Stari Dunav - Kučka, Apatin

Započeo mili_sinisa, 22 Mart 2009, 23:30:02

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Zmaj Strasni

NIkad nije bilo vise zaba nego u poslednje 2-3 godine. Neverovatno koliko ih se nakotilo. Dobro zbog komaraca

Bigash

A trebalo bi turshiju spremat  :takoje:

pikeman

Bilo bi lepo turšiju spremati, tj. zapatiti basa na Kučki... ova voda bi mu bila idealna :takoje: :ok:.


Bigash


Zmaj Strasni

Danas sam malo pecao. Nas 3 uhvatili 6 babuski. Mrsavo. Mnogo pecarosa. Trava se jos nije digla, a voda je kristalno providna. Ima mnogo sitne bele ribe i mladji. Babuska radi rano ujutru i predvece, ali treba nahraniti dan ranije ako se zeli bolji ulov. Ima mnogo sitnih terpana. Ko ima camac, taj moze ocekivati bolji ulov posto je riba skrivena u pojasu trave i trske. S vremena na vreme stuka juri belu. Sa par dana prihrane kuvanim kukuruzom pored trske mogao bi biti lep ulov na crva i glistu. Praskasta hrana odmah privuce sitnu belu i terpane ko prst. Ima 15-ak mesta za pecanje.

Ovih dana je ko na takmicenju. Ne moze se mesto pronaci, ali slabo ko hvata nesto. par babuski. Sitni terpani ubise, a i ona fina zelena trava se digla pa cim mamac padne na nju odmah se zakaci i nema sanse da nesto zagrize. Dunav je definitivno bolji izbor...

pikeman

Stari Dunav - Kučka krajem prošlog milenijuma u svim godišnjim dobima...ellesar

Prelepo .....voda moje mladosti....sad me srce boli kad odem tamo :sad:
I have come here too chew bubble gum and kick ass!!!
And i`m all out off bubble gum :) !!!!

pikemanCostaK

Cuo sam da su prosli strucnjaci tuda sa mrezama...
A Bad Day of Fishing is Better Than a Good Day of Work.

Zmaj Strasni

Ne da jesu nego i ne prekidaju. Voda je totalno devastirana od ribe. Skoro da i nema nista. Ono malo sto je ostalo zavuklo se u trsku.

pikemannovii

Evo jedan video snimak, koji će prikazati kanal Kučka iz različitih uglova. Ovde je prikazan neiskorišćeni potencijal u blizini Apatina.pikeman

Dunav je u severozapadnoj Bačkoj nekada imao drugačiji tok, u delu oko Bačkog Monoštora i Kupusine tekao je istočnije, pa su ova dva sela bila na njegovoj obali.

Na mestu njegovog starog toka ostali su kanal nazvan Stari (Mirni) Dunav i bara Hermina, nekada duboka više od 30 metara.

Postoji priča iz davnina da je bara progutala mladoženju i mladu po imenu Hermina. Svatovi su išli zapregama, konji podivljali pa su u toj divljoj trci upali u ove dubine...

U antičko doba tim starim tokom prolazila je granica između Rimskog carstva (levo, zapadno) i Sarmatskog kraljevstva (desno, istočno).

Na uzvišenju iznad bare postoji neuređeni arheološki lokalitet sa ostacima koji o tome svedoče. Jedina antička figurina pronađena u Bačkoj potiče upravo odatle.

I danas su tu vidljivi tragovi rimskog šanca koji je vodio sve do Novog Sada.

Smatra se da su šanac ustvari sagradili Sarmati kao liniju odbrane od Rimljana ali mu je istorija ostavila naziv Ager (šanac) Romanus Antius.

Nekada su ovde robijaši sa obale vukli brodove uzvodno a kako priče kažu, današnja Herminina bara je dok je još bila deo toka Dunava ustvari bila moćan i vrlo opasan vir u kome je potonulo mnogo brodova.Grbo

Ovo je kanal za koji me veze stotine lepih uspomena iz detinjstva. Pecao sam tu stuku i babusku kao klinac.
Ali vreme i ljudi su ucinilu svoje i tu je sad ostalo malo retkih i zakrzljalih jedinki. Kolega koji radi u institutu u Novom Sadu kaze da je na osnovu uzoraka vode toliko zagadjeno herbicidima i pesticidima da nista sto zivi u njoj nije za ljudsku upotrebu. Uh jbt. ovo je bila dobra voda za pecanje.


03 April 2022, 03:24:54
A jesenas vidim kod "Hrastova" Deltin traktor sa cisternom i terenac koji parkiran na putu cuva strazu dok ovaj ispira cisternu u kanal. Sutra dan pozutela drezga na tom mestu i uginula riba. Stoka. Nema gore zivuljke od coveka.