Carska bara

Započeo pikeman, 11 Mart 2009, 19:39:34

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Carska bara je sistem vodenih ekosistema sa trakama trske i ševara, stepa i vrbaka, koji leži između tri grada: Beograda, Novog Sada i Zrenjanina. Do nje se može doći kada se na 17km iz Zrenjanina prema Beogradu skrene desno preko Begeja.Prostor Carske bare karakteriše gusto izatkan ćilim reka, kanala, jezera i bara, dok se boje smenjuju od plavih jezera, preko zelenih i smeđih šuma, sve do bledo žute i bele boje slatina.Na ovom prostoru nekada se protezalo bezbroj većih i manjih močvara. Danas ovaj prostor karakterišu meandri Starog Begeja koji se sužavaju i skraćuju i bare - sve više nagnute u odnosu na dno rečnog korita.Biljni svet Carske bare koji pleni svojom lepotom, predstavljen je brojnim autohtonim vrstama, od kojih su neke retke, pored onih koje se redovno sreću na barskim kompleksima. Po svojoj vrednosti izdvajaju se od vodenih biljaka vodeni griz, vodena paprat, beli lokvanj i druge: u livadskoj vegetaciji prisutni su vranjemil, hajdučka trava, slez, pelen, livadska žalfija i druge; a u močvarnoj vegetaciji: zajednice tršćaka, vodoljub, barska perunika, ježenica, pačija trava, iđirot i druge. Šumske površine zauzimaju značajne delove Rezervata. Brojna stabla u okolini kolonije čaplji i kormorana imaju osušene vrhove, čineći ih tako pogodnim za osmatračnice i uzletišta za lov ribe u jezeru ili bari, ovim stanovnicima bare.Za bogatstvom sveta flore ne zaostaje ni fauna, gde se uz dosta sreće mogu pronaći: divlja svinja, srna, lisica, zec, bizamski pacov, šišmiš, tvor, jež, tekunica, krtica, lasica, hrčak, barska kornjača, sivi gušter, belouška, zelena žaba i šareni daždevnjak. U vodama Starog Begeja i Carske bare živi čak 24 vrste riba iz 16 familija.

Svetsku slavu ovom mestu donelo je prisustvo ptičjeg sveta sa oko 240 vrsta, zbog čega je ovo dobro proglašeno za Ramsarsko područje, tj upisano u UNESKO-vu listu močvarnih područja od međunarodnog značaja. Neke od retkih ptica koje se ovde mogu videti su: orao belorepan, eja močvarica, livadska eja, kobac, mišar, čaplja kašikara i mnoge druge.U ovoj oazi flore i faune najranije prisustvo čoveka seže čak 6000 godina u prošlost, o čemu govore dokazi pronađeni u humkama u okolini Mužije i Titela. Ranu istoriju kraja obeležio je hunski vođa Atila-Bič božji, za čije ime su vezane brojne legende o nastanku imena Carske bare. Na izgled miran i tih kraj, svedoči o burnoj istoriji naroda koji su se ovde smenjivali ali i ostajali: od Bugara, Rumuna i Turaka do Mađara i Srba.

Na predlog stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode Srbije Vlada Republike Srbije proglasila je ovo područje Specijalnim rezervatom prirode Stari Begej — Carska bara.

Izvor:Wikipediamicasumar


Panonski Mornar

Prekrasan krajolik   :tongue:
Kada sklopim oči nebom naiđu lađe,
zvona, lavež, komšijske svađe, miris svežeg oranja.
Ali kada svane vetri s reke zacvile. Znam, to tuže vodene vile, Dunav sedef odranja. Đ Balašević

pikeman

Mislim da je tu zabranjen ribolov. Ako neko zna neka napiše.Neski

Izgleda prelepo, ne poznajem uopste taj kraj, trebalo bi jedne godine da odem do tamo.
Inace super su fotke, meni se svida najvise druga  :wink:

Bigash

Nije zabranjen ribolov, cak sta vise  smiley033

Ove godine cu otici svakako, ako nista da se vozam sa brodom i izedem Eckog sharana  :ok:

na kanalu

nije zabranjen ribolov,mozes da pecas na starom begeju i to dosta uspesno belu i sarana najvise,tu je blizu i traktor bara poznata po stujama,nize kod sela belo blato ima odlicnih terena,slikacu ih prvom prilikom.priroda je fantasticna,postoji ribolovna sluzba i placa se dnevna dozvola,ne znam kolika je ove godine,prosle je bila 400 dinara.u stvari,ja cu za vikend tamo pa kacim slike...
veni,vidi,vici

pikeman

Što se tiče zabrane mislim baš na Carsku baru, ne na Stari Begej, da li je na njoj dozvoljen ribolov?  :huh:

