avatar_knjigovodja

Stari Tamis kod Surjana i Jase Tomica

Započeo knjigovodja, 06 Decembar 2012, 16:35:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

knjigovodja

Po meni jedno od najlepsih mesta za pecanje stuke je Stari Tamis kod sela Surjan . Do Surjana se dolazi iz Beograda preko Panceva , Kovacice , Neuzine , Boke . Na putu Boka - Konak posle izlaska iz Boke na oko 2 kilometra skrece se levo za Surjan . Prodje se kroz selo , izadje na dolmu , pa desno prema Rumuniji . Na otprilike 1 km od sela , prodje se kuca cuvara Duleta i sa leve strane dolme nalazi se ovo prelepo mesto . Nije previse napadnuto , a priroda je skoro netaknuta .
Jasinci ga zovu Preko u Stari , Surjanci Amazonija , a zasto ima takav naziv uverite se iz fotki koje cu pokusati da postavim .
Trenutno je jako nizak vodostaj , dubina je oko 1 metar , voda je prepuna panjeva , cak i celih stabala , a izmedju stuka more .
Ja sam ove godine bio samo jednom , imali smo jednu od oko 3,5 kg , mada uglavnom dolaze sitnije oko 1 kg . Kum i ja uglavnom pecamo na balerinu , mada mislim da bi lepo radila i varalica . Kedera je trenutno jako tesko uhvatiti , mi uglavnom pecamo na crvenperku , zato sto je u vodi ona glavna hrana .


orka

Teren je stvarno izuzetan..,pravi stuciji.,ali ima tu i lepih babuski,sitne bele ribe,pa i sarana..Nije napadnuto samo zato sto je dosta daleko od velikih gradova..,Od Beograda je udaljeno oko 120km..,zavisi iz kog dela grada se krece..
Prosle godine sam bio nekoliko puta..,u velikoj vecini su stuke od 500g do 1.5kg..,ali nisu retke ni vece,od 2-5kg..
Ove godine nisam isao,ali sam cuo da je dosta lose,tj losije nego prosle godine..,i da stuka bas nije nesto narocito aktivna..
Koliko treba da bude veliki Tamis da bi voda i riba usle u rukavac..,i da li se to uopste dogadja kada su velike vode?

knjigovodja

Prve slike su sa krivine na Velikom kraku , severno je spojen sa tzv Malim krakom , a ovaj kanalom sa tekucom vodom , u blizini mesta na poslednjim fotkama . Da bi voda kanalom usla u Mali , pa Veliki krak , potreban je veoma visok vodostaj . Na tom kanalu nisam bio odavno , tamo je prava dzungla i jako se tesko probiti do njega . Ovaj teren je inace poznat kao jedno od najvecih mrestilista na gornjem toku Tamisa , da nije ribokradica , stvarno bi bio Raj za pecanje . Na drugoj , unutrasnjoj strani postoji dud pored same vode , ispod koga smo kao klinci razbijali deveriku na dud . Bilo je i krupne crvenperke , linjaka , pa cak i lepih smudjeva . Cesto sam kao klinac kampovao sa drugarima na prostoru izmedju zivog toka reke i Starog , tada smo krcili put kroz divljinu i stvarno uzivali u prirodi i lepom pecanju . Blizina Surjana je zgodna za kampere , mogu se snabdeti osnovnim namirnicama , a kod Duleta bedemara smo kupovali domace mleko i sir .
Nizvodno ima jos nekoliko odlicnih terena za stuku . Posle ovog rukavca do Boke ima jos presecenih tokova , kubika na kojima se lepo peca babuska i stuka .
Teren na zivoj vodi je ove godine slabo davao sarana , ali je zato na samoj granici kod Jase Tomica , kod motela i stare osmatracnice sjajan teren za sarana . Svi se zale kako ga nije bilo ove godine na Tamisu , a moj komsija Mici ih je razbio ove jeseni . Imao je preko 20 komada od 3 do 8,5 kg.
Posetite ovaj prelepi teren i molim vas trudite se da ovakav ostane sto duze .
Pozdrav svima , bistro .
PS Hvala mnogo moderatoru sto je dodao fotke .

ZGODNI28

Odlicno mesto moracu da ga posetim na prolece....

ossa

Evo jedne fotke i od mene, nisam dugo bio tamo, al' me zanima jese lovi tamo smuđ zimi  :smiley:

Ovo sa preke strane je šurjanski atar. Kao klinac sam dosta puta pecao u starom tamišu, ali su me više jeli komarci nego što sam pecao... :lol:

Spojene poruke: 19 Oktobar 2013, 16:57:30

Knjigovođa daj neku informaciju iz prve ruke ... Ne bilo ti teško.
Hej, haj baš nas brige...

zmilos

Bez obzira sto je tema dugo "hladna", prethodnog vikenda sam obisao pomenuti teren. Slike se stvarno impresivne. Nisam uspeo da registrujem mesta sa pristojnim pristupom vodi! Da li neko ima iskustva koja strana Starog je pristupacnija, unutrasnje koja gleda zivi Tamis, ili spoljna strana lakta, koja "gleda" nasip?

orka

Strana koja gleda na nasip. Suprotna strana je zarasla i nije pristupačna. Tako je barem bilo. Tu kod lakat krivine su odlična mesta.
Evo jedan video u kom je ekipa lova i ribolova pecala na starom Tamišu kod Šurjana. Prilog počinje od 4 minuta .zmilos