Apgrejding - tjuning mašinica (Reel Tuning & Upgrades)

Započeo vradojicic, 04 Februar 2018, 14:21:27

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Pedro


Pedja76a

Ako misliš u knob da staviš 2 lagera umesto dve  plastične biksne idu ti dimenzije 4x7x2.5 ,bez da otvaraš mašinicu.
E sad dal' će da staviš dva kineza od 150 dinara ili neki kvalitetniji skf  ...zavisi od tebe.  Lagere kupuješ kod nas u neku radnju npr: "e lager ", "ami"
Plat sajt je za rezervne originalne delove nije za upgrade .
Za upgrade je sajt https://www.hedgehog-studio.co.jp/page/255
ako želiš da plaćaš malo više...

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk


vradojicic

Naravno da lezajeve neces narucivati sa Plata ili negde iz inostranstva.
Upgade moze biti na sto razlicitih nacina, od dodavanja lezajeva do knoba, zamene kocionih podloski, saniranja fabrickih luftova, produzavanja rucica, stavljanja laksih spulni itd...
Toga ima na raznim sajtovima.

Lezajeve mozes naruciti i u Timpexu, Jal Borca itd...
U vodjicu, na pinjon i na pogonski uvek najkvalitetniji ali pre svega u vodjicu. Knob kakve hoces. Donji deo osovine worma moze i srednji kvalitet i sve ostalo...
Ako masina ima plivajucu isovinu sa navrtkom rotora u kojoj je lezaj, gledaj da i taj lezaj bude veoma kvalitetan.

Knob na Ultegri 4x7x2.5, donja strana osovine worma 3x6x2.5, gornja 2x5x2.5, ispod spulne 7x11x3 itd...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

skespa

Ako jos neki vlasnik shimano sahare ima slucaj da mu je dril mutav - kod mene je bio jako tih i nerviralo me je to,
sa donje strane spulne sam odsrafio kliker, rukom malo razvukao oprugu da pojacam pritisak na jezicak a sam jezicak sam obrnuo. Verovatno je bila u pitanju fabriska greska, ali se sada lepo cuje, jos samo da zasvira na ribi  :ok:
Radije bih sada pecao drugovi!

Pedro

Vradojicic
Hvala,hteo sam sam da je otvorim i da stavim ležajeve ali sam se odlučio da je ne sviram sam nego kad bude prilike da je pošaljem na servis

trim

Dodatni ležajevi na ultegru , osjetna razlika u glatkoći rada


Plovak ja zakon

vradojicic

A tek u dugotrajnosti... Videces.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Bobiska

Momci gde se mogu naruciti kvalitetniji frikcioni diskovi, predpostavljam da su to karbonski. Imam nekoliko starih masinica pa sam mislio da im promenim te diskove kako bih im popoljsao regulaciju dotezanja spulne (prokliyavanje).
Hvala u napred.


glos

Evo novog teksta o Makairi, sa vraćanjem kod jednog modela na standardni drag knob.
A pride se u tekstu objašnjava i potreba za dodavanjem mase sa druge strane rotora usljed mjenjanja ( i ) line roler-a.

https://www.alanhawk.com/blog/mkupd/

P.S. Ja sam na topiku "Kaj sam danas radio" slikom i rječju taj isti postupak prikazao, samo sa tom razlikom što sam kao razlog i potrebu zbog dodavanja masti kod opruge preklopnika naveo.
Pri čemu se jedan drug član sa tim mojim postupkom i tvrdnjom posprdao.
U stvari pokušao, se posprdati.

https://vukovisadunava.com/dunavska-birtija/sta-sam-danas-radio/135/

P.S.S. Sam sam do takvog zaključka došao, ne čitajući negde i slično.
ZOV

1008suad

Pozdrav,
Nedavno sam kupio preko interneta mašinucu Penn fierce IV 3000, primjetio sam da mašinica ima lufta malo na ručici i na špuli, glima joj se ona osovina sto hoda spula gore dole, i kad vucem neke varalice koje daju veci otpor masinica mi ne radi glatko, do sad sam pecao sa plasticnim masinicama, sa sporijim prenosom, ova je metalna i malo je brza, dali je takav rad normalan za ovu masinu, imali jos neko ovu mašinu.
Hvala.

