Automatika hvatača strune i isključenje kontrastopera, nepotrebno?

Započeo slob, 24 April 2016, 11:25:16

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

slob

Dve, reklo bi se sporedne funkcije mašinice, za koje se izgleda može reći i da su gotovo ili potpuno nepotrebne. Takav čvrst zaključak bi doveo do manjeg broja sastavnih delova, a time i do manjeg broja kvarova, niže cene i manje težine.
A da li su obe ove funkcije zaista nepotrebne? Šta bi eventualno bio problem ako bi spomenute funkcije bile izostavljene na mašinici i da li se mašinice za sve namene podjednako odnose prema ovome?
Činjenica da gotovo ni na jednoj modernoj mašinici (osim na ponekim egzotičnim), funkcija automatskog prebacivanja hvatača strune pokretanjem ručice za motanje, nije izostavljena.
Druga funkcija, prekidač kontra stopera, međutim i nije tako retko izostavljen i to i kod skupljih modela.

Mene što se tiče, ne sećam se kada sam zadnji put upotrebio prekidač stopera, ali što se automatskog prebacivanja hvatača tiče, redovno i sključivo ga koristim.
Neko kaže da je to ustvari "loša" navika zaostala od upotrebe starinskih mašinica (iz srednjeg mašinskog veka :smiley:) gde prebacivanje i nije bilo drugačije moguće, osim pokretatanjem ručice. Možda je i tako, ali razmišljajući o tome zašto tako radim došao sam do zaključka da bi  se možda i opredelio za prebacivanje direktno preko "žice", ali samo kada bih imao i ugrađenu kočnicu rotora. Kočnica bi garantovala istu poziciju rotora i žice i posle trzaja kod zabacivanja. Ne bih morao da je tražim i napipavam, kao što može da bude slučaj kod slobodnog rotora koji se posle trzaja pri izbacivanju  pomeri u nepoznatom pravcu.
Ako izostavimo automatsko prebacivanje smanjićemo broj delova, ali ako je onda potrebna i kočnica rotora – moraćemo opet da ugradimo neki broj delova. Broj delova se onda svede na isto. Ali ako je to tako može se postaviti i pitanje; šta je potrebnije i korisnije; automatika prebacivanja ili kočenje rotora?
Da ne spominjem da ima mašinica kod kojih su zatupljena oba sistema a i treći spomenut – prekidač stopera. Pa biraj šta ti volja.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Saša

Što se mene tiče - prebacivanje ručicom mogu potpuno izbaciti. Mašinice bi bile još koji gram lakše i bolje balansirane. Polugicu on/off super-stopera bih ipak ostavio (mada ni ona nije neophodna), čisto većeg komfora radi. :)

TT

Bass mi je opsesija...

slob

Ako bi potpuno izbacili mehanizam za automatsko prebacivanje hvatača strune to bi moglo da znači da kočnica rotora može komotno da bude tako konstruisana da, kod otvaranja preklopnika, ona potpuno i čvrsto ukoči rotor. Time bi se apsolutno onemogućilo samoprebacivanje.
Sada, koliko sam video, kočnica rotora koja deluje pri prebacivanju hvatača, tamo gde je uopšte i ima, samo manje ili više blago prikoči rotor. Ovo zbog toga što na tim mašinicama i dalje postoji mogućnost automatskog prebacivanja pokretanjem ručice, pa kočenje i nesme da bude previše čvrsto.
U slučaju potpunog izostavljanja automatike, kao što već rekoh, kočenje rotora može da bude i potpuno, a time i potpuno sigurno.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Vale

Primedba na mestu, mislim da većina ribolovca ne koristi prebacivanje ručicom.

slob

Ima zaista puno onih kolega koji "ignorišu" prebacivanje ručicom, iako sve ili gotovo sve mašinice imaju taj mehanizam. Međutim, da li iko od kolega ipak može da navede nekakav jak ili drugi razlog zbog kojeg bi automatsko prebacivanje hvatača, pomoću ručice za okretanje, bilo ili neophodno ili bar zbog nečeg poželjno? Ako mašinica ne bi imala taj mehanizam, šta bi bilo uskraćeno?
Ili se, naprotiv može reći da je on apsolutno nepotreban? Naravno podrazumeva se, iz već navedenih razloga, da mašinica u tom slučaju ima obavezno kočnicu rotora.

Za potrebnost prekidača stopera znam da se mogu navesti razne, manje-više ne baš važne situacije gde je on upotrebljiv. Znam i za specifičnu tehniku ribolova gde se riba zamara "kurblanjem", pa je tu postojanje prekidača stopera neophodno. Ali ipak u velikoj većini situacija prekidač i nije baš neophodan.
Tamo gde se riba zamara kurblanjem se radi ipak o specifičnim mašinicama, pa bi one i trebalo da imaju prekidač, ali veliki ostatak namene možda ne bi trebalo opterećivati ovim mehanizmom.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

VooDoo_Chile

Pretpostavljam da je inspiracija za temu novi Stradic FK. Mesto gde je prekidač jednosmernog hoda je ulaz za vodu, često slanu vodu. To je skupo i komplikovano zaptivati i menadžment je odlučio da će više kupaca u svetu imati mašina koja je "vodootporna" nego ona koja ima dva smera. Ako je mašina namenjena isključivo varaličarenju, ja mislim da je ovo dobra ideja. Ovime su Stradic zabetonirali kao isključivo varaličarsku mašinu, što je i razumljivo. Ovo je ujedno i prvi Stradic da je jedinstveni model za ceo svet. Optimizacija!
Meni je nepostojanje prekidača za dvosmerno okretanje mana koja se ispoljava kod pakovanja mašine, naročito namontiranog štapa u futroli. Uporno se pod pritiscima okreće rotor u istom smeru i zateže najlon. Nekako sam navikao da rotor oslobodim. Imao sam najmanje Slammer-e za smuđa na dubinku i ovo mi je prilično smetalo pa sam ih brzo prodao.

