Zlatni karas (Carassius carassius)

Započeo pikeman, 14 April 2010, 14:17:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Već sam napisao, ali 'ajd da ponovim... Carassius auratus je zlatna ribica.

Nekada su Carassius carassius-a zvali samo karas, ali pojavom babuške da bi ih ljudi razlikovali dali su im nazive zlatni i srebrni...

Crvena riba sa prve slike mi izgleda ko veštački ukrštena babuška kojih je bilo ranije, ko zna šta su ukrštali, koi šarane ili nešto treće pa dobili to...


ctpaba


Ma ne idem ja na pecanje sto volim, nego mi prepiso doktor !
Sta? Stapovi za pecanje a ti za ke.anje - What? The fishing rods and you for hanky-panky

tonyboy

polako prijatelju...imamo vremena
Zlatna ribica akvarijska lat. Carassius auratus auratus i Zlatni Karas lat. Carassius auratus su dvije različite ribe, i nije mi jasno zašto to ne priznaješ....

Dao si link o zlatnoj ribicu a dali si pročitao da u nastavku piše da je zlatna akvarijska ribica srodnik Zlatnog karasa lat. Carassius auratus koji potječe iz istočne Azije, a u Europu je donešen krajem 17. st. Također piše da je genetska mutacija koja je poznata i kod drugih ciprinida omogućila rast zlatne ribice.

Moj zaključak je da su zlatna ribica lat. Carassius auratus auratus i zlatni karas lat. Carassius auratus dvije različite ribe, oblikom, bojom, veličinom itd.

pikeman

Znam da je Carassius carassius zlatni karas. Tako ga kod mene zovu. Za tog "karasa" neću da tvrdim ništa jer nikada tu ribu nisam video u životu.

U novom broju Spin&Fly-a Ljubomir Pejčić i Šipoš Šandor imaju zanimljiv tekst o zlatnom karasu. Pročitaj ako si u prilici.


Olovo

Jeli ima neko da je uhvati za svoga zivota crvenu babushku?
Ako nema ili nije video , ja ce da vam kazem da su pocetkom 80-tih do kraja 80 radjeni eksperimenti - genetsko mutranje u gazdinstvu ''marino selo'' gde je ekipa strucnjaka radila na projektu koi sharana i crvene babushke. Posle je ishlo za izvoz a i dosta toga je zavrshilo u eckoj.tako da se i dan danas love retko crvene babushke..


Odo krečit šljive.

tonyboy

Nisam nikad uživo vidio crvenu babušku, kao što nažalost nisam nikad vidio Karasa, ali Zlatnog karasa sam vidio jednom i to izbliza i nikad ga neću zaboraviti, imao sam 17 god. i bio je žut kao dukat po cijelom tijelu, jednostavno ga ne možete zamijeniti sa nijednom ribom jer je jedinstven. E sad, dali smo u pravu što se tiče latinskih imena, vrag će ga znat, ali zlatni sjaj Zlatnog Karasa je nešto što se ne zaboravlja.

Ovom prilikom pozivam ostale vukove, ali samo one koji su ga vidjeli svojim očima, da kažu, dali ga je moguće zamijenitit sa nekom drugom ribom ???

Olovo

nije moguce pomesati karasa sa babuskom osim ako nemas 4 promila alkohola u sebi ko ga jednom vidi vishe ne zaboravlja,,zlatno zlato
imash fotki tih crvenih babera
trazi malo po netu ..

http://www.jjphoto.dk/fish_archive/freshwater/carassius_auratus.htm


Odo krečit šljive.

vucko

Da se i ja malo umesam i sve pobrkam i umrsim. A gde bi ste svrstali meleza!?
...pomera u meni neke gene Dunava,pa ja tecem i kad stojim...

tonyboy

Čuo sam da zlatnih karasa ima na Grabovu kod Vukovara, ali da ih je zabranjeno zadržavat, ako dođe na udicu odma nazad. Trebalo bi otić pamo pa upecat kojeg i prošvercat ga do Bosuta, pa ih ubacit u neki kanal da niiko ne zna i nek se polako množe

Olovo

ne ja pecam meleza sa o.30
tako da mrsim mnogo
to ti je babushka
nash naziv jeheno lep-srebreni karash

ima po forumima de se motate i slika samo nece niko da chita , ja se evo malo porodio


Odo krečit šljive.

vucko

Sad ih ima vise vrsta meleza tj. babuske (da li  su vremenom mutirali  ili nesto drugo ne znam).  Barski- crn kao ugalj-samo mu je stomak malo svetliji,jezerski je braonkasto srebrne do cisto zlatne  boje  i dunavski srebrni.
...pomera u meni neke gene Dunava,pa ja tecem i kad stojim...

pikeman

To je mimikrija i nema veze sa mutacijom, boja ribe zavisi od životnog staništa.


tonyboy

A Melez je lokalni naziv za babušku ako se ne varam  :huh:

OlovoOdo krečit šljive.

vucko

Da. Ja babusku ceo zivot znam kao meleza,tako je svi u mom kraju zovu.
...pomera u meni neke gene Dunava,pa ja tecem i kad stojim...

Teme sličnog naslova (10)