Paraziti kod riba

Započeo smuki, 17 Januar 2010, 19:07:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

batarihter

....kad ocistite smudja,tj.kad mu izvadite utrobu i isperete vodom,onda ga onako cistog razvucite (rasirite ociscene strane,kao "svesku" na pola) ka suncevoj svetlosti ili ka sijalici ako je noc-sve ce vam se samo kasti...ako ih ima videce se kao na dlanu...  :sad:
...Srbija do Bojkota...
...svuda je bolje,gde nas nema...

TopMix

Citat: djmisha77 poslato 06 Maj 2014, 18:44:46
Smemo li znati zasto to pitas? Jel ima neke veze gde se nalaze?
Imao sam jednu stukicu pre neki dan i nasao jednog ali u utrobi. Ispao prilikom vadjenja utrobe.

Sent from my GT-I9300
Pitam gde se najvise nalaze, jer ne mogu da ih nadjem u "mojim" smudjevima. Doduse, ni ja nesto ne zagledam iznutrice i utrobu dok ih cistim. Iznutrice se inace ne jedu, pa ko velim, sta da gledam, a u mesu ih ne nalazim.


djmisha77

Nisam proverio ali hocu. Ocistiti ribu, istu ostaviti da prenoci u frizideru. Nakon toga ako ima crva trebali bi izaci. Ovo sam negde procitao da crvi izlaze iz mrtvog domacina u potrazi za novim. Probacu prvom prilikom a probajte i vi pa da vidimo.

Sent from my GT-I9300

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

batarihter

...i to je istina....izadju,i potamne...nisu vise onako jarko crveni,nego postanu bordo...
...Srbija do Bojkota...
...svuda je bolje,gde nas nema...

DuleN

Juce i prekljuce sve upecane deverike na Dunavu su sa crnim tackama po telu... Ocito neka bolest i na Dunavu...

dragan2006

Mislim da su parazite iznele iz krtoga,a pege mogu biti i od mresta.Malo je ova godina šašavih vodostaja pa se i sve te promene moraju negde ispoljiti.

Ritchie

Na savi su prosle godine sve grabljivice bile pune parazita a najvise takozvani kochitj ili vretenar dok na beloj ribi nisam primetio da imaju , ove godine sam u'vatio par stuka i sve su ih imale ali dosta manje nego prosle godine.Inace nije nista opasno njih je oduvek bilo , pogotovo na kecigama samo sto su se sad malo razmnozili ne znam sta je razlog tome...al' kazem riba koja ih ima moze da se jede samo je treba dobro termicki obraditi ne valja ih samo pojesti zive onda se moraju vaditi hirurskim putem , znaci ko jede sushi nikako  :cheesy: a sto se tice pega ili crnih tacaka na beloj ribi takodje nista opasno to je neka bolest koja ni najmanje nije stetna po ljude znaci opusteno...



Eo i Memedovic dos'o da vidi o cemu se tu radi  :cheesy:

stragi88

Ja sam upecao par klenova koji su imali crvene tacke po sebi tj rane...predpostavljam da su za njih bile prikacene one ribe pijavice il kako se vec zovu e sad ne znam koliko to moze da bude stedno sto se tice konzumiranja tih riba?

Ritchie

Ma sve je to ok za konzumiranje , da je nesto opasno odjeknula bi' vest svuda u fazonu k'o za pticiji grip il' tako nesto , tako da opusteno (bar ja tako razmisljam 'ebem li ga) :ok: :cheesy:

twister011

Pa izgleda da si prespavao sezonu 2012/2013 :lol:
Odjeknulo je bilo, ali je problem sto kod nas sve brzo prodje bez ikakvih rezultata :grin: Bas kao sto kazes, kao pticiji grip i sl. Iz drame sa crvima se ubrzo preslo na dramu sa mlekom, pa onda nesto drugo......... i tako do Kosmajca. Sto se tice parazita, lepo smo se navikli i idemo dalje. Koga briga sto se nista promenilo nije i sto se njihova populacija samo uvecava :ok:

Ritchie

'ebem li ga moguce onda da je to bilo tad sto ti kazes , al' nije ni bitno tol'ko , njesra u svakom slucaju... :no:

batarihter

...kazu da paraziti nisu stetni ako se riba isprzi ili zamrzne,i ja to znam i pozdravljam,ali iako sam svasta jeo u zivotu,ipak ne mogu da jedem przenog smudja,kad znam kako sve to izgleda dok je svez!!!!  :sad:  smiley156
...Srbija do Bojkota...
...svuda je bolje,gde nas nema...

orka

Na Savi je situacija sledeca..,u pitanju su Stuka i Smudj..Ribe do 500g su odreda sve do jedne pune crva,neka vise neka manje.,vide se cak i golim okom na stomaku i rebrima..
Od 500-1kg ribe takodje imaju parazite,ali malo manje..Od 1-1.5kg ribe vec nemaju crve ili tek ponekog od 1-4.., a sve od 1.5-2kg pa navise nemaju ni jednog.. :huh:
Znaci cinjenica je da sto su ribe vece imaju manje crva,a posle odredjene velicine ribe potpuno nestaju...,a zasto je to tako ne bih znao kasti.. :smiley:

twister011

Odavno napisah pretpostavku da je to tako, jer se krupnije ribe hrane sarolikije i cesto dalje od obale, dok manje u obali i najlaksim plenom, tj pesom.

Nebo

Pretprošli vikend pecali smo na Dunavu, obala je strma, odsek i odmah kreće pristojna dubina, štuka koja je upecana tu nije gloca i nije imala ni jednog parazita. Interesantno je što na tom mestu smo pecali i belu na fider. Jedan jedini peš nije bio ceo dan. Tako da mislim da Twist pravo zbori. Biće da peševi u plićaku i mulju pokupe larve ili šta već, a grabljivice smažu peša i to je to. Peševa u dubini ima jako malo u principu.

PS
Orka nešto razmišljam o ovom što kažeš da veće ribe skoro da nemaju crva. Da li to znači da se vremenom riba očisti od njih, s obzirom da napusti plitke terene kad odraste i ode u dubinu, gde u principu je manja mogućnost zaraze ili je jednostavno epidemija nematoda nastupila pre cca dve godine i kosi podmladak, a ove veće s obzirom da imaju 3+ godina nisu je zakačile
Ko jamu drugom kopa ne čini proleće

Teme sličnog naslova (10)