glos

 1008Suade, vidim da te ozbiljna nevolja snađe. Evo ja upravo pokušah rješiti svoj problem sa Travarovom mašinicom, rolom, Maver Ostellato 4000  ( 380 grama teška sa strunom, ) . Jer sam primjetio da mi kod vuče tereta svako malo u radu jedva primjetno zapne, taktilno, ne bukvalno. I to ne na krajnjim položajima špulne, nego negdje po sredini. Znači ona sve glatko po-vuče, ali pri tome kao da neko gonjenog zupčanika klizač kucne, šrafcigerčićem. Neki mini gremlin.

E tu sam odmah znao da je taj klizač gonjenog zupčanika u pitanju, te otvorim rolu, i imam šta da vidim. Kod livenja je nastala mala pukotina i Kinez nije to na vreme primjetio, škartirao. To je osnovni problem PRC jeftine robe  ( uslovno jeftino, jer za te pare sam mogao ladno funkcionalnu i sasvim solidnu brusilicu, recimo, uzeti. Ili trimer neki ). Kontrola kvaliteta.
Evo i slike:

Dakle klizač ti je to malo cinčano oblika S. I ta pukotinica se vidi. Probao sam je malo išmirglati, bitovima za dremel, ali ručno, da ne izribam i zidove,  Edit ;  te sam sada sa vode došavši, shvatio da sam te momente kuckanja, značajno smanjio. A vremenom će vjerujem samo sebe, tu di zapinje, da izede. Kraj edita.
...
Idem sada kod Ranka da vidim hoće li mu biti od volje da naruči novi takav klizač, da ne mjenjamo cjelu rolu.
Takođe, Ranko mi dade rezervnu špulnu, dublju, koja je u stvari osnovna, ali se eto ovde navela i smatrala kao rezervna, di joj je oprugica drila bila nijema, bez zvuka, jer je netko oprugicu pretegao, razvukao, pa ista nije zatezala taj jezičak ka poziciji iz koje u kontaktu sa "zupčanikom" u okretanju stvara zvuk. To sam sam uspio popraviti, skidanjem oprugice i vraćanjem špic klještima, na zadate gabarite.

P.S. Tebi kolega pecaroše možda i nije samo, ili to, u pitanju, ali je vrlo moguće da to kod vuče što se "čuje" ima neke veze sa klizačem gonjenoga.
Ovo oko lufta može biti od pogonskog - piniona i tih tolerancija.


P.S.S. Nije bio u mogućnosti, da naruči ili se time zabavi, već me polako pričom, mada sam ja to i sam prihvatio, naokolo na servisera, Mišu Lovrića, uputio. Nisam broj zapamtio, niti bih išao. Za dubinku će biti dobra. Kod džigerisanja smetaju ta kuckanja jer se ne osjeti u svakom momentu šta se dole dešava.
ZOV

Fortis

Dakle tema je električna mašinica. Znam da je to kod nas novo ne znam da li neko i ima. Šta mislite o njima da li je neko probao, u opšte video?

dovlaM

Pozdrav!Da pokušam u ovom forumu:
Naime čuje se cviljenje blago u susper stoperu u Daiwi bg 3000.Menjao sam lezaj na pinonu onaj manji sto se nalazi i teli masinice.Imate li prestavu šta može biti?

Послато са SM-A605FN помоћу Тапатока


glos

Fortis takove role se nose na more.
Sa dubine i do milje, vade tune i slično.

dovlaM ne škripucka ti SS niti bilo šta iz tog nauljenog centra već uokolo nešto.
Probaj špricnuti u sve đuture teflon sprej da se onako uz pjenušanje raširi. Prvo izvana pa onda ako ne daje rezultat i iznutra.

To što sada napisah je samo IMHO.
ZOV

Teme sličnog naslova (10)