Umjetni - veštački kukuruz...

Započeo Role, 09 Februar 2010, 14:12:38

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dusannn

Moja omiljena tehnika je feeder a na udicu(bez dlake) stave se dva kukuruščića i tri crvića.Iako dosad nisam upecao šarana moj dobar prijatelj je na taj način hvatao šarane od po nekoliko kila.
U ribara mokre gaće, za večeru ne zna šta će!

zokii72

Ja sam koristio silikonski kukuruz na Skadarskom Jezeru i nijesam imao niti jedan udarac. Cak sam manji kukuruz stavio na mamac za Bronu (to je jedna dosadna riba koja bukvalno grabi sta god da bacis kao mamac, ne znam kako je zovu u drugim krajevima) ni ona nije bila zainteresovana. Vjerovatno za balansiranje nije los ali kao mamac ne bih rekao da valja.
Carpe diem!

UčiteljSiniša

Približava se lepše vreme i kreće se u akciju čišćenja mesta i pripremanja terena za ribolov Amura, a i Šarana do 1.4.
Svi ćemo primeniti neke svoje metode u pripremi vode kojoj želimo pokloniti naše poverenje ;)
E sada, ostaje pitanje mamca. Govorimo naravno samo o pomenutim "opcijama pecanja kukuruzom".
Lično pecam na kanalu, veoma dobro posećenom Amurdzijama i Šarandzijama da tako kažem. Otežavajući faktor je kao i na svim takvim terenima- terpan.

Izbegavam ga već nekoliko godina pomoću gumenih kukuruza koji se sami odižu od dna, najčeše za dužinu predveza. Mada postoji i varijante nameštanja mamca po "dobinama od dna"  ali o tome u nekoj drugoj temi. Po nekoliko zrna kukuruza držim cele sezone u različitim bočicama aroma, i na taj ga način "aromatizujem". Kada završim pecanje iste kukuruze vratim u aromu i to je to.

Osim, što je očigledno da su mnogo praktičniji i jeftiniji u krajnjoj liniji, oni imaju i svoju da tako kažem "lovnost" u toku sezone i to mogu lično da vam potvdim, pa budite sigurni da su u nekoj meri provereno prihvatljivi. Da vidimo u kojoj.
Uvek sam na gumeni kukuruz u rano proleće, pa sve do maja meseca dobijao lepe Amure od 5 do 9 kg. Desetku još nisam "probio"   :cheesy:
Međutim moj problem, kalendar to potvrđuje, nastaje od maja, a pogotovo leti.  Riba mnogo manje uzima gumeni kukuruz, ali i hranu uopšte jer je kanal tada pun prelepe već tada verovatno sočne trave, a kukuruza je od hranjenja dole prilično mnogo oko mene svuda jer ima mnogo pecaroša.

Mene zanima mišljenje kolega isključivo sa iskustvom u ovakvim i sličnim uslovima?!
Kako kod njih "radi" gumeni u odnosu na kuvani kukuruz i šta primećujete forsiranjem jednog ili drugog?  Na koji vam štap riba dođe ako imate oba zabačena? Za šta se i kada odlučiti?  Šta raditi i kako kombinovati?

Odneta riba donosi zadovoljstvo za jedan dan, a puštena te čini srećnim celog života.
Poštujmo mere i lovostaje!

micko.tegi    Nasao za interesantan klip o montazi vestackog kukuruza, deluje jako zanimljivo, pa me zanima sta mislite o ovom nacinu pecanja?

dragan2006

U Kanadi,koliko znam,pecaju šarana tek od skora,i toliko ga ima da vrv mogu da ga pecaju i na
crvenu gumicu za teglu(umesto gliste). :rolleyes: :lol:
Ne verujem da bi ovde imao prođu na ovakvo nešto.Montaža je intresantna,al taj veštak - jok!

