Ujedinjeni ribolovci Srbije

Započeo ledeni012, 17 Januar 2016, 17:23:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dača

Poštovane kolege Što se tiče URS-a maksimalno se trude da dođe do promena na svim vodama, ali bez naše pomoći i podrške je jako teško. Ne može 100 ili 1000 ribolovaca da utiču na rad ministarstva dok bi 10000 već moglo da izvrši pritisak da dođe do drastičnih promena. Isto tako bih organizacija od 10000 članova mogla i da utiče i na korisnike voda da ih pritiska da rade ono što su planom se obavezali kad su konkurisali za dodelu voda.

jugov

što se tiče ankete,
grub pokazatelj da država, udruženja rekreat. pecaroša, upravljači ribol.voda itd nisu još svesni koliki je potencijal od ribolovnog turizma.
anketa je dosta nagrubo urađena i moje mišljenje je nisu njom obuhvaćeni još mnogi segmenti koji bi uvecali stvarnu računicu potrošnje u ovoj oblasti. uzeta je u obzir samo neka direkta potrošnja. moje iskreno nadanje je će im bar malo pomoći u razgovoru sa nadležnim oko nekih promena.
дом је тамо, где је дунав
dom je tamo, gde je dunav

djmisha77

Ako uzmemo u obzir da je kilogram dobre feeder hrane 300din ili kilogram dobrih boila oko 1000din lako se dodje do matematike koliko jedan ribolovac potrosi za kampanju. Niko za kampanju od 48h u lovu sarana ne potrosi manje od 4kg boila, dakle 4 crvene samo na boile. Uz to ide ostala primama tipa spod mix i slicno. Veze se i poneka PVA vrecica i izgubi se poneki sistem. Da kazemo 50e za elemente koji se plasiraju u vodu. Zatim dolaze elementi koji se plasiraju u stomak ribolovca, hrana za 48 sati izadje minimalno 2000 din i to samo da za to vreme covek pojede 6 pasteta, 3 paradajza i veknu 'leba, sto je nemoguce. Koliko novca ode na druge pripreme i sam put ako idemo na neki od nasih Kupova...
Anketirano je oko 650 ribolovaca sto po meni apsolutno nije dovoljno ni za neku grubu cifru kao statistiku i verujem da je cifra znacajno veca od dobijene. No dobro, za pocetak i ovo su dobri pokazatelji da se ogromna lova moze zaraditi od ribolova i ribolovaca. Imajuci u vidu koliko Spanci zaradjuju na Ebru ili Italijani na reci Po koje su realno polovina Tise i nisu joj ni do kolena, koliko bi nasa drzava mogla (kad bi htela) da zaradi na nasim rekama?! Bar 20 puta vise! Nije da ona nece, hoce jos kako ali je jos uvek slepa. 7dnevni kamp na Ebru kosta koliko jedan nas ribolovac potrosi za godinu dana po ovoj anketi. Sta, Ebro ima povoljnije uslove za rast somovine nego Dunav,Sava,Drina,Tisa,Tamis,Morave...? Ili mi kao ne volimo da pecamo na nasim rekama pa moramo u Spaniju?! Ne treba nama Oliver (Oli, nista licno) niti nam on moze pomoci ako mi sami sebi ne pomognemo. I taj URS, dokle misli da "krije" sta radi i dokle se stiglo. Sto ne kuka ako mu (nam) treba pomoc. Koliko ima clanova na forumu, pa javice se bar 2% i pomoci, svako ima nekog u nekoj instituciji... tiha voda breg roni... Ucimo od alasa!
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

Oliverikus

U pravu ste da je potrošnja i veća. To niko neće i ne može osporiti. Ipak, ovo je dovoljna cifra da se neko zapita koliki je potencijal ribolova, rekreativnog i sportskog, kao i mogućnosti proširenja na ribolovni turizam koji je kod nas skroz zapostavljen.
Tačno je da pojedinci ne mogu da naprave velike promene koje su nam potrebne (djmisha77  smiley033 - svaka ti je na mestu!). Može veći broj ljudi (Dača je dao primer) preko svojih udruženja, asocijacija ili preko URSa. Kritična masa koja je potrebna za promene može biti i glas pojedinca koji se koleba da li da se petlja u sve to ili mirno da sačeka i vidi šta će da bude.

Nadla

djmisha77... Jednu stvar nisi u pravu sto se tice reke Po u Italiji.Ja sam u Italiji,Po mi je na nekih 80 km.Svakako da ima daleko bolje uslove za rast prvenstveno soma.I to zbog jedne stvari.Po se uliva u more,a iz mora u reku Po ulaze ogrome kolicine Cipala do gornjih tokova,tako da ih je u enormnim kolicinama celom duzinom toka,te su stoga glavni izvor hrane za soma,plus sve ostale slatkovodne ribe kojima se hrani.U tome je sustina i velika prednost u odnosu na nase vode.Dok su nase reke opustocene,devastirane itd...Tako da nije samo rec u konkretnom bogatstvu vodama itd...Plus,zakon.Recimo,za rad na crno,za poslodavca je kazna 100.000 eura...i sta mislete,da li se usudjuju za uzmu nekoga da radi bez papira...

Dača

Nadla nama treba promena zakona. Prvenstveno da se razgraniči krivolov mrežama, strujom itd. da se tretira kao krivično delo pa samim tim i da počinioci budu adekvatno kažnjeni. Kad kažem adekvatno ne mislim na kaznu od 5000 din. već da kazne budu novčane plus zatvorske. Dok kolege pecaroši koji nose sve što se upeca ili grabuljaju (mislim i na ribu koja je u mrestu ili trajnoj zabrani) da se gone u prekršajnom postupku gde bi kazne bile novčane i to minimalno od 150000 din pa na više plus odštetni zahtev. Da vidimo onda dal bi bilo ribe kao na Ebru ili na reci Po. Naravno voleo bih kada bi se ukinuo i privredni ribolov što bi u mnogome olakšao rad Ribočuvara (pod uslovom da rade svoj posao) jer bi tad sve mreže, bubnjevi ili senkeri se oduzimali, a lice zatečeno  u nedozvoljenim radnjama procesuiralo. I da se osvrnem na zagađivače ovih naših voda (a ima ima ih pozamašan broj) njima bi trebalo pisati milionske kazne. 

Nadla

Naravno da nam treba jak zakon,naravno koji ce se primenjivati.Zato sam i napisao taj primer za rad na crno npr.Ogromna kazna cak i za zapadne uslove,zato se niko i ne usudjuje na tako nesto ili su veoma retki takvi.Recimo,prekoracenje od 3 km samo od dozvoljene brzine dodje 58 eura plus takse na posti.A svuda pored puteva u naseljima,pa i van naselja su elektronski uredjaji koji mere i slikaju...Sta hocu da kazem...Ja sam dosao iz nase kaubojstine ovde i ekspresno se naucio na zakon,zato sto znam da funkcionise.To je sustina,to sto nama treba...U sustini je zakon uvek zakon,samo je grana privrede druga,gde treba da se primeti.Deluje smesno,ali ne mozes da dobijes dozvolu da zivis u odredjenom stanu,kuci...ako u kupatilu nemas prozor ili ventilator,u kuhinji aspirator ili prozor...Policajac se najavi i dodje da pregleda stan i dobijes dozvolu ili ne...Eto,to su neke sitnice,ali su rigorozni.Dzaba nama i najostriji zakon ako se ne primenjuje adekvatno.

Oliverikus

Primer ispravnog načina delovanja jednog udruženja ribolovaca:

Opštinsko udruženje ribolovaca Drina Ljubovija
30.01.2018.
Ljubovija

Otvoreno pismo Cassini Fishingu DOO
korisniku ribolovnog područja Kolubara

Iz najboljih namera, u nadi da ćemo u Vama imati partnera u akcijama razvoja i zaštite prirode i ribljeg fonda opštine Ljubovija, ljubovijsko udruženje ribolovaca je pokušalo da inicira sastanak. S obzirom da ste postali korisnik našeg ribolovnog područja na ozbiljan period od deset godina imali smo posebnu nadu da ćemo dugoročno ostvariti dobru i korisnu saradnju uz želju da nam prezentujete vašu viziju razvoja i plan upravljanja. Ujedno, kao odgovorni građani i ribolovci, voljni smo da ukažemo na probleme s kojima se suočavamo na reci, a posebno da razgovaramo o dozvoljenim i nedozvoljenim radnjama koji ugrožavaju i prirodu i riblji fond.
Umesto dijaloga dobili smo s vaše strane ćutanje koje smo doživeli kao odbijanje. Na terenu, na vodi, sačekalo nas je bahato ponašanje pojedinih ribočuvara koji su se prema nama ophodili kao prema krivolovcima iako većina naših ribolovaca ima iza sebe velik i životni i ribolovački staž kao i volonterske ekološke akcije iza sebe. Doživeli smo i to da vi u toku prve godine korišćenja bez ozbiljne javne najave i konsultacija promenite pravila ribolova i da nam ih bez ijednog pisanog saopštenja usmeno i osiono saopštite kroz ribočuvare kao da smo jedna smutljiva skupina zaostalih domorodaca koji ništa drugo ne zna osim da grebe ribu udicama i kojoj se mora zapretiti. Da se razjasnimo, nemamo mi primedbe na nova pravila i ideje, ali imamo na kad i kako su doneta, a posebno, kako su saopštena.
Drugačije bi bilo da ste nam uljudno i pismeno objavili promene, ili organizovali sastanke i tribine što i jeste način domaćinskog upravljanja i gazdovanja. Ali, ovakav vaš način kod većeg dela ribolovaca je izazvao otpor i sumnju u dobre namere, posebno što ste na ovo područje došli okrnjenog ugleda jer su se prethodno u javnosti pojavile ozbiljne primedbe da niste regularno dobili gazdovanje već po političkoj ili poslovnoj liniji. U međuvremenu, na vodi, u verbalnim sukobima između ribolovaca i ribočuvara padale su neprimerene reči i podnete prijave onim ribolovcima koji glasno nisu pristajali na ophođenje prema njima kao prema banditima. U pitanju su ugledni članovi ovog društva, porodični ljudi, radnici, penzioneri. S druge strane, bili smo i svedoci da se prema deci koja tek prave svoje prve korake u ribolovu pecajući ribice na rečicama ophodi grubo uz pretnje i insistiranje da imaju dozvole, što je za efekat imalo jedino to da ih odbije i udalji od ribolova. Da li je postojao drugi, civilizovaniji način?
Ovih dana, na kućne adrese našim članovima stižu pozivi na sud i tužbe iz koje zahtevaju visoke novčane kazne i sudske troškove veće od iznosa zarada i penzija. A s druge strane, u javnosti sve su glasnije sumnje da povlačite prijave onima koji u nedozvoljen ribolov na mladicu dolaze noću u džipovima. Zaista, mi ne videsmo presude protiv njih, kao što ne videsmo ni izveštaje o realizovanim prijavama protiv mrežaroške mafije sa zvorničkog jezera čije ste hvatanje najavljivali a mreže pobednosno pokazivali javnosti .
Ko su ti ljudi? Podnete li su prijave protiv njih? Donesene li su presude? Otkud dolaze priče da su sa njima urađene nagodbe? Da li za ribolovce postoje dva aršina? Zašto ste uopšte izložili sudskom postupku ribolovce koji su u toku promena pravila imali dve male udice iako su bile zakonski dozvoljene u vreme dok su kupovali dozvole i evo, ponovo su dozvoljene u ribolovnom praviliniku za ovu godinu? Ako su pogrešili ali da pogreška nije ozbiljna, zašto im niste uručili opomene i u saradnji sa udruženjem organizovali sastanke i edukativne seminare? Da li bi naši ribolovci imali bolji tretman da kojim slučajem u ribolov dolaze džipovima ili da imaju dobre prihode od nelegalne prodaje ribe na pijacama i po restoranima? Ujutro kad dođemo na vodu vidimo razgažene atarske puteve i tragove guma preko livada i strnjšta. Dobro bi bilo da ste deo prihoda od naplaćenih dozvola i kazni (ili ako je postojala nagodba) uložili u selske puteve kroz kojih se bez pitanja prolazi u ribolov teškim automobilma po kiši i snegu.
Ovo otvoreno pismo je naš poslednji napor prema vama da uspostavimo bilo kakav dijalog i stvorimo saradnju koja bi mogla urediti i unaprediti ribolov na ribolovnoj teritoriji opštine Ljubovije. Vreme je da jedno pogeršno ponašanje prema ribolovcima prestane. Mi smo na prvom mestu građani koji uredno plaćaju svoje dozvole i za uzvrat očekuju poštovanje na vodi. Dokle da budemo sredstvo koje će svakom korisniku poslužiti kao stavka u izveštajima Ministarstvu o broju podnetih i realizovanih prijava? Dokle više da od strane svakog korisnika koji dođe na naše vode i našu zemlju budemo uporno predstavljeni kao ribokradice dok s druge strane bivamo nemi svedoci nepravilnosti, zloupotreba i pod raznoraznim izogovorima odbijanja bilo kakvog ozbiljnog ulaganja u riblji fond?
Ukoliko do dijaloga ne dođe, ukoliko ne sednemo i razgovaramo smatramo da je krivica na preduzeću Cassini Fishing DOO iz Arilja. U cilju zaštite prava i ugleda naših članova naše udruženje će nastaviti da se povezuje sa ribolovcima drugih društava i udruženja kako bi zajedno dovoljno glasnu snagu čija će se otvorena pitanja uvažiti u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede.

Željko Simić,
predsednik Udruženja ribolovaca Drina Ljubovija

djmisha77

A sta reci a ne zaplakati. Da sam u ovakvom udruzenju, kome skidam kapu, lako bi se dogovorili za dalje korake. Ima nas vise od njih!
https://vukovisadunava.com/zakoni-i-propisi/ribocuvarska-sluzba/msg389970/#msg389970
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

Goachild


rpredrag

PRVI VARALIČARSKI HUMANITARNI KUP SAJMA NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
6. APRILA NA ADI CIGANLIJI (SAVSKOM JEZERU) U BEOGRADU

Drage kolege,
Ujedinjeni ribolovci Srbije, fejsbuk grupe Vratili Adu sportskim ribolovcima i List Ribolov i Sajam nautike, lova i ribolova sa radošću i ponosom vas pozivaju da učestvujete na PRVOM VARALIČARSKOM HUMANITARNOM KUPU SAJMA NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA, koji će se održati na Adi Ciganliji (Savskom jezeru), u petak 6. aprila.
Pecaćemo veštačkim mamcima, i to bandara, štuku, soma i bucova, od 7 č do podneva. Druženje i zajednički ručak biće u kafe klubu Regata (Veslački klub Partizan, na donjem špicu Ade Ciganlije) , od 13 do 16 č, a dodela nagrada najboljima na Sajmu nautike, lova i ribolova.
Broj učesnika ograničen je na 40, a u kotizaciju, koja iznosi 1.000 dinara uračunati su ručak, bezalkoholni napici po želji i dva žestoka pića. Ceo prihod, po odbitku troškova, biće uplaćen kao pomoć učesnika takmičenja osobi za koju bude organizovana prva naredna humanitarna aukcija Ujedinjenih ribolovaca Srbije
Kompletan spisak sponzora ćemo objaviti narednih dana, a svi trgovci i proizvođači zainteresovani da podrže ovu manifestaciju mogu se javiti na e-mail ribolov01@yahoo.com, na telefon 011/2089-199 (od 10 do 18 h) ili porukom preko fejsbuk mesindžera.
VAŽNA NAPOMENA: Svi učesnici moraju imati važeću godišnju dozvolu za rekreativni ribolov.

orka

Kako se prijaviti za Kup? Gde,kada,kome..?

rpredrag

Možete sa prijaviti na telefon 011/2089-199 (od 10 do 18 h).  U toku dana bi trebalo da bude odlučeno gde će ujutru biti sakupljanje.


Spojene poruke: 01 April 2018, 19:12:47

PRVI VARALIČARSKI HUMANITARNI KUP SAJMA NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
6. APRILA NA ADI CIGANLIJI (SAVSKOM JEZERU) U BEOGRADU

ZA MALOG STRAHINJU MAKSIMOVIĆA!

Drage kolege,
Ujedinjeni ribolovci Srbije, fejsbuk grupe Vratili Adu sportskim ribolovcima i List Ribolov i Sajam nautike, lova i ribolova vas pozivaju da učestvujete na PRVOM VARALIČARSKOM HUMANITARNOM KUPU SAJMA NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA, koji će se održati na Adi Ciganliji (Savskom jezeru), u petak 6. aprila.
OKUPLJANJE JE OD 6 DO 7 Č SA MAKIŠKE STRANE JEZERA, KOD KAFE SANSET, ODAKLE I POČINJE STAZA NA KOJOJ ĆE SE PECATI. Loviće se isključivo veštačkim mamcima, i to bandar, štuka0, som i bucov, od 7 č do podneva. Druženje i zajednički ručak biće u kafe klubu Regata (Veslački klub Partizan, na donjem špicu Ade Ciganlije) , od 13 do 16 č, a dodela nagrada najboljima na Sajmu nautike, lova i ribolova.
Broj učesnika ograničen je na 40, a u kotizaciju, koja iznosi 1.000 dinara uračunati su ručak (juneći gulaš i salata), bezalkoholni napici po želji i dva žestoka pića.
CEO PRIHOD, PO ODBITKU TROŠKOVA, BIĆE UPLAĆEN KAO POMOĆ UČESNIKA TAKMIČENJA OSMOGODIŠNJEM STRAHINJI MAKSIMOVIĆU IZ PEĆINACA, KOJI SE LEČI OD TUMORA NA MOZGU.
TROJICA NAJUSPEŠNIJIH DOBIĆE VARALIČARSKI ŠTAP I NAGRADE U SITNOM PRIBORU, A BIĆE NAGRAĐENI I NAJMLAĐI TAKMIČAR I ONAJ KO UHVATI NAJVEĆU RIBU, DOK ĆE SVI PRIJAVLJENI DOBITI MALI PROMO-KOMPLET VARALICA.
ZA SADA SU TAKMIČENJE POMOGLI EUROFISH (Beograd), MARSHALL F&H (Beograd), TRAVAR (Novi Sad), FTS (Beograd), PERCA LURES (Zrenjanin), CALYPSO (Čačak), ŠETAČ (Beograd), SERBIA HAND MADE (Beograd) kafe REGATA, SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA I LIST RIBOLOV
Svi trgovci ribolovnim priborom i proizvođači zainteresovani da podrže ovu manifestaciju mogu se javiti na e-mail ribolov01@yahoo.com, na telefone 011/2089-199 i 063/393-545 (od 10 do 18 h) ili porukom preko fejsbuk mesindžera, A PREKO TIH KONTAKATA SE MOGU PRIJAVITI I SVI ZAINTERESOVANI ZA UČEŠĆE.

NAPOMENA: Svi učesnici moraju imati važeću godišnju dozvolu za rekreativni ribolov.



Spojene poruke: 02 April 2018, 17:46:21

Rešenjem pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine od dana 20.03.2018 dobijena je saglasnost na izmenu vremena rekreativnog ribolova! Do daljnjeg rekreativni ribolov na vodama :
1. AK " Čalma"
2. AK "Borkovac"
3. AK " Ljukovo"
4. AK "Dobrodol"
5. Reka Tisa od 164-65 km
6. Reka Tamiš
7. Vodotok Čik sa akumulacijama
8. Adorjansko jezero
9. Mrtvaja " Budžak" kod Ade
10. AK "Moravica"

Obavlja se kao dnevni ribolov, u periodu letnjeg računanja vremena od 03 do 23 časa, a u periodu zimskog računanja vremena od 05 do 21 čas

orka

Lepa vest za Tamiške ribolovce,ali i ove druge..Mada i ovako se pecalo noću,tako da.. :smiley:

Dolazi li neko od Vukova na varaličarski kup na Savsko jezero? Nisam više neki ljubitelj takmičenja i grupnog pecanja ali mi je blizu,a i kup je humanitarnog karaktera,tako da ja dolazim..

djmisha77

Koja je to voda AK Moravica, nikad cuo?

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

Teme sličnog naslova (10)