IHTIOLOGIJA, EKOLOGIJA & METEO > Ihtiologija

Kečiga

(1/3) > >>

Damir:
Kečiga

Latinski:Acipenser ruthenus
Leđna peraja: 14-18 šipćica
Podrepna: 22-27
12-17 oštrih leđnih štitova, 57-71 bočnih štitova koji nalikuju crjepovima, 10-19 trbušnih štitova. Donja usna je prekinuta po sredini. Dužina rila čini do 49 % dužine glave. Ima resate brčiće, između redova štitova ima razbacana mala zupčasta zrnca. 
Max dužina do 1,25 m, težina do 16 kg.Riječna riba iako se nalazi i u morima, stalno živi na ušćima rijeka. Ima dvije vrste kratkorilna i dugorilna. Spolnu zrelost dosižu u petoj i šestoj godini života. Plodnost je od 5.000 do 100.000 jaja. Mrijesti se od polovice petog mjeseca do polovice šestog mjeseca. Period inkubacije traje 4 do 5 dana. Hrani se vodenim insektima i njihovim larvama, onima prilijepljenim za dno. Najmanja vrsta jesetre koja naraste najviše do 125 cm dužine i postiže masu od 16 kg. Jedinke iz dunavske populacije još su manje (dužine 35 do 60 cm). Tijelo joj je, kao u svih predstavnika porodice, izduženo i valjkasto. Glava je pokrivena koštanim plocama i zauzima 25% tijela. S donje strane glave, izmedu usta i vrha rila, dva su para resastih brcica. Leda su tamnosmede do sive boje, koštani štitici svijetlosmedi do crvenobijeli i ekscentricni, a trbuh je obojen svijetložuto do svijetlocrvenkasto. Prsne peraje su razmjerno duge. Koštani štitici na ledima poredani su u pet redova, a izmedu redova štitica mala su zupcasta zrnca.
Zimi, kada temperatura vode padne, kecige se okupljaju u velika jata i miruju u rupama na dnu, u najdubljem dijelu rijeke. U tom se razdoblju ne hrane. U proljece, nakon otapanja leda, izlaze i plivaju uzvodno na parenje. Kad su proljetne poplave jake, brojne kecige migriraju dalje uzvodno u rijeci. Kečige opcenito nepoduzimaju duge migracije pa, primjerice, dunavske populacije za migracija ne prelaze više od 200 km.
Nastanjuje Crno i Kaspijsko more, Azovsko more, Arktički kanal,te nastanjuje Dunav, Savu, Dravu i Muru. Kreće se u jatima i putuje rijekom.

marina1983:
Majku im bre h.bem pa nema restorana na Dunavu i Savi gde mi kecigu ponudili nisu pa ovo je bre strasno  :veryangry:

laki22:
Ima sad keciga iz uzgoja al sumnjam da je svugde ona

Gremlin:
Kečiga iz uzgoja, e da sam juče umro...malo sam proguglao...al i ja nešto čisto sumnjam da te po kafanama što ide 5 u porciju nisu iz Save i Dunava. Nisam skoro bio na Zemunskoj pijaci, tamo ih je uvek bilo, i uvek su bile ispod mere.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/3471495/u-temerinu-otvoreno-najvece-toviliste-keciga-u-srbiji.html

 :wink:

ravucobir:
 smiley033 Eeee, da je ovo i keciga, dobro bi bilo! Treba malo uporediti...., ima i nje, ali ima i njene rodjakinje..... Na otpremnici ce mozda biti ona, ali u stvarnosti, ne!  :wink:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju