RIBOLOV ŠARANA & AMURA > Mamci & primame

Boje mamca kod ribolova mirnih vrsta

(1/4) > >>

no names:
Mnogi ce reci da boja nema uticaja u opste i da ribe razlicito vide boje od coveka... verovatno da je tacno ali nije dokazano. Mnogi varalicari smatraju da boja varalice ne igra nikakvu ulogu i da je vibracija bitnija, mnogi pak ce tvrditi da boja varalice igra znacajnu ulogu. Sta je sa mirnim vrstama riba i njenom reagovanju na razlicite boje mamca?

Na razmisljanje o boji mamca me je naterao jedan lokalni pecaros iz moje okoline koji peca babusku iskljucivo na stiropor. Pecao je blizu mene i primetim da na klasicnoj dubinci sa spiralnom hranilicom ima dve udice i na njima po kuglicu stiropora razlicite boje. Pecao je na tri stapa i na svakom je boja mamca bila razlicita. Bio sam radoznao i pitam ga zasto? Odgovor koji je usledio me je prvo nasmejao, a kasnije i razuverio. Kaze: "Ovako najbrze vidim na koju boju danas reaguje i onda sve prebacim na tu". Cudno ali taj dan je pecao na beli stiropor i upecao je vise ribe od svih nas koji smo bili taj dan na vodi. Brat sa kojim cesto idem na pecanje peca iskljucivo na voznju plovka i boltusku, ali uvek sa sobom nosi nekoliko razlicitih boja i retko kad je bez ribe. Cesto ima obicaj da kaze:"Danas na zutu radi, a juce sam razbijao na crvenu".

Cele ove godine sam eksperimentisao i pokusavao da vidim da li boja pravi razliku i mogu sa stopostotnom sigurnoscu da kazem da pravi. Pecao sam na boltusku i to sam skoro uvek nosio 4 boje... zutu, belu, narandzastu i crvenu u zavisnosti od dana neku od ove 4 je riba uzimala. Pokusavao sam i sa drugim bojama: ljubicasta, plava, zelena ali na ove boje nikad ni jednu ribu nisam upecao na "divljim vodama". Eksperimentisao sam i sa stiroporom i do istih zakljucaka sam dosao sto se tice boja. Zanimljivo je da je riba znala da "menja" boju koju je uzimala do tad i uzimala je sasvim drugu, a nekad i trecu ili cetvrtu... ali nikad nije bilo da ni jednu nije htela da uzme.

Neke ribe su na odredjenu boju bolje reagovale, npr. za deveriku sam primetio da je bela boja nesto na cega najcesce dolazi, babuska je najcesce udarala na izrazito zutu i narandzastu boju. Zaboravih da napomenem da dok sam vrsio testiranja mirisima nisam tretirao mamce.

Cesto pecam i na komercijalama pa sam i tamo pokusavao da vidim da li i saran reaguje na boje... da, i on reaguje. Nekada uzima iskljucivo crven mamac, nekada zuti, nekad narandzasti, a desavalo mi se dosta puta da reaguje na plavi i ljubicasti, a zelenu boju je u retkim prilikama takodje uzimao i to su mi bili jedni od boljih ribolova. Pomislicete da sam koristio mirise ovoga puta, ali ne... pravio sam boile od istog miksa samo su bile razlicite boje i uvek je taj dan uzimao samo jednu boju. Sto se sarana tice dominantne boje su bile izrazito zuta, narandzasta i crvena. Tokom testova na komercijalama  dobijao sam i amura, ali ne toliko cesto da mogu da iznesem neki zakljucak kako on reaguje na boju mamca.

Ovo su neka moja iskustva od ove godine sto se tice boje mamca i voleo bih da cujem i Vasa misljenja o ovoj temi?  smiley033

milan ns:
I moje mišljenje je da boja sigurno ima uticaja kod svih riba.Najvise mi se to pokazalo u lovu štuke tvisterom a u lovu bele ribe mi se pokazala velika razlika u boji crvića jer bilo je situacija kad belog nece da pipne a crvenog uzima.I ja sam dosta razmišljao na ovu temu ali sam na kraju bio lenj da isprobavam razne kombinacije što svakako treba uraditi  :takoje:

orka:
Nikada nisam obraćao pažnju na taj "detalj".Beli hleb,žuti valjak,kukuruz i to je to.. :smiley:  Boile sam retko koristio..Koristio sam kukuruz i valjke raznih boja,doduše retko i uvek sam se vraćao na standardnu(prirodnu) žutu boju..Zašto? Ne znam..Valjda navika.. Boji nikada nisam pridavao neki značaj..Pored svega i svačega na šta treba obratiti pažnju u ribolovu,još mi samo fali da razmišljam o bojama..:smiley:   
@ No names
Experimentisao si sa bojama(mamcima) bez aroma..Šta će se desiti kada ubacimo i aromu u opciju..Ne mogu toliko da razmišljam.. :lol: :cheesy:

no names:
Milanns@
Crvice sam zaboravio da ubacim u text,a kad sam se setio bilo je kasno  :lol:


Orka@
Zato sam i preskocio i mirise,a nemoj ni da sumljas da i to nisam probao  :wink: Do kakvih sam tu tek zakljucaka dosao ne smem ni da pisem jer ce mnoge teorije pasti u vodu  :lol: To cu da zadrzim za sebe ipak  :smiley:

imbica:
Za belu ribu i te kako sa primetio da boja ima dosta veliku ulogu u ribolovu,al ovo za sarana ne znam bas nisam primetio neku razliku.Uzmem izrolam boilu apsolutno istu po svemu samo sto ostanem bez boje u nekom trenutku,i efekat i na jednu i na drugu mi bude isti.Cak sta vise naveo si me na razimsljanje,da odradim mesnu boilu(1kg zuta,1 kg crvenu,i neutral bez boje)Pa da vidim.

Послато са Lenovo P1ma40 уз помоћ Тапатока

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju