• PKVM sistemi
 • D.A.M.rs - prodaja ribolovacke opreme nemackog proizvodjaca DAM
 • Eurofish Beograd
 • Vodomar.rs
 • MG Servis
 • Carp Mania - sve za takmicarski i rekreativni ribolov
 • Fanatic Tackle Shop
 • Lov i ribolov
 • Ribolovacka oprema i sve za pecarose
 • VBA Soft Lures

Autor Tema: DIP  (Pročitano 95700 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže orka

 • Global Moderator
 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Okt 2008
 • Poruke: 4,912
 • Lokacija: Beograd
Odg: DIP
« Odgovor #15 poslato: 05 Novembar 2010, 11:43:53 »
a otkud znas da se saranima ne dopada slanina,domaca radza...  :cheesy:
mirisi na bazi alkohola se najbrze sire u vodi..

Van mreže TopMix

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jul 2009
 • Poruke: 3,626
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: DIP
« Odgovor #16 poslato: 05 Novembar 2010, 12:51:41 »
Dobijao sam sarana na Tisi na dipovane mamce, al imam utisak da to nije bilo presudno. Jednostavno, volim da eksperimentisem sa svim i svacim, pa kad sam na pravom mestu, a saran radi, dodje on i da dip, ali i na mamce bez dipa. Pa ti sad vidi...
Mislim da treba biti obazriv sa tim stvarima i obratiti paznju na vrstu dipa s obzirom na temperaturu vode, zatim ukomponovati dip sa aromom i vrstom mamca na udici, pa i sa prihranom. Ne kazem da ne moze da se kombinuje, al to mora biti odmereno, da se ne bi desio suprotan efekat...
A s druge strane toliko ima kvalitetnih boila u kojima je sadrzano sve sto treba, onako diskretno i po meri...
Rezime: na divljim vodama ne moze se garantovati bolji ulov sa dipom, nego bez dipa, ali ga ne treba izbaciti iz palete mamaca. Sa jednim stapom uvek moze da se eksperimentise, pa ako to prolazi, udri dok ide.

Van mreže Sax

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Mar 2010
 • Poruke: 2,400
 • Lokacija: Novi Sad-Zemun
Odg: DIP
« Odgovor #17 poslato: 05 Novembar 2010, 13:26:25 »
Vecito pitanje na koje ni generacije posle nas nece dati odgovor,a u tome je i najveca car pecanja,je da li je saran dosao zbog dipa ili neke arome ili je bas u tom trenutku hteo da jede pa bi uzeo i neku drugu aromu ili dip.U stvari,to bi jedino mogli proveriti (pricam iskljucivo o divljim vodama) kada bi na primer saran dosao u istom danu na npr.dipovan kukuruz,pa zabacimo na obican a na njega ne dodje,pa ponovo zabacimo dipovan i onda opet dodje.Jedino bi mozda tada mogli izvesti neki zakljucak ali opet samo za taj dan pecanja,sutra vec bude drugacije.
Ono sto je bitno ,to je da imamo vise stvari ribi da ponudimo.
Ja sam jedno pecanje noklu ispitivao,naravno sa belom ribom,i sta se desilo:
Zabacim noklu sa mirodjiijom,radi,zatim bacim klasicnu noklu ,ne radi, ponovo zabacim sa mirodjijom,odma radi.Tad se moze doneti neki zakljucak ali opet kad sam drugi put pecao nije htela ni sa mirodjijom ni obicnu...nego na secerac.E u tome je cela stvar,car i nadmudrivanje. :wink:

