Štuka (Esox lucius)

Započeo pikeman, 14 Mart 2009, 17:28:47

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

kviskons

Izmrestice se ona, saceka malo i onda tras.  :rolleyes:

Zmaj Strasni

Mrest ce samo da se odlozi za mesec i kusur. Cim krene veca voda za jedno 10-ak dana ona ce se izmrestiti.

alexdja

Znači da će i lovostaj da se produži ?

Ili ne ?
       Nema više divljeg bučka. :no:

Kićo

za stuku uticao odlicno,usla u bare ,rukavce i u zatvorenim vodama sa ledom zasticena 100% jel nisu mogli postavit mreze ITD,cuva je priroda :thumbup:

dcarp

pre par dana uhvatio sam 2 komada i kad sam ih cistio iznenadilo me to da sam u njima nasao,pretpostavljam mlecac.bele je boje ali forme kao puding pa me interesuje dal to pocinje da sazreva mlec ili ostatak ikre nije izbacen ili sagoreo?.sve u svemu da li je vreme za formiranje mleca?jos da kazem da su izuzetno borbene i da su iz momenta namotale 120 gramac.
New thinking
New possibilities

srce

nikad ne veruj zeni koja laze

dcarp

znači nije mlečac u pitanju?nisam znao da je to zaliha i da tako izgleda.
New thinking
New possibilities

darkokm

Najlepsa je ova nasa domaca,mada voleo bih i neko od ovih da vidim na udici . Steta samo sto nije neka od vih vrsta stuke dospela kod nas, nego sugava suncica i terpan.

Zmaj Strasni

U literaturi se navodi da kod štuke polna zrelost nastupa kod mužjaka sa 3 godine, a kod ženki sa 4 godine. Na drugoj strani, po nekim tabelama o brzini rasta riba u Dunavu ispada da štuka od 3godine ima težinu od 1180-1600g, a od 4 godine težinu 1700-2000g. Pošto sam imao prilike da vidim i primerke od 800g koji imaju ikru postavlja se pitanje koliko su stari i da li je stvarno tabela tačna? Da li su te štuke zaostale u razvoju, a stvarno su polno zrele ili se štuka već može mrestiti pre isteka prve godine života pošto su štuke od oko 800g očigledno toliko stare ako imaju dosta hrane?

zabac

Zmaju strasni, ono sto ti mogu reci , a odnosi se a rast stuke jeste da je riba koja jako brzo postize prirast. 1 maja prosle godine vidjao sam mladj stuke oko 5 cm ,puni su je plicaci bili. Pratio sam njen rast svakodnevno (svaki dan sam na vodi). u novembru mjesecu to su stuke 40 cm . Toliko o rastu stuke
O polnoj zrelosti ne znam ,ali godine velikih  populacija stuke su godine velikih voda i poplava za vrjeme mrjesta

brica

To je malo kompleksnije i zavisi od jako mnogo stvari - faktora.
U naučnim radovima se ekstremi potiru i teži se uprosečivanju podataka, što bi trebalo da da objektivnu sliku u uobičajenim uslovima. Zato su i tabele rasta takve.
U slučaju prenaseljenja mlađi, kao prošle godine, konkurencija tera jedinku da što brže raste, pogotovo ako ima dovoljno hrane. U manjoj konkurenciji, pa još u pomanjkanju hrane rast je sporiji pa se javljaju i jedinke koje su veličinom "nedorasle", a po starosti su polno zrele.
Tu je i kapacitet staništa kao bitan faktor koji pokreće mehanizme kao što su otpor sredine ...
I sve to je teško generalizovati. Najpreciznija formula je da:
Genotip u uslovima staništa daje fenotip.

chmi

Citat: zabac poslato 16 Januar 2014, 01:33:19
Zmaju strasni, ono sto ti mogu reci , a odnosi se a rast stuke jeste da je riba koja jako brzo postize prirast. 1 maja prosle godine vidjao sam mladj stuke oko 5 cm ,puni su je plicaci bili. Pratio sam njen rast svakodnevno (svaki dan sam na vodi). u novembru mjesecu to su stuke 40 cm . Toliko o rastu stuke
Da li si baš siguran da su to bile štuke koje su izmreštene te godine? Na Tamišu sam 2010, kada je bilo više ribe nego vode, u oktobru hvatao štuke od 15-20 cm. A slično je bilo i 2005 i 2006 kada su bile dugo velike vode.
Mi smo besni, oni su bolesni - B. Pekic - Besnilo

Zmaj Strasni

Siguran. Jedino ako su bile stare 4 godine pa bile na dijeti da bi bile teske 800g. Upecane na Dunavu.

chmi

@Zmaj Strasni
Mislio sam na rast štuke od 0 do 40 cm za 8 meseci (od marta do novembra). Riba brže raste ako je temperatura vode veća (jer joj brže radi metabolizam) ali joj onda treba i više kiseonika (zbog ubrzanog metabolizma). Tuna ne naraste toliko za prvu godinu dana a živi u vodama temperature 25 do 30 C
Mi smo besni, oni su bolesni - B. Pekic - Besnilo

Zmaj Strasni

U novembru jos nema ikru. Formira je u prvoj polovini decembra. Ne mogu da se setim da li sam ikad video ikru u stuki uhvacenoj u novembru. Stvar je u tome da izgleda nema mnogo podataka koji bi sa sigurnoscu mogli da potvrde koliko recna riba stvarno raste u prirodnom okruzenju i pri razlicitim uslovima(vodostaj, temperatura i kvalitet vode, kolicina hrane i sl).

Teme sličnog naslova (10)