Vukovi sa DUNAVA

IHTIOLOGIJA, EKOLOGIJA & METEO => Ihtiologija => Temu započeo: Damir 21 April 2009, 09:44:34

Naslov: Som
Poruka od: Damir 21 April 2009, 09:44:34
To je jedini europski zastupnik ove brojne porodice. Som ima veliku glavu, s velikim ustima i sitnim zubićima. Glava mu je široka i spljoštena, a oči sitne i malene. Na gornjoj usni ima dva velika brka, a na donjoj četiri mala. Tijelo mu je golo i ljigavo, a od glave prema repu sve tanje i plosnatije. Donja mu je perajica vrlo uska i produljuje se do kraja repa. Hrptena mu je perajica kratka. Gornja mu je strana sivomaslinasta i tamna, a donja prljavobjelkasta. Često ima po sebi i nepravilne pjege. Uz jesetru i morunu spada među najveće riječne ribe i može narasti preko 300 kilograma težine.
Živi u velikim rijekama srednje, sjeverne i istočne Europe. U nas ga ima u Dunavskom slivu. Som živi sam i ne kreće se u grupama. Drži se mirnih dubokih mjesta u rupama u sredini riječnog toka ili pod obalom ispod panjeva i klada. Mrijesti se od svibnja do srpnja u plićim vodama. Ženka odlaže ljepljivu ikru na vodeno bilje. U to se vrijeme nađu mužjak i ženka pa zajedno plivaju. Ako je pogodan vodostaj, mladi som brzo raste. Som je noćni grabežljivac, iako se kreće i danju kad se voda zamuti i digne. Poznato je da će som krenuti u potragu za hranom ljeti za vrijeme žestokih oluja, pljuskova i grmljavina. Kada pođe za hranom, kreće se i po najjačim vodenim strujama, a poći će i na plića mjesta. Som je proždrljiv svežder koji napada sve živo. Som ne voli hladnoću, pa zimu provede zakopan u mulju. Kada se dignu mutne proljetne vode, diže se i som sa svog zimovanja.

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.fotorola.com%2Fuploads%2Fd42e4c9cc9.jpg&hash=78d6952e791d565812d9b24af80ab8d7d5aff7ad) (http://www.fotorola.com/)
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Kićo 23 April 2009, 06:06:21
Hranu traži u blizini svoje loge u koju se obavezno sit vraća. Nije mnogo hitar i smatra se lijenom ribom, koja radije čeka žrtvu mameći je brkovima. Smatraju ga glupim, ali bez osnove, jer je inteligentniji nego što se misli. Inače je svežder. Za podmirenje „blagoutrobija“ ne prašta ničemu što u vodu dospije i može da mu posluži kao hrana. Jede gliste, puževe golaće, rovce, rakove, ribe, uginulu živinu, barske ptice, pijavice, pa čak i sapun. Izrazito veliki primerci, mogu biti opasni i za kupače.
Naslov: Odg: Som
Poruka od: maverick 19 Maj 2010, 22:25:08
Nasao sam ovaj dole zanimljivi tekst o intervalu hranjenja..ima netko slicnih iskustava


