Ujedinjeni ribolovci Srbije

Započeo ledeni012, 17 Januar 2016, 17:23:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

komša015

Sto kaze simson.. danas upoznam kolegu, "sportcog" ribolovca, smuđaroša. Naravno, neizbežna tema stanje na vodama.
Između ostalog kaže " Ja bre nikada nisam prodavao ribu.. osim samo jednom, kada sam napunio zamrzivač.."  :smiley:

Batica

Pecarosi pune zamrzivac kecigom?
Proletos i pocetkom leta pecarosi ubili cenu soma?
Alas kada ustane iz kreveta je u prekrsaju!
To je velika razlika izmedju njih i nas.
Kod pecarosa se menja svest i sve vise se vodi racuna o ribi, tj da se matice i ne dorasli primerci vracaju.
Svake godine sve vise i vise.
Imas pecarosa mesarosa, ali sada i pre 10 god ogromna razlika.
Alasi, dalje zive u 1950god.
Nista se nije promenilo.


Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka


damjan

Citat: tajson poslato 26 Septembar 2019, 14:10:12
Mamijo, samo da dodam da niko ne trazi dozvoljenu postavku za vreme mresta, to je van svake pameti i nikom nista dobro donelo nije. 30m od obale,to bi trebalo da se ogranici na pojedinim terenima gde nema uslova za ribolov i gde je dubina ogromna. O sportskom buckanju? Kakva smejurija, pa to je ovde postalo hit. Isto kao i muvanje smudja, puni dzakove i begajjjjjj.

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka


Da ribari su tražili i za vreme mresta da rade,ali im je to odbijeno i tražiće opet za sigurno kako su krenuli.Jeste van pameti,ali kada je profit u pitanju razum se gubi,a alavost preovlada. Ribari zapravo najviše i prihoduju za vreme mresta riba,izlovljavajući ribu po mrestilištima i razlivima i tada zarađuju nekoliko puta više nego u ostatku sezone. Jedino da ne verujem svojim očima šta vidim ?
30m od obale je tu sa razlogom.Ko će da određuje i kako gde smeje,a gde ne sme bliže od 30m od obale ? Uslova za ribolov iz čamca ima svuda.U prigradskim zonama ribolovci ne mogu fizički da pecaju sa obale,znači riba se peca iz plovila upravo na tim ne pristupačnijim terenima.Tako da bi to zapravo značilo da bi mreže uz obalu bile dozvoljene svuda. I ovako je veliki konflikt između ribara i rekreativnih ribolovaca,to bi samo povećalo tenzije,dovodilo do sukoba i masovnog odustajanja rekreativaca od ribolova,kupovine dozvola i pribora što bi dovelo du gubitaka prihoda kako korisnika,tako i države i trgovce ribolovnom opremom,tu bi samo ribari bili na dobiti,a na štetu svih ostalih. Zar ne treba pustiti ribu da se slobodno kreće bar u priobalju ? Ne mogu da verujem da su ribari toliko alavi da to traže. Ribari već drže alate u samoj obali i drže ih leti tokom celog dana,možda ne sve alate,ali dobar deo.Sada samo traže da se to legalizuje.

Bućka je rekreativni način ribolova svuda u svetu. Peca se na štap i kanap uz pomoć udice i mamca,sa bućkom kao pomoćnim sredstvom. Naravno da je bućka u nekim trenutcima efikasnija nego klasična dubinska metoda. Verujem da neki ribolovci nose ulove ostvarene posredstvom bućke,ali nose i na dubinac kad pecaju ,na varalicu,više komada,ispod mere,ne svi ,ali dobar broj. Po toj logici rekreativni ribolov treba zabraniti,što bi ribari pozdravili. I ribari nose sve ispod mere i u lovostaju i krše brojne još propise,isto po toj logici i privredni ribolov treba zabraniti jer krše propise. Kršenje propisa znači da nema kontrole na vodi. Zašto ribari ne pozivaju korisnike na odgovornost ? Zašto ih ne prozivaju ? Pa zato što im ti isti korisnici gledaju kroz prste kada kradu ribu i neće da se zameraju. Ribarima bode oči što im neki rekreativac "razbućkava" teren,a pozivanje na zabranu bućkanja je čist cinizam,jer ako hoće nešto da urade na zaštiti ribe neka krenu prvo od sebe.

A o koristi države i društva od ribarenje i rekreativnog ribolova,tek tu ima šta da se kaže u korist ribolovaca.Jedini koji imaju korist od privrednog ribolova su privredni ribari,svi ostali su na gubitku.


komša015

Daleko su alasi od poštenog, ali npr u donjem toku Drine je bela pecana u mrestu pun gas. Pola Valjeva pecalo svaki vikend u maju.

tajson

Citat: Batica poslato 26 Septembar 2019, 15:17:24
Pecarosi pune zamrzivac kecigom?
Proletos i pocetkom leta pecarosi ubili cenu soma?
Alas kada ustane iz kreveta je u prekrsaju!
To je velika razlika izmedju njih i nas.
Kod pecarosa se menja svest i sve vise se vodi racuna o ribi, tj da se matice i ne dorasli primerci vracaju.
Svake godine sve vise i vise.
Imas pecarosa mesarosa, ali sada i pre 10 god ogromna razlika.
Alasi, dalje zive u 1950god.
Nista se nije promenilo.


Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka
Aj Batice vrati se malo gore i procitaj tvoj post iz jula. Koja bre budala puni zamrzivac sa ribom koju ne moze da proda? Ne vidim logiku, bas treba da budes buzdovan... Inace, (mozemo i na pp) znas i sam sta dole rade ekipe, i to ekipe koje su pune love. Smudj i som se vuku da nema de. Ako ih znam ja 100km daleko, ti znas mnogo bolje.. A sa druge strane, fini, kulturni, uvaljuju nam patku i reklamiraju pribor, trte, mrte.. Vodici, cuveni klanfarosi, vise izgrabuljane ribe nego sto neki cicica upeca na plovak.. Ma katastrofa smo bre i jedni i drugi.

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka


marina1983

Vidim par postova nazad neko kaze nisu krivi ribari , jok moj deda iz groba ustao pa hvata . Sad da vas stavim u kola i da vodim kod par njih ni jedan nema ispod 5-10 zamrzivaca krcatih ribom sve matice sarani iz mresta curi ikra iz njih .  Bili ribari pre 30 godina jesu bili i pre 50 i 100  al bila zadruga pa je samo ona smela da otkupljuju ribu i to iskljucivo u meri i po svim propisima i da distribuira kafanama i pijacam sad svaka supa od kafane ima svog dobavljaca . Neko spomenu budjenje svesti pecarosa , slazem se sa primecenim . Mase su poce le da vode racuna i vracaju ribu ispod mere  a klosara gladnih medju nama pecarosima uvek je bilo i bice , njima na cast .

Batica

Dok vode kusake, Ada Huja, zakuca se u moj camac.
Smetam mu.
Usidren sam na 20m od obale, a pre toga prodje camacem izmedju mene i obale.
Kaze mu " gde ce s budalo, jel vidis da pecam, sa tvoje desne strane 500m vode ti izmedju mene i obale".
Dzigerica ga boli sto pecam tu.
Na Adi Huji bezobrazluk do kostiju.
Kusake teraju na 1m od obale.

A moj post iz juna se odnosi na Djerdap.
Uzvorno od V. Gradista i Rama, dnevno su alasi vadili po 200kg somovine.
Koliko mi treba da pecamo za 200kg ribe?
Ceo jul i avgust otkup ribe ocaj.
Niko nije pecao soma celo leto. Ona sirotinja sto zivi od onog sto upeca, pecala na plovak.
Kaze mi, imao sam pre 3 nedelje soma 8 kg, nije ga niko hteo. Upaljen mi zamrzivac za jednog soma. Sutra cu ili da ga spremim ili da ga bacim. Skuplja mi struja nego riba.


Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka

glos

Teraju i ovde nešto, garant, uz obalu, i to noću. U to više uopšte ne sumnjam.
Nema krupne ribe pa nema, sem kod kenjare, di su hvatali ovi iz čamca i vezivali somove za stubove, pa prodavali. Ali kaže ove godine nisu više imali kome prodati, svi prepunili zamrzivače..
ZOV

Batica

Ko je pecao na ovom delu Dunava, zna za mesta.
Isti taj alasa sa svojim kolegom. Posto jedan ima registrovanu firmu, drugi je pomocnik ili rade zajedno, nebitno.
Svako prolece i kada leti padne Dunav, camcem dolaze na ovaj deo, ostave camac, cizme, gumeni camac vuku sa sobom koji je pun alata i razvlace mreze.
Jos se u marini hvale.
Pocetku su bili na Galiji posle presli na marinu pored, jer  su bili u svadji i sa vlasnikom i pecarosima.

Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka


Oliverikus

Opet se vode iste polemike.

Ribari su samo za razliku od ribolovaca složni. Imaju isti cilj i želju. Svesni su da tako neće moći zauvek i traže sve što im padne na pamet dok to može da prođe. Samo pročitajte ove zadnje komentare od juče do danas i naći će te razlog njihovog uspeha.

Generalizovanje i svođenje optužbi samo na ribare zbog lošeg stanja na vodama nije ni dobro ni istinito. Optužbu proširite i na ribolovce (ima ih najviše, mnogi krše propise, prodaju ribu...), ribočuvare (mnogo ih je korumpirano, još više ima lenčuga), korisnike (rukovodioce kod korisnika, većina nije zainteresovana i tu je dok su u stranci ili dok su u rodbinskoj vezi za nekim iz stranke).

Zahtevi ribara su došli u osetljivom trenutku kada radna grupa radi na promeni propisa. Meni se čini da je cilj ovih zahteva da traže više da bi im ostalo ono što su imali i do sada. Možda i grešim... Jedino mi se čini opravdan razlog i zahtev ukidanje bućke kao alata rekreativnog ribolovca. Pošto sam imao priliku da pročitam odgovore stručnjaka koji su saglasni da je ovaj vid lova soma teško kontrolisati i da se dešava isuviše zloupotreba (niko to i ne osporava!), mišljenja sam da će lov bućkom biti ili drugačije regulisan ili vraćen na staro. Lov ribe mrežama od obale do obale nikako ne bi smeo da bude dozvoljen iz više razloga. Tih 30m od obale nije samo zona ribolova ribolovaca rekreativaca/sportista nego i zona gde se kreću životinje poput vidri i dabrova ali i riba (ne bi džabe tražili i tu zonu, malo im vrške i senkeri uz obalu).

Pošto sam pročitao "Zahtev za imenu Pravilnika o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja rekreativni ribolov" podnesen od strane "Unije privrednih ribara" mogu da vam prenesem da je pravno korektno napisan, sa vođenjem računa o svakoj stavci ponaosob, sa obrazloženjima koja izgledaju skroz prihvatljiva ako niste ribolovac ili neko ko se bavi ribolovom na drugi način. Pravniku (ili nekom postavljenom na mesto odakle se odlučuje) koji ne peca ili nema veze sa prirodom može sve izgledati logično pa je moguće i da se prihvate njihovi zahtevi. Tome bi doprineli i sami ribolovci koji ne mogu da se usaglase oko bitnih stvari (svako vuče na svoju stranu!), čak ni da se organizuju ili se zbog bitnog cilja ujedine uz nekog ko bi zastupao njihove interese.

Svako od nas ima neko svoje viđenje rešenja problema. Možda smo svi u pravu... a možda i nismo? URS je bar obavestio sve nas o tome šta se dešava. Obavestili su nas i o svom stavu da su protiv zahteva iz ovog dokumenta kao štetnim za sve nas, ribolovce (i ribočuvare koji bi da sačuvaju ovo voda koje im je povereno). Zbog toga sam im zahvalan i podržavam njihove napore u blokiranju ovakvih zahteva. Da li je možda dovoljno da se izjasnimo da li podržavamo zahtev ribara, stav URSa ili će mo da tražimo razlog da se ne složimo oko nečeg drugog, trećeg?

simpson_H

Nikad se ovde nece oporaviti riblji fond, ali bas nikad. I mi to svesno prihvatamo i mirimo se sa sudbinom. Pa smo smislili i UL kao do jaja da se pecaju ribice od 50g, lici to pomalo i na pravo varalicarenje .
Sve dok se ne zabrani prilaz vodi sa stapom za pecanje na 3-5god, bilo kakav promet ribe i slicne nepopularne mere. Naravno to znaci i kraj za firme koje gazduju rekama jer nece prodati ni jednu dozvolu. Znaci pisi propalo, zato uzivajte u poslednjim trzajima ovoga sto zovemo ribolov.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

Zlox81

Po meni katastrofalnom stanju ribljeg fonda na velikim rekama u Srbiji ,mislim na one u kojima je dozvoljen privredni ribolov, najvise doprinosi sa oko 40% zagadjenje vode ,unistavanje starih korita i prirodnih mrestilista kao i izgradnja Djerdapa koji je skroz poremetio prirodne cikluse Dunava samim tim i njegovih pritoka. Drugo sa oko 30% unistenju doprinose krivolovci i ostali strujarosi mrezarosi i ostali lopingeri koji rade u mrestilistima i drugim manjim vodama. Na trecem mestu su profesionalni alasi sa oko 25% udela. Uglavnom zbog ne postovanja propisa i ne pridrzavanja zakona. Cesto se moze procitati kako je i nekad bilo alasa pa je bilo i ribe ali danasnji alasi se dosta oslanjaju na tehniku. Imaju jace motore mnogo pristupacnije i raznovrsnije alate ,sonare podvodne kamere i ostale stvarcice za daleko uspesniji ribolov nego nekada. Na poslednjem mestu sa oko 5% udela su ne savesni ribolovci koji se ne pridrzavaju lovostaja dnevne kolicine ribe i broja stapova i slicno.

Copetić

Doprinosi i nestanak i neodržavanje plavnih zona gde se sva riba izmresti.

Oliverikus

Ribolovci koji nisu savesni uzimaju isti procenat kao i ribari zbog njihovog brojnog stanja...
Evo samo nekoliko primera tamiških kormorana, na drugim vodama su i brojniji i nemilosrdniji.

Sa zadnje slike ribe su samo bačene bez nekog dobrog razloga. Procene koliko štete prave ribolovci u odnosu na druge ipak ostavite nekom ko se bavi tim poslom.








Grof1204

Dok taj sto vadi te somice ne bude platio svakog po recimo 2000e,ako nema onda, nije problem mozes da krades mozes i prinudni rad, ovde mozemo samo da mlatimo praznu slamu.
I slazem se sa Simpsonom, kao stoje stvari ovde se na nasu zalost nece nista bitnije desiti u narednih 15god jer je ovakav mentalitet nemoguce promeniti u tako kratkom periodu.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

Teme sličnog naslova (10)