RIBOLOV ŠARANA & AMURA > Galerija ulova & vesti sa vode...

Čupanje, hard fishing i nosivost najlona

(1/7) > >>

Ljuba:

--- Citat: bidzoni  16 Oktobar 2015, 17:38:32 ---Kolega ljubo reci mi koji je promer tog tvog shimano tehniuma i kolika mu je kataloska nosivost?Ja pecam na njega,0,50,nabavljen iz Nemacke.Pecam u panjevima,nema drila a nema ni kidanja,vadio sam ove sezone najveceg od 9 kg bez problema.
Pitanje za sve koji pecaju na Dunavu:da li je bilo trave kod vas i koliko dugo je isla?Da li je saran jede jer od kad se ona pojavila ja nisam imao udarac.

--- Kraj citata ---

Promer je 0.40, deklarisan na 16kg. Taj tvoj ne verujem da je Technium jer se ne proizvodi u tom diametru, na zvaničnom sajtu Shimano najveći promer je 0.40 (http://fish.shimano-eu.com/content/eu/en/Home/products0/lines.html).
Međutim, prilikom potrage naišao sam na sajt gde se nudi Shimano u promerima 0.50 i 0.60 ali mi je tu nešto sumnjivo čim se ne nudi na zvaničnoj prezentaciji (http://www.fishingtackle24.de/lng/en/shimano-blue-wing-line-1000-mt.html).
Kako god, lepo si objasnio da kod takvog hard core pecanja nema drila kao što su neki navikli pecajući na jezerima i ribnjacima, ovo je nešto savim drugo.
Što se tiče trave ne verujem da je jede, ne liči mi to na šarana. Pre mislim da se u tom slučaju on povlači na nezatravljena područja (zbog vazduha) pri čemu mu je hrana u zadnjem planu. Inače prema istraživanjima čeških naučnika šaran može da izdrži bez hrane 195 dana, deverika 78 dana, smuđ 62 dana itd.

Laki, ovde nije problem u testerisanju najlona nego o klasičnoj nosivosti/pucanju na čvoru. Ako je zvanično deklarisan na 15kg a on na testu pukne na 5-6kg onda o čemu mi pričamo. Tu mogu biti dva razloga: ili je sve kod nas falsifikat (nalepnicu i pakovanje nije teško napraviti) ili naši trgovci nabavljaju bajate stvari koje se na Zapadu prodaju po niskoj ceni pa nam ovde uvaljuju kao novo novo.

specialized:
Test nije odgovarajuci. Ni tehnium nece moci da izdrzi deklarisanu vrednost po tom testu.

Ljuba:
Onda ti verovatno znaš koji test jeste odgovarajući pa bi bilo lepo da to podeliš sa nama  :takoje:

Inače još neko se zanimao s time, vredi pročitati:
http://hr.rec.ribolov.narkive.com/MotEcv30/test-najlona-u-stvarnim-uvjetima

http://www.nautickiforum.com/Forum/index.php?topic=714.0

specialized:
Najlon nije predvidjen da se sa njim dize riba iznad vode. Za to (pored ostalih pomagala) sluze meredovi. Znaci nije predvidjen za "mrtvo" dizanje na suvom. Velika vecina stapova ne bi prosla taj test(na najlon zakacimo teret mase 15kg) tj pukli bi. Kakva je korist od najlona koji ce proci test ako stap nece? Zasto stapovi nemaju nosivost?
Mislim da su ovi postovi vise za temu o najlonima pa bi pikeman ili neko drugi mogao prebaciti ove postove.

Ljuba:
Naravno da nije za dizanje, pa to svi znamo. Ali koju meru bi ti onda upotrebio da predstaviš njegovu izdržljivost na silu? Ako riba s druge strane vuče nekom silom onda se ta snaga kidanja može prestaviti samo kilogramima, zašto uostalom proizvođači stavljaju kilograme na nalepnicu i tamo lepo stoji: Breaking Stength.
Inače tema jeste za drugu rubriku.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju