IHTIOLOGIJA, EKOLOGIJA & METEO > Ihtiologija

Štuka

(1/14) > >>

pikeman:
Štuka (lat. Esox lucius) je slatkovodna, agresivna riba - predator i vrlo je brojna u mnogim vodama Evrope. Štuka je riba iz familije Esocidae.

    * Latinski naziv: Esox lucius

    * Lokalni naziv: Štuka

    * Maks. dužina: preko 1,5m.

    * Maks. težina: preko 30 kg.

    * Vreme mresta: od januara sve do aprila.


Opis i građa

Štuka ima veoma izduženo telo, pokriveno sitnom krljušti i prava je mišićna opruga, koja joj omogućava da pri napadu postigne početno ubrzanje do 11 m/s, što je rekord među ribama, ali maksimalna brzina plivanja štuke ne prelaze 60 km/č. tako da u slučaju neuspešnog napada, štuka brzo odustaje od gonjenja plena. Da štuka postigne izuzetno početno ubrzanje omogućava joj snažno razvijeno repno peraje, i srazmerno debela repna drška, uz, spreda valjkast, zašiljen oblik tela koji lako probija vodu sa dodatnom propulzivnom površinoma daleko pozadi i međusobno blisko, naspramno postavljena neparna peraja. Moćno oružje za hvatanje plena su štukina velika usta, puna oštrih zuba različitog oblika i veličine, postavljenih na svim kostima glavenog skeleta u viličnom i jezičnom predelu. Kod napada i uzimanja hrane, štuka hvata plen sa boka, okreće ga napred glavom i tako ga guta. Uz pomoć snažne muskulature usta i ždrela, štuka je u stanju da prostor usne duplje višestruko proširi, a kako joj je i želudac veoma rastegljiv, to i relativno manjim, sitnijim štukama omogućava gutanje krupnog plena.
Navike, stanište, rasprostranjenost

Štuka je kod nas riba nizijskih voda – reka, jezera i bara. Prema nepouzdanim podacima, naraste do 1,5 pa i 2m i 34 kg mase. Znatno su realniji podaci o težini do 15 kg. Životni vek štuke je oko 40 godina. Štuka je predatorska vrsta koja, već posle dva meseca života pri dužini od nekoliko santimetara prelazi na ishranu ribom. Instinkt štuke je toliko jak da se mlađ, u slučaju nepovoljnih uslova za prolećni mrest drugih vrsta i njegovo kašnjenje, hrani pripadnicima svoje vrste koji zaostaju u rastu. Već u aprilu i maju se duž obraslih obala reka, bara i kanala mogu se videti sitne štuke, postrojene bez pokreta, u položaju očekivanja plena. Sa završetkom prve sezone života, u zavisnosti od uslova, štuke dostignu i 30 cm dužine. Tokom prve godine se intenzivno hrane svakim plenom koji mogu da progutaju, ne birajući hranu, a najviše jedu najčešću vrstu ribe u svom okruženju. U slučajevima kada istrebe sve ribe oko sebe štuke postaju nemilosrdni kanibalisti. Odrasle štuke se osim ribom hrane i žabama, sitnim vodenim pticama i neopreznim sitnim sisarima.
Razmnožavanje

Štuka se mresti krajem zime, od februara do aprila. U mrest prvi put ulazi sa 3 - 4 godine starosti. Ženka, u zavisnosti od veličine, polaže od 16000 do 75000 komada ikre, čija inkubacija, posle oplođenja traje 10 do 15 dana. Nakon 1,5 - 2 meseca, sa porastom do dužine 3 - 5 cm, prelazi na ishranu ribom, a to se dešava u vreme proplivavanja mlađi grgeča i riba iz familije Cyprinidae.

Izvor:Wikipedia

Glava štuke - skelet

Ostale vrste iz familije Esocidae


American pickerel

American pickerel se deli na dve podvrste: Redfin pickerel (lat. E. americanus americanus) i Grass pickerel (lat. E. americanus vermiculatus).
Postojbina obe je Severna Amerika. Obe podvrste su vrlo slične, ali Grass Pickerel nema narandžasto crvena peraja, njena peraja su tamna. Mogu narasti do 40cm dužine.

Redfin pickerel
Grass PickerelŽive u sporim, zatravljenim tokovima, jezerima i močvarama - hrane se manjim ribama.


Muskellunge

Maski (lat. Esox masquinongy), je najveća riba iz familije Esocidae. Rasprostranjena je u Severnoj Americi. Dostiže dužinu do 150cm i težinu preko 30kg. Svetlo srebrne je boje, sa smeđe zelenim prugama. Ishrana se sastoji od riba, ali i žaba, rakova, zmija, miševa i drugih malih sisara.
Chain pickerel

Chain pickerel (lat. Esox niger) nastanjuje istočnu obalu Severne Amerike od južne Kanade do Floride, a na zapadu Teksas. Često je u jugoistočnom delu SAD zovu Južna Štuka. Dostiže dužinu od 90cm i težinu do 5-6kg. Prosečna dužina je 60cm i težina od 3kg. Hrani se uglavnom manjim ribama.
Amur štuka

Amur štuka (lat. Esox reichertii) poznata i  ko Crno-tačkasta štuka, nastanjuje reku Amur u jugoistočnoj Aziji i slatkovodna staništa na ostrvu Sakhalin. Nastanjena je i na područje Glendale jezera, Cambria County i Pensilvanije. Naraste do 110cm  i 16kg.
Hybrid muskellunge

Nastala je ukrštanjem obične štuke i maskija. Nazivaju je i "Tiger Muskie" (Tigar Štuka). Ima je u Severnoj Americi, raste preko 20kg.
Silver pike

Ova štuka se smatra mutacijom obične štuke po boji kože. Mršavija je od obične štuke normalne pigmentacije. Srebrnasta je, bez šara. Nekada siva ili čelično plava sa zlatnim mrljama, nazivaju je i plava štuka. Ima je u delovima Minesote i Kanade.
Zabeleženi su i albino primerci štuka.

Kićo:

Беларуская (тарашкевіца): Шчупак звычайны
Česky: Štika obecná
Deutsch: Europäischer Hecht
English: Northern Pike
Español: Lucio
Estremeñu: Luciu
Suomi: Hauki
Français : Brochet
日本語: ノーザンパイク
Italiano: Luccio
Lietuvių: Lydeka
Nederlands: Snoek
‪Norsk (bokmål)‬: Gjedde
Svenska: Gädda
Polski: Szczupak
Dansk: Gedde
Magyar: Csuka


ULJEZ:
ova zadnje je gadna


novi svjetski rekord

Kićo:
Predivna,samo kolko kila ima :ok:

pikeman:
 :eek:  :eek:  :eek: Ogromna je! Koliko ima kg? smiley157

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju