avatar_pikeman

Palićko jezero

Započeo pikeman, 03 April 2010, 19:42:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

djmisha77

Ne razumem se najbolje ali ponuditi revirima, farmama stoke, dodjite, uhvatite koliko vam treba i nosite. Za godinu dana bi se broj babuske doveo u neku normalu. Ako je riba ispravna, sto je kako kazu laboratorijski potvrdjeno ne vidim razlog da se stoka ne hrani tom ribom. Ala bi imali dobru slaninicu... :takoje:
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

vladimir022

Sve mislim da ce poribiti.. izvadice sve zivo sto se pomera u vodi, a ubaciti nista.
Bolje da pobacaju tu babusku po ovim fruskogorskim jezerima gde jedino moze regan da se peca, a riba preko 2kg mu dodje paranormalno iskustvo

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока


pikeman

Oporavak Palićkog jezera

SUBOTICA - Do kraja godine biće stvoreni svi preduslovi da Palićko jezero počne sa prirodnim procesom obnove. Gradi se zaštitni pojas oko jezera, uklanjaju se neodgovarajuće riblje vrste, izgrađena je kanalizacija za naselje Palić, dok je prečistač otpadnih voda još bolji. Sve to je šansa za oporavak jezera u koju je Vlada Nemačke uložila šest i po miliona evra.

Ljubitelji aktivnog odmora imaće ove godine više sadržaja na Paliću, gde je u toku izgradnja staza oko obala duga oko dva kilometra. Između staza i jezera iskrčeno je zemljište i u planu je sadnja skoro pet hiljada sadnica, dok je u okolini već postavljeno jedanaest odmorišta, a u planu je postavljanje ukupno šest kula i platformi za osmatranje. Sve to čini zaštitni pojas koji treba da spreči dalje zagađenje vode materijama sa okolnog poljoprivrednog zemljišta i da jezeru šansu da se samo oporavi.


"Ne možemo da očekujemo da se ove godine završava ovaj projekat i da ćemo već naredne godine imati čisto jezero. Ne. Voda koja izlazi sa prečistača je sada već čista, dobra je, ali stvarno do sada nismo pravili granicu između obradivog zemljišta i jezera, to nismo imali i ovaj zaštitni pojas treba da se malo ojača, jer te sadnice koje se sada sade jesu školovano drveće, starijeg su uzrasta, ali ipak trebaju da formiraju svoj korenov sistem", kaže direktorka Javnog preduzeća Palić, Ludaš Marta Dobo.

Pored izgradnje zaštitnog pojasa, u prethodnom periodu menjan je i sastav ribljeg fonda, pa je tako izlovljeno osamdeset tona invazivnog srebrnog karaša, čije mesto trebaju da zauzmu štuka ili smuđ, za šta je nadležno preduzeće opremljeno adekvatnim čamcima i mrežama, pa će ove aktivnosti biti nastavljene i u budućnosti.

"Neki stručnjaci su još dve hiljade dvanaeste godine bili da posete Bodensko jezero, koje je imalo slične probleme. Naravno, to jezero je dosta dublje, nije ovako plitko kao naše, nisu baš isti uslovi, ali i kod njih je posle nekih preduzetih mera trebalo više godina da jezero dođe k sebi", dodaje Dobo.

Dosta toga zavisi i od ljudi. Kako bi se sprečilo dalje zagađenje jezera izgrađena je i spojena sa prečistačem kanalizaciona mreža u naselju Palić, čiji stanovnici imaku rok od šest meseci da se na nju i priključe. Sve ovo ima za cilj da se pruži šansa jezeru da se samo oporavi, po ugledu na Bodensko, a u tu šansu Vlada Nemačke uložila je šest i po miliona evra.
BGI

Da li je neko upućen u situaciju na Palićkom jezeru što se tiče kupanja? Pročitao sam par članaka, izgleda se generalno ne preporučuje, a opet ima dosta ljudi koji se kupaju. O čemu se radi?  smiley033

DDj

Bio sam na jezeru pre neki dan i lokalci se opusteno kupaju. Bakterioloski voda je ispravna. Ima zelenih algi zbog povecanog procenta azota u vodi. Zbog algi voda izgleda prljavo-zelenkasto. Da li je to stetno kupati se tu nisam siguran. Znam samo da se lokalci kupaju bez posledica.

milan.krstic

Da li je na jezeru dozvoljeno pecanje, i sta ima od ribe u jezeru? Neka dobra pozicija?
🚤 Mene babo za tarabu vez'o, sto sam feeder na mrene potez'o 🚤

DDj

Dozvoljeno je, ali ne na celom jezeru, treba videti mapu jezera sa zonama gde je ribolov dozvoljen. Iz price sa lokalnim ribolovcima cuo sam da uvece i tokom noci smudj lepo radi na jezeru. Kazu da ga ima sve vise. Znam i da ima dosta babuske ali i plemenitih vrsta, koliko ne znam.

Ono drugo jezero odmah pored Palica, mnogo manje i obraslo trskom duz obale, Omladinsko jezero, je puno bele ribe. Svako vece par penzionera je tamanilo babusku. Jezero je bas na svoj nacin lepo.

milan.krstic

Hvala DDj za info. 🍻
🚤 Mene babo za tarabu vez'o, sto sam feeder na mrene potez'o 🚤