Štuka (Esox lucius)

Započeo pikeman, 14 Mart 2009, 17:28:47

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Kiza82

Svaka cast na postu. Poenta mog posta je i bila da ukazem na postovanje prema njima. Bravo

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk


Urtelja

Videh da je svasta napisano pa da i ja reknem koju.

Stuka zaista moze da dostigne impozantne velicine posle prvog leta. U ribnjacima su nalazili stuke koje su isle i do 1kg u jesen (to su divlje stuke koje su tu nasadjene radi kontrole korov ribe). Verujem da slicnih podataka ima i za neke otvorene vode, siguran sam da dostizu i preko pola kg, e sad sve zavisi od uslova sredine kao sto je vec receno ovde. Zanimljiv je podatak i za drugu godinu, na nasim ribnjacima su znali da nalaze ribe od 2 leta do mase od 3 kg. Zaista moze da ima fenomenalan prirast u tim prvim godinama zivota.

Kada riba sazri je funkcija duzine i starosti, ali ako je dovoljno dugacka moze da sazri vec tokom prve zime. Kod stuke, kao kod smudja i bandara, hladjenje vode utice na lucenje reproduktivnih hormona i dalje razvoj jaja i testisa. Tako su te ribe spremne za mrest dosta pre samog pocetka mresta, a da bi ovulirale treba im nekoliko spoljasnjih impulsa koji mogu dici hormone na dovoljan nivo. Najcesce je to naglo otopljenje i slicno. Tako da nije uopste cudno da nadjete krupna jaja i razvijene testise kod stuka vec u novembru, uz upotrebu hormona mogu biti lepo mrescene vec u januaru.

Od svih nasih ravnicarskih grabljivica, vestacki mrest stuke ima valjda najvise smisla. Stuka se cesto mresti u ''zlo doba'' i na kriticnim mestima, i cesto im mrest propadne, posebno u reci, odnosno retko im zaista uspe. Svi znamo za ''stucije godine''. Mrest stuke moze biti prilicno jednostavan, cak moze i da se radi bez hormona, a odgoj larvi do 1 meseca starosti je neverovatno jednostavan jer larve savrseno jedu i rastu na vestackoj hrani. U madjarskoj je zadnjih nekoliko godina to pravi hit, jer mnoga ribolovacka udruzenja poribljavaju mladju stuke, pa mrestilista proizvode prilicno lep broj mesecnjaka stuke svake godine, koji se najcesce u aprilu/maju nasadjuju u otvorene vode, kad su uslovi za prezivljavanje daleko povoljniji.

smiley033

marina1983


ibanezi

 Prirast štuke umnogome zavisi od staništa. U mirnim vodama su pri istoj starosnoj dobi slične dužine kao štuke iz tokova, ali su zdepastije i teže. Pod pretpostavkom da su sa 60cm dužine iste starosti, Zasavačka štuka, mnogo zdepastija, oblika kao šaran oklagijaš ima sigurnih  preko 2,5kg u prediodu prepočetka nalivanje ikre, dakle septembar - oktobar u punoj kondiciji i uhranjenosti i optimalnoj temperaturi vode, dok vitka Savska štuka ne dostiže ni 2kg, a štuka iste dužine sa staništem u mirnijem toku Drine često nema ni 1,5 kg. Tako da te tablice svaka nosi svoju priču i merodavnost. Zbog takvih stvari u nekim drugim zemljama, težina je zastarela, irelevantna kategorija i rekordi se priznaju samo dužinom. Duža štuka veća riba, preko metra trofej! Težina skroz nebitna, debela barska štuka - trudnjača u predmresnom periodu od 80cm, može biti teža od vitke rečne atletičarke "visoke" preko 1m.

no names

Imao sam danas jedan krajnje neobičan ulov štuke. Nije neki kapitalac ali je jako čudna. Da se nebi trudio da objašnjavam detalje pogledajte i fotografiju i video snimak (nije nekog kvaliteta jer me je drugar snimao pa prebacio na viber....da ne objašnjavam i to znate i sami kako pada kvalitet snimka)
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

pikemanPecanje

Štuka - karakteristike i zanimljivosti
Karakteristike
Izdužena, vretenasta  riba, tela spljoštenog sa jedne strane, linija leđa i stomaka gotovo su paralelne. Boja je uglavnom sivkastozelena, leđa su tamnije nijanse, a trbuh je beo. Ima veliku glavu koja, nos joj je itekako dugačak, širok i podseća na kljun patke. Usta može na izuzetno veliko da otvori, i u njima ćete pronaći velike i oštre zube grabljivice. Otvor usta joj je horizontalan, a zadnja strana gornje vilice joj dođe ispod linije krupnih očiju.

Štuka se pre svega hrani manjom ribom, što proizilazi iz njene prirode, kao grabljivice. Vreba skrivena među biljem u vodi i kada spazi plen, munjevito reaguje.  Lovi ribe, rakove, žabe, ptice... Građa tela, snažno i veliko repno peraje joj omogućava veliku početnu brzinu, od čak 10m u sekundi. Omiljeni ulov su joj bolesne i povređene ribe koje ne pružaju veliki otpor, te na taj način povećava zdrav riblji fond u sredini u kojoj je nastanjena.

Vreme mresta štuke traje od februara do aprila.

Pojavljivanje štuke
Štuku je moguće pronaći u manjim uvalama i krivinama. U rekama i u stajaćoj vodi, je podjednaka mogućnost pronalaženja štuke. Obično se kreće tamo gde tekuća voda povremeno prodire posle obalskih kiša. Štuka voli "strana tela" u vodi (grane ili srušeno stablo koje je završilo u vodi), gusto bilje (žbunje i alge), podvodne trske ili trave.  Tako skrivena najlakše vreba plen. Ukoliko se oseti na nekoj teritoriji  ugroženo, štuka može jako dugo vremena da bude neaktivna.

Zanimljive činjenice:

Maksimalna brzina plivanja: 60km/h

Maksimalna težina: do 35kg

Maksimalna dužina: do 200cm

Štuka ima oko 700 zuba.

U vreme mresta menja zube, zato se slabije hrani.

Ima izuzetno rastegljiv želudac koji joj omogućava da proguta plen skoro svoje veličine.

Ženke dožive starost od preko 35 godina

Mužjaci dožive starost od 10 do 15 godina.
Cuvajmo nasu prirodu najvece blago

sonaNisam ja snimatelj

Teme sličnog naslova (10)