Kanali blizu Kovilova

Započeo z@ks, 22 Avgust 2011, 11:13:56

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

z@ks

Ovaj kanal se nalzi posle Fakultetskog kanala kad se krene prema nasipu neskrece se za put prema stalama i Vojnoj basti nego se nastavi pravo jos 50m i taj kanal se nalazi sa desne strane ima puno trave u njemu pa me zanima da li tu ima ribe i koje i da li je neko tamoi pecao.Inace cuo sam da taj kanal zovu Zuti i on se direktno spaja sa tkz Peticom>>>UNapred hvala>>>

Vožd

To je jezerce po imenu Balaton. Ja sam tu pre 5-6 godina dobijao lepe primerke štuka na balerinu. Sada čujem da se vraća u promet i to mesto i čuveni Veliki kanal.

mrcko

Ti "Vožd" verovatno misliš na kubik koji se nalazi par stotina metara kad se prođe nasip, zemljani put te vodi do njega (ukoliko nije visok Dunav). Zove se kubik Jagodina (Balaton je nešto drugo-rukavac Dunava) i ima vode tokom cele godine. Bar je tako bilo. Ne znam da li ima još nešto na tom kubiku sada. Nisam bio sto godina.
"Z@ks" misli na tzv. Obodni-treći kanal. Uvek je on bio uzan i pun trave u tom delu. Ne znam da li ima ribe.

dragan2006

Tako me Mrkcko, reč je o Jagodini.Moram da te ispravim jer je i ona rukavac,i ona je spojena sa živim tokom tik iznad Vojne bašte.
Balaton je nešto slično, samo mnogo bolje, i nalazi se još uzvodno.

lineker

Ubih se trazeci na mapama, ne vidoh dunavac iznad Vojnih basti, a pre Balatona.Uzvodno od Balatona je Beljarica, vise mi se svidja od Balatona.

mrcko

Kolega "Dragan 2006", ne znam da li mislimo na isto. U nivou Vojnih Bašti postoje kubici, odmah ispod nasipa. I odvojeni su traverznama jedan od drugog. Ali tu se ne nalazi kubik ( ja ga znam tako) ili rukavac Jagodina. Ono što je meni poznato kao Jagodina je još uzvodnije. Odn. ide se pored Vojnih Bašti, prođu štale i na kraju štalski put izlazi na put kojim se dolazi iz pravca Kovilova (put je i ranije bio u lošem stanju, a čuo sam da su ga tek Kinezi urnisali prilikom izgradnje mosta, pa tuda treba pažljivo voziti). Tim putem iz Kovilova se takođe može doći, a ja sam uvek njime i dolazio. Taj put izbija na nasip (pre nasipa se pruža kanal koji je Z@ks pominjao), nakon nasipa se nastavlja zemljani put koji vodi do samog kubika (neprohodan u forlandu pri vodostaju većem od +500 kod Zemuna), prethodno prelazeći mostić na jednom kanalu. Taj zemljani put se nekada prostirao maltene duž celog kubika, ali mislim da sada vodi samo do njegovog početka.
Sve ovo što pišem stoji samo u teoriji, jer nisam zaista dugo išao na tu stranu. Bilo bi mi jako drago da čujem da se opisani teren održao uprkos nebrojenim mrežarošima, strujarošima, košarašima i sl.

Spojene poruke: 14 Decembar 2015, 04:28:17

I Beljarica i Balaton su važili za poznata mesta u ovom delu. Na prvom nikada nisam pecao. Na drugom jesam davno. Ali sam dolazio samo čamcem. Nekada je navodno postojao i zemljani put do Balatona, pa se moglo doći i kolima. Kada sam se raspitivao za isti rečeno mi je da su ribokradice iz jednog obližnjeg sela, uništili most preko jednog kanalčeta kako bi mogli čamcima direktno ulaziti u kubike. Tako da se tim putem više nije moglo. Ne znam sada kakvo je stanje, a zanima me.
Što se tiče zemljanih puteva, ne bih se uzdao u njihovu prohodnost. Jesenas sam početkom oktobra išao u izvidnicu i jedva sam se probio do Vojnih Bašti. Iako kiše nije bilo baš dugo. Put koji ide od kafane pa desno u pravcu Balatona je upotrebljiv možda samo za traktore. A čuo sam i da su komančeri ko antilope. Pa sam odustao od daljeg putešestvija.

mrjr

Ja sam do nasipa išao kolima,ostavljao ih tamo i produžavao peške.Odmah do nasipa je kubik i kada se prodje pored njega ,levo se ide ka početku balatona i još nizvodnije do vojnih bašti.Desno put vodi kroz šumu i dolazi se do beljarice uz mnogo probijanja kroz rastinje.Usput ima par kanala i delova kanala koji su takodje bili zanimljivi za pecanje.Ove jeseni sam čuo od kolega štukaroša da je balaton davao lepu štuku.Za beljaricu ništa nekažu.Takodje u produžetku beljarice ima par kubika koji su bili puni sitne štuke nekada.

Vladimir

Imam par pitanja u vezi Balatona ako neko može da mi pomogne. Nisam nikada bio tamo a deluje mi obećavajuće za štuku i svratio bih eventualno ove zime ako ne ode temperatura u minus. Koliko ima da se ide od nasipa? Kakva je voda, dubina, prepreke i sl.? Eventualno neki zanimljiviji potes ili je ceo jednoličan? Hvala unapred.  smiley033
Zbogom Kikindo...

lineker

Ove godine nisam bio u Balatonu, proslih jesam camcem iz Zemuna.Znam kako bi stigao od novog mosta, a sigurno moze i od Kovilova, to ce neko znati sigurno.Nesto se ovo leto desilo, cuo sam da je voda bila cudne, neprirodne boje, bistra sa crnkastom nijansom.

dragan2006

To sa crnom vodom se dešava i to redovno u Jagodini jer je povezana nekako sa štalama u Kovilovu.
Jagodina je spojena sa Dunavom iznad Vojnih bašti, kao što sam već rekao i tuda otiče taj otrov iz štala.Kada u nju uđeš sa reke možeš ići do nekle, a tamo ima kao neka prirodna brana koju ne možeš proći čamcem ali voda ispod nje može.Sva je izdeljena pa se tripujete da su to kubici.Ali gde ste videli kubik u tom delu a da ima dubinu na pojedinim mestima 6+ metara?
Sve je to Jagodina. :takoje:

marina1983

Povremeno  obilazim taj deo , pa cu pokusati da objasnim malo preciznije , kubik Jagodina ima vode samo pri visokom vodostaju dunava najcesce do kraja avgusta kada presusuje ili se iskosara do najmanje ribice cist genocid . Dugo pratim forum pa rekoh da se oglasim na zenin nalog  :bye:

mrcko

E a nekada tako nije bilo. Imala je vode tokom cele godine. Jer je Dunav probio par rukavaca koji su je punili. Inače dokle god je visok Dunav s proleća i ima obilja vode u forlandu, kad naraste Totski i Crepajski Dunavac (ovaj prvi više ne znam da li postoji-ne vidim ga na google earth-u, drugi i sad puni kubike od pumpe 5-ce, pa do Kovilova), pune vodom sve kubike pa i Jagodinu. Tada se najbolje lovilo, oko i nakon mresta. A kasnije, s jeseni. Na obali bliže Dunavu cvetali su lokvanji, a u vodi je bilo pijavica. Što je znak da su vode bile izuzetno čiste.
Povremenih godina kada bi Dunav više meseci bio vrlo visok dolazilo bi do zagađenja kubika, jer je visoka voda donosila fekalne vode iz kubika kod pumpe 5-ce, koji se nalaze par km uzvodno. Što je dokaz da ljudska glupost nema granica. Jer su ispust otpadnih voda napravili u forlandu, ispod nasipa. Ali takve pojave nisu bile česte.
Danas kad pogledam Jagodinu na google earth-u, skoro ne mogu da je prepoznam. Izgleda kao maltene da nema vode. Da ne znam da se tu nekad nalazila, ne bi ni pomislio da je tu kubik. Ali mnogo toga je drugačije bilo nekada. Još se sećam Antunove bare i kubika iznad pumpe 5-ce, pa Tandrkače i Čenjćanskih jezera. Bilo nekad, sada jok!

