Rečni šaran - vesti sa vode

Započeo TopMix, 11 Oktobar 2010, 10:22:24

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NSBucov

Potpisujem ovo što si rekao. Ni ribe ni aktivnosti. Nekako sablasno mrtvo.
Bucov Bolen Asp

djmisha77

Evo jedne male analize, gledano samo prethodne dve godine. Ovolika razlika u temperaturi vode mora da utice na aktivnost ribe.


Ovde mozete pogleda arhivu temperatura i vodostaja u poslednjih nekoliko godina.
http://www.hidmet.gov.rs/podaci/operativni_bilteni/
:tongue:
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

Ljuba

Odlična analiza, vrlo korisno.
Međutim, ja sam ga nekada pecao već od Aprila a tada je još uvek hladna voda. Ove godine prve udarce sam imao tek od pre neki dan, na Dunavu.
Nekako sam mu napipao stazu i bilo je par udaraca dnevno, onih pravih kada ga zabije i nema ni makac :cheesy:.
Već juče ni primirisati, mrtvo more.
Generalno, mislim da ga ima punooo manje i to na neočekivanim mestima.

damjan

Do pre par dana šaran je na Savi bio aktivan,fino se javljao ,ali i dosta izbacivao. Zadnja tri dana je prestalo svako dešavanje,nema čak ni kupanja. To mogu da povežem sa pomutom vode koja je ubarila i nosi sočivicu i prljavštinu,pretpostavljam iz Bosuta ? A i temperatura vode je se povećala zadnjih nekoliko dana.A inače šarko je bio aktivan preko dana,čak i po najjačem suncu.

Ljuba

Jeste, hoće on da udari po najjačem suncu, to sam odavno naučio. Najteže je zadržati pažnju na vrućini, kada se duže vremena ništa ne dešava a onda iznenada udari, ničim izazvan  :cheesy:.
Meni se ovih dana javljao oko podne i predveče, 19-20h.

RobinEM

 Sava kod nas 26c sto je visko u tacku ali za bozije cudo riba radi . Samo je postalo tesko zabacivati na sredinu Save bukvalno u centar korita.

srdjan72

Citat: damjan poslato 29 Jun 2017, 14:06:00
Do pre par dana šaran je na Savi bio aktivan,fino se javljao ,ali i dosta izbacivao. Zadnja tri dana je prestalo svako dešavanje,nema čak ni kupanja. To mogu da povežem sa pomutom vode koja je ubarila i nosi sočivicu i prljavštinu,pretpostavljam iz Bosuta ? A i temperatura vode je se povećala zadnjih nekoliko dana.A inače šarko je bio aktivan preko dana,čak i po najjačem suncu.
Znaci je.i ga.Danas odem do splava da nesto pokupim I kad sam video boju vode,Save,doslo mi da povracam.Gde je kraj.Da radi saran?Kako?  :sad:  :veryangry:
BOZE,daj mi da jednom u zivotu upecam VEEELIKU ribu da ne moram ceo zivot da lazem!

Ad fines

Kao sto sam i pisao, obisao sam uzvodne delove Save kako bih uporedio sa nasom situacijom. Mogu samo da kazem da je u "gornjem" toku (uzvodno od Mitrovice) to potpuno druga voda. Prelepa, bistra, brza. Predivniih divljih obala, na kojima nije bilo toliko smeca (flasa i sl.) kao nizvodno od Sapca sto je slucaj.  Od onog dana kada sam najavio da cu ici uzvodno, bio sam nekoliko puta, svaki put na drugo mesto.  Sam ribolov i nije bio u prvom planu, vec vise sagledavanje situacije i terena.
Tu prljavstinu i takvu boju sam video onomad kod Mitrovacke celuloze kada sam se vracao sa Drine, pa svratio da vidim sta ima na Savi. Socivica je iz Bosuta, a ostala trava i lisce iz Drine (koju nosi na tone pri dnevnim porastima). Mada i onaj kanal sto se uliva kod Jarka, Gat ili tako nesto, smrdi za medalju i ima boju koja odlicno dopunjuje miris. U svakom slucaju voda je juce ispod Bosuta bila cista, pa ce verovatno i kod nas uskoro.

Sto se tice aktivnosti ribe, ni gore nije sjajna. Ne mogu sad da kazem za sarana konkretno jer ga nisam pecao na hranjenom mestu.  ALi druga riba nije bila preterano aktivna (barem nije krupna). Video sam par izbacivanja prosli vikend, na uskom i dubokom delu Save u samom plovnom putu. I u razgovoru sa lokalnim ribolovcima (razlicite tehnike) se moze cuti da riba lose radi. Ako se i nesto dobije, to je na misice ili nije krupno. Riba je ocigledno podignuta gore, sto je recimo karakteristicno za neki kraj jula-avgust na Savi.

A sta nam donosi vreme, videcemo. Nakon jednog od vrelijih i susnijih junskih dana, mozda se suocimo sa hladnijim i kisovitijim julom. Sada je evidentno da ce Dunav ici gore zbog padavina koje su zadesile srednju Evropu. A sta ce biti sa Savom?  Ako se ohladi 2-3 stepena, bice dobro. Mada moze i da bude lose ukoliko je podboci Dunav, a ona ostane niska, ili jos gore i topla...

egocentrik

Tu sam citam pratim..planiram ozbiljno pecanje Dunavskog sarana,pa reko koga pitati za savet nego majstore ;) Verujem da ima ove kolega koji su upoznati sa terenom Banovci  Belegis Surduk,pa me zanima kakva su iskustva i tereni za lov sarana na ovim delu ?
Naravno sa obale ..Hvala ;)
Volem sunku rakiju i Srem ,i da gori nebo ja odavde ne idem

orka

Potez Dunava između Beograda i Novog Sada je uništen..Reka je tu poluprazna,više prazna.. :sad:  Surduk,Slankamen,Čortanovci,Karlovački vinogradi..Kakvi su to tereni nekada bili.. :no: 
Sada je samo sećanje na njih ostalo.. :smiley:  Ta sremska strana kod Belegiša i Banovaca je plića od one suprotne Banatske,gde je tok i koja je znatno dublja uz obalu..
Ja tu dolazm godinama,a što se šarana tiče, iz godine u godinu je sve gore..Veoma je redak..

egocentrik

Orka hvala na brzom odgovoru ,zato i pitam jel slusajuci price starijih kolega.nekad su ovi tereni bili odlicni..sad izgleda da si u potpunosti u pravu ,no da ne davim,hvala za info..pokusacu u svakom slucaju,javljam rezultatae(ako ih bude ) ;) smiley033
Volem sunku rakiju i Srem ,i da gori nebo ja odavde ne idem

srdjo_




Evo jedan uspeo izaci napolje a jedan veci iz meredova iskocio  :no: a sledeci dan jednog na kratko drzao i otkaci se...
Bistro!!

mknezevic

Ja ne pecam sarana ali sam pre neki dan prisustvovao izvlacenju jednog na Savi oko galovice. 8kg.

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока


bidzoni

Kolege sarandzije sa poteza Grocke,da li neko mozda ima da prijavi neki ulov sarana?Ja pecam u zoni grocanske ade u dunavcu(zivkov vrbak) vec 100 godina.svaka godina sve gora.Preprosle 15,prosle 7 komada za celu sezonu.Ove godine od prestanka lovostaja skoro svaki dan(i noc)sam na vodi.Ni jedno pipanje.Ljudi koji pecaju smudja i soma takodje nula.Prodju sati dok u vodi ne primetis neko izbacivanje ili beg grabljivice.Moj zakljucak:Dunav je mrtva reka,barm u ovom delu oko Grocke.Pozdrav.

Anker

ima ga i u tom kraju, ali najviše 1-2 kom dnevno, i to po najvećem suncu, iz čamca, samo valjak, skoro vrtikalno među panjevima, pa ko izdrži pričaće


Teme sličnog naslova (10)

5842

Odgovora: 203
Pregleda: 175400

9808

Odgovora: 186
Pregleda: 98313

19479

Odgovora: 360
Pregleda: 182698

12609

Odgovora: 839
Pregleda: 274189

2702

Odgovora: 803
Pregleda: 312952

7122

Odgovora: 867
Pregleda: 360948