Van mreže rajko tehniumTopic starter

 • Smuđaroš
 • *
 • Vuk od: Jun 2010
 • Poruke: 277
Odg: DIP
« Odgovor #18 poslato: 05 Novembar 2010, 22:12:05 »
Dip(sos,umakaljka)su sredstva za umakanje lovnih mamaca i njihova popularnost naglo raste zadnjih 20-tak godina zahvaljujući pre svega razvoju modernog šaranskog ribolova.Moderne šaranđije ne mogu da zamisle(pre svega na takmičenjima)upotrebu svojih mamaca bez dipova.Njima se mogu "oplemenjivati" ne samo boile već i kukuruz,peleti,valjci itd.Oni su čvrsto uvereni da dodatnim tretiranjem svojih mamaca pre upotrebe dipovima(bilo tečnim bilo praškastim)znatno pojačavaju atraktivnost svojih mamaca,jer kažu oni ako umakanjem namirišemo samo mamac a ne i primamu,šaranu će tako izdvojen zalogaj biti još privlačniji.Pošto postoje i dipovi kod kojih je ugrađena i funkcija konzervansa onda tako tretiran mamac i duže traje.Inače,postoje tri sledeće vrste najviše korišćenih dipova:
 a)standardni dipovi koji su najčešće izrađeni na uljnoj osnovi i sa velikom koncentracijom mirisa pa su odlični za brzo pojačavanje atraktivnosti mamca,neposredno pre upotrebe odn.zabačaja.Testiranjima je pokazano da je dovoljno držati boile u ovakvim dipovima 1-2 sata,jer ni mnogo duže držanje u ovim dipovima ne garantuje obavezno i bolji efekat.Nikako ne treba izgubiti iz vida da boili dipovi nikako nisu namenjeni za natapanje prihrane(zrnevlja)ili brašnaste hrane jer su za tu namenu prejaki.Najbolje sa njima naknadno tretirati samo mamac jer ga time činimo različitim od primame koja leži okolo mamca.Mogu se koristiti tokom cele godine nezavisno od temperature vode i aktivnosti ribe.Upotrebom ove vrste dip-a brže ćemo uloviti ribu ali uglavnom manje primerke.
 b)prehrambeni-"prirodni" dipovi(eng.food dips-"fuddips)imaju mnogo veću nutritivnu vrednost jer u svom sastavu imaju hranljive sastojke u tečnom stanju kakvi su CSL(ekstrakt mladog kukuruza),đigerica,mešavinu amino kiselina i vitamina i sl.Ovi dipovi mogu biti predviđeni za upotrebu sa boilima koji su napravljeni po određenom receptu ili univerzalni.Iako se isti sastojci koriste i za pravljenje boila kojima se šaran prihranjuje,mnogi tvrde da su oni mnogo delotvorniji u dipovima,jer se amino tečnosti termičkom obradom(kuvanjem na visokoj temperaturi)u velikoj meri razgrađuju.Mada će mamci već posle nekoliko sati natapanja u prehrambenom dipu za ribu biti atraktivniji,većina ribolovaca se slaže da su oni privlačniji što duže ostaju u njemu,mnogi ga ostavljaju po sedam dana a neki i do šest meseci i tvrde da su tek tada najlovniji.
Kada se kupi prehrambeni DIP univerzalnog tipa on se može prilagoditi boilima koje ste napravili dodajući mu iste atraktore u odgovarajućem odnosu (npr.na 100ml. DIP-a sipati istu količinu kao u 0,5kg smeše).
Kako uglavnom ne sadrže preveliku količinu koncentrovamoh mirisa,ova vrsta dipova može se koristiti za natapanje različitih sastojaka prihrana a pogotovo zamrznutih boila.To se radi tako tako što u kesu sa 1kg.boila izvađenih iz friza ukapamo oko 20ml. dipa,sadržaj dobro protresemo da bi se ravnomerno rasporedio i ostavimo da se boile odmrznu,čime će upiti dip  kojim smo ih popskali.
 c)lepljivi dip-ovi(eng.sticky dips)prvo su postojali samo u tečnom obliku a od pre nekoliko godina sve češće se prave i u praškasom obliku.Tečne umakaljke ovog tipa su guste i dobro se drže na mamcu tako da ne spadaju ni pri najjačim zabačijima.Kako ih voda polako spira,njihov miris se polako širi oko boila(ili nekog drugog mamca)okačenog na dlaku ispod udice.Praškaste umakaljke se mogu koristiti same ili u kombinaciji sa tečnim,što ribolovcu otavlja mogućnost indidualizma.Boili najpre naktratko natopimo u vodu ili neki tečni dip,a zatim u praškasti i sačekamo minut-dva da se površinski sloj zgusne i želatinizira:Omotač oko tako formirane boile se u vodi polako rastvara i obaveštava ribe da se u njihovoj blizini nalazi nešto ukusno i hranljivo.Kombinovanjem tečnih i praškastih dip-ova na jednu boilu možemo da nanesemo 2-3 sloja i različitih mirusa.Ovo je dobro napraviti kod kuće pre samog ribolova kako na vodi nebi gubili vreme.
 Uz malu kreativnost i određenu uštedu u novcu dip možemo i sami napraviti ili čak kombinovati nekoliko gotovih.
Iskustva šaranđija koji već duže vreme koriste dip-ove govore da će mamac iz dip-a odigrati veliku ulogu kada se na našem hranilištu nađe manji broj riba koje su pri tom i veoma oprezne,pa može proći i nekoliko dana bez ugriza.Svaki dip se u vodi drugačije ponaša.Dip-ovi su higroskopni,što znači da upijaju vodu pa zbog toga izvlače vodu iz boile i zato su boile nakon dugotrajnog dipanja tvrde kao kamen.Time se svi oni korisni sastojci ne ispiru odmah sa površine boile već je njihovo otpuštanje postupno i dugotrajno.To je smisao dipovanja mamaca.Skroz je pogrešno uronuti mamac u neku tečnu amino kiselinu jer će ona u doduru sa vodom biti isprana za minut-dva i boila će opet biti gola kao i pre uranjanja.Još je veća greška boilu tretirati spolja nekim "finim mirisom" koji je jako intenzivan pogotovo ako je na propilen glikonskom nosaču,takav miris će biti jak,ljut dok ga voda ne ispere.Baš zbog toga se dodaju dipovi kako bi se smanjila jačina mirisa.
 Vreme korišćena dipova izaziva kod šaranđija velike polemike ali preovlađuje stav da su oni najbolji zimi kada su šarani manje aktivni,jer tada poseban miris boile može biti dovoljan da letargičnog šarana probudi iz zimskog mirovanja kako bi istražio izazovnu boilu.To se posebno odnosi ako lovimo šarana na jezeru kojeg dobro poznajemo i na kojem smo uspešno lovili i tokom leta.Sva mesta na kojima šaran prima leti biće povoljna i tokom zime.Upotrebom odgovarajućeg dipa boila će delovati duže.
 Posebna priča su šarani koji plivaju uz obalu i tu se hrane.Kada uočimo znakove njihovog rovanja po dnu tada je besmisleno izbaciti veliki broj mamaca jer ćemo ga time sigurno preplašiti.Ali pažljivo prezentiran jedan nadipani mamac koji polako otpušta atraktivni miris daje nam veliku šansu i da ga upecamo.Dobar,jednostavan a pri tome i efikasan metod je lov jednom nadipanom boilom izvan zone lova potopljenom mnoštvom pokidanih najlona.Ne slobodni mamci oko lovnog mamca,ne mamci na PVA trakama,nego samo jedan mamac.Kada pristupimo taktici"jedan mamac-jedan šaran" od ključnog značaja je izbor odgovarajućeg dipa,dok je sastav mamca u drugom planu.Taj odabir zavisi od dužine našeg  pecanja kao i od temperature vode.
