RIBOLOV ŠARANA & AMURA > Mamci & primame

Puž ko mamac za šarana

(1/12) > >>

Nesa958:
Nisam probao na skoljko da lovim sarana ali sam zato na puza, i to sa izuzetnim uspehom.
Netreba ga kuvati, vec samo razbiti, ocistiti ljusturu i postaviti na udicu ili dlaku.

Ne poznajem mnogo voda ali sam na jezeru saranolovac bio vise od 20 godina.
Neznam takodje dali se mogu svude naci i puzevi ali ja sam ih nalazio i u recnim slivovima jezera.

Ukratko cu probati da vam docaram izgled puza i nacin prezentacije u ribolovu.

Radi se o vodenom puzu oblikaa i velicine slicnog vinogradarskom. Razlikuje se u boji. Vodeni puz je braon boje do tabne braon zelene boje. Nalazi se uglavnom gde je muljevito dno.
Dubine stanista su mu razlicite. Od dobine do kolena, gde je mulj i trava do dubine i od 10 m gde je mulj i pesak.
U plicacima smo ga trazili pipajuci ili bosom nogom ili rukom kroz travu i mulj. Kad osetite da ste napipali (rukom ili nogom) oblutak ptoverite o cemu se radi. Velicine im variraju od velicine jagodice palca do poveceg vinogradarskog puza. Najbolje ih je drzati zive do mamcenja a za to smo koristili plasticne kofe. U vecim dubinama smo ih grabuljali pravljenom alatkom. Nalik grabuljama oko 60cm do 1m duzine sa zavarenil siljcima kao u grabulje i mrezom u koju su upadali puzevi koji se nagrabujlaju. Alatka se povlacila kanapom po dnu a vuce se pentom na malom gasu.

Prezentacija mamacenje:
Odabrani, sto veci puz se razbije kamenom ali pazljivim udarcima. Kada se oljusti ljustura ostaje prvi mesnati deo i drugi meki sa crevima. Napomena: voditi racuna da se ne razbije poklopac kucice puza. Iza poklopca kucice puza ako pazljivije pogledate nalazi se stopalo puza (koznata stopa tamno braon boje) kojim se puz krece po dnu. Kroz tu stopu po sredini, provucete iglu za bojlije do drugog kraja tvrdjeg mesnatog dela tela, zahvatite vecu omcu (dlaku) i vratite je do stopala. Slobodan deo omce prebacite preko poklopca kucice puzasa jedne strane i zategnete. dlaka mora biti toliko dugacka da ceo mamac slobodno seta ispod udice nekih 2-3mm.
Ako imate manje primerke puza prvi skroz ocistite, i poklopac kucice a drugi ostavljate kao sto je za prvu varijantu opisano.
Za ovo sam koristio malo drugojacije vezivanje udice nego za bojlije. Od najlona napravim prvo omcu koja je oko 3-4cm do duza od vrata udice. Prislonim omcu uz udicu i vezem udicu zajedno sa omcum. Kada se zategne najlon, omca ostaje sa zadnje strane udice sa cvorom na vrhu cijim povlacenjem mozemo vrsiti manja podesavanja duzine omce.

Sam predvez je oko 20-30cm, koji se vezuje za virblu. iznad koje je osnovni najlon. Kako sam ja pecao na mestu sa manjim preprekama, koristio sam za dlaku najlon 015-018, za predvez 030 a osnovni najlon 035mm. Dakako moguce su i modifikacije ovakvog sistema u zavisnosti od velicine ribe koja se ocekuje i kolicine i vrste prepreka.

Za primamu sam koristio stari kuvani kukuruz, ali vise dana na istom mestu. Obavezno sam bacao i bar po jedan stap sa dva do tri zrna kuvanog kukuruza.
Eto to je neko moje iskustvo. Nadam se da ste mogli da ispratite pokusaj objasnjenja. Ako sta nije jasno u vezi prikaza pitajte slobodno.
Za rezultate ribolova nesmem da pricam jer je i mojim kolegama koje su gledale bilo tesko da poveruju

Jos jedan savet:
Kada se puz razbije iz njega izlazi plavkasta i jako smrdljiva tecnost. Probajte da je sakupljate i stavite je u manju posudu sa nekih pedesetah krupnih zrna kukuruza. Taj kukuruz koristite za mamcenje posli jedno dan do dva.

I na kraju nemojte kupiti bas male primerke puza, niti ubirati vise nego cete potrositi za vreme provedeno na vodi. Puzevima cesce menjajte vodu kako nebi uginuli. Na kraju pecanja neutrosene puzeve vratite u vodu.
 
Drago ce mi biti ako sam ovim postom nekome pomogao. Probajte nista vas ne kosta a iskustva podelite sa ostalima.

igor:
Znaci da jurimo puzeve! :shocked:

Nesa958:
Pa nekazem.
Ja pokusah samo da prenesem moje iskustvo sa tim mamcem.
Ustvari nisam probao da trazim puza po dunavskim ili kanalskim rukavcima.
A nisam probao jer otkako se preselih u Beograd da zivim gotovo i nisam bio u pecolovu.
Ako naidjete na taj mamac, a trebalo bi ga biti svugde, sta kosta da probate :smiley:

baćko:
Svaka  chast Nesa958 potpuno si u pravu za puza samo sto ja nisam tako pecao na njega. Ja bih ga jednostavno razbio i onda bih ga stavio direktno na udicu tako da prvo prodjem spicem kroz mekani deo pa izadjem na tvrdo stopalo. Ali moram probati i ove tvoje sisteme sto posto su  ubitachni. :ok: :ok: smiley033

baracuda:
U Visnjici kod Beograda ima toliko puzeva da sam uspeo par komada da upecam na plovak na voznju. Nisam mogao da verujem. Uzme mamac i kompletnu udicu uvuce u kucicu. Tada me je to nerviralo jer nisam znao da ih saran klopa. Mogu i rukama da se hvataju na ovom mestu. To je iza skole u Visnjici pa ko voli nek izvoli. Samo pozurite dok ne poraste vodostaj kao sto se predvidja jer posle tamo ne moze da se pridje.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju