avatar_pikeman

Mepps leptiri

Započeo pikeman, 24 Februar 2009, 22:39:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Isa

Kako se manifestuje to uvrtanje strune? X godina pecam leptirima, poseban komplet imam kojim pecam štuku, tako da ta struna konstantno trpi, ali nikad nisam imao bilo kakve neželjene posledice.
Inače probajte istog tog lusox-a, tamo gde ga kotistite bez otežanja, vući sa otežanjem. Naravno brzo toliko da bi išao na istoj ili sličnoj dubini kao i bez otežanja.

orka

Nije to slučaj sa svim strunama, a zavisi i od veličine leptira koji se koriste. Veći i teži leptiri stvaraju veći rotacioni otpor, i mogućnost za uvrtanje je veća. Takođe zavisi i koja se struna koristi, četvoronitna ili osmonitna, deblja ili tanja. Kod četvoronitnih i debljih se to ne dešava, ali može da se desi u većoj ili manjoj meri kod tanjih osmonitnih, pogotovo onih koje su nežne i svilenkaste. Kada se peca sa sajlicom takođe se smanjuje mogućnost uvrtanja jer ista poseduje virblu, ali čak i sa sajlicom se desi da se neka nežna tanja osmonitna struna uvrti.

Isa

I šta se desi kad se uvrti, kako to izgleda, na koji način smeta ima li neka slika?

orka

Ako je struna bila okrugla, uvrtanjem postaje pljosnata, promeni postojeći oblik, sve zavisi koliko se uvrtela i u kojoj dužini. obično to bude prvih nekoliko metara. Ružno je za videti, pogotovo ako je struna nova, a i pod prstima izgleda kao da se izdeformisala. U principu ništa strašno, ali ume da nervira, pa zato da bi to izbegao, ne bacam veće leptire kada je na mašini neka tanja i nežnija osmonitna struna.

Drill Junkie

Ono sto lusoks odvaja od ostalih je sto pri propadanju rotira..
U tom propadanju sam dobio i najveci broj krupne ribe (citaj stuke)..

Dugo ga ne bacam , mozda zato i ne hvatam ribu  :huh:
PuNk podmladjuje

igorsimo

I ja ga nisam dugo bacao,cim sam poceo, imao preko 10 riba u tri-cetiri dana. Doduse ne kapitalnih,ali pristojnih. Neverovatno kakvu razliku pravi,verovatno takav period naisao.

sona

Vecina varalica koje posedujem su leptiri i kasike na koje sam najviše i imao ulova.Na voblere slabo pecam mada sam sa trudio al ulov je izostao. smiley033

Grbo

Mepps i leptiri uopste su najproverenije varalice za stuju, to ce potvrditi svako ko je ikada stuku varalicario. Kada juris stuku uvek kreces od povrsine (prvo laganiji leptiri pa lagane kasike, povrsinski vobleri), zatim srednji sloj (normalni leptiri, normalne kasike, vobleri srednjeronci i suspenderi, spinerbaitovi i sl) a zatim precesljavas dno (teski leptiri pa teske kasike, dubokoronci i dzigovi), ali uvek kreces od leptira. Uglavnom je leptir i ta njegova nenormalna vibracija okidac, pa onda tri prazna mesta pa sve ostalo. Jednostavno stuka je agresivna riba koju je evolucija napravila tako da ima 700 zuba, i leptir sa svojom agresivnom vibracijom, slazu se savrseno. Naravno izbegavati sve leptire ispod velicine 4-5, za nase uslove i ulove velicina 6 je optimalna, mada sto veci to bolji, jedini limit za velicinu leptira je koliko veliki leptir moze stap da ponese. Lusox i aglia su valjda najbolje sto je mepps ikada napravio.

Ljusa

Ovde ima sigurno dosta iskusnijih varalicara od mene, ali moje iskustvo sa leptirima je bolje u odnosu na druge varalice barem kada je rec o pecanju sa obale, jer iz camca ne pecam. Najvise bucova i stuka sam izvadio upravo na leptire. Imam finu kolekciju Lusoxa i Aglia (DAM i Lav md leptira takodje) raznih dezena i velicina, i jednog dana cu to sa ponosom pokazivati unucima :cheesy:
Imam osecaj da su leptiri i metalne varalice nekako gurnute van margina zbog voblera. Isto tako se u saranskom ribolovu na kukuruz gleda sa podsmehom, jer ipak boila je ozbiljan mamac a kukuruz je odavno prevazidjen. Koliko mi je samo puta cukk spasavao ribolov kada nista drugo nije davalo rezultate...
Stara skola je po meni u ovom slucaju neopravdano potcenjena samo da bi neke modernije stvari koji lepse izgledaju (skupi vobleri) preuzeli primat (verovatno da bi se bolje prodavali).

glos

Misliš "na margine".
Grbo pretera ga sa veličinama.
Siguran sam da ovde sa malim štukama u vodama, niko nema šanse upecati leptirom većim od četvorke.
To je pravljeno za maskije, te veće.
Može i za štuke ali one prave, narasle i ostarjele, u spoljnjem svjetu.
" It's not what happens, it's how you handle it "

Grbo

Cetvorka aglia nije bas selektivna, udaraju nju i krupnije stuke ali najvise sitne gloce. Pored nih udaraju je i sitni bassevi i bucovcici. Peticom vec eliminises sitnilez ali ne potpuno, dok je sestica savrsen zalogaj za svaku stuju preko kilograma. Dosta puta mi se dogadja da na istom mestu provucem sitnu varalicu i nema reakcije, a onda bacim sto vecu i dodje mama.
To je pravilo za jesen i zimu. S proleca moze manji leptirak posto sitan plen preovladava pa ga i krupna stuka juri, ali kako godina odmice - sto vece to bolje.

sona

Ok slažem se za veličine al kako kaze Glos petica je već grdosija a sestica :eek: .treba imati i pravi stap, a otpor pri vodjenju je ogroman.

Grbo

Znam, aglia 6 daje otpor kao tomos 4-ka, ubija zglob ako se drzi stap sa vrhom na gore. Zato malo duzi rukohvat i stap pod pazuh. Pecam iz camca stojeci pa mi taj polozaj daje i bolji pregled i olaksava vucenje. Kad se smorim presaltam se na voblere pa kad odmorim opet udri leptircine.
Nije 5 i 6 preveliko za stuku, veruj mi, i ja sam ranije bacao velicinu 3-4 i imao vise ali sitnih stukica, a od kako sam prebacio u svojoj glavi tu barijeru klepam daleko vece stuke. Do duse, nema vise onako puno udaraca, a ni riblji fond nam nije za pohvalu, uhvatim jednu ili dve za par sati bacanja, ali su uvek su dobri primerci. Kad prava stuja raspali i pocne da zvizdi dril, sibne me adrenalin ko lud, ne bih to menjao ni za sto udaraca sitnih penkala.

nadal

jel postoji uopste mepps 6? daj sliku

sona

Grbo,znam da za stuku nije ni jedan mamak prevelik zine ko Krokodil vise se radi o otporu koji i sam pominjes otpadose zglobovi. I sam cesto bacam cetvorku a ove vece leptire ni nemam u kolekciji.
To znaci moram da nabavim makar jedan leptir veličine pet ili šest. smiley033