Beovica (Alburnus alburnus)

Započeo pikeman, 25 Oktobar 2009, 12:54:48

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Beovica je slatkovodna riba koja pripada familiji Cyprinidae.

Latinski naziv: Alburnus alburnus.
Lokalni nazivi: keder, uklija, kaugler, šnajder, klija, zelenika, zekica, klejica.
Maks. dužina: 20 cm.
Maks. težina: 80 g.
Vreme mresta: od maja do juna.Beovica je po leđima sivoplavkaste ili zelenkaste boje, a bokovi i trbuh su joj srebrnkasti i sjajni, dok su joj peraja obično siva. Krljušt ove ribe, pri dodiru rukom lako spada, jer je slabo usađena. Glava joj je mala, usta iskošena, a donja čeljust je malo izbačena unapred. Svojim izgledom podseća na sabljarku.

Beovica živi u rekama, kanalima i jezerima sa čistom vodom, ali se drži van glavnog toka - voli mirne rukavce i zatone, a predele gusto obrasle vodenim biljem izbegava. Ponekad se skuplja blizu mostova, kupališta i mesta gde stoka prelazi vodu. Kreće se u jatima, odmah ispod površine vode, u stalnom je pokretu izbegavajući mnogobrojne grabljivice, od krupnijih riba do zmija i žaba koje je jure. Beovica ne bira šta jede, ona je svaštojed koji se mresti u vreme stabilnog vodosotaja. Mnogi beovicu mešaju sa belicom (lat. Leucaspius delineatus).

Beovica se mresti u plitkoj vodi od maja do juna. Lepljiva jaja se pričvršćuju za kamenje i druge predmete u vodi. Plodnost je od 3 000 do 10 500 jaja.

Preuzeto sa Vikipedije


miloraden


Panonski Mornar

Keder uklija, beovica, kaugler, belka, klija, zelenika, zekica, klejica, šnajder Mi ga zovemo šnajder po kom je dobio to ime neznam interesantna ribica, živahan je.
Kada sklopim oči nebom naiđu lađe,
zvona, lavež, komšijske svađe, miris svežeg oranja.
Ali kada svane vetri s reke zacvile. Znam, to tuže vodene vile, Dunav sedef odranja. Đ Balašević

Zmaj Strasni

Mislim da sam letos ulovio jednog takvog kapitalca od 20-tak cm...

Acika


STEPA

kod nas ga zovu šiljo ili šilješ :ok:
samo lijen čovijek nemože da upeca ribu

Imre

Aauu Panonski ti kako si počeo ,ja ću morati da napravim ceo rečnik za nazive riba i još najgore na najmanje dva jezika. :cheesy:
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

acasim75

isti tarpun,samo manji...
od mene uvek mozete dobiti bezplatne i bezkorisne savete  :rolleyes: :lol:

JokerKM

Postoji li neki podatak koliko se dana ova riba mresti?

Olovo

Kaugler zna na nekim vodama da baca i 2 puta mrest ..to traje nekoliko dana tj. noci 2-3 max..i onda ako se nadjesh na vodi u to doba , to nije za pricu koliko grabjivica mozesh uloviti.


Odo krečit šljive.

JokerKM

Veoma interesantno!  :thumbup:

maverick

Pratimo ga da bi ulovili poneku grabljivicu ali malo je receno o mjestima gdje se najvise mrijesti... ili ja ne nadjoh slican tekst..... kod mene se sad skuplja na pijesku i limanima....koja su mu najbolja mjesta za mrijest?

Olovo

Noć je njegovo vreme . zato i nevidiš ..ali uglavnom kao i svi cipiripiji , , ali upamti da se on mresti vrlo brzo i to traje kratko..


Odo krečit šljive.

maverick

sta mislis koliko je to kratko...vremenski....

Olovo

u naletima , po 15-25 min  ..onda se razbuca od grabljivica i ponovo se skupi , vrlo brzo , nema on kada da se zamlaćuje jer ga nebi ni bilo..

Ako sam dobro skontao pitanje ..to je to.


Odo krečit šljive.