Stop reciklaži i pirolizi plastike u Apatinu!

Započeo pikeman, 19 Februar 2022, 17:07:15

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Nisam imao nameru da o ovome pišem na forumu jer je vezano za lokalnu samoupravu opštine Apatin. Ipak moram jer se radi o velikom ekološkom problemu.

Pre 15-ak godina tadašnji "gradski oci" imali su nameru da izgrade spalionicu otpada u Apatinu ali smo uspeli da ih sprečimo u tome.

Krajem 2020. godine lokalna vlast potpisuje ugovor o izgradnji pogona za proizvodnju bioetanola, investitora iz Švajcarske.

Septembra 2021. godine govore da će se graditi proizvodni kompleks za preradu plastike - otpadne sirovine uvoziće se iz EU, a gotovi proizvodi izvoziti u inostranstvo.

Građani Apatina su jasno izrazili svoju volju potpisivanjem peticije protiv izgradnje spalionice smeća. Akcijom koja je trajala ukupno osam dana prikupljeno je više od 2500 potpisa meštana Apatina kao i sela opštine. Uz to, online peticiju potpisalo je preko 500 ljudi, što na kraju dovodi do brojke od preko 3000 potpisnika!

9. februara sa početkom od 18 časova održana je tribina pod nazivom "Reciklaža i zaštita životne sredine - otvoreni razgovor", u organizaciji kompanije "Bionex".

Apatin je rekao NE Bionexu! Ovako izgleda kad građani odluče da uzmu stvar u svoje ruke.


Dana 11. februara 2022. godine, TV APATIN objavila je, u svojim vestima, da je kompanija "Bionex" odustala od dela projekta koji se odnosi na pirolizu plastike, te da je to učinjeno na inicijativu predsednice Opštine Dubravke Korać, čime je stavljena tačka na svaku dalju mogućnost da se u Apatinu napravi pogon za pirolizu plastike. Ovakva vest, a u nedostatku dokumentacije predstavja još jedan pokušaj obmane javnosti i da se na kvarno provuče projekat koji je štetan po građane i životnu sredinu.

Međutim, sada se u igru uvlače i nadležni organi lokalne uprave koji na svoju štetu treba da potpišu odluku spašavajući nepromišljene poteze "Bionexa" i lokalne samouprave, pa tako nadležno odeljenje saopštava da nisu dobro pročitali projekat, da im na to ukazuje predsednica,  da je "Bionex" vešto sakrio nameru da se tu radi o pirolizi iako sam projekat nosi naziv "Proizvodni kompleks za reciklažu i PIROLIZU plastike", pa sada kažu mi obaveštenjem povlačimo našu dozvolu da se na toj parceli može raditi piroliza.

"Bionex" na saopštenje Koraćeve kaže, uvažavamo primedbe, po principu "ali majke mi nećemo raditi pirolizu, verujte nam, ali PIROLIZA neka ostane u projektu, dajte nam dozvolu i za pirolizu, a kasnije, možda hoćemo, a možda nećemo raditi pirolizu".

Da su iskrene namere, onda bi "Bionex", povukao ceo projekat, napravio novi projekat bez pirolize i tražio nove dozvole, ali "Bionex" umesto toga ZAHTEVA da postojeća dozvola za obavljanje delatnosti ostane na snazi sve sa pirolizom, a da se njima veruje na časno datu i obećanu reč.

Shvativši da su im interesi ugroženi, "Bionex" umesto novog projekta ulaže PRIGOVOR na obaveštenje kojim im je uskraćena potvrda o saglasnosti da se na predmetnoj lokaciji gradi objekat namene za pirolizu. Da je "Bionex" odustao od pirolize ne bi podnosio Prigovor i tražio da piroliza ostane i dalje u projektu. Štaviše u prigovoru nedvosmisleno ističu, da je ovakva odluka lokalne samouprave pravna besmislica, da nema nikakvu pravnu snagu i da konferencija za štampu predsednice i saopštenje za medije ne može biti osnov za odbijanje projekta pirolize.

I zaista, predsednica Korać nije iznad zakona, pa je očigledno da puca tikva na relaciji "Bionex"-lokalna samouprava. Po našem mišljenju u osnovi se krije zataškavanje priče o pirolizi, za sada, ali i pokušaj da se bar spasi uvoz otpada iz EU i reciklaža plastike što građani takođe ne dozvoljavaju, te da se na bilo koji način spreči referendumsko izjašnjavanje građana na ovu temu.

