RIBOLOV ŠARANA & AMURA > Mamci & primame

0d kukuruza do konoplje

(1/66) > >>

Neski:
0d kukuruza do konoplje

Leto je pravo vreme da se saranu ponude kukuruz, leblebija, kikiriki, pelete, konoplja...
Nece im odoleti, a vi cete uzivati u ribolovu
Da vidimo kako se pripremaju razne semenke, koje takode u ova doba godine mogu da se pokazu vrlo dobre. Objasnicu vam kako ih ja spremam.
Radi se o cetiri vrste zrna koje cesto koristim, a pocecemo sa starim kukuruz.To je jedan dobar,  jeftin mamak i ima (zavisno od vrste kukuruza) oko 10% proteina, vitamina B1 i ugljikohidrata. Sarandzije na rekama ga cesto koriste u velikim kolicinama za prihranu, cak ga mesaju sa raznim semenkama i boilama. Nema tog sarana koji ne bi probao kukuruz i koristim ga preko cele godine. Idealno je da zrno od kukuruza bude malo tvrdo, jer u suprotnom privlaci mnogo bele ribe.

Priprema : potopim kukuruz (veca zrna) u vodu 24 sata da malo omeksa, posle toga u serpu i na ringlu. Kada voda pocne da vri sacekam 40 minuta i na kraju sklonim posudu da se ohladi. Dok se kuva obratite paznju da vam kukuruz bude uvek pokriven sa dovoljno vode, a ako zatreba dodajte je. Posle toga mozete da ubacite secer u prahu (100g/kg) ili techni zasladzivac (5ml/kg), takode i neku aromu. Sto se mene tice, vise ga volim u njegovom prirodnom mirisu i samo mu dodam secer u prahu i ostavim ga nekoliko dana da se ukiseli.
Drugo zrno, takode dobro, ali o kome se retko prica (mozda zbog toga sto nije dovoljno skupo), zove se leblebija. Leblebija je visokovredna namirnica, a njeno je seme slicno semenu soje ili susenom zrnu graska i svetlosmede je boje. Kuvano zrno sadrzi  21% proteini, 65% ugljenih hidrata, 13,8% biljnog ulja i manji procenat celuloze i minerala. Moze se naci i u konzervi, spremno za upotrebu, ali je cesto mekano tako da se ne drzi dugo na dlaci. Zato kupujem osuseno zrno tako da mogu odrediti (kuvanjem) odgovarajuci stepen tvrdoce.

Priprema : potopim leblebiju  u vodu 12 sati da nabubri  i posle toga isti pristup kao i za kukuruza, jedino mu skracujem vreme kuvanja na 15 minuta. Zrno koje cete da koristite na dlaci, moze da se skuva i za krace vreme (oko 6 minuta). Isto kao i kod kukuruz mozete posle kuvanje da dodate neku aromu i zasladzivac.
Pojedine dunavske sarandzije ga cesto koriste na dlaci u kombinaciji sa kukuruzom i hranilicom punom kacamakom.


Onaj ko nije probao kikiriki ne zna koliko je to seme primamljivo. Smatram da se isto tako desava i sa saranima. Kada ga "brka " jednom proba, posle nikako da se zaustavi. Masno seme kao sto je kikiriki je vrlo dobar izbor za letnji period, posto vrlo lako ispusta i siri u vodi veliki procenat ulja (34 - 54%), ali je i bogat izvor proteina (22 - 32%). Znaci, vrlo dobar mamak koji treba cesto koristiti, pogotovo kada su visoke temperature vode. Ja ga upotrebljavam leti, cak skoro uvek i sa pva kesicom ili mrezicom u koju stavljam konoplje i kikiriki, naravno osuseni (posle kuvanja). Mrezica ili Kesica ce se nakon odredenog vremena rastopiti u vodi u neposrednoj blizini udice sa mamcem.

Priprema : potopim kikiriki 8 sati u vodu i posle ga prokuvam 15 do 20 minuta. Ne preporucujem vise zbog toga sto ce mnogo da omeksa pa, ako ga stavite na dlaku i zabacite, moze vrlo lako da otpadne. Kikiriki moze da se ostavi dva do tri dana u vodi, a posle toga u kesise i u zamrzivac.

Jos jedno zrno, malo ali vrlo atraktivno, takode neodoljivo privlaci sarana : rec je o konoplji.                                                                                          
Konoplja je jednogodisnja biljka cije seme sadrzi oko 22% proteina (veoma svarljivih). Konopljin protein sadrzi svih 8 escencijalnih amino kiselina i to u superiornijem odnosu od bilo koje druge biljke. Ima veliki procenat biljnog ulja u sebi i kao kikiriki vrlo lako se leti ispusta i siri u vodi. Konoplja kao prihrana je dobar nacin da se riba okupi na jednom mestu i zadrzi duze vreme. Privlaci prvo skoro uvek razne bele ribe, ali kad saran oseti prihranu i vidi jato okupljeno oko nje, brzo ce i on doci. Ja je leti koristim u velikoj kolicini na pojedinim mestima na Seni, blizu obale.

Priprema : potopim konoplju 12 sata u vodu, nakon toga je prokuvam 15 minuta i kasnije (kada se ohladi) moze da se upotrebi.Konoplja, kikiriki, leblebija - pripremljeni (gorni red) i sirovi.


Dobra prihrana za toplu vodu su i pelete na bazi ribljeg brasna. Nakon raspadanja u vodi njene uljne komponente ce se kretati (kao i kod masnih semena)od dna prema povrsini vode. Takode moze da privuce sarana (do mamka) koji "patrolira" prema srednjem ili gornjom sloju vode. Pelete se mogu koristiti i kao mamac montiran na dlaku s tim sto treba koristiti pelete veceg precnika.
Ako zelite dugo da pecate na istoj vodi, mozete da koristite boilu koja zadrzava hranljive sastojke u onoj meri u kojoj je to pogodno za ishranu sarana. Boili moze takode da se upotrebi u kombinaciji sa bilo kojom od gore navedenih semenki, kao prihranu ili kao "koktel" mamak. Na primer : pola boili, jedno zrno od kukuruza i zrno od kikirikija.

O koriscenju vrste semenke odlucuje situacija i mesto gde pecamo. Sa dobrom procenom ribljeg fonda mozemo naci odgovarajuci mamak kao i taktiku prihrane.Gotovo je nemoguce zamisliti saranski ribolov leti bez njihove upotrebe.dragan:
Bravo! :clap2: :clap2: :clap2: smiley033

Panonski Mornar:
Neski nemam riječi sve hvale :ok:

baćko:
Ja sam već dao  komentar ali mislim da nije na odmet da te opet pohvalim  sa jednim vidi se da koristiš prave pristupe pecanju šarana,(to inače važi i za ostale vrste riba) samo se tako postaje vrhunski majstor, još jednom sve pohvale. Ćao :bye: smiley001

Goachild:
Pozdrav Neski
Imam jedno pitanje šta je u zelenoj kofi na prvoj slici (okruglo i žuto) ?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju