Promašen lovostaj?

Započeo orka, 26 Mart 2017, 21:13:49

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

orka

U pitanju su sleceće vrste...

Skobalj, plotica, deverika, klen, protfiš i mrena... Lovostaj počinje 15.04 i traje do 31.5. Tu je i bucov čiji lovostaj takođe počinje 15.04. i traje do 15.6.

Na snimku koji je danas postavio kolega Oliverikus protfiš se upravo mresti a deverika samo što nije, što znači da će se riba na pojedinim vodama izmrestiti i pre početka lovostaja... :no:

Na Savskom jezeru se deverika izmresti svake godine pre početka lovostaja ili tu oko 15.04. Bucov se takođe izmresti pre lovostaja, kao i skobalj dobrim delom.

Za ploticu, mrenu i klena nemam dovoljno podataka iz prakse. Naravno, treba uzeti u obzir i salomonidne predele koji su na većoj nadmorskoj visini i gde je voda hladnija, pa je i mrest pomeren...

Čemu lovostaj ako se riba izmresti pre njega, u vreme kada je dozvoljen ribolov? Mislim da ga treba preispitati i korigovati?

Mišljenja sam da ga treba pomeriti unazad za 15 dana minimum, a za bucova 30 dana unazad...

Kakva su Vaša iskustva i viđenja iz prakse, vezano za mrest ovih vrste riba?

Ad fines

Definitivno se razlikuje period mresta, kako svake godine, tako i u jednoj godini na teritoriji cele drzave.  Meni se cini da se skoblaj i protfis mreste ranije, i to svake godine. MIslim da deverika, kao i saran, trazi topliju vodu nego sto je sad. Izgleda da su sve te ribe stavljene pausalno u neki period. Sta i da ocekujemo vise od resornog ministarstva po ovom pitanju kada se po drugim pitanjima vidi katastrofalan odnos prema rekama i ribi. Ostaje da mi sami ispostujemo ribu u tom nekom periodu.

Zmaj Strasni

U Rusiji babuska se mresti na 4 stepena hladnijoj vodi nego saran. Ima tu raznih faktora

dragan2006

Velike su razlike u zavisnosti od tipa vode,tempetarura,nadmorska visina,protok i pitaj Boga šta sve još.Najidealnije bi bilo kada bi se korisnici različitih ribolovnih podučija malo više pozabavili ovom tematikom, pa shodno mrestu na određenim vodama proglašavali zabranu i nekako informisali javnost o tome.Sanjam ja mnogo ali mislim da bi to bilo jedino,pravo rešenje jer se ,npr deverika, ne mresti u isto vreme na Adi,Dunavu i Bovanskom jezeru. smiley033

Grof1204

Sva ozbiljnija ihtioloska literatura, istrazivanja i statistike su se sprovodila u vreme 70-ih i 80-ih...danas debelo zaostajemo.
Ekipa strucnjaka nema izgleda interesovanja, a ni znanja, da se malo pozabavi tim pitanjima...
Inace,svaka godina je drugacija od prosle i zavisi od mnogo spoljnih faktora, (vodostaja, temperature, geografskog podrucja,kolicine svetlosti,populacije odredjene riblje vrste na tom mestu, ljudskog faktora itd itd), i tacan odgovor na to je tesko dati,bez neke ozbiljnije evidencije i statistike.Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

orka

Upravo tako.Svaka godina je drugačija što se tiče meteo i hidro uslova.Vreme ide iz krajnosti u krajnost.Meseci znaju da promene uloge,pa da recimo april više liči na maj,a maj na april..itd..
I pored svega toga mrest se mora obaviti u bar 90% slučajeva u okviru predviđenog lovostaja,što sada sa gore pomenutim vrstama nije slučaj.
Lovostaj za šarana je od 01.04 do 31.05 i šaran se u tom okviru mresti u 98%,što znači da je perfektno određen..
Lovostaji za gore pomenute vrste nekada nisu postojali i određeni su pre nekih 7-8 godina,ako se ne varam..Verovatno bez neke ozbiljnije analize i istraživanja struke..
Najbolje je kada se riba mresti u drugom delu lovostaja,što znači da je maksimalno zaštićena.. :ok:

Gremlin

Lovostaj treba definitivno svake godine pomerati i prilagođavati hid-met uslovima i trenutnoj situaciji na terenu, jer svaka godina je različita. Ovako nema nikakve svrhe.

