Kako napraviti i registrovati komercijalni revir

Započeo Zebic, 08 Februar 2013, 20:00:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pinki

cverglana ima malo i nikako nemoze doci do spajanja reke i mrtvaje.

danko67

U redu, pošto nemaš cverglana, ja bih sledeće uradio. Dao bi prihranu ribi i zadržao taj nivo hranjenja čitavu sezonu (to je oko 200 hranidbenih dana godišnje). Prihrana nije hranjenje ribe, jer to nije klasična proizvodnja-odnosno tov ribe. Prihranom dajemo minimalne količine bitnih hranjivih elemenata ribi (kao što su minerali, vitamini, aminokiseline,...) koje će blagotvorno delovati na njihov organizam, pogotovo posle zime, a i u nastavku sezone. Ostatak hrane riba treba da nađe tkđ. u toj vodi.... Uostalom, jedan deo hrane će dobiti i od samih ribolovaca prilikom prihranjivanja (u tom slučaju treba forsirati ribolovce da bacaju pšenicu, kukuruz, boile, a manje brašnastu hranu-iz opet više razloga).... Pošto je površina oko 2ha, a ako je prosečna koncentracija ribe, moja je procena da u periodu od početka/sredine marta daješ svaki dan ili oko 2kg standardnu pastrmsku hranu (obavezno tonuća, promera od 3 do 5mm-odnosno šta nađeš) ili svaki dan oko 5kg šaranske hrane za mlađe uzraste (isto tonuću, promera oko 3-6mm). Hranu bacati u najtoplijem delu dana, sa one strane obale koja je osunčana, na oko 10m od obale, čitavom dužinom. Hrana ne treba da bude sitnija od 3mm niti krupnija od 6mm, da bi sve vrste i kategorije ribe imale šansu da dođu do hrane..... Od sredine aprila uvodiš u prihranu i žitarice, dnevno oko 3-5kg (samo pšenica ili kombinacija pšenica+20% ječam) i držiš taj tempo do sredine oktobra. Od sredine oktobra obustavljaš davanje žitarica, a od sredine novembra prekidaš i davanje riblje hrane....

razotevs

jel to 5kg za celo jezero od 2ha?

koliko ribe u tonama moze da se gaji u jezeru od 2ha?
Ne znam za krizu dok mi ribe grizu!

pinki

Upravo sam to zeleo da pitam.Inace hvala na dosadasnjim informacijama.

I jos mi reci sta je standardna kolicina ribe za 2 he a koja je recimo optimalna kolicina za tu povrsinu?

danko67

Da, to je oko 2kg pastrmske hrane ili 5kg šaranske, plus 4-5kg žitarica ukupno, na čitavo jezero. Može se davati i duplo više, ali je efekat skoro isti, jer je ovo prihranjivanje, a ne tov ribe. Ugrubo izračunato, to bi koštalo oko 1.000 eu za jednu hranidbenu sezonu. Znači, duplo veća količina bi koštala oko 2.000 eu..... Nije samo pitanje da li ima dovoljno novca da se to isfinansira, već da li je to ekonomski opravdano. Sastav ribe koji planiraš imati (pola bela/pola šaran) ne opravdava hranjenje u punom procentu (ful hranjenje).... E sad, gledajući još neke aspekte, možda ćeš ipak morati davati veću količinu žitarica od ove, da bi malo primirio ribu da ne srlja na udicu. Sve zavisi od samih ribolovaca koji bi dolazili. Ako budu donosili agresivnu primamu, može se desiti da pojedinci bukvalno pocepaju ribu, a drugi slabo prođu, zbog njihove agresivne prihrane. Onda može doći do poremećaja u ponašanju samih gostiju i nekakvih negativnih trendova (aresivnost, revanšizam, nedisciplina na samoj vodi, itd.)..... Osim toga, davanje velikih količina brašnaste hrane u toplim mesecima, a koje su pune razne hemije, može poremetiti krhki hemizam vode u takvoj mrtvaji i dovesti do poremećaja..... Zato vlasnik mora dobro osmisliti šta dozvoliti i čvrsto se držati zadatih pravila. Znači, kompletna priča nije uopšte jednostavna..... Inače, optimalna (ili standardna) gustina je ona koja omogućava normalan rast i razvoj riba u određenoj vodi do željene mase na kraju sezone, bez zakržljavanja ribe, pojave bolesti i pojačanog uginuća. Ona zavisi od više faktora i razlikuje se kod svakog ribnjaka (jezera, bare) ponaosob...... Krajnja masa po 1ha može biti od 500kg do nekoliko tona. Konkretno, po meni na dotičnoj vodi to bi bilo oko 300 do 1000kg/ha, odnosno oko 500kg do 2t ukupno, u najtoplijem periodu godine.

razotevs

zanimljivo... ne bavim se ovim ali jako interesantno... sta u slucaju kad na takmicenjima nabaca 10 ekipa po 25kg kukuruza plus par kg boili?
Ne znam za krizu dok mi ribe grizu!

pinki

Verovatno nehranis par dana pre i par posle.Naravno da tu ima jos mnogo stvari o kojima treba voditi racuna ali sad mi je prilicno jasniji princip,hvala :clap2:

damjan

Pinki-to je verovatno Starača-stari tok kolubare u Obrenovcu ?
To je sjajna voda za komercijalizaciju. Drugar i ja smo pre par godina isto razmišljali o zakupu te vode,ali verovatno znaš i sam koliko je zarasla obala tu. Nešto smo baš računali koliko bi nas izašlo rašćišćavanje obale i obavezno odmuljivanje za koje bi smo morali da angazujemo mašine,lepa je to cifra u pitanju ! Do vode se dolazi dolmom. Ne znam o kojem delu si razmišljao za zakupljivanje,verovatno deo do kolubare,tj dolme ?
U vodi inače ima i šarana i bilo je tolstolobika,nekada davno je ta voda čak i poribljavana. Kao što sam napisao dno je izuzetno muljevito i ima puno trave leti. Deo do dolme pa nekih 200m je plići,a dalje ka Iskri dubina je malo veća.
Iskreno se nadam da je ta voda u pitanju jer ovom delu nedostaje upravo jedan takav revir,voleo bih kada bi neko to uzeo u zakup i sredio.
A moze biti i da je voda tzv Potkovica ? Tu vodu navodno drzi,ili je drzalo neko udruzenje invalida,ili tako nešto. Nju su već pokušavali da zakupe,ali bezuspešno. Sada voda propada,zarasla u travu a bilo je tu ogromnih riba,znam za šarana divljaka od čak 26kg tu upecan,soma su mangupi u mrezu uhvatili negde oko 80kg,a štuke ima dosta i to velike. Ta je voda dosta pristupačnija i lakša za odrzavanje i manje rada bi zahtevala.

Ako ti bude trebala neka pomoć javi. smiley033

pinki

Ne bih da "trcim pred rudu"jer je citava prica jos  "papirnoj fazi"tj.papirologija,papirologija.....ali ako prica prodje definitivno svaka pomoc ce biti dobrodosla.
I nadam se jednom okupljanju ,druzenju i pecanju i svakako ce te biti informisani  razvoju situacije.
Unapred hvala! smiley139

DOXAT

Sad videh ovu temu... pa me zainteresova epilog, obzirom da dodjoše poplave, pa auto-put, mostovi, pa svasta nešto još.... i...!?

Sent from my S60 using Tapatalk


srdjan72

BOZE,daj mi da jednom u zivotu upecam VEEELIKU ribu da ne moram ceo zivot da lazem!

DOXAT

eh... kod nas je sve tako... polako postaje "mrtva prica" ...

Sent from my S60 using TapatalkTeme sličnog naslova (10)