Sjedim sam na trotoaru, prebijenu nemam paru i chitam stare novine

Započeo Olovo, 20 Novembar 2009, 11:06:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Olovo

Prljava priobalja uskoro ružna prošlost grada
Večernje novosti utorak, 18. avgust 2009.

BEOGRAD - Katastrofalno stanje u kom se nalaze reke i obale u gradu, naročito duž velikih šetališta od Dorćola do Ade Ciganlije, trebalo bi da postane samo ružna prošlost, jer je Grad Beograd preuzeo preduzeće "Beograd vode", iz sistema vodoprivrednog preduzeća "Srbija vode".

"Beograd vode" gazduju rečnim tokovima u gradu, obalama i priobaljem, baviće se organizovanjem odbrane od poplava, odvođenjem suvišnih voda, čišćenjem i uređenjem vodotokova, kao i uređivanjem i održavanjem vodnog zemljišta i rekonstrukcijom vodoprivrednih objekata.

Prema rečima nadležnih iz tog preduzeća, do idućeg proleća trebalo bi da budu otklonjene sve zakonske prepreke i da se krene sa punim radom.

Organizovanje "Beograd voda" kao gradskog preduzeća je u toku i to je prva faza preuzimanja republičkih nadležnosti nad vodoprivredom, koje su im pripale Zakonom o glavnom gradu.

Kako je Tanjugu rekao rukovodilac sektora odbrane od poplava u tom preduzeću Ivan Karić, trenutno su u toku radovi na poboljšanju stanja čišćenja kanala i uređenja reka i utvrđivanje nasipa.

On je naveo da to preduzeće već brine o 80 kilometara toka uz Dunav i 60 kilometara uz Savu i dodao da ih očekuje dosta posla, jer za pojedine poslove čišćenja do sada nije bio niko nadležan.

Prljave reke, zagađene obale i tone smeća na priobalju, prema njegovim rečima, ubuduće neće "krasiti" prestonicu, a kako je naglasio, u toku je i usaglašavanje odredbi Zakona o glavnom gradu i Zakona o vodama, koji će do kraja godine omogučiti preduzimanje kompletne nadležnosti.

Preduzeće "Beograd vode" trenutno ima 150 zaposlenih, u toku je preuzimanje radnika iz "Gradske ćistoće", iz sektora koji se bavi uređivanjem šetališta oko priobalja, a zbog obima posla, broj radnika će biti uvećan.

Karić je precizirao da na teritoriji grada postoji 180 vodotokova sa razvijenom hidrološkom mrežom, što podrazumeva veliki posao oko održavanja i uređenja priobalja i obala.

On je dodao da grad trenutno poseduje samo jedan plovni objekat koji može da se bavi čišćenjem priobalja, koji je u nadležnosti "Gradskog zelenila" i angažovan je gotovo neprekidno.

U toku

su i pregovori sa nadležnima oko nabavke neophodne opreme, amfibija, katamarana i nekoliko čamaca, koji bi trebalo da se nabave najkasnije do kraja godine, čime bi se preduzeće i tehnički opremilo za poslove za koje je nadležno, rekao je Karić.

On je naglasio i da za grad veliki problem predstavlja "dolazak" otpada uzvodno, koji se nagomilava oko šetališta, pa je zato u planu gradnja četri "zabrana" u okolini Obrenovca i na potezu pre Ostružničkog mosta, iz kojih bi se otpad lakše odvodio do deponija, kao i da Beograd ima 26 kanalizacionih ispusta otpadnih voda u Dunav i Savu, dok je broj divljih nepoznat.

Karić je rekao da se mnogo očekuje i od novih zakonskih odredbi za komunalne gradske policajce, koji će imati ovlašćenja da naplaćuju kazne i preduzećima izdaju naloge na terenu.

Rukovodilac sektora odbrane od poplava, takođe je upozorio da su kazne za one koji se bave čišćenjem septičkih jama pa cisterne prazne direktno u reku ili kroz šaht gradske kanalizacije, na nekom skrovitom mestu, simbolične i iznose za fižičko lice do 50.000 dinara, a za velike zagađivaće do tri miliona.

O problemu fekalnih voda govorio je i izvršni direktor "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" Svetozar Veselinović, koji je Tanjugu rekao da se kroz kanalizacioni sistem u Savu i Dunav godišnje izlije 140 miliona kubnih metara takvih voda kroz 15 ispusta, a kroz 11 ispusta 63 miliona kubnih metara atmosferskih voda, kao što je kišnica.

Sistemom za odvođenje fekalnih i atmosferskih voda, teritorija Beograda pokrivena je od 65 do 75 odsto, ali nema nijednu fabriku za preradu otpadnih voda, iako ih je potrebno pet, odnosno jedna velika i četiri manje, rekao je Veselinović.

On je naglasio da bi Beogradu bilo potrebno oko 56 miliona evra za izgradnju sistema za zaustavljanje izlivanja otpadnih voda u Savu i prebacivanje tih voda u Dunav, jer je reka Sava glavni snabdevač srpske prestonice pijaćom vodom.

"Napravljena je crpna stanica Mostar koja sakuplja sve fekalne vode, radi se na izgradnji tunela kojima će se otpad otpremati do postrojenja za prečišćavanje, a koja bi trebalo da budu izgrađena u Velikom Selu", rekao je Veselinović.Odo krečit šljive.

damjan

olovo,jel mislis sto ja mislim-mozda beograd vode preuzmu i gazdovanje vodama,u nasem kraju,umesto srbija sume.to bi bilo odlicno. :takoje:

Momir

nemoj da se radujes prebrzo jer doticnim tzv "beograd vode" nepada na pamet da se bave ocuvanjem vec samo ciscenjem priobalja....najebasmo mi ko zuti  :sad:
Nothing makes a fish bigger than almost being caught.

baracuda

To i ja mislim. Koliko znam, njima nije u opisu posla ocuvanje ribljeg fonda i bilo sta vezano za ribu.

mikele

Olovo,lepo si ti pripremio temu,komentari Momira i barakude su na mestu,pocistice malo oko obale tek toliko da zauzmu pozicije, a glavni zagadjivaci ce i dalje po svome.Primer Galovice koja izvire kod Vrdnika kao veoma cista,a u Savu se uliva sacuvaj boze prljava.Aerodrom BGD pere avione raznim hemikalijama,naselja oko surcina  izlivaju fek.u istu,pa Krmivo sve to zabiberi svinjskim fek.Koliko puta sam zatekao sloj 10cm.na vodi,muka jedna.Sama akcija bi bila sjajna stvar za ocuvanje vode i priobalja i ja sam za,ali visi interesi uvek preovladaju.

Olovo

Naravno da je ovo sharena laza da se uzme lova..Nista ja nisam pripremio...Od 2 cistaca mulja nema ni jednog ..Zatro im se svaki trag ..Potonuli... :clap2: :clap2:
Navodno gospodja iz ministarstva zna gde su ali nije sigurna..Mozda zna sarmu napraviti..Ali  ,ali...


Odo krečit šljive.

Teme sličnog naslova (10)