orka

Ne koristim ni jedno ni drugo i smatram da su obe stvari potpuno nepotrebne.Nekada se preklopnik nije mogao vratiti rukom,već isključivo ručicom.Takođe kočnice su bile loše i neprecizne,pa je polugica of/on u nekim situacijama znala dobro da dođe prilikom zamaranja ribe,otpuštanja najlona i sl..Sada na modernim mašinicama praktično nemaju nikakvu svrhu i ulogu.Kočnice su precizne,a preklopnik se vraća brže i lakše rukom..
Ako se ne varam i najnovija Stella FI više nema polugicu of/on.Nema više nazad,samo napred.. :ok:
@VooDoo  Otpustiš kočniciu i problem rešen.U tom slučaju ako se rotor okrene, okrenuće se u mestu,bez dodatnog zatezanja..

ibanezi

 Apsolutno se slažem. U vreme dok sam pecao mašinicom koja je okretom ručice zatvarala preklopnik, najviše me je nervirao taj zvuk koji narušava tišinu noći dok pokušavam da prevarim smuđa. Često sam taj reski zvuk krivio za neuspeh pri letnjem noćnom voblerisanju kada ribu očekujem pri površini. A ne sećam se kada sam isključio povratnu kočnicu i da li sam je uopšte ikada i isključio. Ako treba radi zamene varalice da otpustim strunu da bih je uhvatio rukom, opet mi je to brže i jednostavnije otvaranjem preklopnika.

vladimirv015


mi-ne

Pokusao sam da ne koristim iskljucenje kontrastopera tako sto sam kao i mnogi drugi malo popustio kocnicu i po potrebi blagim trzajem izvukao tih par cm strume.
Imao sam osecaj kada sam slusao nastali zvuk da nepotrebno sikaniram tamo nesto u masinici, a i nastalo krcanje ili zujanje nije bas nesto sto mi treba (pogotovo ne nocu).
Jos gore mi je kada nocu neko peca u blizini, pa svakih par minuta krrrrrrrr. Iako moram da priznam da to moze da bude i pozitivno kada sam u nekom delu poznatom po kriminalu, pa znam da nisam sam.
Jel´ ovo ispa` da se bojim mraka ? :no:
Popustanje strune okretanjem poluge mi se nikako nije svidjalo. Imam utisak ako ne pazim da ce struna da se sjuri sa spulne i uz dodatni peh da se podvuce pod istu.
U stvari je to samo vezba, koordinacija leve i desne ruke (okretanje preklopnika i kontrolisano, pravovremeno povlacenje druge strane strune) sto bebe vezbaju vec nakon nekoliko meseci, a ja sam izgleda mnogo spavao.
Jos to moze da se nadoknadi.
Kada sam kod nadoknadjivanja i mojoj sposobnosti samodresure i sisanja sam pokusao da se odviknem i do danasnjeg dana nisam uspeo. :cool:
Nisam siguran ni da cu da uspem da nadoknadim to sa koordinacijom sa rukama, tako da onaj saltercic (on/off) mozete, za svaki slucaj da ostavite.

Fala. smiley033

   Odgovara uz temu.
http://vukovisadunava.com/masinice/kako-vracate-preklopnik-na-masinici-nakon-zabacivanja/

slob

mi-ne,
Dobro je što si postavio link sa temom o prebacivaču. Prevideo sam da ona postoji, pa sam je tek sada pažljivo pročitao. Ako bih izveo neki zaključak iz pročitanog, mislim da bi to bilo sledeće:
Jedinu potrebu za prebacivanjem ručicom pojedini vide u tome da se može brže odpočeti sa namotavanjem, odmah po spuštanju varalice na površinu vode. Ja mislim da to i nije baš sasvim tačno, jer predpostavljam da se vežbom može postići ista brzina i sa prebacivanjem rukom.
Što se tiče većeg habanja delova pri prebacivanju ručicom; to je tačno, bez svake sumnje. Jedino što svaka mašinica treba da bude tako konstruisana da te napore, koji spadaju u normalno rukovanje mašinicom,  ona može normalno i da izdrži. Međutim to i nije baš uvek slučaj.
Uvek sam prebacivao preklopnik ručicom i nastojao da održavam ovu funkcija u ispravnom stanju, međutim pokušaću da promenim naviku.
Jedini problem koji imam kod svih mojih mašinica je to što nijedna nema kočnicu rotora, pa kod pokušaja preklapanja rukom uvek  moram da napipavam njegov pooložaj posle zabacivanja i predpostavljam da se tu i gubi dragoceno vreme, ukoliko je to važno i  potrebno.
Kad postoji kočnica rotora onda npr.; iz gornjeg položaja prebacim u donji i rotor tu i ostane i posle trzaja zabačajem, da bih ga uvek posle zabačaja vratio iz istog-donjeg u gornji položaj.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Teme sličnog naslova (10)

9364

Odgovora: 23
Pregleda: 62926

23

Započeo pikeman


Odgovora: 1164
Pregleda: 262687

13606

Odgovora: 50
Pregleda: 29750

12047

Odgovora: 1
Pregleda: 2675

29456

Započeo mrjr


Odgovora: 1
Pregleda: 6819