@Na Kanalu - samo škljocaj!  :thumbup:


ULJEZ

to je ko naš kopački rit samo se kod nas nesmije pecati(osim kanala u koje se izljeva voda)i to se plača
ali kad bi nas pustili nebi valjalo napravili bi dar-mar
onaj kanal (prva slika)šta se peca tamo jel netko išao tamo pecati
izgleda mi raj za štuje
ono što trijezan misli pijan kaže

na kanaluevo slikice jednog od terena,to je traktor bara.sto se tice ovoga sto ste pitali,ne znam kako je sa pecanjem na samoj carskoj bari,uglavnom je zabranjeno.na starom begeju,deo do carske bare,ima puno razne bele ribe i sarana,za stuju nisam cuo da ju je neko hvatao.stuja se dobro hvata na ovoj traktor bari,narocito u prolece dok u leto ima puno trave.znaci,kad sa zrenjaninskog puta  iz pravca bg skrenete levo kod kafane sa zoo vrtom,idete i predjete most,levo je stari begej a desno ribnjak ecka.kad prodjete begej,odmah pocinje carska bara a kad nastavite dalje putem idete prema selu belo blato i traktor bari.ima jedno super mesto na putu cim prodjete ulaz u carsku baru sa desne strane izmedju puta i ribnjaka ecka,prosle godine nisu dali ali ranijih godina se pecalo uz dozvolu.to je jedan kanal na kome je bilo milina pecati zbog velike kolicine krupne bele ribe(babuske,deverike,crvenperke,bodorke),linjaka,sarana...pecalo se sa jednim stapom,sa dva se nije moglo.sledece mesto za pecanje se zove sifon itd.znaci,lepih mesta za pecanje i odmor,fantasticna priroda a ja cu pokusati da ovekovecim sve ovo i da vam prikazem ovde.idem u nedelju posto vidim lep dan i ako hoce neko od vukova iz bg moze,imam jos dva mesta u kolima,saljite mi pp.
veni,vidi,vici

nemkevu

Ovo sto je slikano je stari begej,a traktor bara je desno na fotografiji odmah iz tog uskog dela kopna koji odvaja stari begej od traktor bare.Ima dosta bele i u jednom i u drugom,a najsvezije sam cuo da je cverglan ubijao.Takodje ima dosta sitnog sarana,za krupnog neznam,ja sam u prolece 2008 pecajuci bodorku na secerac,bolonjez, uhvatio tri oko 900gr.Za stuju neznam ali svejedno izgleda fantasticno. Taj kanalic sa desne strane posle skretanja je obodni kanal ecke i zova se pentak,koliko ja znam,i bile su tone babuske do 1kg,pokoji saran i to je to.Najbolje mesto ,po meni je sifon,spomenuti,ali je na njemu vec 2god zabranjeno pecanje.

Sp1tF1re

Na traktor bari moze pecanje ali samo njihova god. ili dnevna dozvola ,na Carskoj bari je ZABRANJENO,nize imate kanal sifon oko ribnjaka na koji je dozvoljeno naravno samo njihove dozvole ,priroda je divna zna da bude i ulova lepih poz iz Zr.  :bye:

Imre

Sa ovogodišnjom dozvolom može da se peca na Traktor Bari.
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

maki

U oazi netaknute prirode ribolov je zabranjen.
Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem...

Vrlinom i primerom na vodi!

Imre

Moj sin je juče bio sa drugarima dole na delu "Mala Balta",niko im ni reč nije rekao ,al za svaki slučaj sutra ću da okrenem par brojeva da vidim šta oni kažu.
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

Teme sličnog naslova (10)

6624

Odgovora: 12
Pregleda: 11587

3436

Odgovora: 27
Pregleda: 6959

32387

Odgovora: 4
Pregleda: 11411

24731

Odgovora: 13
Pregleda: 13466

20818

Odgovora: 3
Pregleda: 7869

10414

Odgovora: 25
Pregleda: 10376

22261

Odgovora: 111
Pregleda: 38645