Mala skola soma!
ovo su podaci jednog madara sto uzgaja ribe i napiso je malu knjigo o Somovina, Znaci ovi podaci su iz njegovih experimenata u uzgajanju ribe.
Somova probava je ovisna o temperaturi vode kao i Kod sarana.
Jedan sit som sa par babussaka u stomaku treba po odredjenoj temperaturi odredjeno vrijeme da probavi hranu
5°C 206 sati
10°C 86 sati
15°C 49 sati
25°C 26 sati
i zakljuceno je da somu treba za jednu Kilu da se udeblja 6,2kg ribe da pojede. Kad pogledamo da Stuki treba 8,8 kg ribe dabi se jednu kilu udebljala. Onda moramo staviti ruku na srce i rec da je Stuka veci stetocina nego Som.
Gdje ima puno Grabezljivaca bili to stuka smudj som ima dosta i ostale ribe, i Lavovi jedu samo koliko im treba :-) a kad dodju lovci i pobiju sve Zebre nece ni Lav dugo zivjeti. Tako je i sa nasim Ribama.
Naslov: Odg: Som
Poruka od: juzba 19 Maj 2010, 23:03:40
Znači da se sada hrani tek svaki drugi dan, na ovakve podatke nisam još nigdje naišao, bravo za Marija-ricka-mavericka :tongue: :lol:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: maverick 19 Maj 2010, 23:23:48
jucer sam razgovarao sa deckom koji u mojoj blizini lovi soma, baca vise kukuruza nego za sarane....kaze da godinama prihranjuje bijelu ribu na mjestu gdje peca soma.....ima neke logike s obzriom koliko ovaj jede
Naslov: Odg: Som
Poruka od: juzba 19 Maj 2010, 23:56:32
Nešto jesam čuo ali ništa konkretno.
Našao sam prilikom čišćenja, u somovom želucu, gulu dlake par puta.
Odnosno to je bilo u jednoj večeri, uhvatim dva soma na različitoj lokaciji i oba imala te gule dlake, nikada ni prije ni poslje se to nije ponovilo.
Nekoliko puta sam našao povelike udice sa komadom predveza i nije im ni najmanje smetalo, udica je pocrnila od želučane kiseline, nalazio sam i kosti ptice ili sitnije životinje.........jede on svašta, al nemojmo pretjerivati smiley033
Naslov: Odg: Som
Poruka od: BORKO.hr 20 Maj 2010, 02:08:12
Pri opisivanju soma, zaboravili ste možda i najvažniju stvar. Iako je sillurus glanis (som) oportunista, odnosno jede SVE, 80-85% njegovog jelovnika je - RIBA, a zabilježen je i kanibalizam  !!!

Naslov: Odg: Som
Poruka od: Hemingway 15 Jun 2010, 19:44:26
juzba ..

za dlake sto posto ti mogu reci da je nasao utopljene stenice ili macice ..jer je to kod nas tradicija da se baca u vodu ...pa samim time se hrane rakovi i somovi sa time ...