Spojene poruke: 14 Decembar 2015, 22:41:55

Kolega Vladimire, moje pisanje ti nije najozbiljniji pokazatelj aktuelne situacije na Balatonu, ustvari i mene zanima. Ali ako mogu da ti jednom rečenicom opišem šta da očekuješ tamo, a prvi put dolaziš, onda zamisli savršeno mesto noć pred izlazak na vodu. E takvo ćeš zateći tamo. I time sam ti sve rekao.. Jedino što sam čuo bezveze je da su posekli ladovine. Ali i da je mnogo drveća palo u vodu, što i nije, priznaćeš loše.. Čak naprotiv. Znači kad uđeš čamceš u rukavac i odma sebi kažeš, "u al je mesto do ja... e ovde ću! Ne neću, idem na sledeće", pa završiš na nekom sedamnaestom po redu, e to ti je Balaton. Odn. takav je bio  smiley033.

marina1983

Pre nek idan isao do balatona pa reko usput da bacim pogled na jagodinu , suva bez kapi vode zarasla u korov do sledeceg dolaska dunava nista . inace zna tu da bude lepe ribe ali jako brzo uraste u travu pa od pecanja nista .Inace ambijent sa lokvanjima bude velicanstven.

mrcko

Nažalost moram da potvrdim reči kolege "marina1983" da u Jagodini nema vode. Ali ne samo tamo. A možete se i sami uveriti, jer je izašao novi satelitski snimak na google earth-u, označen na 12.11.2015. Tuga je sve što bih mogao reći. Pitanje da li će biti išta od pecanja naproleće. Jer ipak su to tereni koji su imali vode preko cele godine, a to znači i ribe. I u ovim kubicima što još i ima nešto vode, pitanje da li je ostalo ribe.
Vidim da je ulaz u Balaton i Beljaricu maltene zasut. I ove vode bi mogle oplićati i izgubiti na značaju za koju godinu, ukoliko izgube vezu sa Dunavom. Šteta je i daleko veća ako uzmemo da su sve pomenute vode činile najveće prirodno mrestilište u našoj zemlji.

marina1983

Upravo tako, još jedan jak  razlog zašto je pre bilo mnogo više ribe . Imala gde da se mresti i krije u ogromnim vodenim prostranstvima . U proleće se voda izbistri pa riba vidi i oseća metrima daleko pa joj ni ribokradice nisu mogle ništa , a voda od  mlađi kuva prelepo za videti . Voziš se kubicima veslom zbog boljeg užitka . Tri metra čisto  providne vode pune mlađi sa povremenim prolaskom krupnih komada, matica koje razgrću sve pred sobom   .Kliziš površinom vode i shvataš u kakvoj ustvari lepoti uživaš .Povremeno na ostrvcima i suvim  uzvišenjima susrećeš čopor divljih svinja koji jednako zbunjeno gleda u tebe kao i ti u njih , jednostavno si tu, srodio si se sa prirodom pa te ni ne doživljavaju kao potencijalnu opasnost . Priroda se polako budi, kroz krošnju drveća u daljini primećuješ par belorepana u nebeskom plesu .( ko ne zna u šumi vojnih bašta godinama je bilo dva para orlova belorepana , sad ne znam  ). Lice ti ozaruje jutarnje sunce nakrivljuješ kačket , mašeš rukom ispred lica terajući komarce koje u stvari ni neprimaćuješ .Jel da nije njih ne bi bilo ni te lepote i celine .  Srce ti puno , mozak kao da ne radi upijaš sve kao sunđer stapaš se sa okruženjem  kao da si jednostavno tu ceo život , trudeći se da ni jednog trenutka ne narušiš taj mir i tu idilu .... Mogao bih da pričam danima , naježim se kad se prisetim . Šta nam uradiše i napraviše robovi betona i para .

Teme sličnog naslova (10)