Pravljenje boili i miksevi

Započeo Neski, 01 April 2009, 13:59:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

no names

Naleteh na jedan jako zanimljiv tekst:

Koliko pak odlika nosi neko biće govore ispitivanja na samim ličinkama šarana. Tako su još davnih 60-ih godina Berker i Brayant napravili pokus koji i mi danas obilato koristimo. Samo posebnost pokusa je bila ta što je bio na malim ličinkama šarana. što daje posebnu težinu u prepoznavanju šarana kao posebnog bića. Obojali su umjetnu hranu sa prehrambenim bojama. Iste boje je bila i posuda sa hranom. Crvenom, zelenom i plavom bojom. Najbolje rezultate je imala hrana sa zelenom bojom a najslabije ona sa crvenom.
Isto tako Bogut i suradnici 2001 godine proučavaju reakciju šaranske mlađi na arome i to vanilija, jagoda, komorač,karamela, jabuka, tuti fruti. Najbolje rezultate je pokazala jabuka. Dakle već na početku života, u tako ranom stadiju riba nosi neke tako napredne bi rekli odlike koje se dalje u život sve više unapređuju.
Slična ispitivanja kažu kako postoje također elementi koje šaran raspoznaje instinktivno, isti mu predstavljaju glavni stup opstanka. Mi smo ih u ribolovu iskoristili i još ćemo ih koristiti sigurno jako dugo.
Radi se o hranidbenim pokusima u zadnjih 30 godina koji kažu slijedeće.
šaran brzo svojim njuhom pronalazi sljedeće prirodne tvari:
- amini
- amidi
- alkoholi
- nukleotidi
- saharidi
- lipidi
- masne kiseline sa dugim lancem
- vitamin B12
- mliječna kiselina
Također, ono najvažnije, ustanovljeno je da nikakve PRIRODNE I UMJETNE AROME NE IZAZIVAJU NJUšNU REAKCIJU KAO AMINOKISELINE, djelujući na ribu kao kemijski medijator na daljinu.
NJUšNU REAKCIJU MOGUĆE JE POVEĆATI VJEŽBOM JER KOD RIBA POSTOJI DUGO PAMĆENJE KEMIJSKIH TVARI( ovaj dio direktno pobija onu teoriju o ribama kao bićima koja pamte 3 sekunde).
ZATO SE I TAKOVE RIBE SMATRAJU ODLIČNI INDIKATORI ONEČIšĆENJA U VODI
Osim za traženje hrane ribe njuh koriste i za formiranja jata, upozorenja na predatore, te pronalaženja jedinki suprotnog spola za vrijeme mrijesta ili kod migracija.
Tek kad sve te činjenice stavimo na jedno mjesto dolazimo do zaključka u kojoj mjeri nam te iste mogu biti od pomoći. Koje sve procese pod vodom šaran može zamijetiti.
To nam isto tako približava šarana u tezi da se radi o socijalnom biću. To biće ima svoje odlike koje ćemo rijetko susresti kod drugih vrsta i sama činjenica da oko nekih važnih procesa postoji još dvojbi govori koliko tu još ima prostora za promišljanja i napredak i u dijelu u kojemu mi vidimo interes, a taj je dio izrada mamaca konkretno boile i ukupni ribolov.
Tako treba zaista dobro se potruditi i pojasniti si kako šaran u vodama gdje se dulje lovi na boile tako brzo raspozna što mu odgovara a što ne. Dali, ako na takvoj vodi šaran preferira određenu boilu ta ista treba biti isto tako uspješna na drugim vodama?
Radi se o istom biću samo u drugačijem okruženju.
Prije desetak godina sa ,,praznim" boilama moglo se bez brige odraditi cijeli ribolovni vikend petak-nedjelja.
Kako može i na koji način šaran u novim okolnostima većeg iskustva tako brzo shvatiti da smo mu prazan mamac upakirali u odlične arome i atraktore?
Na kraju krajeva, kako se to isto dogodi na divljoj vodi?
Na sva ova i slična pitanja dobije se odgovor ako se jednu po jednu spoje činjenice u koje ne treba sumnjati jer su odavno dokazane i u praksi i znanstveno.
Treba posvetiti najveću pažnju praktičnim dešavanjima jer je više nego očito da takva donose i neke nova iskustva koja se kasnije pokažu kao točna, istražena u potpunosti i od znanosti. Jednostavno nije dobro,i rekao bih nedovoljno kvalitetno razmatranje na bazi suhih podataka.
Dali su sve te navedene spoznaje dovoljne da bi izabrali pravilan pristup ili put prema izradi kvalitetnog i šaranu interesantnog mamca? Sigurno jesu.
A kad sve zbrojimo, i kad na kraju razlučimo specifičnosti ribe, i razlike u ribolovu i uzgoju šarana dolazimo do sljedećih zaključaka:
- od najmanje ličinke pa sve do najvećih šarana, najveći interes pokazuju prema tvarima životinjskog porijekla
- arome su puno niže na ljestvici interesa šarana nego što mi to mislimo
- esencijalni elementi za preživljavanje njegov su prvi izbor
- potrebno je razdvojiti u nekim dijelovima uzgoj i ribolov šarana
- socijalno ponašanje, i posebnosti jedinki dokazuje nam da se radi o specifičnom biću
- u ribolovu osim kvalitetnog mixa okus jedna je od najvažnijih odlika mamca uz pravilan signal
- šaran je hladnokrvna životinja i nikako ga se ne može uspoređivati u hranidbenom smislu sa toplokrvnim životinjama.
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

Trigga

Fino stivo,ko je autor?

Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока

Saran=Mama

no names

Jedan takmičar iz Hrvatske.
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

Trigga

Jedno pitanje,dali neko zna gde kupiti kukuruzni gluten u NS-u?

Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока

Saran=Mama

no names

Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

mihabg

Lele... pa bolje da napravis spod u zamenu za tu "pri'ranu"  nego da se muciis.
Ako, radi ...Salim se ja "lecka" sto kazu juznjaci.

no names

Boilice od 8mm......zamena za spod pošto je zabranjen :smiley:

Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

Trigga

Od 8mm,jujujuju pa to je trebali izrolati u nekoj kolicini....
Ja ih pravim ali samo za udicu(100gr mix+jaje)...

Послато са SM-G901F уз помоћ Тапатока

Saran=Mama

vlada1978.

Fino izgledaju.  :ok: Ovakve su meni ispale bile za jednu divlju vodu i za malo hladnije vreme, ali na bazi ribljeg brašna(mislim na boju) inćuni ali crveno baš jak miris, tako da je ono preovladalo pa nisam ni dodavao ništa u njih od aroma. A fajtalica je radila posle kuvanja sa promotorom. Dobro su se pokazale ali za jesen ove moje. Stim što sam ja rolao 16 i 20. Za ove sitne  smiley033 šta reći, svaka Ti čast i bistro na vodi.
Strpljenje je umetnost nadanja.

no names

I ovde je fish mix presečen sa kombinacijom dva voćna mirisa, a prezadovoljan sam sa njima jer mi rade dosta dobro. Namerno pravim pravim ovako male i nikad ne manje od 2kg mixa tj 3kg gotovih boila. Duže sitna boila zadržava ribu na hranilištu. Mogu u PVA da idu, da se meša sa spodom, da se lepo praćkaju do nekih 50m ako je lepo vreme. Jako dobro mi se pokazalo kad spot prekrijem sa njima, a na udicu stavim recimo 16mm istu tu boilu. Još bolja varijanta mi je kad u natur praškastu dodam isti miris kao što je boila. Mnogo kombinacija može da se radi sa njima  :ok:
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

nikolas

 Koje su ovo velicine?   :ok:

Sax

Čini mi se da su 24mm čitajući prethodne postove... :smiley:

nikolas


Sax

Nema veze,šalim se i ja....

vlada1978.

Jeste, faktički dobiješ kao neku vrstu peleta zbog veličine 8, služi ti kao primama i da držiš ribu na spotu, a za udicu šteluješ veličinu. Jeste malo mukotrpniji posao ali verovatno i daje rezultate. Ja ljudi ako mi verujete toliko mi se nekakvih obaveza i poslova natovarilo na glavu teško da ću moći da otaljam ni do isteka šaranskog lovostaja da iskoristim barem neki dan da izađem na vodu a o rolanju boili i da nepričam. No names-pojavila je se i kod mene ona Čantavirska primama,200 din.ona kesa.(anis,vanila,jagoda itd.) ovi moji su je probali i zadovoljni su. Jedino ako je tamo kod tebe malo jeftinija? Ja ću isto da probam onu njihovu zrnastu za golubove pošto ima i ona (za spot-mix) onaj džačić negde oko 600 din. Jedan čovek je otvorio radnju i samo drži njihov program. Dobro da neskrećem sa teme. Pozdrav i bistro na vodi.
Strpljenje je umetnost nadanja.

Teme sličnog naslova (10)