 Sebi moramo odgovoriti na pitanje dali nam treba dip koji će trajati jedan sat ili jedan dan.Ako stavimo boilu u dip 24 časa tada nije dobro da taj dip traje samo jedan sat ili obrnuto.Za pecanje u jesen mnogi radije koriste guste dipove koji zaustavljaju miris raspadnutih korova u vodi koji uvek zagađuju naše boile,a za zimsku upotrebu korisnte osvežavajuće,ređe dipove.
 Neki proizvođači na svakom dipu pišu uputstvo za upotrebu i idealno vreme namakanja lovnog mamca(npr.Mainline).neki dipovi ne sadrže u sebi vodu pa su idealni za upotrebu u PVA vrećicama.
 Pokazalo se da je nekad sitnija boila(npr.10mm ili 12mm)privlačnija za veću ribu od veće boile.
"Dipovanje"kukuruza i drugog zrnevlja skoro uvek će bar na neko vreme učiniti manje opreznim i iskusne šarane.Odlična umakaljka za zrnevlje je i CSL(Corn Steep Liquor)tj.tečni ekstrakt kukuruza šećerca a vreme natapanja zavisi od tvrdoće zrna ali i od navika ribolovca.Neki engleski ekspert primera radi kukuruz drže u ovoj tečnosti(u frižideru) i po mesec dana pre upotrebe.Po nekim iskustvima stari kukuruz može se natopiti,skuvati pa zatim natopiti-preliti sa CSL-om i ostaviti 2-3 dana da ga dobro upije a potom čuvati u zamrzivaču do upotrebe.Partikle koje koristimo za prihranjivanje uglavnom ne treba dipovati,dovoljno je sat-dva pre hranjenja u njih dodati malo nekog tečnog atraktora.
 Jedna forma lovnih mamaca koji nekada zna da pruži dobre rezultate  je i lov ispranim mamcima.Isprani mamci znači da su oni na bilo koji način pre pecanja namakani u vodi u kojoj ćemo sa njima loviti,da bi se sa njih isprali hemijski atraktori.Time se želi postići efekat da mamac ribi odmah po zabacivanju deluje kao da je već neko vreme bio u vodi,te da je kao takav sigurniji od onih mamaca koji su prepuni arome.Potpuna suprotnost ovome je dvostruko dipanje.To je dobar način obrade mamca kada lovimo samo sa jednom boilom i kada je nađe,šaran je nema sa čime uporediti.Lov ispranom boilom može biti tajno "oružje" kada se lovi na opterećenim vodama.Primećeno je kako kod dužeg ribolova,šarani najčešće uzimaju boilu drugog dana.Ostavljanjem mamaca na nekoliko dana u dipu oni upijaju šaranu privlačne sastojke i kao takvi mogu se koristiti pri ribolovu na smrdljivom mulju.Tako dobro dvostruko ili višestruko nadipani mamci dobar su izbor i kada se želi da taj mamac bude na nekoj poziciji šet i više sati.
 Ako se lovi taktikom čestog zabacivanja onda je bolje uzeti sveže mamce,ubaciti ih oko pet minuta u šta već želite i jednostavno zabaciti.Ne sme se zaboraviti kako prevelika količina arome može biti kontraproduktivna,zato se jednom,dva puta ili više puta namače samo onda kada se lovi jednim mamcem,jedino u tom slučaju šaran ga nema sa čime uporediti i onda ga automatski uzima.

Van mreže srdjan72

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jan 2010
 • Poruke: 2,894
 • Lokacija: Obrenovac
 • Otisla si sarmu probala nisi
Odg: DIP
« Odgovor #19 poslato: 13 Novembar 2010, 15:42:41 »
Nadipujem ja boile i to tako sto ih stavim u posudicu sa dipom i stoje dok se ne potrose[citaj danima i danima] a onda jednog dana zakljucim na pecanju da ih vise nemam[dipovanih]pa stavim nove na pola sata pa na dlaku.Fazon je sto i na jedne i na druge imam isti efekat tako da nemogu dati neki sud,osim da je lociranje dobro u momentima kada je riba bila na lokaciji a kasnije se  pomerila i mozes dipovati i sarati do mile volje i corak.U pitanju je recni ribolov moram da naglasim.
BOZE,daj mi da jednom u zivotu upecam VEEELIKU ribu da ne moram ceo zivot da lazem!

Van mreže Sp1tF1re

 • Somdžija
 • *
 • Vuk od: Sep 2009
 • Poruke: 1,850
 • Jos samo ribicu da stavim u koleno,vodu vec imam
Odg: DIP
« Odgovor #20 poslato: 23 Novembar 2010, 16:29:58 »
Ja jedino smocim udice i predvez do udice u srdljivu tesnost kukuruza,ako je to to onda dipujem ali udicu :rolleyes:

Van mreže Hemingway

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Okt 2009
 • Poruke: 3,907
 • Lokacija: Neckar-Dunav-Usce Bosne u Savu
 • zivim svoj san
Odg: DIP
« Odgovor #21 poslato: 23 Novembar 2010, 20:07:02 »
olovo koje prima arome se moze dipovati kao i bilo koji  mamak ..
vremenski ograniceno svako po svom fazonu i volji ..
zavisno od gustoce dip-a
,,Starac i more"
,,Dunav mi u Venama "
"Zamislite koja bi tisina nastala kada bi ljudi govorili samo o onome sto znaju." - Karel Capek

Van mreže rajko tehniumTopic starter

 • Smuđaroš
 • *
 • Vuk od: Jun 2010
 • Poruke: 277
Odg: DIP
« Odgovor #22 poslato: 24 Novembar 2010, 15:34:02 »
  Kako u kućnim uslovima napraviti(relativno)jeftin DIP?
 DIP koji brzo privlači ribu (poput standardnih boili dipova)veoma se lako pravi od:50ml.meda za dijabetičare;3-5ml.odabrane arome i po 2 kašičice vode i alkohola.Od toga dali ćemo ga koristiti za toplu ili hladnu vodu zavisi kakav ćemo miris odabrati.Za leto su bolji oni sa uljnom osnovom a za kasnu jesen i zimu alkoholni.Međutim u puno navrata se kao veoma efikasno pokazalo dodavanje ovom dip-u ukupno 6ml.kombinovanih proizvoda istog mirisa ali sa različitim osnovama(uljnom,glikolnom i alkoholnom).
 Svaki dip koji sami napravimo obavezno treba pre njegove upotrebe dobro promućkati kako bi se svi satojci ponovo dobro sjedinili.
Znači,ipak možemo i sami napraviti vrlo efikasne dipove i time barem donekle izbeći plaćanje skupih gotovih dipova čije se cene poznatih brendova kreću i do 10-15 eura za jednu flašicu od 50-100ml.
  DIP iz samousluge????
 U skoro svakom supermarketu ili prodavnici tzv. zdrave hrane naćićemo proizvode namenjene ljudskoj ishrani koji se mogu koristiti za pravljenje dip-va npr. sos od soje,riblje paštete,razna jestiva ulja i začini(kari,korijander,majčina dušica,origano)itd.A u prodavnicama koje prodaju namirnice i začine za kinesku i druge egzotične kuhinje naćićemo i neke druge upotrebljive sastojke kao što su sosovi od ostriga i drugih morskih plodova,razni biljni umaci i za nas neobični a šaranima tako privlačni začini.
 

Van mreže Hemingway

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Okt 2009
 • Poruke: 3,907
 • Lokacija: Neckar-Dunav-Usce Bosne u Savu
 • zivim svoj san
Odg: DIP
« Odgovor #23 poslato: 24 Novembar 2010, 16:46:13 »
bravo i hvala rajko  :clap2: :clap2:
dao si  mi par odlicnih ideja .. :ok: :thumbup:
,,Starac i more"
,,Dunav mi u Venama "
"Zamislite koja bi tisina nastala kada bi ljudi govorili samo o onome sto znaju." - Karel Capek

Van mreže srdjan72

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Jan 2010
 • Poruke: 2,894
 • Lokacija: Obrenovac
 • Otisla si sarmu probala nisi
Odg: DIP
« Odgovor #24 poslato: 24 Novembar 2010, 21:35:41 »
Rajko vam je dao START a vasa masta moze cuda da napravi samo je oslobodite,i u pravu je da mnogo jeftinije mozete napraviti mozda i delotvornije dipove od nekih kupovnih.
BOZE,daj mi da jednom u zivotu upecam VEEELIKU ribu da ne moram ceo zivot da lazem!

