Mada mislim da treba samo vremena da se covek navikne i provali kako to i u kom polozaju radi.
Naslov: Odg: Borbena kočnica - fighting drag
Poruka od: VooDoo_Chile 15 Mart 2015, 21:16:12
"Baitrunner" su dve nezavisne kočnice, "Fightin' Drag" je jedna kočnica sa dodatnim gornjim zavrtnjem za brzopotezno zatezanje-opuštanje. Imam i jedne i druge kočnice na top modelima sa tim sistemom (Baitrunner Aero i GTM) i otvarao sam i jedne i druge. Baitrunnner je tek za.eban za sastavljanje!
Meni je to samo marketinška fora. Pecam već 15 godina na jedan GTM, imam i novije Stradic-e. Pecao sam mnogo plovkaroških takmičenja, vadio sam iznenadne šarane na tanke predveze bez izlaženja u drugi boks, pecam i na rekama bolonjezom redovno i povremeno imam po neku veću ribu. Još NIKAD nisam upotrebio borbenu kočnicu u borbi, ali jesam kod fider pecanja šarana umesto baitrunner-a ili kad hoću da naglo otpustim dril da bih izvukao najlon kod montiranja, odmršavanja, i sl.