RIBOLOV ŠARANA & AMURA > Mamci & primame

Arome za prehrambenu industiju u ribolovu

(1/4) > >>

Doksat:
Vukovi, evo jedne teme za razmišljanje. Upotreba aroma za prehrambenu industiju u današnjem ribolovu da ili ne?

Da li su i koliko arome poznatih proizvođača (Maros, VDE itd...) bolje i efikasnije u ribolovu od npr aroma koje se koriste u proizvodnji prehrambenih proizvoda (Etol,Akras...)

Kakva su Vaša iskustva, tj. da li ih neko koristi pri pravljenju boila, za primamu...?

sladjan1978:
Ja sam koristio prehrambenu aromu banane u izradi boila i mogu ti reci da sam na nju imao bas mnogo ulova na komercijali  a boga mi mogu reci da mi je to bila i jedna od najlovnijih boila,a koliki je tacno udio same arome u toj boili imao ulogu nebih ti mogao sto posto tvrditi ali u globalu ta boila je bila lovna.

Doksat:
i to što kažeš, pitanje je koliki je udeo same arome, a koliko je sama boila i njen sastav odigrao ulogu pri tim ulovima.

Za prehrambene arome znam da se stavljaju u jako malim dozama od 0,1gr/l pa do nekih 5gr/l što može dobro da bude ako se prave neke veće količine boili ili za veće količine prihrane.

dragant:
Što se tiče primame, smatram da je priča o aromama najteži deo u postupku pravljenja ili dopravljanja smese. Malo ko će se usuditi da bilo šta drugome preporuči, jer samo malo veća doza će umesto da privuče, samo razjuriti  ribu. Arome su u prahu, vodenom ili uljanom stanju, za tekuće ili stajaće vode, za ovu ili onu vrstu ribe, za ovu ili onu smesu, za toliko ili onoliko ovlaženu smesu, za pecanje u proleće, leto ili u jesen. Koliko je aroma uticala na uspeh ribolova je jako teško odredititi u nekontrolisanim uslovima, direktno na vodi jer kako riba "radi " zavisi od tako puno faktora, ali eksperimentisanje je neodoljivo, zabavno i sastavni je deo pecanja.
Predlažem markentiškim službama proizvodjača da nam detaljno predstave arome koje prodaju, ali sa dovoljno upotrebljivih podataka, pa da probamo, inače dok se to ne desi ja ostajem kod večne, uvek iste kesice vanilin šećera.   

Doksat:
dobri stari C vanilin šećer, u sve se meša  :thumbup:

upravu si Dragant što se tiče marketinga. neki proizvodi nemaju na etiketi ni doziranje, ni primenu, već samo ime marke i neko ribče koje se zadovoljno smeška na udici.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju