Pravljenje boili i miksevi

Započeo Neski, 01 April 2009, 13:59:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

vlada1978.

I ovo je dobra kombinacija na duže staze na divljoj vodi. :ok: Relativno dobar mix a nije mnogo skup. Što i jeste poenta cele priče. Hvala, pozdrav. :bye:
Strpljenje je umetnost nadanja.

rudy079

Ne znam zasto ,ali bas volim ovu temu  :lol: :lol: :lol:.Od ove sezone cu pecati samo na dve ili tri vrste boila,i to na sledece squid-E12,,riba jagoda i liver banana.Prva dva od 100% domaceg mixa a liver 50% kupovni 50% domaci. .Naravno samo ce biti pecanje samo komercijalama .Sa svakog pecanje ce biti detaljan izvestaj.Nadam se dace biti bolja ova sezona nego prosla,ruku na srce prosle sezone ne znam da li sam imao 10 izlaska na vodu,od toga mi najbitniji 2.Vuciji carp kup  :lol: :lol:.(ne znam zasto ali ovo sam morao napisati,cisto da neke podsetim ko je aktuelni sampion   :lol: :lol: :lol:)

no names

Preuzet text:

Koliko pak odlika nosi neko biće govore ispitivanja na samim ličinkama šarana. Tako su još davnih 60-ih godina Berker i Brayant napravili pokus koji i mi danas obilato koristimo. Samo posebnost pokusa je bila ta što je bio na malim ličinkama šarana. što daje posebnu težinu u prepoznavanju šarana kao posebnog bića. Obojali su umjetnu hranu sa prehrambenim bojama. Iste boje je bila i posuda sa hranom. Crvenom, zelenom i plavom bojom. Najbolje rezultate je imala hrana sa zelenom bojom a najslabije ona sa crvenom.
Isto tako Bogut i suradnici 2001 godine proučavaju reakciju šaranske mlađi na arome i to vanilija, jagoda, komorač,karamela, jabuka, tuti fruti. Najbolje rezultate je pokazala jabuka. Dakle već na početku života, u tako ranom stadiju riba nosi neke tako napredne bi rekli odlike koje se dalje u život sve više unapređuju.
Slična ispitivanja kažu kako postoje također elementi koje šaran raspoznaje instinktivno, isti mu predstavljaju glavni stup opstanka. Mi smo ih u ribolovu iskoristili i još ćemo ih koristiti sigurno jako dugo.
Radi se o hranidbenim pokusima u zadnjih 30 godina koji kažu slijedeće.
šaran brzo svojim njuhom pronalazi sljedeće prirodne tvari:
- amini
- amidi
- alkoholi
- nukleotidi
- saharidi
- lipidi
- masne kiseline sa dugim lancem
- vitamin B12
- mliječna kiselina
Također, ono najvažnije, ustanovljeno je da nikakve PRIRODNE I UMJETNE AROME NE IZAZIVAJU NJUšNU REAKCIJU KAO AMINOKISELINE, djelujući na ribu kao kemijski medijator na daljinu.
NJUšNU REAKCIJU MOGUĆE JE POVEĆATI VJEŽBOM JER KOD RIBA POSTOJI DUGO PAMĆENJE KEMIJSKIH TVARI( ovaj dio direktno pobija onu teoriju o ribama kao bićima koja pamte 3 sekunde).
ZATO SE I TAKOVE RIBE SMATRAJU ODLIČNI INDIKATORI ONEČIšĆENJA U VODI
Osim za traženje hrane ribe njuh koriste i za formiranja jata, upozorenja na predatore, te pronalaženja jedinki suprotnog spola za vrijeme mrijesta ili kod migracija.
Tek kad sve te činjenice stavimo na jedno mjesto dolazimo do zaključka u kojoj mjeri nam te iste mogu biti od pomoći. Koje sve procese pod vodom šaran može zamijetiti.
To nam isto tako približava šarana u tezi da se radi o socijalnom biću. To biće ima svoje odlike koje ćemo rijetko susresti kod drugih vrsta i sama činjenica da oko nekih važnih procesa postoji još dvojbi govori koliko tu još ima prostora za promišljanja i napredak i u dijelu u kojemu mi vidimo interes, a taj je dio izrada mamaca konkretno boile i ukupni ribolov.
Tako treba zaista dobro se potruditi i pojasniti si kako šaran u vodama gdje se dulje lovi na boile tako brzo raspozna što mu odgovara a što ne. Dali, ako na takvoj vodi šaran preferira određenu boilu ta ista treba biti isto tako uspješna na drugim vodama?
Radi se o istom biću samo u drugačijem okruženju.
Prije desetak godina sa ,,praznim" boilama moglo se bez brige odraditi cijeli ribolovni vikend petak-nedjelja.
Kako može i na koji način šaran u novim okolnostima većeg iskustva tako brzo shvatiti da smo mu prazan mamac upakirali u odlične arome i atraktore?
Na kraju krajeva, kako se to isto dogodi na divljoj vodi?
Na sva ova i slična pitanja dobije se odgovor ako se jednu po jednu spoje činjenice u koje ne treba sumnjati jer su odavno dokazane i u praksi i znanstveno.
Treba posvetiti najveću pažnju praktičnim dešavanjima jer je više nego očito da takva donose i neke nova iskustva koja se kasnije pokažu kao točna, istražena u potpunosti i od znanosti. Jednostavno nije dobro,i rekao bih nedovoljno kvalitetno razmatranje na bazi suhih podataka.
Dali su sve te navedene spoznaje dovoljne da bi izabrali pravilan pristup ili put prema izradi kvalitetnog i šaranu interesantnog mamca? Sigurno jesu.
A kad sve zbrojimo, i kad na kraju razlučimo specifičnosti ribe, i razlike u ribolovu i uzgoju šarana dolazimo do sljedećih zaključaka:
- od najmanje ličinke pa sve do najvećih šarana, najveći interes pokazuju prema tvarima životinjskog porijekla
- arome su puno niže na ljestvici interesa šarana nego što mi to mislimo
- esencijalni elementi za preživljavanje njegov su prvi izbor
- potrebno je razdvojiti u nekim dijelovima uzgoj i ribolov šarana
- socijalno ponašanje, i posebnosti jedinki dokazuje nam da se radi o specifičnom biću
- u ribolovu osim kvalitetnog mixa okus jedna je od najvažnijih odlika mamca uz pravilan signal
- šaran je hladnokrvna životinja i nikako ga se ne može uspoređivati u hranidbenom smislu sa toplokrvnim
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

djmisha77

Citat: no names poslato 09 Januar 2018, 09:15:03
Preuzet text:
- arome su puno niže na ljestvici interesa šarana nego što mi to mislimo
- u ribolovu osim kvalitetnog mixa okus jedna je od najvažnijih odlika mamca uz pravilan signal
E jbg sad, pored toga sto ce razne amino komponente dati signal da se radi o hrani, kako ovo sa aromama? Zar nije aroma ta sto daje signal (na daljinu) da tamo ima neke hrane pa tek kada pridje onda raznim receptorima definise da li je bas to ono pravo,hranljivo. Ako uzme tek onda ide kvalitet mixa i o ovome je bilo reci vec ko zna koliko puta. Pa sve te mikro kupovne boilice su nabrijane aromom da obrve otpadaju kad pomirisis.  :rolleyes:
I kad kaze da saran brzo pronalazi svojim "okusima prirodne tvari" sta to znaci, oseti ih na dubini od 10m ili daljini od 50m? Pre ce osetiti 2 kapi Promotora ili 5ml E12? Ma daj...
Rudy, Squid -E12 i Liver-Banana top kombinacije! Riba-jag je nekako univerzalna i trazi dosta prethodnog hranjenja, mozda ipak malo zaostaje od prve dve.
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

rudy079

Prve dve kombinacije su sigurne,a ribu jagodu cu jos videti,mada sam uvek lepo prolazio s njim na 90% voda.

Trigga

Aroma=remecenje Ph vrednosti =hrana
Na duze staze nema ni potrebe za njom ako je mix zadovoljavajuci

Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока

Saran=Mama

vlada1978.

Strpljenje je umetnost nadanja.

Trigga

Esencijalna(etericna) ulja,dali neko koristi iz zdrave hrane?

Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока

Saran=Mama

kabr1vlada

Blek peper 2-3 kapi na kg miksa jako jako dobra stvar,ali i skupa 2200 20 ml,geranium....samo za divlje vode nema potrebe za tim,komercijale i te kako moze da izdvoji boilu.ali komercijala i divlja voda dva sveta razlicita,za divlju vodu bez toliko hemije i bez napadne arome cak i ispod minimuma,opredeli ti se na 20% kvalitetnog ribljeg brasna ,i nema zime na duze staze,aroma za divlju vodu stari dobri tuti fruti,skoljka pa i jagoda..dobro slozen miks za divlju vodu je kljuc uspeha na duze staze,dobro mesto,pravilan pristup vera u sebe i svoj rad...trud i samo trud...vidim da decku niko nije spomenuo da se ulje dodaje u zavisnosti u koje doba se peca tako se i kolicinski dodaje rano prolece 10 ml kako se voda greje tako se i povecava 15,20,25 ml kako se hladi sa jeseni tako se opet ulje smanjuje...mada po meni je najbolje da sednes sa nekim ko se iole razume da te u vede u sve laganio,tesko je kad nas deset petnest prica svoje,tebi treba osnovno znanje da ti neko objasni sta scim i kako,posle ces ti sam vremenom napredovati u svemu i mnogo ce ti biti lakse.pozz

Trigga

Znam za komercijalna (sbs,nutra itd),interesuje me dali je neko probao etericna ulja iz apoteka i slicna?

Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока

Saran=Mama

Ad fines

Da se ogradim, nisam probao u boilama, ali sam dodavao u primamu. Bosiljak, korijander, cajevac....  imao sam vec u kucnoj apoteci, pa rekoh da probam. Skupa varijanta, totalno nebitna u odnosu na druge mnogo bitnije stvari na divljoj vodi




Trigga

E to me interesuje,jer nisam znao dali je isto ili nije

Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока

Saran=Mama

Ad fines

Esencijalna ulja su skupa, narocito ako su cista i dobijena na nacin da se totalno ocuvaju dobra svojstva. Ja ovo na slici koristim za jetru i kod zeludacnih problema, a probao sam i da ga stavljam u primamu. Za boilu nisam siguran posto ona ne smeju da budu izlozena ni svetlosti i vazduhu a kamoli da se kuvaju.
Ako postoje ta neka koja su komercijalizovana od strane ribolovavke industrije, verovatno nisu ni cista ni kvalitetna, jer bi onda bocica od 20ml kostala ko zna koliko

Evo gde ja kuoujem, pa mozes da probas ako te bas kopka
http://melissa-biokozmetika.com/index.php?page=browse&action=list&group=3&cat=23

Trigga

Na ovoj adresi jesu ali po nekim zdravim hranama  i nisu,verovatno se i razlikuju veoma cim je cene i vise od duplo...
Konkretno hocu malo da se poigram sa uljima za komercijalno pecanje a nisam do sada imao dodira sa istim

Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока
Saran=Mama

kabr1vlada

Mozda samo da ih spolja tretiras,ovako nisam siguran da bi ista ostalo prilikom kuvanja...

Teme sličnog naslova (10)