Osnovne funkcije Vašeg fotoaparata

Započeo Goachild, 23 Oktobar 2010, 17:13:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Goachild


Auto (,,zeleno") U ovom modu aparat odnosno njegov čip kontroliše i upravlja objektivom, blicem jednom rečju celom skalamerijom. U prevodu sve je isprogramirano i podešeno samo treba da slikate tj da usmerite aparat i okinete.
Prosto k'o pasulj!

Idemo dalje...
Na točkiću ili u meniju imate ponuđene sledeće opcije:
P, S-Tv ,A-Av, M

A-Av nije audio-video, njet! ;) U ovom modu prioritet ima ono slovo F (blenda) 2.8, 3.2, 8... 16  ovde aparat sam kontroliše dužinu ekspozicije, a vi podesite otvor blende prema potrebi. Ako slikate ribu npr  a hoćete da zamutite pozadinu ili obrnuto da izoštrite i malo se igrate sa svetlom.

S-Tv-Nema veze sa televizijom već sa vremenom ;) to je onaj period otkada se objektiv otvori i pusti prvo svetlo na ,,film"  u narodu poznato kao ,,kolko brzo škljoca" . To podešavanje prepozanejete obično po ¼, 1/8, 1/15, 1/30 i tako naviše a bogami i naniže  Može da traje i pola sekunde, 3", 4".... 15"  (Gledao sam fotografije sa ekpozicijom od 1 god pa i više, jasno se vidi kako je zgrada sagrađena od temelja pa do krova, o tome ćemo u nekim drugim temama) idemo dalje...

P-program vam dozvoljava takođe full automatiku ali se razlikuje od ,,zelenog"  po tome što omogućava malo veću slobodu i kreativnost da ,,čačkate" i podešavate druge paramatre, npr osetljivost (ISO) balans bele boje(White Balance) kod nekih modela aparata i jačinu blica...  Odskočna daska za naprednije fotografisanje-eksperimentisanje definitivno.

M-manuelni mod ili ručna podešavanja svih parametara je najnaprednija opcija koju nažalost nemaju svi digitalni fotoaparati. Sa ovim postižete maksimum, tj ako ste savladali osnove onda će Vam M dozvoliti da izvučete najbolje od vašeg ljubimca.

Tekst sam namerno napisao "svojim" rečima da ne bi bio klasičan copy-paste iz drugih tekstova.
Uključite se u temu i dopunite je  smiley033

OlovoOdo krečit šljive.

Goachild

A-automatska
E-ekspozicija
Metering-merenje

U prevodu Automatska Ekspozicija služi prilikom slikanja tamnih i svetlih pozadina. AE Metering- samo ime kaže da automatski reguliše te nivoe da ne bi došlo do "pregorevanja" fotografija...

Olovo

na mom hp ,imam opcije
1.center
2.kvadrat sa tačkom u sredini
3.i pun kvadrat ,beo

Na opciju 3 je 100 % sto reče da je prženje,upaljena i je i opcija portret,nije mogao da centrira , pa sam okinuo na crveno

Na istoj opciji ali sa super mackro ga je nashao na zeleno
belo svetlo mi udara sa 18,5 incnog monitora i sijalica na plafonu.

Odo krečit šljive.

Goachild

Za fotografisanje izbliza "macro" "super macro" probaj merenje u tački "spot"
Stavi shad-a na beli papir pa eksperimentiši ako te ne mrzi...
Najbolje je kada se sve primeni u praksi  :wink:

sremac13

Samo jedan mali savet u vezi svakog iole ozbiljnijeg foto-aparata. Ukoliko niste okoreli profesionalac-fotograf (kao ja što sam bio, delimično sam i sada :) ) najbolje je da napunite baterije, uzmete uputstvo i aparat u ruke i polako jedno po jedno.
Goachild je gore za početnika sasvim dovoljno napisao šta i kako.
Ako već ne može živeti od pecanja, čovek može da živi za pecanje. I u najmračnijim vremenima čovek koji peca je slobodan čovek. S pravom da cele zime sanja, a celo proleće, leto i jesen čeka ribu svog života.

perhanche

Pozdrav svima,kad smo vec kod aparata zna li neko kako doci do neke dobre literature o radu, tj o svim tim detaljima i funkcionisanju.Ja sam nov u fotkanju do skoro sam slikao samo mobilnim pa bih bio zahvalan ako ima neko nesto da preporuci da se malo bolje informisem oko svih tih funkcija pa da naucim i ja da slikam kako treba.
nije vazno ciljati u metu nego metati u cilj

alexdja

Ovde imaš upopšteno o funkcijama digitalnih aparata, ako si baš nov kao ja od koristi je  smiley033
smiley318
       Nema više divljeg bučka. :no:

damjan


sremac13

http://pcfoto.biz/digitalnifotoaparati/literatura/skola-fotografije-dulijano-belic/
Od ovoga ti za neko osnovno obrazovanje o aparatima za početak ne treba više. Čovek je sve objasnio za tri bambija :)
Ako već ne može živeti od pecanja, čovek može da živi za pecanje. I u najmračnijim vremenima čovek koji peca je slobodan čovek. S pravom da cele zime sanja, a celo proleće, leto i jesen čeka ribu svog života.

juzba

Sa fotoaparatom sam dobio uputstvo za upotrebu od 180 strana :eek:

Ovdje ima šta da se nauči, i slične stranice :thumbup:

http://www.fashionstudio.info/teme/savjeti-za-bolje-fotografisanje/
Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo! Bolje junački pobjeći, nego kukavički poginuti!
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak! Bolje ispasti budala nego iz vlaka!
Bolje živjeti cijeli život bogat nego sedam dana u siromaštvu!

damjan

Naiđoh na ovaj sajt namenjen fotografiji. Imaju odlične tekstove i objašnjenja oko korišćenja fotoaparata i same fotografije,koga zanima obavezno pogledati.  :thumbup:

http://digitalphotographylive.com/digital-photography-tutorials/

pikemanTeme sličnog naslova (2)