BORKO.hr ..za kanibalizam se moze reci za sve predatore da su kanibalci ..
pitanje je samo u kojoj starosti pocinju sa time i koliko im se pruza prilika za to ..
Naslov: Odg: Som
Poruka od: STUKOLOVAC 27 Jun 2010, 04:15:10
slazem se sa Hemingway-em,svi predatori su kanibali,Stuka i Som pogotovo...
Naslov: Odg: Som
Poruka od: juzba 27 Jun 2010, 12:30:47
Jedu somovi na što naiđu, a dob je nebitna, važan detalj su veličina usta :takoje:
Bila je slika u nekom našem ribićkom časopisu, som od 72 kg je imao u želucu soma od 10 kg :eek:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Keltan 27 Jun 2010, 12:47:32
Naravno da jede svoje,ne bi me zacudilo i da vidim sliku kako je progutao sopstveni opas ...:lol:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: juzba 06 Jul 2010, 23:04:07
Svaka riba voli meso, i pojest će i svoj rod ako joj dođe blizu smiley033
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Imre 06 Jul 2010, 23:08:20
Tačno ,nije samo Som takav,opšte poznata stvar da veliki krupni Šarani isto jedu malu ribu.
Naslov: Odg: Som
Poruka od: juzba 06 Jul 2010, 23:12:03
Doslovno svaka riba jede meso.......pogotovo pred zimu :thumbup:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: MIF 11 Jul 2010, 11:42:43
Pa probaj mu stavit maloga-30 40dkg na udicu,pa onda raspravljaj jel kanibal.Ima to i veze sa kederima bez ljuske.metabolizmom i tako..A ovo da zimu provodi zakopan u mulj,šta reći.. :lol:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: acasim75 11 Jul 2010, 11:57:12
u madjarskoj na nekim jezerima ga pecaju i u januaru,februaru.jeste kanibal ali zenka kad polozi ikru cuva je i tad se ne hrani(na srecu)zato ih i ima jer im nista ne jede ikru...
Naslov: Odg: Som
Poruka od: juzba 11 Jul 2010, 14:05:50
Obične gluposti, som miruje i štedi energiju, isto kao i svaka druga riba zimi, a i puno je sporiji metabolizam pa zbog toga rjeđe uzima hranu
Naslov: Odg: Som
Poruka od: UCHA 11 Jul 2010, 15:31:22
Sto se tiche zimskog sna soma, podatke koje sam davno nasao ukazuju na to da som pada u hibernaciju-polusan, nikako se ne ukopava u mulj.Zimska sklonista soma su rupe u rechnom koritu i odatle ga mrezari pokupe zimi mrezama sa jako teskim tegovima( VLAK )koje bukvalno drljache po dnu i kada naidju na rupe pochiste sve.
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Keltan 12 Jul 2010, 01:31:56
Ja mislim da ga je moguce i zimi uhvatiti ,ako mu bas pred usta skace gumica progutace je .Ali nebih ga ni u kom slucaju dirao preko zime bas i da tacno znam gde lezi..U reci vodostaj nije uvek isti mora da menja mesto ponekad.ne vjerujem da bas pada u hibernaciji..bolje je reci pada u neku letargicnost (ako sam pogodio rec) ipak ne zaboravimo hladnokrvne su nase ribe,hladnoca ih mnogo uspori stede energiju (salo) i tako...zasto se u ranooo  prolece prvi jave najveci somovi ? ja mislim zato sto jedino oni i najvise sala nabace tokom jeseni i imaju zalihe jos pa se prvi pokrenu.. smiley033
Naslov: Odg: Som
Poruka od: pikeman 12 Jul 2010, 13:24:24
http://vukovisadunava.com/ihtiologija/pravilnik-foruma-ihtiologija/ (http://vukovisadunava.com/ihtiologija/pravilnik-foruma-ihtiologija/)

Ihtiologija (od grčkog iktu - riba i logos - nauka) je grana zoologije koja se bavi proučavanjem riba.

