Jerk

Započeo Hauba, 31 Avgust 2008, 15:03:22

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

NSBucov

Jako zanimljiv model. Imaš li ideju gde se može kupiti?


Poslato sa mog čardaka using tapaslanina2
Bucov Bolen Asp

orka

U pitanju je model koji je tek izasao..,za 2014..,kod nas ga sigurno nigde nema..
http://www.abugarcia.se/catalogue/beten,885/svartzonker,1243/svartzonker-big-mcmy,8521.html

NSBucov

Hvala za link. Iskopao sam ga na ebay.


Poslato sa mog čardaka using tapaslanina2
Bucov Bolen Asp

milan1115

Gde se mogu kupiti Bertox jerkovi????

raleak

Da li je moguce bacati jerk od 20 gr stapom tb 30-60 gr ???

orka

Bacati je moguce,ali je pitanje da li je moguce voditi..Za dzerk je potrebam tvrd,krut stap,pre svega u vrhu.,i uglavnom se koriste kraci stapovi.,ispod 2.7m duzine..
Mada neke dzerkove je moguce voditi i sa "klasicnim" varalicarcima manje tezine bacanja.,jedan od takvih je dzerk "Nesa"..

raleak

Vec sam uzeo jedan savage gear-ov, stap je 2.70 i dosta je ostar ako ne bude islo poklanjam ga nekom ko je malo oprrmljeniji za jerkovanje. Pozdrav

ibanezi

Stapovima 30-60 je moguce voditi jerk tipa TNT. Nema problema sa 20gramskim jerkovima. Sto se duzine tice, moze se voditi svakim stapom, ali dugacak umara jako jer ga drzis u horizontali sa padom na dole , trzaji su u stranu. Kratak stap oboris na dole i isto tako ga cimkas- prakticno sam odradjuje bez ikakvog tvog napora(jos sa multicem- milina). Jerk stap treba uzimati po visini ribolovca. Idealan je onaj koji je dugacak koliko je ribolovac visok + - 10ak cm. Takav oboren na dole je u meri da sa blago savijenom rukom u laktu ne udara vrhom u patos, Cimanje se u tom slucaju vrsi iz zgloba bez ikakvog napora.

VladimirR

Da malo osvežimo temu.
Da li je neko od Vas, koristio Jerk, Gorana Vukosavljevića Vuke iz Loznice?
Planiram da uzmem koji namenjen za jezero na kome pecam štuku i bucova.

Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

orka

Za vođenje većine džerkova je potreban kraći i jači štap,pre svega u vrhu.Kakvi su ti džerkovi i koliko su teški..,pitanje da li ćes ga moći voditi kako treba sa klasičnim varaličarskim priborom..

VladimirR

Orka naravno da su potrebni krući štapovi u vrhu.
Ove Jerk-ove, koje planiram da nabavim ili sa slike su 30gr., a proizvodi i manje 18 i 20gr. Hanibal
Moj štap je DAM Nanoflex G2 30-80gr, na 270cm.
Za te Jerk-ove, predpostavljam da bi bio dobar novi Bush 213cm, 15-50gr. izuzetno je krutog vrha, a ujedno i kratak.
Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

ibanezi

 Za te džerkove od 18 i 20gr bi taj Buš bio dobar, ali za 30 i teže bi se pri snažnom trzanju, kakvo džerk tehnika često zahteva ipak previše savijao. Bez obzira što je štap brz i krut,  nema dovoljno snage. Takođe, teže džekove ja ne bih na taj način povlačio klasičnom mašinicom. Tvoj Nanoflex je predugačak i brzo bi te zamarao. Idealna dužina džerk štapa je visina ribolovca pa do max 20ak cm preko, jer se drži oboren prema dole (kako sam pada u idealnom balansu) sa blago savijenom rukom u laktu i trza prema sebi. Ako moraš da predug štap držiš non stop u vodoravnom položaju- blago prema dole i trzaš u stranu......nećeš moći dugo, tj biće čestih pauza. Ako ga držiš uspravno džerk isplivava- nemoguće je u tom pložaju štapa raditi. Vrlo bitan momenat zbog čega treba izbegavati džerkovanje sa klasičnom mašinicom, čak i pri lakom džerkovanju gde snaga nije primarna- Pri džerkovanju St. mašinicom karike su okrenute prema tebi, da li trzao prema dole ili u stranu. Znači idu karike, pa blank. Pri trzanju zatežeš strunu, po završetku trzaja vraćaš štap u početni položaj, džerk je završio amplitudu i dolazi do opuštanja strune. Pošto je struna gledajući od varalice iza blanka, velika je mogućnost da se omota pri tom opuštanu oko njega. Nije često, ali dešava se, a pošto su ti pokreti brzi i učestali ti to ne primetiš dok ne počneš namotavanje viška strune. Ako baš tada, kada se omota usledi udarac krupne štuke, najsrećnije rešenje je gubitak ribe i varalice, ali može da se desi i štap da pukne, + gubitak i ribe i varke. Kod džerkovanja multiplikatorom, karike su okrenute prema varalici!!!! Struna je ispred blanka!!! Pri naglom džerkovanju, i pri tom opuštanju strune, teško će doći do omotavanja. Nadam se da ti je jasno šta pišem. Mnogi ribolovci će napisati da je bolje džerkovati multiplikatorom, povezujući to direktno sa većom snagom multiplikatora, ili manjom težinom pri istoj snazi. Jeste to sve tako, ali ovo što sam ja napisao je mnogo važnije- st. mašinica je u stvari rizičnija po ribu i opremu pri ovoj tehnici., a to malo ljudi zna.

VladimirR

Hvala Ibanez, sve jasno k'o dan! Znam da su Jerk štapvi kraći k'o što i Orka reče i da su predviđeni za multiće. Naravno da bi u nekoj možda i bliskoj budućnosti pao jedan koplet i za Jerk, ali do tada, na jezeru na kome pecam štuku, ponudio bih joj i Jerk-a, varaličarskim kompletom, naravno to ne bi bilo celodnevno cimanje Jerk-a, zbog neadekvatnog kompleta i umaranja, nego određena prihvatljiva minutaža, isto kao i za bucova kad krene da se javlja po sat vremena ujutru i uveče.
Obzirom na dužinu štapa i moju visinu, kad stoji na čamcu ili na platformi sa koje ganjam bucova, visina u odnosu na vodu se poklapa, ako je to za utehu bar što se dužine tiče  :lol:
Koji sam ja baksuz, da dobijem ulogu da glumim u pornićima, glumio bih ong muža što ide na posao!

pikeman
Teme sličnog naslova (10)

21518

Odgovora: 4
Pregleda: 14717

20978

Odgovora: 0
Pregleda: 7734

14798

Odgovora: 0
Pregleda: 1970

31659

Odgovora: 6
Pregleda: 10893

2703

Odgovora: 7
Pregleda: 16579

18158

Odgovora: 1
Pregleda: 7729