Pravljenje boili i miksevi

Započeo Neski, 01 April 2009, 13:59:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Marko Djuka

Odlicno su ispale za prvi put, Hvala jos jednom.

@poslednji post se ne citira


Drill Junkie

na oko izgledaju tako ukusno  :ok:

First slomi ovu palmu, then I will teach you !!!

Trigga

Banana,Bela Cokolada,Jagoda Krem, sve uopste neke kreme i kombinacije lepo lezu na ovakve vrste mixeva,trpe i hladniju vodu a bogme i topliju,trpe vece kolicine hranjenja,uz manje izmene mogu i za komercijalne vode,zaista je versatilna vrsta mixa i veoma zahvalna..

Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka
A toliko neki put zamirisu da bi ih i sam jeo
Saran=Mama

andricbranislav

Pitanje... Napravio sam boile više puta ali pucaju prilikom sušenja. Nisam dodavao vodu. Samo jaja. Imam milion recepata, a od aroma sam koristio najviše slatki kukuruz ili jagodu, a dodavao sam i izazivač gladi u prahu. U čemu je caka oko tog pucanja?
Obično od sastojaka stavim kukuruzno brašno, belo brašno, mleveni kornofleks, mlevenu konoplju, mleveni tigrov orah, jaja, šećer u prahu... Ali ne kontam zašto pucaju.  :rolleyes:

Drugo pitanje, ako mi ostanu 2 dana usmrde se, bukvalno se ukusele ili pobuđave. Imam neke melegove koje sam kupio pre 100 godina i ste su kao i kada su kupljene a stoje mi u podrumu u kesi... Kako oni uspevaju da održe te boile mimo zamrzivača a da se ne pokvare???  :eek:

no names

Uz pomoć konzervansa kako drugačije  :smiley:

Za pucanje može biti više razloga. Jedan od njih je tigrov orah koji je baš gadan za rolanje, a i pucaju boile. U ovome mixu deluje da ti fali masnoće i da bi trebao ubaciti i nešto masno tipa kikiriki ili možeš da dodaš surutku u prahu ili mleko u prahu. U jaja moraš ubaciti bar 20ml ulja nekog (može i suncokretovo), a moraš i odmoriti testo pre rolanja i dati mu vremena da sve upije. Postoji varijanta i da ti je mix presuv ako nisi stavio dovoljno jaja. Na oko mi deluje da ovo pije dosta tečnosti i da bi trebalo mimimum 8kom jaja srednje veličine.
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

Trigga

Meni se desava da mi pucaju boile  ako nisam ubacio dovoljno jaja u mix,probaj da ubacis jedno jaje vise i da malko odmoris mix pre rolanja

Poslato sa rolera za boile uz pomoc kompresora

Saran=Mama

djmisha77

Boile se suse lagano, nikako na vetru ili promaji jer tako garant pucaju. Ako nije do mixa onda je do nacina na koji ih susis.
Ubaci kasiku soli na kilo mixa i odlozices kvarenje bar za nedelju dana. Podrazumeva se da ih ne drzis na +40 ili u podrumu punom vlage.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

andricbranislav

OK... da li onda može neko da mi kaže koliko ide jaja na koju gramažu suve materije... i koliko ulja... takođe me interesuje koliko staviti konzervansa.
Za aromu i za izazivač gladi piše tačno na pakovanju, ali je za ovo ostalo ipak potrebno iskustvo...
Da li da stavim, recimo, jedno jaje na oko 150 grama suve materije i oko 10 ml ulja na 300 grama suve materije? I tipa jednu kesicu konzervansa na kilu miksa...
Da li nakon ostavljenog miksa da "odmori" ponovo treba da se premesi ili se odmah može rolati?
Eto to su još neka pitanja.... Hvala u napred...

no names

Obično ide 1 jaje na 100-150gr miksa i to moras sam da oceniš. Mix ne treba da ti bude presuv niti da bude gnjecav. U zavisnosti od recepta do recepta ulja ide od 10-30ml...neki prosek je 20ml/kg mixa. Kad odmoris mix premesiš ga još jednom i ako je npr suv dodaj oprezno vode i premesi ga dok ne dobijes kompaktnu masu koja ti se ne lepi za ruke, a nije pretvrda.
Konzervans zaboravi nego boile nakon sušenja drži u zamrzivaču. Mada postoje konzervansi za boile (Preserve) ali izbegavaj i njih...
Sad ti nama pomozi i otkri nam šta je izazivač gladi jer godine potroših tražeći ga?
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

Trigga

Kada par puta  budes pravio isti mix skontaces otprilike koliko jaja,evo meni za "baku"pije 13 komada jaja super klase(70gr/1jaje) i vrlo retko omasim

Poslato sa rolera za boile uz pomoc kompresora

Saran=Mama

andricbranislav

Da li neko zna šta sadrži Van Den Eynde carp academy stimulators.  Da li on u sebi ima betain? I da li ako se on koristi pri pravljenju boila treba stavljati i betain ili nema potrebe...

no names

Tačan sastav ne zna niko moze samo da se nagadja, a betain može da ide, a i ne mora.....ja ga recimo nikad ne koristim jer nikakvu razliku sem u ceni ja nisam primetio sa njim. Mislim da je više marketing fora nego što je presudan. Ako pogledas recept sa kese npr Fruit Mixa videćeš da pored tog stimulansa moraš ubaciti jos 3 komponente.....zasladjivač, lizin i metionin dao sam ti prave nazive umesto njihovih fabričkih kerefeka.....inače betain je jeftina zamena za metionin, a pošto po receptu ide metionin znači može i betain ali i ne mora  :smiley:
Ako već hoćeš da stavljaš betan onda ti je bolje stavljati ga u njegovom prirodnom obliku u vidu GLM-a gde ćeš u stvari dobiti njegov pravi efekat.
PS: sad će Trigga da me ispravlja  :rolleyes:
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

Trigga

Ahhahahah necu te ispravljati,to je i moje misljenje i sam stavljam lizin i metionin umesto aminozurena VDE,sto se tice betaina njega sam izbacio odavno iz upotrebe jer koristim dve navedene stavke,GLM isto nisam stavljao ali jesam Krill kao backup u miksu i fino je pecalo,ostale praskove ako mislimo na concetrate i stimulator njih stavljam uvek

Poslato sa rolera za boile uz pomoc kompresora

Saran=Mama

andricbranislav

I još jedno pitanje. Do sada sam uvek kuvao boile pa sušio. Neko mi reče da ne moraju da se kuvaju, da ih samo stavi u rernu.
Da li je to istina? Ako je tako, koliko dugo i na kojoj temperaturi?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Trigga

Pecenjem rizikujes da dobijes pop-up boilu,probao sam i nije mi se svidelo zato sto su popucale sve do jedne,za sada kuvanje i 24h susenje pa u zamrzivac

Poslato sa rolera za boile uz pomoc kompresora

Saran=Mama

Teme sličnog naslova (10)