U ovom delu foruma zaobiđite teme i postove o ribolovu.
Naslov: Odg: Som
Poruka od: MIF 12 Jul 2010, 14:10:41
Ihtiološki gledano,moj post je vezan za okolinu u okruženju vodenih strujanja,vezano za temperaturu vode,vezano za njezina kolebanja.Htio sam naglasiti da,shodno brojnim observacijama pomoću sonara,som samo u najhladnijim dijelovima godine,kada temperatura vode sidje ispod 4,zauzima područja uz samo dno,sa minimalnim strujanjima.Za razliku od ostatka godine,kada većinu vremena provodi u nekom sloju vode.Zašto baš tu predpostavljam,ali mislim da to samo r4iba zna točno! :bye:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: somborski lala 17 Jul 2010, 21:22:27
treba imati u vidu da je prirast i rast soma različit u zavisnosti od sredine u kojoj živi. spomenute temperature vode, isto tako nije isti razvoj soma u stajaćoj i tekućoj vodi. svi podaci koji mogu da se nadju o prirasti soma radjeni su u ribnjačkim uslovima( grupa madjarskih istraživača),tako da se oni dosta razlikuju u odnosu na prirodne uslove.
 prirast soma u stajaćoj vodi je mnogo brži nego onog u tekućoj, što je i logično.jer som u reci ima da savlada i maticu i tok vode kada je u lovu,a i stalno se više"troši"zbog samog toka vode.. ono što za sigurno potvrdjeno, jeste da su somovi koji se razvijaju u stajaćim i sporotekućim vodama ,u odnosu na svoju istogodišnju sabraću iz reka sa bržim tokom,puno duži, dok su rečni, da kažemo,"nabijeniji".samo da pojasnim, kada se kaže duži, misli se na nekih 25-30%.  smiley033
(pre nekih 15-tak god. sam napisao tekst baš o ovoj temi,veoma detaljan,ali tada, barem ja,nisam koristio komp,pa je on negde....???  :huh: objavljen je u "robolov"-u i tada "ribolovačkom magazinu"pokušaću da ih pronadjem)  :huh:  :sad:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Hemingway 19 Jul 2010, 11:52:06
Moja saznanja su sledeca..
som je duzi u rijekama dok je u jezerima i stajacicama kraci a zato tezi ..
primjera radi u jednoj rijeci "Kocher" koja je atipicna za somove (hladna)
ulovit je njemacki rekordni som prije 6godina (sto se duzine tice- U MEDJUVREMENU OBOREN REKORD) sa 2,45m duzine a samo 75 kg tezine ..
voda je bila hladnija nego druge i brzotekuca...
dok je u jezeru jedan primjerak ulovit sa 2,12m a tezina 81kg.
sto se tice soma ..sve je relativno ..  :ok:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: acasim75 19 Jul 2010, 13:33:03
sto somova,sto cudi...
Naslov: Odg: Som
Poruka od: juzba 19 Jul 2010, 15:39:54
Pa i ribe su kao i ljudi, neke su duže neke kraće, neke tanje a neke deblje :smiley:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Olovo 19 Jul 2010, 18:16:41
Usporedite drinskog soma koji jede na 15 c vode i dunavskog tarabana.
Puuuu to je razlika , nebo i zemlja , verujem i u ukusu , drinskog nikada nisam jeo , jer ih Lozana pusta ....
Naslov: Odg: Som
Poruka od: somborski lala 20 Jul 2010, 00:45:30
toplija voda, brži rast i prirast, hladnija obrnuto. to se zna  :takoje:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Keltan 26 Decembar 2010, 19:47:50
Evo  videa o somu iz kojih se da dosta saznati o njegovom ponasanju i  kako i gde provodi vreme  smiley033Сом часть2 (http://www.youtube.com/watch?v=qMIdAK0qoTs#)  

Сом часть 3 (http://www.youtube.com/watch?v=Sr5SeD9SdtE#)  
Naslov: Odg: Som
Poruka od: wormR 24 Oktobar 2011, 12:46:45
Da se malo pokrene tema :)
Jel zna neko koliko som raste od prilike godisnje u jezeru od ikre pa nadalje, i sa koliko starosti i velicine som pocinje da se mresti ??
Naslov: Odg: Som
Poruka od: limovac74 24 Oktobar 2011, 13:03:07
Ima tema i tabelice o tome  :ok:


http://vukovisadunava.com/ihtiologija/kako-brzo-rastu-ribe-u-dunavu/ (http://vukovisadunava.com/ihtiologija/kako-brzo-rastu-ribe-u-dunavu/)


E sad sve zavisi od obilja hrane,konkurencije ,broj toplih dana .....
Naslov: Odg: Som
Poruka od: twister011 24 Oktobar 2011, 14:24:30
Doslovno svaka riba jede meso.......pogotovo pred zimu :thumbup:

i rano prolece :thumbup:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: wormR 24 Oktobar 2011, 18:59:26
A sto se tice mresta, u kom uzrastu pocinju da se mreste ?
Naslov: Odg: Som
Poruka od: riboLovacJoca 09 Decembar 2012, 10:30:23
Interesantno prilagođavanje predatora.
Uglavnom su ptice lovile ribe a sada se to malo okrenulo.

