Paraziti kod riba

Započeo smuki, 17 Januar 2010, 19:07:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ljuba1970

prvi put sam to video,jos su bili zivi valjda  su zbog soli izasli napolje, uopste nisam primetio kad sam sekao ribu sukao od 1kg


Spojene poruke: 19 Jun 2018, 11:16:10

stuka od kilo

slob

Sada kad  znaš o čemu se radi, ako obratiš pažnju,sledeći put ćeš ih sigurno primetiti.
Vide  se čvorići blizu površine mesa, iznutra kada izvadiš utrobu i ispereš. Zagrebeš noktom i smotana crvena kao mala glistica, iskoči smotana kao feder.
Odvratno je videti. Neškodljivo je ukoliko se dobro ispeče. Samo treba imati "stomak" pa pojesti takvu ribu.
Ja je bacam  van dometa pasa i mačaka jer ako je pojedu nepečenu onda i oni dobiju te glistice. Kakve su posledice toga ne znam ali sigurno nisu baš poželjne.
   
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

ljuba1970

u pravu si slob u buduce cvike pa detaljno posmatranje,valjda ih nece vise biti

marina1983

Bojim se da je sve manje ribe bez njih uglavnom bandar, štuka smudj
Ne sećam se  da sam ih vidjao u šaranu somu i beloj ribi ako i jesam čini mi se mnogo manje.

DuleN

U Slankamenu, svaki izvadjen smudj, stuka ili bandar je sa crvima unutra...
Bela riba je puna nekih tamnih tacki spolja...

slob

Tih crvenih ceva ima i u bucovu. Prošle godine sam ulovio jednog koji je i u crevima, utrobi, imao crve. Bio je neobično pun crva. Inače uobičajeno je da ih ima samo u mesu.
Sad razmišljam šta  je najpametnije uraditi sa takvom ribom. Ako je termički ne obradiš a baciš u vodu ili hraniš psa ili mačku -širiš zarazu.
Jedino da je prvo skuvaš ili ispečeš pa onda nahraniš psa ili mačku. Ja ne mogu da je jedem a naravano niti da je ponudim nekome koji ne zna da je bilo crva u ribi.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

marina1983

Samo što glasnije i na sva usta razglasiti epidemiju i naplašiti narod
Jedini spas za riblji fond :takoje:

mrjr

Već jednom bila euforija oko toga i prohujalo s vihorom.Iskreno, ti paraziti su oduvek u ribljem mesu,manje ili više, zastupljeni.Bitno je ne jesti živu ribu,a to ovde nikada nije bio običaj i sve će biti uredu. Inače, ovaj narod bi jeo i "otrov" samo da je džabe, što se naroda tiče.

kundak86

Da li se neko susretao sa ovakvim tackama na ribama?
Ako moze neka informacija?
U pitanju je pastrmka potocara.

Sent from my SM-J530F using Tapatalk


peconi

Koliko sam ja upucen to je bolest crnih fleka, tj reakcija ribe na neki od parazita. Tj, te fleke nisu konkretni paraziti.

Sad procitah da su te male fleke kao vrh ciode i u vecoj kolicini jedna vrsta parazita, dok su one vece a u manjoj kolicini druga vrsta parazita. Te velike fleke redovno vidjam kod deverike i tolstolobika i oduvek sam se pitao od cega su.

kundak86

Nasao sam o crnim flekama u temi: bolesti riba...
Kolega Slawisa je napisao:

Bolest crnih fleka
Ovo oboljenje riba nazvano je po karakteristicnim simptomima, po crnim flekama na telu. One imaju manje-vise pravilan oblik trapeza i mogu biti na raznim delovima tela - na sluzokozi usta, perajima, skrgama, rede i na roznjaci ociju. Uzrocnici oboljenja su metilji, koji u razvoju prolaze kroz vise faza, uvek u telu drugog domacina - kicmenjaka i mekusaca. Poslednja faza se, po pravilu, vezuje za caplju. Jajasca metilja dospevaju u vodu preko pticjeg izmeta i razvijaju se u telu mekusaca, koji se njima hrane, u ovom slucaju to je jedna vrsta puza. Sledi razvoj repatih larvi, koje napustaju domacina - puza, dospevaju u vodu i razvoj se dalje vezuje za ribe. Tu prelaze u sledecu fazu razvoja, u kojoj se na telu riba javljaju tipicna bubuljicasta, crna ispupcenja.
Velicina ovih crnih fleka je 1-4 mm, a onih okruglastih 0,6-0,9 mm u precniku. Spoljasnji, crni deo ciste zapravo predstavlja odbrambenu reakciju ribe - domacina. Svaki ribar ili sportski ribolovac lako ce prepoznati ove simptome, koji se mogu pojaviti na vise od 50 vrsta riba. Ipak, cini se da su ovoj bolesti najizlozenije deverike, krupatice, bodorke i belice.
U normalnim prilikama patoloski uticaj parazita je neznatan. On napada prvenstveno male ribe, koje u ekstremnim slucajevima skoro potpuno pocrne. lako je parazit bezopasan za coveka, veoma zarazene ribe ne bi trebalo otvarati iz higijenskih razloga. Bolesne ribe najcesce se mogu naci u kanalima za odvodnjavanje, mocvarama, tresetistima, dakle, u vodama s brojnim populacijama vodenih puzeva, domacina u lancu razvitka parazita.
Drugi parazit, uzrocnik bolesti crnih fleka na ribama je Metacerearia iz familije "Heterophvdae". Fleke koje nastaju usled njegovog prisustva u organizmu ribe su znatno manje, kao glava ciode. Usted toga, cak i u vodama u kojima je ovaj parazit odomacen i rasiren, Ljudi ne obracaju paznju na sitne crne fleke i ne smatraju da su zarazene ribe bolesne. Misle, naime, da je to prirodna karakteristika ovih riba. Ali, treba znati da su ovi paraziti opasni za coveka i da ne treba jesti zarazenu ribu bez prethodnog kuvanja ili pecenja na najmanje 60 stepeni Celzijusovih.

Vise ih ima po stomaku, prosle godine  sam naleteo na par komada ovako zarazeni.

Sent from my SM-J530F using Tapatalk

marina1983

Samo sam konstatovao da su Axkontrine ribe pune parazita , a evo i teme.
Valja  malo i o tome nauciti.

pikeman

Danas ulovih bucova na šeda namenjenog smuđu, imao je u repu parazite koji se viđaju u rano proleće. Kod ovog su se zadržali iako je maj...



sona

Svojevremeno kupih Sarana u ribarnici trznog centra,taman 2,5 kg.Kuci ga otvorio kad u njemu kao pesnica smotani parazitski crvi sta cu pregledam ima ih jos, spakujem njih posebno ribu posebno i nazad objasnim i pokazem trgovcu diskretno,sve ok zamenjen al na licu mesta otvoren za svaki slučaj.

Teme sličnog naslova (10)