micko.tegi

Nedavno sam bio na pecanju, a pored mene je bio covek, koji peca na kanalu DTD kod Neoplante, u Novom Sadu. I tako smo razgovarali o mamcima za sarana. U jednom trenutku je otisao do kola, izvukao par gumenih kukuruza, koji je po izgledu identican pravom kukuruzu. Rekao mi je da je dobro prolazio sa ovim mamkom, jer ga bela nije mogla skinuti, a dobijao je sarana  na njega. E sad, koliko tu ima istine, ne znam, mada mi nije delovao kao neko ko bi naduvao pricu. Na to se nadovezo ovaj snimak, delovao mi je zanimljivo, ali mislim da bi tu pes radio svoje...

dravski pecaros

Citat: dragan2006 poslato 20 April 2014, 19:03:09
U Kanadi,koliko znam,pecaju šarana tek od skora,i toliko ga ima da vrv mogu da ga pecaju i na
crvenu gumicu za teglu(umesto gliste). :rolleyes: :lol:
Ne verujem da bi ovde imao prođu na ovakvo nešto.Montaža je intresantna,al taj veštak - jok!
prelistaj malo casopise i pogledaj po intrenetu najpoznatiji ribolovci pecaju na take sisteme u francuskoj i engleskoj...  smiley033
samo uz pametan ribolov cemo u buducnosti imati sta loviti..

dragan2006


milan ns

Gumeni kukuruz je na dunavu davao rezultate  :wink: i to je provereno.Kad hoce da jede uzima i gumu  :rolleyes:
Najviše ga koristim kad tokom noci necu da menjam mamac a pritom sam siguran da je na udici  :ok:
Pecanje mi je opsesija.

micko.tegi

Ove godine cu probati i na to, pored jos dosta mamaka koje planiram da isprobam, ali s obzirom da za sarana stvarno ima puno mamaka, trebace vremena za to. U svakom slucaju, dosta interesantan sistem, za mesta gde nema previse pesa.

dravski pecaros

nemoras stavljati tako sa crvicima primjerice samo na dlaku stavis taj kukuruz ili jedan pravi jedan taj da ga balansira...  :ok:
samo uz pametan ribolov cemo u buducnosti imati sta loviti..

milan ns

Nije ga lose uvek imati kod sebe.Moze se kaciti na bilo koji sistem a u malom je pakovanju koje vam nikad nesmeta a moze da iznenadi  :wink:
Pecanje mi je opsesija.

Hemingway

U medjuvremenu sam ga koristio i daje rezultate ..
dok ga sa drugim kukuruzom kombinujem dobijao sam manje komade na udicu do 5 kg
e kad sam boilu kako je Rajko Technium gore naveo "izbalansirao" sa njime dobijao sam vece komade a manji su bili rijetkost tada ..
ako ga koristite u kombinaciji sa prirodnim mamcima" pali"
to su sada popularni i takozvani Fake mamci ... Dany Fairbrass je pecao sa njima i sa drugim Fake mamcima kao Pelete u obliku cilindra velicine 16mm i rozne ili cak lila boje ...sa okusom i neutralne ...
dobijao je komade preko 10kg na njih ...
,,Starac i more"
,,Dunav mi u Venama "
"Zamislite koja bi tisina nastala kada bi ljudi govorili samo o onome sto znaju." - Karel Capek

Ljusa

Pecao sam ja jedno vreme na taj gumeni kukuruz i mogu reci da ima istu funkciju kao i sundjerasti podizac, samo sto taj vestacki kukuruz ima aromu i jako jako dugo mirise u vodi (moze se koristiti nebrojeno puta). Utisak je da nije ni pokvario pecanje, a nije ga ni popravio. 

trihogaster

Obavezno mi je bar na jednom stapu! Nikad solo mada imao sam i tako ribu i to na divljoj vodi. O komercijali da ne govorim radi posao sigurno. Uvek ga kombinujem sa nekim prirodni mmamcem i uvek koristim nearomatizovani. Tako se to pokazalo najbolje za divlju vodu... Naravno da moze da se izbalansira mamac sa sundjerom ali mi ovako deluje prirodnije ,mislim na oblik i neka je poboljsalo pecanje za nijansu uspeh je jer nijansa po nijansa dovodi do generalno boljeg pecanja  smiley033

ps ima perioda kada samo tako hoce da mi uzme mamac.. znaci toplo preporucujem i da ne pricam o pogodnostima da mi nekad par tih zrna sluze celo leto...
sarandzija