avatar_Goachild

Rabrovačko jezero

Započeo Goachild, 25 Jun 2012, 14:06:55

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Goachild

Rabrovačko jezero


Iako se nalazi na teritoriji grada Beograda, Rabrovačko jezero je od centra grada udaljeno gotovo 70 kilometara. Ovo prelepo pitoreskno jezero nalazi se u selu Rabrovu, na teritoriji beogradske opštine Mladenovac.
Do sela Rabrova  najjednostavnije se stiže ako se na desetom kilometru puta Mladenovac – Kragujevac skrene levo, prema selu Jagnjilo. A onda dalje, kroz zelene brežuljke i voćnjake tipične za Šumadiju...
Ovim lokalnim putem ćete lako stići do Rabrova, ali teško do jezera. Oznaka na putu nema, tako da jezero nije jednostavno naći iako se nalazi samo nekoliko stotina metara od puta koji vodi kroz selo.. Ipak, ako bilo kog meštanina usput pitate za jezero, uputiće vas u dobrom pravcu. Desno, prema seoskoj crkvi.
Rabrovačko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 180 metara a nastalo je sedamdesetih godina prošlog veka podizanjem brane na potoku Trstenica koji prolazi kroz selo Rabrovo.Jezero je dugačko 780, široko oko 160 metara i najdublje je od svih beogradskih jezera. Na nekim mestima i do 20 metara. Okružuju ga pašnjaci i livade, a raskošne krošnje koje se nadvijaju nad vodom, prave hlad u toplim letnjim danima. Slike, zvuci i mirisi učiniće da vam ni za trenutak ne zafale klupe, molovi, restorani... Ovde nećete naći kafiće i prodavnice, tako da vodu, sokove i grickalice morate pribaviti na putu do jezera. Uređene plaže nema a i prilaz jezeru na mestima pogodnim za kupanje, nije jednostavan.  Kako plaža i dalje nije uredjena, lokalni klinci se ovde retko kupaju.  Osveženje u toplim letnjim danima uglavnom traže na bazenima u Mladenovcu ili na Markovačkom jezeru.
Riblji svet je raznolik, Ima klena, crvenperke, bodorke, sunčice, babuške  ali i šarana, soma, amura, tolstolobika,  štuke... U pitanju je divlja voda, koja zahteva veliko znanje i koncentraciju ribolovaca. Primerci šarana i amura su kapitalni, pa je potrebno dosta znanja, sreće i upornosti da bi se ulovili.  Iz godine u godinu se lovi i sve više somova koji mogu biti i 20 kilograma teški. Sve u svemu, ovo jezero je jako bogata ribom i svojom lepotom  jednostavno mami upornije ribolovce.
Sa druge strane, zbog nerazvijene infrastrukture, Rabrovačko jezero i pored neosporne divlje lepote, nije za porodični izlet.
Jezero danas uglavnom služi za navodnjavanje okolnih bašti i napajanje stoke, što je prava šteta. Sa malo ulaganja i volje moglo bi se doći do značajnih rezultata. Neki beogradjani su već počeli da kupuju placeve za vikendice oko jezera, neke vikendice su i napravljene, ali je do formiranja ozbiljnog vikend naselja u Rabrovu,  još dalek put.

Karadima

Planiram u subotu da obidjem ovo jezero. Da li je neko skoro bio? Najvise me zanima ima li mesta sa obale da se zabaci? Nikada nisam bio na jezeru pa ne znam ni kakav je prilaz istom.

DDj

Jezero sam posetio samo jednom, pre par godina i nemam nameru da odlazim skoro. To je krivolovni raj. U gornjem delu jezera se nalazilo minimum 50 samica za soma, ako ne i mnogo vise, okacenih sa plasticnih flasa i balona. Te samice su pokrivale citav gornji deo jezera u odnosu na asfaltni put. U sred bela dana lik u gumenom camcu opusteno menja mamce na samicama. Od mestana sam saznao da i mreze rade redovno. I to se desava naocigled mnogobrojnih lokalnih pecarosa koji su na to toliko navikli da im je postalo sasvim normalno i prihvatljivo.

Bele ribe ima, kakav je fond plemenite ribe pored takvog krivolova zaista ne znam a i ne zanima me, to toliko ruzno izgleda da i ne pomisljam da tamo vise idem.

marshbutcher

Ja sam bio par puta ove godine,svaki put isto razocaranje.Uvek odem sa nadom da cu da uhvatim koju krupnu babusku,medjutim ove godine hvatam babusku velicine sake iskljucivo.Crvenperka velicine prsta,cverglan u pojedinim delovima jezera je neizostavan,cebacok naravno.Plemenitu ribu upecao nisam nijednom za ovih 3 godina tamo,pre je bilo krupne babuske sad nema ni nje...soma su isto istrebili.Markovacko je mnogo bolje u svakom slucaju ima deverike,po neko sarance moze da se iscacka i moze da se peca duz cele obale maltene.Trenutno na Rabrovackom je trava na vecem delu jezera bukvalno i po deset metara od obale,nemoj dzaba da gubis vreme i da se nerviras.

Karadima

Hvala puno na informacijama.
U Subotu sam planirao na jedan brzi izlaz do podneva najkasnije.  Izgleda da cu otici negde blize ovaj put.
Hvala jos jednom.  Uzas na sta nam lice vode i riblji fond.

Bajto

Dragi svi, da li je neko skoro isao na Rabrovacko jezero i kakvi su utisci?
Isao bih za vikend negde na pecanje, retko imam priliku, pa ne bih da uludo potrosim dan...pa vas molim za info ako iko ima svezijeg datuma.
pozz

Nemanja Mld

Posetio sam Rabrovac pre nekih nedelju dana. Odabrao mesto na velikom jezeru zbog veće dubine. Iako je izjutra bilo povremene aktivnosti šarana na površini bliže obali totalno razočarenje. U životu nisam imao više cverglana na udici. Duži predvez, podignut mamac, veća udica, 2 zrna kukuruza, totalno isključenje živog mamca, pa čak i bez primame i na kraju besumičnog zabacivanja gde god javljao se isključivo on i to vrlo brzo. Jezero jednostavno je pre opterećeno sa gamadi koja je veličine kažiprsta. 😡