Kako napraviti i registrovati komercijalni revir

Započeo Zebic, 08 Februar 2013, 20:00:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

bassmaster

Citat: Zebic poslato 16 Februar 2013, 23:19:04
U svakoj opstini postoji opstinsko vece sto je isto kao ministarstva na republickom nivou, oni mogu da organizuju odbore pa tako i za sport. Kako se finansiraju neki klubovi u opstinama tako treba da se finansiraju i ribolovacka udruzenja odnosno klubovi. Raspitajte se o nacinu da ih primorate da vam uplacuju sredstva, sigurno postoji nacin. Mada mislim da su oni svakako to u obavezi, ali pretpostavljam da oni od vas ocekuju da im vi kazete za sta vam trebaju pare, oni odluce i uplate vam. Kako se zove ta vasa voda?

Evo ogresih se o ljude,a oni uplatise na racun neke novce!  :clap2: Izvin'te ljudi!
Inace bara ili jezero,ne znam kako bih je kategorizovao se zove Bager i ima povrsinu od nekih 6,5 ha.

Zebic

DObro je. Inace, neki dan sam saznao opet problem oko zemljista. Naime, ako pricamo o kopovima ciglana ili slicnim, kao i vestackim jezerima, evo recimo jedan problem. Pre je recimo parcela koju hocemo da zakupimo radi pravljenja revira bila zavedena u katastar pod odredjenim brojem. Kako je to korisceno radi kopanja zemlje, svaka rupa bukvalno se vodi kao neplodno zemljiste, medjutim sva zemlja okolo je prevedena u nove mini parcele. Ja ne mogu da verujem, sad recimo od 4 parcele na kojoj je bilo iskopanih rupa u kojima je voda, odjednom postoji nekih 30,40 malih parcelica koje nisu prekrivene vodom, a sto je najgore i one jesu prekrivene ali u katastar nije azurno upisano.

U prevodu, hoces da na mestu starih kopova napravis ribnjak odnosno revir, znas da je tu parcela ili par parcela, odes da sredis papire i uradis ugovor i ispadne da tu ustvari sada ima 40 parcela, dovoljno je da jednu ne zakupis i propade. I za svaku moras da vadis izvod iz katastra kada nesto radis, sto je 1600 din od prilike.

Zmaj Strasni

1400 tacnije. Ali, jedna osoba izvadi listove nepokretnosti za sve parcele na svom imenu za 1400 dinara.

Zebic

Za svaku parcelu list, ne moze vise ono uverenje pa sve parcele nabrojane, provereno!

Zmaj Strasni

Nisi dobro proverio. Majka mi radi u katastru bas na izdavanju listova pa znam. Obicno sve parcele stanu do 5 listova ako nema hipoteke. Ako je jedan vlasnik i ima npr. 30 parcela koje nisu opterecene hipotekama, stace na 5 listova i izace te oko 1500 dinara. Cak i ako je vise od 5 listova nece te izaci mnogo skuplje. Ali da placas po listu ako si jedini vlasnik-to ne. Ti mozes traziti izvod i samo za 1 parcelu, ali mozes i za svih 30, tj. na ime.

Zebic

Druze za svaku parcelu se placa, konkretno Zrenjanin. Pa ima brdo poljoprivrednika sto su platili sad oko registracije. MOzda kod vas i dalje moze po starom tj da se koriste uverenja ali izvod iz lista nepokretnosti se placa po parceli odnosno svakom objektu.

Zmaj Strasni

Kastastar radi jednooobrazno. Proveri ti koliko ima vlasnika parcela za zakupljeno zemljiste jos jednom. Ti poljoprivrednici su morali da vade listove nepokretnosti zbog registrovanja poljoprivrednog gazdinstva, a dosta njih je uzimalo zemlju u zakup, a ta zemlja je tako isparcelisana da se desava da jedan poljoprivrednik zakupi zemlju koja predstavlja parcele 40 razlicih vlasnika. To znaci da mora da vadi 40 listova i placa po svakom 1500 din. Da je samo 1 vlasnik svih parcela trebao bi mu samo 1 list. A koliko samo ima parcela gde samo na jednoj parceli ima 3 ili vise suvlasnika. Neko ima 1/8. neko 1/4... Pitaj ti Del Sol-a na privatnu poruku. Njemu se desavalo upravo to posto se bavi zemljoradnjom.

Zebic

Ja ne sumnjam da si u pravu, ali ja ti kazem kako je u ZR. Hvala na savetu.

Zmaj Strasni

Samo ti proveri. Sigurno je tako. Na poslu svaki dan dobijem 20-tak ugovora od suda gde je u pitanju kupoprodaja zemlje. To je toliko suvlasnika na malim parcelama da je prosto neverovatno za procitati. Covek umre, a nasledi ga njih 6, a ima 1 parcelu.

Zebic


Zmaj Strasni

Znam, ali ako je vlasnik isti trebace ti samo jedan list. Ako nije-onoliko listova koliko i vlasnika i svaki 1500 dinara.

Zebic

Aha. Hvala ti puno, sad mi je jasnije. U ovom slucaju su svi bili drugi vlasnici. Ja sam mislio da to ide o parcele.

Zmaj Strasni

Nema na cemu. Tu smo da razjasnimo nejasnoce  :wink:

Zebic

Opet jedna nelogicnost, zemljiste koje je korisceno kao pozajmiste materijala za cigle (kopovi ciglane) sa poljoprivrednog, nakon iskopavanja i izlaska na lice mesta, prevedeno je na vestacno neplodno, medjutim to je ucrtano u planovima i slicno, ali u bazu tj katastar kada se vadi uverenje ostalo je i dalje daje to njiva odnosno pasnjaci. I sad ne moze da se zakupi jer mora da se uradi koreckija, a sto je najveca fora katastar ne moze sam da uradi korekciju iako sam im ukazao na gresu (da su izasli i konstatovali novo stanje, da su ucrtali i upisali ali da nisu u evidenciju uneli da to vise nije to zemljiste). Resenje je po njima da opstina koja nema nikakve veze uputi zvanican zahtev. Kakva glupost, da opstina njima uputi zahtev da ono sto su u katastu kostatovali i zaboravili da upisu u list, sada upisu. Glupost teska. Kao kad bi mi na poslu pogresili i zaboravili nesto da uradimo, to nam neko kaze, ali mi sami ne mozemo to da ispravimo vec mora neko zvanicno da nam kaze e zaboravili ste to sto ste uradili da upisete tu i tu.

Zmaj Strasni

Katastar je dosta neazuran po tom pitanju. Nije to jedini slucaj. Npr. dosta parcela se vodi kao poljoprivredno obradivo zemljiste-njiva, a na parceli izgradjena kuca i pomocni objekti koji nisu uknjizeni-divlja gradnja.

Teme sličnog naslova (10)