:sad:

Miksi

Bas mi je drago da je neko pokrenuo ovu temu, nisam ranije video da se o ovome pisalo. Na Tamisu su se neke od pomenutih vrsta vec izmrestile ili se ovih dana mreste, a datum kada krece lovostaj na njih je nazalost jako daleko.
Vidim da ljudi masovno nose tu ribu, ne znajuci da riba u tom periodu pored toga sto je ugrozena i treba je ostaviti da se na miru mresti, menja i svoj ukus (uglavnom postane kiselija i nije bas preporucljiva za jelo)...
Nailazio sam na drugare koji su mi slali slike riba misleci da su ribe obolele, da ih je napao neki parazit, ne znajuci da neke od riba oblace takozvano ''svadbeno ruho'', menjaju boju koze, ociju, ispustaju belu sluz, dobijaju sitne kvrzice po celom telu, itd...
Ovo su primerci bodorke koja je dobila sitne kvrzice po telu, tipicno za ribu koja je u mrestu. Svaka bodorka koju smo uhvatili bila je ovakva, tako da je njen mrest vec u punom jeku. Kod deverike smo nailazili na belu sluz, sto takodje govori da ce i ona da se mresti ovih dana...
Bucov koga je drugar uhvatio je bio pun ikre sto takodje govori da ce uskoro mrest, a moguce da je vec i poceo.
orka

I u zadnjem broju lista "Ribolov" je pisano o tome pod naslovom "Šta zna skobalj kad je lovostaj"   Na teritoriji Kraljeva je mrest počeo 23.3 i verovatno će biti završen do zvaničnog početka lovostaja..U tekstu se dalje kaže da bi svake godine trebalo da se pred sezonu mresta odlučuje o tome kada će i na kojoj vodi početi i završiti se mrest..Slažem se sa tim ali delimično..
Riba mora biti zastićena u periodu pred mrest,kada je već puna ikre,a ne da zabrana počinje na dan kada riba uđe u mrest..Drugo,dolazilo bi do konfuzije među ribolovcima i verovatno do neobaveštenosti o prevremenom i promenjenom početku lovostaja na određenim vodama..Treće,ko bi pratio stanje na vodama.itd..Čast izuzecima,tj pojedinim korisnicima koji bi o tome vodili računa..
Rešenje je u novom i preciznijem određivanju lovostaja za određene vrste,a tek onda u slučajevima mresta van termina zabrane donositi odluke o pomeranju lovostaja za određeni broj dana ili nedelja,ako bude bilo potrebe..Ako se bolje odrede lovostaji,ta pomeranja bi trebalo da budu svedena na minimum..
Lovostaje za gore pomenute vrste bi produžio za 15 dana,tj na 2 meseca,što bi značilo da bi te ribe uz bolje određene termine lovostaja,bile mnogo bolje zaštićene.. :ok:
Konkretno,stavio bih lovostaj za skobalja od 15.3 do 15.05 i tvrdim da bi se isti u 90% slučajeva mrestio u ovom terminu..

Miksi

U potpunosti se slazem sa Vama. Retko ko bi se tu snalazio kada bi se pomerao lovostaj, ali bar kada bi nasli neko univerzalno resenje, kao sto ste tu naveli povecanje lovostaja za 15 dana bi sigurno drasticno poboljao uspeh mresta kada bi se na to pazilo, mada poznavajuci nas i to koliko uopste gledamo na pravila, ne bi to mnogo promenilo ako ne bi uveli vise ribocuvara sa vise pregleda...
Ali svakako, ako nista drugo bar mi koji smo savesni trebamo da vodimo racuna o ovom problemu

Послато са GT-I9505 уз помоћ Тапатока


orka

Bucov se već mrestio na Savskom jezeru i Kolubari . A danas tek ulazi u lovostaj.  :smiley: 
Mada ove godine sve kasni za 7-10 dana. Bodorku sam tek juče video da se mresti, a obično to radi početkom aprila .

laki22

Deverika je pogodjena

Sent from my ELS-NX9 using Tapatalk


djmisha77

Najbolje bi bilo kada bi korisnici svake godine na osnovu temperature odredjivali lovostaj. Svakako da se deverika na DTDu i ona na Zvornickom ili Ribnickom jezeru na Zlatiboru ne mresti u isto vreme.
 Laki, pre mesec dana sam uhvatio nekoliko takvih na istom mestu.

Sent from my M2010J19SY using Tapatalk

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

orka

Deverika se uglavnom izmresti do početka lovostaja ili tu oko 15 aprila. Naravno, ima godina kada mresta ne bude ili bude slab i kratkotrajan, a u zavisnosti od meteo i hidro uslova. Ovog proleća nema velikih voda i vreme ide iz krajnosti u krajnost. Voda se tri dana greje, pa se tri dana hladi .
Na većim nadmorskim visinama gde je hladnije i gde se voda sporije greje, postojeći lovostaj je verovatno pogođen . :smiley:

obradovicsrdjan

TEMPERATURE HISTORY

Gledao sam prognozu za sutra sa Accuweather, ovo mi izaslo:

Forecast

14°Average

18°Last Year

11°

-4

Da li je moguce da imamo tako dva hladna aprila zaredom?!?! Na sljunkari na kojoj cesto pecam nakon tako hladnog proleca usledilo je leto tokom kog je obrasla trava i alge toliko da se nije miglo pecati. Sada sva ta mrtva trava i alge plivaju... Bucov se mrestio u maju i jako slabo radio na toj sljunkari.

Sent from my moto e(6) plus using Tapatalk

Teme sličnog naslova (5)

7968

Započeo pikeman


Odgovora: 171
Pregleda: 162253

16303

Odgovora: 139
Pregleda: 38766

3554

Odgovora: 14
Pregleda: 6947

16095

Odgovora: 13
Pregleda: 12446

20515

Odgovora: 41
Pregleda: 19923