Bara Kaluđerica kod Pančeva

Započeo Allex, 05 Mart 2017, 08:58:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Allex

Jedna mala bara u blizini pancevacke rafinerije, poznata kao Kaludjerica. Tamo je ranije bilo ribe u pm... Bele svih vrsta, sarana, stuke, kasnije i cverglana kad je bila ona navala njih. Babuske se vadile za jedno jutro pecanja na kile i to samo na hleb, bez prihrane. Bilo je cak i linjaka! Voda uvek bistra, a dubina neverovatna, vec na metar od obale oko 2m! Ptica i ostalih zivotinja najrazlicitijih. Prava oaza u fabrickoj zoni, stariji Pancevci verovatno se secaju. Izgleda da su cak i ovi iz fabrika gledali da je ne zagade. Posle dugo vremena otisao malo da zabacim plovak, od ribe ni traga, samo jedan labud patrolira, jesenas ih je bilo dvoje, gde je drugi ne znam. Cuo sam da i inace gotovo da ne radi, bara je pod travom od maja do novembra. Da li su je ojadile neke ribokradice ili jednostavno odumire, ne znam.
mongoose

Eh, kaluđerica Da ti kažem, do pre par godina, hvatao sam štukice tamo na varalicu, čak sam imao i jednu lepu debelu. Bilo je i bandara, jurili su sitne voblere, a jednom kad sam išao na Dunav, ima tome isto par godina, video sam jato babuški kako se sunča u samom kraju bare, tamo gde udara u nasip i preliva u onaj kanalić koji ide u polje, bilo je baš velikih. Ali takođe sam viđao ekipe iz Vojlovice koje dolaze u sumrak sa traktorskom gumom i džakom mreža. Inače, dok se štuka javljala, trpalo se u kesu sve što dođe, i sitno i krupno, a kad "radi", nisi mogao da priđeš vodi da zabaciš varalicu od plovkaroša. Čisto sumnjam da tamo više nema uopšte ribe, jer drugi deo bare, zalazi duboooko u njive, jeste plitko ali ima vode i potpuno je nepristupačno. Ali da je mrtva, jeste, nema svrhe ići za neko ćoravo ripče. 

Allex

Da,da,bese nekad...secam se bre,kao klinci,nas trojica odemo,zabacimo na hleb,kuglice. Voda koliko je bistra,plovak ne moram da gledam! Vidim kuglicu kako se beli dole,kada nestane znaci da je uzela,samo povucem i vadim! To se pecalo po 15-20 komada,najmanja ko saka,3-4 kile ribe bude. I sve nazad,sta cemo sa tolikom ribom,kuci ne mozemo da dovucemo :D  Bilo bi lepo kada bi se u dogovoru sa alasima sa Milja poribila malo kaludjerica,ali cim bi se proculo da ima ribe,jajare bi opet nagrnule sa mrezama..Eto,ove zime je i trska mogla da se skrati,dobro je zaledila,da se napravi jos par mesta za pecanje,to je posao za pet ljudi,ali dzaba,slabo i odlaze ljudi tamo,samo da bace djubre usput .. Medjutim ,vidjao sam jesenas ostatke vatre kod tih par mesta za pecanje i neizostavno djubre,sto znaci da se pecalo. Ja cu videti kako se usput budem vracao sa pecanja da ubacim nesto u nju,malo bele,mozda i koju stukicu kad uhvatim na zimovniku u Ivanovu. :)

mongoose

Vatra i đubre su znak da ekipa iz Vojle i dalje noću posećuje baru Što znači da nije baš toliko prazna, kao što sam i pretpostavljao.

Teme sličnog naslova (10)