Konačno, peripetije na relaciji lokalna samouprava-"Bionex" a koje počinje da liči na rijaliti, neka oni međusobno  rešavaju ko je koga prevario, ko kome obećao, ko koga doveo u zabludu.

Građani Apatina su jedinstveno i nedvosmilseno izneli stav, ne želimo ni reciklažu otpada ni pirolizu plastike. Zato mislimo, da je najelegantnije rešenje da odu i jedni i drugi, "Bioneks" sa svojim projektom, a Predsednica sa svojom ostavkom. Sa voljom građana, se ne igra i pobeda je jako blizu.


PREGLED ZAVLAČENJA!
(Ako koza laže rog ne laže)

Novembra meseca 2020. godine po hitnom postupku od strane naših opštinara odrađena je "ispod žita" prodaja zemljišta kompaniji Bionex. Na sva zvona je objavljena ogromna investicija, pa se krenulo od najave proizvodnje plastičnih folija, preko pravljenja bioetanola, da bi na kraju došlo do uvoza otpadne plastike iz EU i recikaže i pirolize iste u Apatinu, preko puta gusto naseljene zone.

Pravite nas ludima, ali ovo su činjenice:

1. Lokalna vlast na čelu sa Predsednicom Dubravkom Korać je od početka znala šta namerava Bionex da radi u Apatinu
2. Kompanija Bionex je osnovana mesec dana pre kupovine zemljišta u Apatinu, a lica koja imaju učešće u vlasničkoj strukturi su niz firmi u prethodnih petnaestak godina oterali u stečaj
3. Obmanjujete javnost i jedni i drugi, opštinari zato što kažu da nisu znali da Bionex planira pirolizu (dok je investitor javno priznao na tribini da je pri samoj kupovini zemljišta Predsednica znala za uvoz otpada i sve ostalo), a Bionex jer je kao odustao od pirolize, ali i dalje traži dozvolu za obavljanje delatnosti

Dogovorite se ko je koga slagao, izmanipulisao, uzeo procenat. Predlažemo vam da međusobno pustite tužbe jedni protiv drugih pa neka sud odluči ko je u pravu i ko manje laže.

Građani Apatina vam poručuju da nikakvog uvoza plastičnog otpada neće biti, a kamoli reciklaže i pirolize plastike u našem gradu. Prestanite da nas pravite maloumnima i predlažemo kompaniji Bionex da se povuče iz naše opštine jer im ne verujemo sve i da kažu da će uzgajati cveće na ovom zemljištu.
Za kraj poslušajte glas građana Apatina koji se odnosi i na investitora i na ove naše nesposobnjakovice. Bionex  odlazi  iz Apatina i povedite i lokalne štetočine.Informacije preuzete sa fb stranice UG Bez Straha Apatin


22 Februar 2022, 19:48:30
UG BEZ STRAHA: DOBIJENA BITKA, ALI NE I RAT!Iz UG Bez straha obaveštavaju javnost da su danas od Rukovodioca odeljenja za inspekcijske poslove opštine Apatin Dragane Stambolije primili Rešenje kojim se obustavlja postupak procene uticaja na životnu sredinu za Projekat - proizvodni kompleks za recikažu i pirolizu plastike u Apatinu.

Ovo praktično znači da su građani Apatina uspeli da Bionex sa svojom namerom za pirolizu plastike vrate na početak i da trenutno odustane od procesa pirolize u Apatinu.

"Dragi građani čestitamo svima nama na ovoj maloj, ali važnoj zajedničkoj pobedi. Međutim, ne smemo se opustiti jer je i ovo verovatno jedan od trikova u režiji opštinara i investitora da bi se smanjio opravdan gnev javnosti", navode iz ovog udruženja i javno postavljaju pitanje istom organu koji je doneo ovo rešenje šta je sa nedozvoljenom gradnjom i zašto se ne ruši nešto izgrađeno bez ikakve dozvole?

"Cilj i dalje ostaje sprečavanje bilo kakve prerade plastike u Apatinu i u tome ćemo istrajati do kraja", zaključuju članovi UG Bez straha.