RIBOLOV ŠARANA & AMURA > Mamci & primame

Boile: voćne ili mesne?

(1/13) > >>

TopMix:
Vec je dosta toga receno na ovu temu, al mozda nije sve receno.
Prvenstveno me zanima misljenje i iskustva pecarosa sa reka, da l prednost daju mesnim ili vocnim boilama, zasto jedne, zasto druge...?
Neki kazu da sarana treba prihranjivati danima da bi se navikao na nase mamce. To ima logike kad ga hranimo i pecamo sa vocnim boilama, jer to nema u prirodnim uslovima, ali kad su u pitanju mesne boile, moje iskustvo govori da saran to vrlo brzo prihvata, valjda zato sto ga to asocira na njegovu prirodnu hranu.
Naravno, mogu se praviti i razne kombinacije...

orka:
malo sam koristio boile na rekama,da bih mogao dati neki precizniji odgovor,ali kada je bio pri apetitu,cini mi se da se podjednako javljao i na mesne i na vocne boile...a nikad nisam mesto hranio boilama..moje misljenje je da kada mu se dizna otvori srknuce svaku boilu,samo opet ona stara...treba biti na pravom mestu u pravo vreme....@Tope,..kazes da vocnih boila nema u prirodnim uslovima..,pa naravno da nema,ali isto tako nema ni kukuruza,koji je biljnog porekla i ne raste u vodi,vec na njivi,pa ga usisava samo tako,hranio,nehranio....isti slucaj je i sa hlebom..,sva riba ga prosto obozava..,saran pogotovo...prihvata on sve,on je kao prase..svastojed....najsmesnije mi je kada ga  cepa neki lokalac na tvrdi nekuvani kukuruz..ona zrna u kutiji zvece kao zvecka u deteta,a pored njega neki manekeni sa raznim boilama,hemijom,obala mirise samo tako,a izgled lica im je ovakav  :eek: ,ne mogu cudom da se nacude...,pogadjate,oni su ulovili ovo  smiley068 .. ipak,kada pecam na boile volim da imam i mesne i vocne,vise sebe radi,nego zbog sarana...  :smiley:

EnDzi:
Dodao bih nesto iz svog iskustva na ovu temu. Pre par godina, kada sam aktivnije pecao sarana, primetio sam (i nije neka pamet) da mi je saran znao da uzme totalno "kontra" mamac od onog na koji ga ocekujes. Bilo je i tada boila i svih ostalih hi-tek mamaca. Na mestima gde je hranjen po pravilu par dana i to mesavinom kacamaka i kuvanog kukuruza, ostalog zita, peleta, znao je da uzima totalno drugi mamac npr dipovanu koricu hleba i to samo nju. Kukuruz i druge mamce ni da pomirise. Jednom prilikom uzimao je boile od sredine hleba sa "tajnim sastojkom" pravljene na licu mesta. "Tajni sastojak" nema veze ni sa vocem ni sa mesom. Na mestima gde je bilo moguce pecanje na plovak, desavalo se da nece ni jedan mamac osim boile napravljene opet od hleba i hrane kojom je primamljivan (???). Ovo je moje iskustvo (nista specijalno) i moze ici u prilog opstoj teoriji da treba eksperimentisati.

orka:
saran ima raznovrsan meni,pa stoga nije ni cudo sto ce neki put uzeti pre nesto od necega,ali vrlo je bitan u datom momentu i nacin prezentacije,kao i velicina mamca..,takodje prezasicenost i preterano hranjenje odredjenim mamcem moze dati kontraefekat,a opet sve zavisi od saranovog apetita u kontinuitetu,kao i njegove kolicine u vodi...ma...,saranova fabula je toliko afrizmaticna da je u krajnjoj kosekvenci apsurdno govoriti o mobilnim pitanjima njegove psihodijalektike...  :lol: :lol:

TopMix:
Da, zapravo je ovo pitanje opet uvod u jednu beskonacnu mozdanu gimnastiku. Sto je vise vrsta mamaca u ponudi, sve vise smo u dilemi, sta odabrati. I pored starih i proverenih mamaca uvek pomislimo da ce nesto novo ili drugacije mozda dati bolje rezultate, a ono...moze da bidne, a i ne mora.
Konkretno, kad govorimo o vocnim ili mesnim boilama, dobro su se pokazale i mesane varijante. A ako nas bas zanima na koje boile ce saran bolje raditi na odredjenoj vodi i u odredjeno vreme, mozda se moze naci odgovor, tako sto bi hranili jednu poziciju s jednim, a drugu sa drugim boilama, pa onda vidimo...Mada, ni to ne mora nista da znaci.
Experiment je zakon, to nije sporno, al vidim da je Orka otiso korak dalje u pravcu psihoanalize  :lol: :lol: Ja sam opet za malo brutalnije metode, primera radi, upecas prvog sarana, a onda ga malo "stisnes" da prizna gde su ostali i sta im je taj dan po volji na meniju  :lol: :lol: :lol:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju