Crvenperka (Scardinius erythrophthalmus)

Započeo pikeman, 12 Novembar 2022, 11:13:20

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Crvenperka, krasnoperka ili crvenooka (lat. Scardinius erythrophthalmus), vrsta je slatkovodne, vrlo brojne ribe koja živi u mnogim vodama Evrope. Crvenperka je riba iz familije Cyprinidae. Crvenperka postiže maksimalnu dužinu od 40 cm, a može da teži do 2 kg. Mresti se od aprila do juna.Opis i građa

Crvenperka je izgledom vrlo slična bodorki, ali je znatno šarenija - zlatna sa grimiznim perajima, a oči su joj jarko žute s crvenom mrljom, ali, u zavisnosti u kojim staništima živi (stajaće ili tekuće vode) boja može varirati. Ono po čemu se još razlikuju su i usta koja imaju istureniju donju usnu - hrani se pri površini, za razliku od bodorke koja radi obrnuto.

Crvenperka se često ukrštava sa deverikom ili drugom krupnijom ribom iz familije ciprinida - Cyprinidae, pa je sve ređa, iako postoje izolovana staništa gde je ima u izvornom obliku. Rasprostranjena je svuda po Evropi a hrani se najčešće u jatima pri površini (raznim insektima), i može dostignuti težinu i veću od 2 kg. Prosečna dužina odrasle jedinke iznosi između 20 i 30 cm, a kapitalaca težine preko pola kilograma i 35 do 40 cm. Najteži poznati primerci crvenperke bili su preko dva kilograma, ali su to mahom bili hibridi iz ukrštanja.

Crvenperka se od belice razlikuje po položaju usta, više su uzdignuta, po oštrom prelazu između trbuha i podrepnog peraja, kao i daleko povučenom leđnom peraju prema repu.Navike, stanište, rasprostranjenost

Crvenperka prvenstveno obitava u velikim jezerima, prirodnim i veštačkim, ali je ima i u vodi kao što su bare i iskopi. Može se naći i u mirnijim delovima tekućih voda uz deverike. Crvenperka boravi u blizini vodenog rastinja kao što je lokvanj, drezga, šaš, trska. Ređe izlazi na otvorene vode, a tokom zime se u jatima povlači u dubine. Po položaju usta može se zaključiti gde i kako crvenperka hvata insekte. Hvata ih na površini vode i to isključivo tokom dana pri sunčevoj svetlosti. Ponekad se mogu primetiti kako svojim leđnim perajima seku vodu ostavljajući blage talasiće iza sebe. Crvenperka voli bistru vodu. Kao i štuka i crvenperka se uglavnom oslanja na čulo vida. Vode bogate crvenperkama često su isto toliko bogate i štukama. Njeno omiljeno boravište je u vodama punim rastinja, a najradije boravi u širokim poljima šaše i trske koja po pravilu nude obilje raznovrsne hrane, pre svega sitne životinjice.


Razmnožavanje

Crvenperka polnu zrelost dostiže sa tri ili četiri godine života. Mrešćenje je u proleće u periodu od aprila do juna. Plodnost je 96 000 - 232 000 jaja. Jaja se odlažu na biljke. U promeru imaju oko 1,5 m.

Izvor: VikipedijaTeme sličnog naslova (2)

6034

Odgovora: 63
Pregleda: 36375