Catfish grabs pigeon (http://www.youtube.com/watch?v=UZwPG_x6QEk#)
Naslov: Odg: Som
Poruka od: dovlaM 12 Jul 2016, 21:44:13
upecao danas na Tisi, da li ste videli ovako nesto, obratite paznju na brkove.
(https://s32.postimg.cc/dnqa3bbad/IMG_20160712_193821.jpg) (https://postimg.cc/image/atn4pv941/)
Naslov: Odg: Som
Poruka od: sasabosko 12 Jul 2016, 22:18:18
Vidjao sam,desava se mada retko.Imalo je slika i po fejsu.Ja sam ulovio jednog sa jednim racvastim brkom pre par godina,mali ispod mere,naravno vracen :ok:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: limovac74 10 Maj 2017, 10:08:45
Impozatno čudovište sigurno oko 100 -tke :help: . Pustio sam video nekoliko puta i sve mi deluje da rep nije od od ovog velikog bate ,kao da se ispod nalaze dva soma ,ili mi samo tako deluje  :huh:

http://www.youtube.com/watch?v=TuJ5gekILgE#
Naslov: Odg: Som
Poruka od: mihabg 10 Maj 2017, 17:48:43
i meni deluje da je neki manji sa strane... Nema gde od ovog nosoroga
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Urke 10 Maj 2017, 17:52:42
Nije realno koliko je cista voda i kako je dobra vidljivost.
Kao da je som u moru ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Toothless 11 Maj 2017, 17:56:46
Kako se kamera pomera, vidi se linija leđa koja se spušta naniže, a rep na kraju je previše daleko od najniže tačke leđa koja je snimljena, i još je kraj repa previše uzak
tj repno peraje je prekratko i preusko za tolikog soma.
 Iskreno, mene više od ovolikog soma čudi ovaj kamerman...ja da sam video u vodi ovolikog soma pobegao bih glavom bez obzira i ne bih smeo više noge u lavor da turim,
a kamoli da mu priđem i da mu se unosim u lice.  :lol:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Gagi 11 Maj 2017, 18:15:54
Ova slika kruži internetom već dugo, snimljena je u reci Misisipi dok su ronioci radili na popravci podvodnih cevi. Možete ukucati u google-u : Giant catfish caught on camera in the Mississippi river while divers worked to repair damage to an underwater pipeline... ili slično.

(https://s17.postimg.cc/ascygtk33/Diver_giant_catfish_002.jpg) (https://postimg.cc/image/tkotkegh7/)
Naslov: Odg: Som
Poruka od: sasabosko 11 Maj 2017, 19:36:45
Trazeci nesto po internetu naidjem slucajno na neki forum o ribarstvu,covek koji uzgaja soma pise iskustva o uzgoju istog,te nadjoh neke podatke kojima sam bio zaprepascen pa rekoh da podelim sa vama.Najbolju turu covek je imao,od 10g do 2000g za samo 10 meseci,a najbolji prirast da su mu ribe rasle 1kg a konzumirale 0,8kg peleta,za drugi kilogram su konzumirale 1,5kg hrane, nekako mi je bilo neverovatno da tako napreduje.Kaze da su kao ribe veoma plasljivi i da je dovoljno dovesti jedan dan drustvo,da bude galame i odbija da se hrani po 7-8 dana,i to kaze da bude srecan ako nema uginuca,prouzrokovana stresom.Sto se hrane tice kaze da ga najvise zanima miris,i da mu je on primarno culo,pa tek onda vibracija i vid.To objasnjava mamce poput,vodenog cveta,rovca, gliste, fileta,sapuna,usmdjene skoljke,dzigerice,i sto se cesce ulovi tako nego na varalicu.Ja sam letos resio da malo posvetim paznje boilima za njega,inspirisan ovom pricom.Inace ovaj monstrum sa snimka je ogroman bio ono njegov rep ili ne,mada cini se da je repno peraje malo u odnosu na velicinu glave i tela :thumbup:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Gagi 11 Maj 2017, 20:23:05
Još jedna sličica...   :rolleyes:  "Catfish from Brookville Lake Dam by divers cleaning the over flow"


