Obedska bara

Započeo pikeman, 16 Mart 2009, 21:07:56

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Područje Obedske bare nalazi se u jugoistočnom Sremu između naselja Kupinovo, Obrež, Grabovci i reke Save, svega 40km zapadno od Beograda. Uže područje Obedske bare čini korito takozvana "Potkovica" i viši deo terena kupinske grede takozvano "Kopito". Specijalni rezervat prirode Obedska bara se prostire na površini od 9820 hektara, a zaštitna zona na 19 611 hektara.

Korito Obedske bare je ostatak napuštenog korita Save, čiji glavni tok sada teče južnije. Još pre 6000 godina ovde je proticala preteča reke Save, a pre 4500 godina njen sporedni tok, da bi se pre 2000 godina formirala mrtvaja, od koje je nastala močvara kakvu poznajemo.

Obedska bara je povezana sa rekom Savom samo tokom visokih vodostaja kanalom Revenica. Tokom niskih vodostaja Save voda otiče kanalom Vok. Obedska bara se napaja vodom i dotokom podzemnih voda i slivanjem površinskih voda sa lesne zaravni. Većina okana i bara presuši u vreme sušnih godina i pri kraju leta.

Flora i fauna

Danas postoje desetine vodenih, močvarnih, šumskih i livadskih zajednica sa najzanimljivijom zajednicom ptica, 91 vrstom gnezdarica i 128 vrsta prolaznica, zimovalica i lutalica. Ukupno je prebrojano oko 58.000 parova ptica. Tu su sledeće vrste ptica: čaplja kašikara, mala bela čaplja, crna roda, bela roda, patka crnka, orao kliktavac, orao belorepan, crna lunja, soko lastavičar, belovrata muharica, crvenrepka i crnogrla strnadica. Od ostalih životinjskih vrsta je zanimljiva riba čikov (autohtona vrsta), zmija šarka (jedina otrovnica ovih krajeva), ali i divlja mačka, kuna zlatica, vidra i više vrsta ljiljaka (slepih miševa).

Retke biljne vrste su: testerica, beli lokvanj, žuti lokvanj, aldrovanda, barska paprat, barski petolist, močvarna orhideja, iđirot, dugorogi orašak, barska kopriva i mešika. Kao prirodni spomenik zaštićeno je jedno stablo crne topole.

Istorijat rezervata

Austrougarski dvor 1874. je proglasio ovo područje carskim lovištem i zaštitio ga. Godine 1919. postaje zaštićeno kraljevsko lovište dinastije Karađorđević da bi 1951. rešenjem Zavoda za proučavanje prirodnih vrednosti NR Srbije proglašen za zaštićeni rezervat. Sadašnji status Specijalnog rezervata prirode je stekao 1993. godine aktom Vlade Republike Srbije. Tada je podeljen na tri dela sa različitim stepenima zaštite.

Specijalni rezervat prirode "Obedska Bara" je pod posebnim režimom zaštite i upisan je prema Ramsarskoj konvenciji u spisak močvara od međunarodnog značaja 1977. godine. Sem toga, 1989. godine je na osnovu IBA projekta svrstan u spisak područja od izuzetnog značaja za ptice Evrope.
Izvor: Wikipedia


Neski

Lepo mesto nema sta  :thumbup:

qvin meri

prošle godine je radila štuka i babuška,akada  radi riba problem su čamci kojih ima 6-7 pa se moraju rezevrisati par dana unapred

jugov

moram priznati da sam bar deset puta bio na ovoj bari, ali ni jednom radi ribolova. već sa društvom u motelu na smiley011 tamburašima i dobroj klopi.  da li neko od vukova odlazi tamo na pecanje. kakva je situacija :huh: na koji se broj rezervišu čamci?
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

saleparobrod

Camci se rezervisu na tel. 022-488-622,sad imaju 15-ak camaca za iznajmljivanje,pa se ne moraju rezervisati par dana unapred.

jugov

hvala za brojeve  smiley033
ovo nisam znao:  :embarassed:
Kažu da je Angelina, majka despota Đurđa Brankovića spas od Turaka našla na skeli koja je prelazila Savu. Skela se nasukala na istočni deo bare i od njenih ostataka je napravljena crkva brvnara. Kasnije je Angelina osnovala ženski manastir Obed po kome je i bara nazvana Obedska bara. Pre 150 godina za baru se zainteresovao Eduard Hodek iz Prirodnjačkog muzeja u Beču i oduševljeno je izjavio da je to pravi ptičiji Eldorado. Dvadeset godina kasnije oko 1875 carska porodica je dekretom zaštitila ovo područije.
Tako je Obedska bara postala prvo zaštićeno područije u Evropi odnosno drugo u svetu (posle Jeloustonskog parka).

дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

kuka

Sada na bari ima oko 15 camaca,a i riba polako pocinje da radi

srdjan72

Pa ko voli da peca stuku i babusku nek izvoli.
BOZE,daj mi da jednom u zivotu upecam VEEELIKU ribu da ne moram ceo zivot da lazem!

kuka

Tel za rezervacije camaca na Obedskoj Bari je:062/8004545-Slavisa.Trenutno na bari imamo oko 10 camaca,a broj bi se znatno trebao povecati u narednih mesec dana.BISTRO!

Olovo

cene?
Šta naplaćujete?


Odo krečit šljive.

gaovica

negdje sam procitao camac za dvije osobe sa dozvolama 1500 dinara, moze li to neko da potvrdi ili...
Bistro

Olovo

čekamo , valjda će se javiti..moj matori voli tamo da bleji..ja ne.


Odo krečit šljive.

Goachild

Gaovica, moj drugar Misha, član ovog foruma je pecao (štuku) prošle godine na Obedskoj bari... Mislim da je to ta cena.

srdjan72

Da li je mnogo zavisi od ribljeg fonda.Ja ako se pitam mnogo za stuku i babusku pa makar i sa camcem.
BOZE,daj mi da jednom u zivotu upecam VEEELIKU ribu da ne moram ceo zivot da lazem!

kuka

450din dozvola,a 590 camac ako hocete.U camcu moze biti dvoje tako da placate dve dozvole plus 590 din camac.U slucaju da ocete da pecate sa obale placate samo dozvolu.Dodjite na pecanje.

Teme sličnog naslova (10)

22261

Odgovora: 111
Pregleda: 35514

15545

Započeo zoks


Odgovora: 18
Pregleda: 17116

3268

Započeo pikeman


Odgovora: 62
Pregleda: 36013

17115

Odgovora: 66
Pregleda: 38765

32387

Odgovora: 4
Pregleda: 10477

23222

Odgovora: 7
Pregleda: 7352

17397

Odgovora: 44
Pregleda: 21433