Van mreže Imre

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Mar 2010
 • Poruke: 3,888
 • Lokacija: Zrenjanin
Odg: DIP
« Odgovor #25 poslato: 24 Novembar 2010, 21:43:24 »
Veliko hvala rajku  :tongue: ,koji svojim postovima ,zaista nesebično želi da pomogne sa svojim znanjem, drugima , koji su manje upućeni u dosta stvari ,a željni su da nauče.
Iskreno poštovanje prema tebi Rajko.  smiley033   :thumbup:
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

Van mreže veco

 • Šarandžija
 • *
 • Vuk od: Jan 2010
 • Poruke: 105
 • Lokacija: Istočna Slavonija
 • Rođen da pecam a tjeraju me da radim!
Odg: DIP
« Odgovor #26 poslato: 28 Novembar 2010, 20:34:53 »
Nekoliko jednotabnih dipova:
dip
20ml vde banana(prirodne arome na bazi glicerola 250ml)
15ml vde jagoda
15ml vde scopex
10ml marine amino ili multimino
1ml sladila
mala kašićica betaina

ili

20ml melasa
20ml csl
1ml sladila

taster
1 kašika preljeva za torte
1 kažika sitno mljevene želatine
1 kašika vitamela
1 kašika liwer powder
1 kašikica betain hcl
2 kašikice šečera
1 kašikica soli

dip
20ml nutramino
10ml liver extrakt
0,5-1ml arome- zavisno od jačine
1ml sladila

tster

1 kašika preljeva za torte
1 kažika sitno mljevene želatine
1 kašila predigest
1 kašikica glm powder
1 kašikica betain hcl
2 kašikice soli

to je otprilike to, e sad vi možete kombinirati u nedogled.
Rođen da pecam a tjeraju me da radim!

Van mreže goran1

 • Babuškar
 • *
 • Vuk od: Feb 2009
 • Poruke: 50
Odg: DIP
« Odgovor #27 poslato: 29 Novembar 2010, 20:07:11 »
Sta je bolje dip ili taster?

Van mreže Imre

 • Dunavski Vuk
 • *
 • Vuk od: Mar 2010
 • Poruke: 3,888
 • Lokacija: Zrenjanin
Odg: DIP
« Odgovor #28 poslato: 29 Novembar 2010, 20:41:27 »
Ako se ne varam, Taster je pojačivač ukusa{arome} koji se koristi u pripremi boila,zar neko koristi i umesto DIP-a ? :huh:
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

Van mreže rajko tehniumTopic starter

 • Smuđaroš
 • *
 • Vuk od: Jun 2010
 • Poruke: 277
Odg: DIP
« Odgovor #29 poslato: 29 Novembar 2010, 22:04:59 »
 
  I DIP i Taster imaju istu namenu a to je da povećaju atraktivnost našeg mamca(boile,zrnevlja,peleta i dr.) kada se na hranilištu nađe manji broj riba koje su pri tome i veoma oprezne pa može proći i nekoliko dana bez ugriza.Inače,osnovna razlika između DIP-a i Tastera je u tome što se DIP-ovi tečnosti(manje ili veće gustine) a tasteri i praškastom obliku.Moguća je,čak i preporučljiva, istovremena upotreba na jednom mamcu i DIP-a i tastera tako da se mamac koji je neko vreme bio u DIP-u iz njega izvadi i uvalja u taster sačeka 2-3 minuta da se oko mamca formira sluzava skrama i to ponovi još 2-3 puta.Isto tako moguća je i kombinacija različitih mirisa DIP-a i tastera na jednom mamcu,npr.boili koji je neko vreme bio u DIP-u sa aromom jagode tretira sa tasterom koji ima aromu babane,ili čak i kombinacija voćne i mesne arome DIP-a i tastera.

 

 • List Ribolov
 • Smuki Mrdalice
 • Sportski Ribolov
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing
 • Marketing