(https://s4.postimg.cc/lv73f5qb1/catfish.jpg) (https://postimg.cc/image/x7jowxyzt/)
Naslov: Odg: Som
Poruka od: ravucobir 11 Maj 2017, 21:02:44
 smiley033 Ove slike.....,pa ne znam bas,ali mislim da je i bilo ovih bliskih susreta i da su ti somovi toliki(kao sto izgleda),garant bi te somcine CAPILE te ronioce,jer bi mislili da je durbok!!  :lol:  smiley033
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Gagi 11 Maj 2017, 21:18:40
 :bye:
Tako je druze. Možda bih i poverovao u drugu, ali ova prva crno-bela je veoma sumnjiva.  :takoje:  Još jedna stvar, što je bliže objektivu, sve je veća riba, zar ne ? Pa mi to najbolje znamo, iako se ne služimo svi tim trikovima.  :wink:   Ali eto, zanimljivo je u svakom slučaju za naše druženje ovde.  smiley033
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Toothless 11 Maj 2017, 22:42:16
Ko nije odgledao ovu epizodu, neka je obavezno pogleda:

https://www.youtube.com/watch?v=2mufnY-VTV8

p.s. Obavezno pogledajte komentare ispod ovog snimka, ja sam plakao!
"Catching my mutated SON in Chernobyl..."    :lol: :lol: :lol:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Gagi 11 Maj 2017, 23:46:11
Da, da Toothless, SON zbog toga što sve vreme pominju SOM,   :cheesy:  epizoda po meni jedna od najboljih Džeremi Vejda, "Atomic assassin", nuklearka u Černobilu i radioaktivni somovi.  :eek:   Inače, najzanimljiviji deo je koliko ima smuđeva tamo !    :rolleyes:   Izgleda da vole i dobro podnose radijaciju. Som na kraju snimka nije tako veliki, ali ono što je fascinanto je da je veoma mlada jedinka, i da je zbog radijacije nekoliko puta veći za svoju starost. Obavezno pogledati !   :ok:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: sasabosko 11 Maj 2017, 23:59:18
Permutovao si drug,prestar je za svoju velicinu,zakrzljao zbog radijacije ,taj zakljucak izvlaci Geremy na kraju,inace odlican film, ima on jos dva o somu,fantastican lik smiley033
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Gagi 12 Maj 2017, 01:07:56
Moguće, Sale, neka deformacija jeste  bila  :thumbup:  I onaj kad pali vatru na obali da bi ga namamio, jer je takav ritual lokalnog stanovništva kod sahranjivanja, isto je o somu...  :eek:  Strašna epizoda...   :ok:  Džeremi legenda   :tongue:  Treba početi temu o njemu, zaslužuje.    :thumbup:   
Evo odlomka iz epizode o našem, evropskom somu :
https://www.youtube.com/watch?v=DrZhyGdUido

(https://s11.postimg.cc/6tu7w9c37/x538.jpg) (https://postimg.cc/image/fov26s0vj/)
Naslov: Odg: Som
Poruka od: laki22 12 Maj 2017, 02:59:59
pa i ne kaze son nego som, lepo se vidi kako mu se usne spajaju kod M na kraju
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Toothless 12 Maj 2017, 10:57:57
Kolege, ne pazite na času i ne čitate sve do kraja. Lik je dobro pročitao ali mu je na pamet pala ideja za mnogo originalniji naslov, pa je i napisao "catching my mutant SON in Chernobyl"... Na komentar se upecao naš lik koji ga ispravlja (kao što mene kolega Gagi ovde ispravlja) i objašnjava mu isto to SOM i SON, a ne provaljuje sa se lik zaje*ava. Možda lik ni ne zna srpski tj nije čuo za reč SOM, ali je njegova verzija naziva epizode mnogo bolja nego Džeremijeva!
Naslov: Odg: Som
Poruka od: Gagi 12 Maj 2017, 11:38:57
Znam, znam skontao sam odmah da se taj lik zeza   :cheesy:    Obavezno tema o rečnim čudovištima i koleZi Džeremiju !  :thumbup:   
Naslov: Odg: Som
Poruka od: БУЏА БАБУШКА 25 Oktobar 2017, 08:57:35
Има ли сазнања о томе колико се сом креће, односно, колики му је радијус кретања од места где се излегао (од обданишта  :lol: ) ? Чини ми се као да постоје места на којима обитавају само мали сомови испод мере, таква места зовем обдеништима. Наравно постоје и она друга места  :takoje:
Naslov: Odg: Som
Poruka od: sima71 26 Maj 2021, 12:21:50
Mislim da bi ovde bilo adekvatno da postavim pitanje u vezi mresta Soma,koliko mi je poznato Som se mresti na temperaturi vode od 20 stepeni,trenutna temperatura vode je malo ispod 16 stepeni,mislim na Savu,i pitanje da li ce stici da se izmresti do 15 juna,cisto sumnjam,a da vidimo i sta kazu ostali.
Naslov: Odg: Som
Poruka od: pkv-pecaroš 26 Maj 2021, 13:15:42
Kažu da kod nas nije bilo ovako hladno proljeće od 2003 ili 2004 godine. Samim tim i voda se ne grije. Još je bilo svugdje okolo po alpama snijega,kiše svaki božji dan protekla dva tjedna. Taman da poremeti mrijest. Kako će proć on sa mrijestom a kako mi sa ribolovom ne znam. Jutros temperatura 5 stupnjeva na visini od dva metra a kraj petog mjeseca. Nenormalno vrijeme.

Poslano sa mog POT-LX1 koristeći Tapatalk

Naslov: Odg: Som
Poruka od: komša015 26 Maj 2021, 15:49:09
Ja bih rekao, da je mrest počeo još krajem aprila ( a bilo je i lepše vreme ). Na Savi su hvatani u "mestu" komadi od 4 do 15kg
Naslov: Odg: Som
Poruka od: sasabosko 26 Maj 2021, 20:15:05
Ko je stalno na vodi, lako se provali dal je som na gnezdu ili ne, jer prsti i juri ribu s gnezda, u prvo vreme su oboje na gnezdu, posle ostane samo muzjak. U ubedjenju sam, da se mresti i na nizoj temperaturi od 20, jer ga na nekim vodama gde zima traje dugo ne bi ni bilo, nit bi mladj uspela da ojaca pre zime, prilagodjava se. Prosle godine, mislim da se izmrestio u aprilu, jer su me mladi vec gnjavili u julu, a tolike od te godine nikad nisam video, jer su pojedini bili ko zakrzjali rodjaci od prosle. Inace, jos dok ih roditelji cuvaju oni budu po 10cm, i posle napreduju jako brzo, u iduce prolece vec su preko 30cm, a posle u jesen preko 40, kako koji jer znaju biti dosta velike razlike u generaciji. Ako mu kasni mrest, pa to je u neku ruku i dobro, da se ocuva populacija, to ce mo znati po tome jer ce na udicu dolaziti ili oni koji se ne mreste jer su mladi, il jalovi :lol: Inace, on se mresti tek s 4g i tezinom od +-4kg.
Naslov: Odg: Som
Poruka od: orka 26 Maj 2021, 21:42:01
Mislim da bi ovde bilo adekvatno da postavim pitanje u vezi mresta Soma,koliko mi je poznato Som se mresti na temperaturi vode od 20 stepeni,trenutna temperatura vode je malo ispod 16 stepeni,mislim na Savu,i pitanje da li ce stici da se izmresti do 15 juna,cisto sumnjam,a da vidimo i sta kazu ostali.

Izmrestiće se do 15 juna, bez obzira što je ovo proleće jedno od najhladnijih i najčudnijih .Ta temperatura od 16 stepeni je u toku, dok je u razlivima i plićacima gde se som mresti, znatno toplija voda. Vodostaji na rekama su povišeni, pa mislim da je mrest na nekim vodama već u toku, ili samo što nije počeo, a vrlo je moguće da se već negde i izmrestio.